keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Tiistai 12.6. - Yhden jalan x-guard ja heel hook

Tutustuttiin yhden jalan x-guardiin ja ADCC-lukkopainissa sallittuun jalkalukkoon eli heel hookiin. Aloitettiin avoimesta guardista ilman otteita ja tehtiin sisäänmeno käsivedolla. Otetaan saman puolen kädellä kaverin ranteesta kiinni. Syötetään käsi toiseen käteen niin, että otetaan ojentajalta ote. Toisella kädellä voi ottaa maasta tukea, liikutaan perskatkaravulla kiinni kaverin toiseen jalkaan. Sääriguardi on tilanne, jossa oma sääri on vasten kaverin säärtä ja oma polvi osoittaa ulospäin. Toinen jalka tulee kaverin jalkojen väliin. Toisella kädellä halataan kaverin jalka tiukasti haltuun ja pää tulee ihan kiinni kaverin reiteen. Lähdetään kaatumaan hartialle kaverin jalkojen väliin. Samalla kaverin säärellä oleva jalka nostaa jalkaa ilmaan. Tässä on tärkeää, että pidetään jalka tiiviisti koko ajan hallussa ja kaadutaan hartialle eikä suoraan selälle, jolloin vedetään vain kaverin paino päälle. Ammutaan säärellä oleva jalka jalan ohi ja kaverin lantiolle. Oma lantio siis nousee ja jalka tulee kaverin jalan takaa lantiolle. Jotta BJJ-kisoissa ei tule diskausta, kannattaa opetella laittamaan jalka lantiolle niin, että varpaat osoittavat ulospäin. Näin ollen jalka ei vahingossa tule yli kaverin jalan keskilinjan ja tule ns. knee reaping -tilannetta. ADCC-säännöillä tällä ei sinänsä ole väliä. Toinen  jalkaterä tulee kaverin persauksen taakse, polvi on etupuolella ja puristetaan polvia yhteen. Koko x-guardiin siirtymisen ajan on tärkeää, että toisen jalan polvi on koko ajan jalkojen välissä niin, että se on kaverin edessä. Tämä estää kaveria astumasta/istumasta suoraan guardin ohitse. Vapaana olevan käden (jonka puolen hartialle kaadutaan) voi myös tuoda kaverin kauemmalle säärelle blokkaamaan kaverin eteenpäin liikkumista. Yhden jalan x-guardiin päästyä on tärkeää pitää koko ajan lantio ylhäällä ja puristaa polvia yhteen.

Yhden jalan x:stä tehtiin sweeppi yksinkertaisesti niin, että puristetaan koko ajan polvia yhteen, nostetaan lantiota ylös ja työnnetään lantiolla ulospäin. Liikkeen hahmottamisessa voi auttaa, että kurkottaa sisemmällä kädellä ulospäin, jolloin lantio tekee pukkausliikkeen oikeaan suuntaan.



Tällä kertaa ei noustu sweepin jälkeen päälle (ja näin ollen saatu sweeppipisteitä), vaan jatkettiin tilanteesta heel hookiin. Aikasempi kirjoitus heel hookista ja muistakin jalkalukoista videon kera löytyy täältä.Heel hookia voi lähteä tekemään myös suoraan yhden jalan x-guardista ilman sweeppiä.

Monelle yhden jalan X-guard ja heel hook olivat ihan uusia tuttavuuksia, joten näitä tullaan kertaamaan kesän aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti