tiistai 28. huhtikuuta 2015

Käänteisiä käsilukkoja

Perhosguardeilua vanhalla salilla
Tänään mentiin lukkopainivermeissä ADCC EM -kisoja silmällä pitäen. Aiheena oli perhosguardi, ja etenkin ns. käänteisten käsilukkojen haku. Alkuun kerrattiin perusperhossweeppi mieliin palauttamisena sekä hieman istumakatkarapuillen liikkumista, mutta varsinainen tekniikka oli reversearmbar sekä overhookaten että underhookaten (Pardon my Finglish).

Ensin katsottiin tutumpi underhookin kautta haettu käsilukko. Haetaan siis ote kaverin kainalon kautta tämän hartian yli samalla hartiaa kääntäen. Kädestä kaveria vasten on se tuttu terävä osa ja kädet laitetaan yhteen kaapeliotteella. Samalla lähdetään hakemaan kulmaa ja lukotettavan käden puoleinen jalka viedään painamaan kaverin hartiaa alas. Toinen jalka jää väliin pitämään etäisyyttä, mutta myös sen polvi painautuu tiukasti kaveriin. Kaverin kämmen puolestaan suljetaan pään ja hartian väliin. Lukko kiristetään pyöreällä ja alaspäin "raastavalla" liikkeellä, juuri kaverin kyynärpään yläpuolelta.

Toisena vaihtoehtona katsottiin overhookin kautta haettu kontrolli, jossa kaverin kämmen suljetaan omaan kainaloon ja otetaan ote tämän kyynärpää yläpuolelta. Jalat haetaan edellisen tavoin painamaan kaverin hartiaa ja lukitsemaan se paikoilleen. Lukko kiristetään kuten perinteinen käsilukko, eli viemällä lantiota eteenpäin.

Ensi viikolla jatketaan lukkistellen ja lukotellen.

torstai 23. huhtikuuta 2015

BJJ Finnish Open 2015

Viime viikonloppuna kisattiin reilun  450 ottelijan voimin BJJ Finnish Open Espoossa. Koko Fight Clubia edusti peräti 15 ottelijan joukkue, ja naisten puolelta mukana olivat sinivöisissä Heli ja Laura sekä purppura/ruskea/mustavöisissä Elina, Hanna ja Venla.

Sinivöisten -69kg sarjassa ottelivat tällä kertaa siis sekä Heli että Laura. Lauralle irtosi pistevoitto ensimmäisestä ottelusta Oulun Kamppailuklubin Iinaa vastaan, mutta joutui taipumaan toisella kierroksella kokeneen Takadon Saijan kimuraan. Heli pääsi myös hyvin käyntiin matsissaan TJJK:n Sannaa vastaan, mutta joutui sitten puolustamaan trinagelia, josta Sanna sai lopulta käsilukon kiinni. Nyt molemmilla on edessä hieman lepoa ja palauttelua, ja sitten mennäänkin jo kohti uusia taistoja.

Naisten eliten +64kg sarjassa oli niin ikään Jyväskylän massaedustus, kun kaikki kolme, Elina, Hanna ja Venla ottelivat samassa sarjassa. Elina joutui aloittamaan yhtä kierrosta alempaa kohdaten BJJ Centerin Senkan. Elina pääsi matsin alussa päälle ja olikin jo melkein ohi guardista Senkan kääntäessä tilanteen. Tästä Senka eteni ensin pistejohtoon ja kaivoi lopulta kuristuksen edeten kaavioissa Venlaa vastaan. Venlan ja Senkan matsissa Venla veti tällä kertaa pidemmän korren voittamalla ottelun pisteillä.

Toisella puolella kaaviota Hanna kohtasi ex-jyväskykyläläisen, nykyisen RNC:n Emmin. Entiset treenikaverit ottelivat suurella sydämellä, Hanna vieden voiton kotiin pisteillä. Niinpä finaalissa nähtiin no-gi sm-kisojen tapaan Hanna ja Venla, joista nyt Venla sai kaivettua itselleen pistevoiton. Kaksoisvoitto siis Jyväskylään.

Sunnuntain avoimiin osallistui tällä kertaa vain Venla. Semifinaalimatsi Senkaa vastaan oli lauantain kaltainen, ja Venla eteni pistevoitolla finaaliin. Finaalissa vastaan asettui tuttu Alliance Berliinin Charlotte, ja tasaisen väännön jälkeen Venla vei voiton myös sunnuntaina Jyväskylään.

Jyväskylän Fight Clubille irtosi viikonloppuna myös useampia voittoja ja mitaleita, kun Tommi, Jussi ja Janne veivät omat sarjansa, Janne sijoittui myös avoimessa pronssille ja Matti ja Tero toivat hopeiset mitalit kotiin. Seurapisteissä Fight Club oli siis hienosti toisena 55 pisteellä. Huikea juttu!

Seuraavaksi klubin naiset ja miehet valmistautuvat kahta suurta arvokisaa kohti: BJJ MM-kisat kisataan toukokuun lopulla Long Beachilla ja ADCC EM-kisat samaisena viikonloppuna Turussa. Kisojen osuessa päällekäin porukka joutuu hajautumaan näiden kesken, ja näin ollen treeneissä keskitytään huhti-/toukokuun ajan niin pukupainiin kuin lukkopainiinkin.

Kuvausporukka ei ehtinyt tallentaa kaikkia hetkiä,
mutta lauantain mitalisteja saatiin kuitenkin ikuistettua.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Tiistai 21.4. - Kilpparin kontrollointia ja selkään menoja

Fight clubin viikon teeman mukaisesti käytiin kilpparia päältä. Kun kaveri on kilpparissa, paras paikka kontrolloida on joko sivulta tai takaa. Suoraan edestäkin voi toki kontrolloida (ja hakea lopetuksia), mutta tällöin kaverin lantio ei ole hallussa, joten pakeneminen on helpompaa. Katsottiin yleisesti kilpparin kontrollointia ja miten liikkua mukana jos kaveri lähtee liikkeelle. Takana ollessa tärkeää on pysyä varpaat aktiivisena ja matalalla. Polvilla puristetaan kaverin lantiota, jolloin liikkuminen vaikeutuu. Sivulla ollessa toinen jalka tulee kaverin jalan viereen, taas varpaat tulisi olla aktiivisena, jolloin oma liikkuminen on helpompaa. Saman puolen kädellä otetaan ote kaverin yli lonkkaluulle. Nojataan kaverin lantion päälle ja näin saadaan taas estettyä kaverin liikettä. Jos kaveri lähtee liikkeelle, tärkeää on pysyä liikkeessä mukana. Käsi lonkalla ja liimautuminen lantioon kiinni auttaa tässä. Usein kaverin esim. yrittäessä pakoa kuperkeikalla, päädytään sivusidontaan. Tärkeintä kilpparissa on siis liimautua kiinni ja liikkua, jolloin kaveri ei pääse palauttamaan guardia.

Katsottiin myös kaksi tapaa saada hookit sisään ja ottaa selkä haltuun. Molemmissa lähdettiin liikkeelle kontrolloinnista sivulta. Ensimmäisessä selänotossa on saatu turvavyöote kiinni. Tehdään pieni hyppäys ja vaihdetaan toinen jalka kaverin jalan viereen. Toinen jalka tulee siis toiselle puolelle lantiota. Samalla liikkeellä nykäistään kaveria takaviistoon. Useasti tässä vaiheessa saadaan suoraan alapuolinen hookki sisään. Jos hookkia ei kuitenkaan saa, on hyvä jatkaa liikettä toiselle kyljelle ja matkalla ujuttaa hookki sisään. Yleisenä muistisääntönä selkäänmenosta kun ollaan saatu toinen hookki sisään on, että tulisi olla sillä kyljellä, jolla hookki on sisässä. Viimeistellään selkään meno niin, että tuodaan omat jalat kiinni, esim. toinen jalkapohja toiseen jalkapöytään, puristetaan polvia yhteen, pidetään yläselän kontrolli tiukkana, taivutetaan omaa ja samalla kaverin selkää kaarelle, jolloin vapautuu tilaa laittaa hookki sisään.

Toisinaan kaveri kilpparoituu ihan pienelle sykkyrälle, eikä saada millään kaivettua turvavyöotetta kiinni. Tällöin otetaan taas ote lonkkaluusta ja laitetaan toinen käsi maahan tueksi. Nykäistään kaveria koko oman kropan painon avulla hieman takaviistoon. Jos nykäisy on tarpeeksi voimakas, saadaan kaveri kokonaan kumoon ja päädytään sivusidontaan. Useimmiten saadaan kaveri vain kyljelleen. Tällöin pidetään lonkkaluulla olleella kädellä koko ajan paino kaverin lantion päällä. Annetaan kaverin kääntyä takaisin kilppariin, mutta hidastetaan liikettä painolla. Samalla liutetaan ulompi jalka hookiksi. Selkä otetaan taas haltuun samalla tavalla kuin äskeisessä tekniikassa.

 Kilpparista päältä on siis tärkeä muistaa olla koko ajan liimautuneena kaveriin ja esim. selkäkontrolliin edetessä tehdä eteneminen hyvän kontrolloinnin kautta. Ilman kontrollia tehtävä hookkien tunkeminen kostautuu yleensä, koska kaveri pystyy liikkumaan. On myös hyvä muistaa, että kilpparissa olevaa kaveria on vaikea liikuttaa suoraan eteen, taakse tai sivuille. Suoraan taaksepäin vetäminen on myös vaarallista kilpparissa olevan nilkoille. Eli jos lähdetään liikuttamaan kilpparia, tulee se tehdä etu- tai takaviistoon.

torstai 16. huhtikuuta 2015

Rooman tuplakisat

F.L.A.G. edusti viime viikonloppuna Rooman kisoissa Hannan ja Venlan voimin, sekä lauantaina bjj-puvuissa Rooman avoimissa että sunnuntaina otelluissa No-Gi Euroopan avoimissa kisoissa. W

F.L.A.G. sekä Akademi Nord -edustus kuvassa
Ruotsissa tällä hetkellä vaikuttavan Hannan kisat alkoivat vähän huonommin, mutta viikonloppu oli nousujohteinen. Puku päällä tuli lauantaina takkiin, mutta sunnuntaina Hanna otteli avoimessa sarjassa hopealle. Hanna on kirjoittanut omista fiiliksistään tarkemmin omassa blogissaan, joten kannattaa käydä lukemassa tarkempi kuvaus täältä!

Omalla kohdallani viikonloppu meni nappiin. Omaan sarjaani en valitettavasti vastustajia saanut kumpanakaan päivänä, mutta avoimissa sain sekä gi- että no gi -päivänä täydet neljä matsia, ja nämä päättyivät kohdaltani voitokkaasti. Oli rento olo otella, ja se näkyi ja tuntui matseissa.

Minulle ja Hannalle kulunut treenivuosi on ollut hyvin erilainen. Hannan muutettua kokonaan Örebrohon syyskuussa ja minun viettäessäni osan ajasta Ruotsin puolella, ei meillä ole ollut omaa tuttua F.L.A.G.in ja Fight Clubin porukkaa kisavalmistautumisissa mukana. Pääsiäisen tyttöleiri oli todella arvokas, sillä erityisesti muiden naisten kanssa sparraaminen on hyödyllistä kisoja silmällä pitäen.

Hannalla lääkis ja itsellä väitöskirjan viimeistely ovat nyt pääasia, eivätkä treenimäärät ja -tavat ole niitä, mihin olemme tottuneet. Tällä hetkellä panostamme muutamiin hyvin ajoitettuihin vierailuihin (Oslon Frontline, Jönköpingin JJK Samurai), keskinäisiin treeneihin mahdollisuuksien tullen sekä treeniolosuhteiden luomiseen Akademi Nordille. Treeni on tietyllä tapaa rikkonaisempaa, mutta tällä hetkellä sen on riitettävä.

Rooma ei ollut kummallekaan kauden pääkisa niinkuin ei ole tämän viikon Finnish Openkaan. Sen sijaan tavoitteena oli saada hyviä matseja alle kovalla tasolla. Tässä molemmat onnistuimme, ja erityisesti Hannan nousujohteinen viikonloppu ansaitsee hatun noston. Tappion jälkeen paketti on kasattava uudelleen, eikä se ole aina niin helppoa lyhyessä ajassa.

Nyt viikonloppuna kisataan Espoossa BJJ Finnish Open. F.L.A.G. -edustus Laura, Heli, Elina, Hanna ja Venla ovat siis vauhdissa kisamatolla tänäkin viikonloppuna.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Sunnuntai 12.4. - Deep half guard

Half guardista alta ykkössuunnitelmana on yleensä ottaa kaverin kainalo haltuun ja edetä esim. selkään tai old school sweepiin. Useasti kaveri kuitenkin hönkii päälle agressiivisesti tai muuten vaan astuu vapaata jalkaansa lähelle päätä. Tällöin hyvänä vaihtoehtona on edetä deep half guardiin. Toinen käsi sukelletaan kaverin alitse, persvakoa pitkin mahdollisimman pitkälle selkään. Käännetään omaa lantiota niin, että saadaan kaveri hyvin sen ja hartian päälle. Toinen käsi on hyvä saman kääntymisliikkeen aikana tuoda kaverin jalan alitse turvaan. Jalat pysyvät samassa asennossa kuin half guardissa.

Venla deep halfissa


Jos kaveri tuo painoa eteenpäin, edetään selkään. Tehdään pieni silta ja pukataan hartialla niin, että saadaan liikutettua kaveria lisää eteenpäin. Selässä olevan käden avulla vedetään myös pää selkäpuolelle. Vapautetaan jalat ja käännytään päälle. Yleensä tässä sweepissä päädytään kontrolloimaan kilpparissa olevaa kaveria takaapäin.

Kun kaveri sen sijaan tuo painoa taaksepäin tai killuu hyvin deef halfin päällä, sweepataan taaksepäin. Tuodaan sisäpuolella oleva jalka hookiksi kaverin nilkan taakse. Hookin saamista voi auttaa nostamalla ulkopuolella olevan jalan hookilla nilkasta ja vaihtamalla toinen hookki sen tilalle. Sillataan hieman yläviistoon ja samalla nostetaan samaan suuntaan hookilla ja noustaan päälle. Tässä sweepissä päädytään yleensä jonkinlaiseen avoimeen guardiin.

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Tiistai 7.4. - Jalkalassoilua

Kerrattiin Hannan pääsiäisleirillä opettamia sweeppejä leg lassosta eli jalkalassosta. Haettiin sweeppejä tilanteessa, jossa kaveri on pystyssä tai vaihtoehtoisesti maassa niin, että toinen polvi on pystyssä. Perinteisessä jalkalassossa otetaan kaverin hihat haltuun, toinen jalka tulee lantiolle ja toinen jalka kiepautetaan käden ympäri ulkokautta. Esim. tämän videon alusta voi katsoa mistä on kyse :)
 

Tyttötreeneissä tehdyissä sweepeissä ei kuitenkaan jäädä kontrolloimaan pelkkää kättä, vaan tuodaan jalkalasso suoraan pidemmälle; kaverin polvitaipeen taakse. Samalla lantion kulma vaihtuu kaverin sivulle, eli ei jäädä suoraan eteen. Lantio on tärkeä pitää aktiivisena, samalla tapaa kuin esim. de la riva guardissa. Jalkalasson puoleinen käsi on tärkeä pitää hyvin kontrollissa eli vedetään omaa kyynärpäätä kohti omaa kylkeä.

Ensimmäisessä sweepissä vedettiin kaveria jalkalassolla ja toisessa kädessä olevalla hihaotteella ja samalla työnnetään toisella jalalla kaveria polvesta. Sweepataan siis hihaotteen puolelle. Toinen sweeppi tehtiin tilanteesta, jossa ei ole hihaotetta esim. kaveri nykäisee otteen irti. Otetaan ote kaverin ristikkäisestä kauluksesta, nykäistään vähän itseä kohti ja sweepataan jalkalasson puolelle.

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Pääsiäisleiri

Klassikko: ryhmäpotretti lauantailta
Hanna pääsi viimein opinnoiltaan Jyväskylään käymään, ja hellitteli meitä pääsiäisen pyhät tyttöpainien merkeissä. Muutama ulkopaikkakuntalainenkin oli löytänyt tiensä paikalle, joten hyvin saatiin naiset matolle mylläämään myös vapaapäivinä. Ohjelmassa oli parit pukutreenit ja yleisön toiveesta kolmet lukkopainitreenit. Lukkopainissa katseltiin jalkalukkoja, heel hook, toukkari sekä suora polvilukko; pukutreeneissä sekä pelattiin jalkalassoa että ohitettiin perus spiderguardia ja lassoa. Ihan mukava paketti siis tekemistä. Hanna ehti muutaman kuvankin napata treenien lomassa, niitä löytyy täältä.

Kiitos kaikille, jotka olivat mukana paikalla ja hengessä!


keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Tiistai 31.3. - Käsiveto ja uhrautumisheitto

Jatkettiin edelleen pystyjuttuja. Treenattiin käsivetoa. Käsiveto on yleisempi lukkopainissa, mutta toimii myös puku päällä, kunhan kaveri ei vaan ole saanut kunnon otteita rievuista. Käsiveto ei ole sananmukaisesti käden vetämistä, vaan enemmänkin käden edestä pois siirtämistä. Saman puolen kädellä otetaan kiinni kaverin ranteen kohdalta ja siirretään kättä keskelle. Kädestä ei ole välttämätöntä edes ottaa kunnon otetta, vaan pelkkä läppäisy riittää. Ristikkäisellä kädellä otetaan saman käden ojentajalta kiinni ja otetta hyväksikäyttäen siirretään oma lantio tyhjään tilaan. Päädytään siis kaverin sivulle samaan tilanteeseen, mistä tehtiin sunnuntaina kaatoa.

Kerrattiin siis sunnuntailta (ja muutenkin) tuttua kaatoa ja tuo liikerata mielessä pitäen tehtiin myös uhrautumisheittoa. Uhrautumisheitossa otetaan samanpuolen kauluksesta ote ja samanpuolen hihalta ote, esim. ojentajan takaa. Tärkeintä uhrautumisheiton onnistumisessa on se, että saadaan kaverilta heittoon vaste. Vastetta voi yrittää saada työntämällä kaveria taaksepäin ja näin saada kaveria työntämään vastaan. Kun kaveri työntää, istutaan hihaotteen puoleiselle kankulle ja toinen jalka tulee kaverin sisäreiteen ohjaamaan liikettä. Samalla työnnetään kauluskädellä ja vedetään hihakädellä. Tarkoituksena on tehdä pyöreä liike, eli pystystä lähtiessä tähtäimessä on päätyä rintamasuunta 180 astetta toiseen suuntaan. Vasteensaamisen lisäksi heiton onnistumisessa tärkeää onkin tuon pyöreän liikkeen aikaansaaminen ts. tarkoitus ei ole istua suoraan alas.