maanantai 17. lokakuuta 2011

sunnuntai 16.10. - deep half guard

Päivän aiheena oli half guard alta, tarkemmin otettuna deep half guard. Aluksi muutamia jo peruskurssilta tuttuja pointteja alla olemisesta. Alla olevan asento on parhaimmillaan, jos on pikkuisen kyljellään, kasvot kaveriin päin. Toisin sanoen tulee välttää tilannetta, jossa selkä on kokonaan maata vasten. Tämän lisäksi käydään yleensä ns. taistelu kainalosta, jossa alla olija pyrkii saamaan halfissa olevan jalan puoleisen kainalon haltuun. Pyritään myös suojaamaan päätä/kaulaa, jottei kaveri saa käsi-pää -otetta ja paina selkää maahan.

Halfissa on muutama "luonnollinen" suunta, johon lähteä etenemään. Yksi vaihtoehto on pyrkiä palauttamaan guardi, jos tykkää pelata sieltä. Toinen vaihtoehto on pyrkiä selkäpuolelle, joko suoraan selkään tai vaihtoehtoisesti esim old school -sweeppiin. Kolmas suunta on nimeltään deep half guard. (Muitakin suuntia on, mutta nämä ehkäpä yleisimmät).

Deeppiin meneminen on yleensä helpointa, jos on saanut jo kainalon hyvin haltuun. Se voi onnistua myös kauempaa, etenkin jos kaveri on tulossa kunnolla vastaan, tai nostaa esim. toista jalkaansa, jolloin alle menemiseen tulee tilaa. Alempaa kättä tähdätään kaverin jalkojen välistä saman jalan ympärille kun mikä on halfissa. Oma lantio käännetään kaverin alle siten, että kaveri "istuu" hartian päällä. Kaverin jalka jää edelleen halffiin. Oma pää tulee saada kiinni kaveriin, ja huomiota on kiinnitettävä myös käteen, joka jää "sisäpuolelle"; käsi pidetään joko lähellä omaa vartaloa tai laitetaan myös kaverin jalan alle "turvaan".

Hanna matkalla deeppiin
Deepistä on olemassa kaksi perussweeppiä. Näiden toimiminen riippuu paljon siitä, kuinka hyvin ehtii reagoida kaverin liikkeeseen päällä. Jos kaveri lähtee viemään painoa eteenpäin (kuten kuvassa yllä), on helpointa pyrkiä päälle ns. takakautta. Omalla hartialla voi puskea kaveria vielä enemmän eteenpäin ja samalla kiertää lähellä kaverin jalkaa päälle. Usein kaveri jää kilppariin tai mahdollisesti jopa kääntyy selälleen. Jos jommassa kummassa asennossa pystyy kontrolloimaan kaveria 3 sekuntia, saa pisteet sweepistä.

Jos kaveri päällä vie painoaan enemmän taakse, on etukautta helpompi tulla päälle. Tätä voi avustaa ns. Homer Simpson liikkeellä, eli kävellä kaverin jalan kanssa kyljellään eteenpäin. Kun kaverin paino on hyvin takana, käännytään itse päälle, ns. jalan ympäri. Kaveri siis saattaa pysyä lähes paikoillaan, itse käännytään tämän jalan päälle ja samalla koko position päällimmäiseksi. Jalkaa tulee kontrolloida hyvin, jottei kaveri pääse hyökkämään selkään tai esim. triangelilla. 3 sekunnin kontrolli ja 2 pistettä.

Joskus päällä olija lähtee deepissä astumaan ns. yli reverse halfiin. Tähän voi regoida vaihtamalla käsien paikkaa. Jos esimerkiksi oikea käsi on ollut "sisällä" halfissa, otetaan se ulos ja samalla ote kaverin selästä, parhaassa tapauksessa kauluksesta saakka. Vasen käsi puolestaan työnnetään "sisäpuolelle" ja sillä otetaan ote "mistä saadaan", esim. kaverin takin liepeestä. Tämän jälkeen sillataan kaverin puoleisen hartian yli, ja käännytään samalla itse päälle.

Tällaista tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti