tiistai 20. syyskuuta 2011

18.09.2011 Peruskurssi - Selästä

Päivän teemana oli selkäkontrolli eli positiona käsittelimme back grapia. Keskityimme selässä pysymiseen sekä molempien hookkien sisään viemiseen. Selän ottamisessa ja pitämisessä tärkeintä on ylävartalon kontrolli:

- oma rintakehä tulee saada vasten vastustajan yläselkää ja tätä asetelmaa tulee ylläpitää koko ajan.

- hyvä peruskontrolli on "seat belt" eli käsill kainalon alta ja pään edestä. Omat kämmenet vastakkain kyynärpäät tiiviisti kaverissa kiinni.

- jos asetelma meinaa purkautua eli selässä olija alkaa "valua", hyvä korjausliike on hakea molemmat kadet kaverin kainaloihin underhookeiksi ja hakea rintakehä takaisin kaverin yläselkää vasten.

Ylävartalokontrollin lisäksi kävimme läpi keinoja toisen hookin sisään saamiseksi tilanteessa, jossa toinen jalka on jo hookkina.

- vastustaja pitää kääntää sille kyljelle, jonka puolella hookki on jo sisällä. Tämä tehdään siltaamalla ja tuomalla lantiota vastustajan alle. Siltaamalla tehdään siis tilaa lantion siirtämistä varten.
- vastustajan pakenemisen kannalta tällä kyljellä oleminen on huono asia ja siksipä tämä
haluaakin usein palata hookittomalle kyljelle. Tarvittaessa "oikealle" kyljelle
hakeudutaan niin monta kertaa kuin on tarpeen.

- kun ollaan päästy hookin puolen kyljelle aletaan työstää toista jalkaa sisään hookiksi. Usein tätä yritetään tehdä "kalastamalla" eli heittelemällä vapaata jalkaa sisään. Varsin usein vastustaja on kuitenkin vetänyt itsensä tiiviiksi paketiksi, johon hookkia on vaikea ujuttaa sisään. Tässä vaiheessa tärkeäksi muodostuu lantion kontrollointi. Polvia yhteen puristamalla rajoitetaan vihulaisen lantion liikettä ja samalla saadaan parempi tuntuma tämän liikkeisiin.

- kun lantiolle on saatu painetta lähdetään oikaisemaan omaa selkää niin suoraksi kuin mahdollista. Tällöin sekä ylä- että alalinjastaan kontrolloidun vastustajan kylki aukeaa ja hookki voidaan viedä sisään.

- ylävartalon kontrollin ja lantioseudun paineen lisäksi on hyvä työstää myös kuristusta, sillä tällöin vastustajalla on useampi puolustettava asia ja tilaa hookeille aukeaa paremmin. Kävimme läpi rnc-kuristuksen. Tarkoitus on siis samanaikaisesti liuttaa omaa kättä vastustajana kaulalle ja työstää lantiolinjan kontrollia. Kuristuksen voi saada kohdalleen vaikka molemmat hookit eivät olisikaan sisällä, mutta käsi kaverin kaulalla/leualla auttaa aseteleman oikaisussa. Luodaan siis painetta sekä lantio- että hartialinjalle.

- kun hookki saadaan sisälle, niin jalkoja ei missään nimessä ristitä, sillä tällöin vastustajalle tarjoutuu mahdollisuus nilkkalukon tekemiseen. Myöskään alakropan paineesta ei tarvitse tässä vaiheessa luopua vaan polvilla puristamista voidaan edelleen jatkaa.
- polvilla puristamisella en viittaa sykähdyksen omaiseen täysillä voimilla puristamiseen
vaan lähinnä alavartalon otteen kiristämiseen siten, että tuntuma vastustajaan on
hyvä ja pitävä.

Muutamia yleisiä huomioita selkäkontrollista:

- maltillisuus on hyväksi. Kalastamalla hookin saattaa saada aina silloin tällöin sisään, mutta tällöin muu kontrolli yleensä pääsee unohtumaan ja vastustajan pakomahdollisuudet lisääntyvät.

- vaikka pisteet positiosta saakin vasta hookkien ollessa sisällä, on selässä pysymisen kannalta kuitenkin olennaisinta muistaa rinta-selkäyhteys.

epäselvästi Teidän
Hanna "lainausmerkki" Hirvonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti