maanantai 26. joulukuuta 2011

Taas toivotus hyvän joulun!

Vielä ehtii joulutoivotella näin toisena joulupäivänä. Jyväskylän Fight Like a Girl toivottaa siis kaikille riemukasta joulua ja etenkin Tapsan päivää.

torstai 22. joulukuuta 2011

tiistai 20.12.2011 - joulun toivelista

Joulun kunniaksi otettiin treeneissä toiveita vastaan ja yritettiin sitten joululahjoa vastauksilla porukkaa.

1. toive: selän puolustaminen

Tämä lahja lähti liikkeelle kilpparista, josta ensisijaisesti haettiin liikettä ennen kuin kaveri ehtii ottaa tilanteessa kontrollin. Jos kaveri jää etupuolelle, voi tavoitella tämän toista jalkaa, kiertää samoin päin kaverin kanssa, "haukata" jalka omien jalkojen väliin ja jatkaa old school -sweepin tavoin. Jos toinen pääsee selän tai kyljen puolelle voi heittää yhden tai tarvittaessa useamman kuperkeikan, oman hartian yli, jotta toinen päätyisi guardiin. Molemmat näistä ovat hyvin vaikeita, jos kaveri on ehtinyt jo laittaa painetta päälle, joten kilpparissa olisi syytä olla aktiivinen.

Jos kaveri saa yhden hookin sisään, on mahdollista lähteä kääntymään ulkokautta, hookin puolelta kyljelleen ja samaa vauhtia toiselle kyljelle. Kaverin hookkijalkaa kannattaa työntää polvesta, jolloin on mahdollista palauttaa kunnollinen half-guard. Yleensä tämä liike tapahtuu möyrimällä, eikä niinkään sulavasti pyörähtäen.

2. toive: suora polvilukko.

Koska lähdettiin kilpparista, haettiin tällä kertaa myös polvilukkoa samaisesta asennosta. Lukkopainissa tämä on yksi tapa puolustaa selkää ja samalla hyökätä lopetuksella. Kaverin ollessa selän takana haetaan tämän toinen jalka omien jalkojen väliin. Ulommalla kädellä haetaan tästä jalasta kiinni itsen alta ja lähdetään pyörähtämään ulos päin. Toisella jalalla autetaan, jotta kaveri kellahtaisi mukana. Jalka pidetään hallussa puristamalla polvia yhteen. Samalla kiristetään lukko.

3. toive: saksisweep.

Saksisweep on ennen kaikkea ajoituksesta kiinni oleva sweeppi. Joskus siihen voi pakottaa toisen, mutta yleensä saksaus vaatii oikean aikaista reagointia kaverin liikkeeseen. Puvun kanssa kontrollit kannattaa hakea hihasta ja samaisen hihan puoleisesta kauluksesta. Lukkopainissa ranteesta ja mahdollisesti pään takaa, joskin on sweeppi hieman hankalampi ilman pukua ja ajoituksen osuus korostuu entisestään. Katsottiin yhtä ajoituksellista paikkaa kun kaveri pyrkii avaamaan guardin ns. alhaalla laittamalla toisen polven keskilinjan kohdalle. Sweeppi kannattaa ajoittaa joko samalle hetkelle kun guardi aukeaa tai pikkuisen sitä ennen kun kaverin keskittyminen on itse avaamisessa. Sweeppi lähtee samaan suuntaan, jonka puolen polven kaveri on ahterin alle laittanut. Sweepissä olennaista on kääntää lantio sivuttain, jotta saksaus tapahtuu tehokkaasti maata pitkin. Toisella jalalla tähdätään kaverin kainaloon ja ylävartaloa horjutetaan otteiden avulla. Kannattaa tehdä paljon toistoja, jotta ajoituksen saa kohdalleen.


Koska toiveiden toteutus jäi hieman kesken - näitähän saisi jokaista hinkata monta kertaa ja siltikin ollaan vasta alussa - niin jatketaan toiveteemoja vielä joulun välipäivinä, ennen seuraavan peruskurssin alkua.

maanantai 19. joulukuuta 2011

sunnuntai 18.12.2011 - pyhä kolminaisuus rannelukolla höystettynä

Sunnuntaina jatkettiin lopetuksilla. Tällä kertaa treenailtiin periaatteessa ihan peruslopetuksia alta guardista. Pointtina oli kuitenkin löytää kyseisten lopetusten yhtenäisyys, sillä jos yksi menee pieleen, voi aina siirtyä seuraavaan. Näitä voi myös käyttää kaverin kontrollointiin, sillä usein hyökkääminen pakottaa toisen puolustuskannalle.

Lähdettiin liikkeelle peruskäsilukosta, joka pyrittiin tekemään hyvällä kontrollilla alusta saakka. Jos kaveri kaikesta huolimatta saa nytkyteltyä lukotettavan käden irti, pidetään kaveri alhaalla ja hyökätään toiseen käteen omoplatalla. Omoplatassa pyritään säilyttämään hyvä kontrolli, ja kaverin lantiota kontrolloidaan laittamalla siihen painetta. Tällä estetään kaverin pyörähtäminen kuperkeikalla pakoon. Lukko kiristetään lantion avulla, ja kaverin hartia pyritään pitämään maassa. Jos kaveri ennen kontrollien saamista puolustaa omoplataa suoristamalla selkäänsä, pidetään käsi yhä hallussa ja pyörähdetään takaisin eteen triangelia hakien. Käsi pyritään siirtämään oman torson yli ristiin ja kiristämään triangeli. Jos kaveri ei anna kääntää kättä, vaan puolustautuu kääntämällä sen piiloon toiselle puolelle, voi hyvällä kontrollilla aina pyrkiä takaisin omoplataan. Jos kaveri sen sijaan pyrkii työntämään toisen käden triangelin sisään siitä paetakseen, voi tilanteen näppärästi palauttaa jujin avulla hyökkäämiseen jompaan kumpaan käteen.

Tämän päälle katsottiin rannelukko, jota lukkopainissa voivat käyttää kaikki ja BJJ:ssä sinivöisestä ylös päin. Rannelukossa pyritään lukitsemaan kaverin kyynerpää, jonka jälkeen muodostetaan ns. hanhen kaula, eli käännetään kämmenselkää painamalla kaverin kättä ranteesta alas. Oman kokemuksen mukaan rannelukolla on hankalaa hyökätä ensisijaisesti, mutta se voi toimia loistavasti kaverin puolustaessa jujia, omoplataa, kimuraa ym. käteen kohdistuvaa lukotusyritystä. Voi siis toimia jokaisen edellä mainitun lukon yrityksessä, myös triangelissa käsi on alttiina uhkalle, vaikka siinä rannelukon puolustaminen voi olla helpompaa.

Syy äkilliseen rannelukkolisään tuli lauantain Jyväskylässä järjestetyn Hilti-leirin vuoksi. Leirillä nimittäin jaettiin vöitä, ja tytöistä sinisen vyön lanteilleen sai ansaitusti Elina. Pojista Tommi ja Viitasaaren Juha saivat myös sinisen, ja purppuran vyön pääsi pukemaan Hannu. Onnea kaikille!

iloinen uuden vyön omistaja (kuva Hanna Hirvonen)

torstai 15. joulukuuta 2011

tiistai 13.12.2011 - kuristeita liepeellä

Koska piakkoin alkaa uusi peruskurssi, ajateltiin käydä hieman puvun kanssa tehtäviä kuristeita - peruskurssin alkuun kun ei kaikilla pukua ole. Oikeastaan suurin ero on nimenomaan puvun avulla tehtävät kuristukset, sillä niitä ei voi luonnollisesti tehdä lukkopainissa.

Ristikuristus: tehtiin tänään liepeen avulla, alta half guardista. Sama periaatehan toimii myös alta guardista, päältä mountista tai päältä halfista. Haetaan ensin kaverin toinen lieve tämän kainalon ali ja niskan taakse. Liepeestä otetaan ote ristiin, kämmen ylös päin. Toisella kädellä voi pyrkiä hakemaan otetta joko ensimmäisen ali ristiin (jolloin kämmen ylös) tai ristiin yli (kämmenselkä ylös), jolloin otteen voi hakea samaisesta liepeestä. Kiristetään vetämällä omia kyynerpäitä suppuun.

Pesari: eli ns. pesäpallokuristus. Tässäkin tapauksessa ko. kuristuksen voi tehdä liepeellä tai ilman, liepeen kanssa ehkäpä tehokkaampi. Haettiin samasta positiosta, eli halfita alta. Kaverin ulommainen lieve haetaan edellisen tavoin kainalon ali ja niskan taakse. Ristiotteen sijaan liepeen päästä otetaankin saman puolen kädellä ote, kämmenselkä ylös päin. Toisella kädellä otetaan otetaan ote samaisesta liepeestä kaverin kaulan toiselta puolelta, kämmen ylöspäin. Tässä vaiheessa molempien peukaloiden tulisi osoittaa saman suuntaan. Kuristeen kiristäminen vaatii pienen "uhrauksen" eli kaverin päästämistä halfin ohi. Kun kaveri lähtee tulemaan ohi, kiristetään kuriste kääntymällä itse vähintään 180 astetta, kaverista pois päin. Käsi, jossa ote on kämmen ylös päin, kiristää kuristetta tuomalla kyynerpäätä ylös, kun taas toinen käsi alas. Pesari on onnistuessaan erittäin nopea ja tehokas, mutta jos se epäonnistuu, pääsee kaveri samalla ohi guardista. Omalla vastuulla siis ;)

Ezekiel liepeellä: normi ezekiel tehdään oman hihan avulla. Tässä tapauksessa hihaote korvataan kiepauttamalla kaverin liepeestä pieni lenkki, josta käsi työnnetään sisään ja sitä myötä kaverin kaulalle. Toinen käsi on kaverin pään takana. Kaulalla olevalla kädellä otetaan kiinni mahdollisimman pitkältä omasta toisesta kädestä ja kiristetään normi ezekielin tavoin.

Hätävara -kuriste: Jos aikaa on vähän ja piste-ero suuri tappioksi, voi suljetusta guardista päältä yrittää seuraavaa. Normaalisti käsiä ei kannata viedä kaverin kaulan lähelle, mutta tässä tapauksessa uhraus voi kannattaa. Hypätään guardissa pystyyn viemällä omat kädet kaverin kainaloon. Esim. oikealla kädellä vedetään kaverin lievettä tämän kaulan yli ja painetaan kohti maata. Vasemmalla kädellä vedetään toisesta liepeestä alaspäin. Tässähän on kokoajan käsilukon vaara, joten todellakin viime hetken yrityksiä. Voi toimia myös muualta, esimerkiksi triangelin sisältä.

maanantai 12. joulukuuta 2011

Naisten BJJ:n ja lukkopainin peruskurssi starttaa tammikuussa 2012

Tarjolla on jo kolmatta kertaa Jyväskylässä vain naisille suunnattu lukkopainin ja brasilialaisen jiu-jitsun peruskurssi!

Treenit alkavat tiistaina 3. tammikuuta ja kestävät helmikuun puoleenväliin. Kurssin jälkeen voit osallistua kaikkiin Fight Clubin treeneihin. Varusteiksi käy t-paita ja sortsit/verryttelyhousut – myös bjj-, judo- tms. pukua voi halutessaan käyttää. Kurssin vetäjinä toimivat Venla Luukkonen (purppura vyö) ja Hanna Hirvonen (sininen vyö).

Harjoitusajat:

tiistai 18:30-20:00
perjantai 18:30-20:00
sunnuntai 13:00-15:00

Kurssin hinta: 80 euroa

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: bjj[at]jklfightclub.com tai 041-4369984 (Venla Luukkonen)

www.jklfightclub.com

Kaikille - myös miehille - avoimet peruskurssit niin bjj:ssä kuin vapaaottelussa alkavat helmikuussa.

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Basement Beatdown - Tulokset

Basement Beatdown oteltiin lauantaina. Ilta oli kaikinpuolin onnistunut: ottelut olivat hyviä, kehäpojat komeita ja yleisöäkin valui paikalle kiitettävästi!

Jyväskyläläisistä ensimmäisenä kehään asteli Heli. Matsi siirtyi muutaman terävän lyönnin jälkeen mattoon, missä Heli rakensi lopetuksia guardista. Erän lopussa käsilukkoyritys johtikin lopulta sveeppiin, josta Heli pääsi jatkamaan käsilukon viimeistelyä. Aika ei kuitenkaan riitänyt. Toisessa erässä Heli tarjosi terävän näköisiä polvia ja kamppasi vastustajan mattoon. Mountista syntyi uusi käsilukko ja tällä kertaa se johti taputukseen. Voitto siis Jyväskylään!

Ulkojyväskyläläinen Liisa otti kolmannen vaparimatsinsa niin ikään voitokkaasti. Ottelun ensimmäinen erä meni nyrkkeilyn merkeissä ja molemmat ottelivat hyökkäävästi. Toisessa erässä jaettiin myös tarkkoja osumia, kunnes vastustaja lähti tekemään alasvientiä. Liisa pysyi hyvin hereillä ja sai käännettyä itsensä samantien kasan päällimmäiseksi. Käsilukkoyritystä puolustava vastustaja nappasi nuriteperintriangelin ja Liisa joutui luopumaan lopetuksesta. Täyden otteluajan jälkeen Liisa julistettiin voittajaksi pistein. Hienoa työtä!

Illan päätti Tuuli. Ottelun aluksi molemmat jakoivat lyöntejä, mutta vastustaja lähti pian alasvientiyritykseen. Tuuli sai blokattua ensimmäisen yrityksen, mutta pienen pystypainin jälkeen päädyttiin lopulta mattoon. Vastustaja haki hyvin selkäkontrollin ja Tuuli joutui puolustuskannalle. Kontrolli piti ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta vastustaja sai upotettua takakuristuksen kohdilleen. Tuloksena siis tappio lopetuksella. Rauhallinen suoritus ja ensimmäinen vaparimatsi pulkassa!

Ottelut videoitiin ja ne lisätään nähtäville ensi viikon aikana. Sitä odotellessa:




Tulokset:

-70 kg Anniina Ikonen, Gladiator Factory vs. Miia Isola, GB Gym
Isola pistein

-72 kg catch-weight Hanna Kontkanen, MMA Utti vs. Sini Järvensivu, Nokian Kamppailu-urheilijat
Kontkanen pistein

-52 kg Veera Nykänen, GB Gym vs. Laura Ketola, MMA MaxPower
Nykänen käsilukolla toisessa erässä ajassa 1:02

-65 kg Salla Salo, GB Gym vs. Laura Tapiola, MMA Utti
Salo käsilukolla toisessa erässä ajassa 2:40

-60 kg Heli Siltala, Jkl Fight Club vs. Iida Talonen, Nokian Kamppailu-urheilijat
Siltala käsilukolla toisessa erässä ajassa 1:43

-60 kg Marika Vainola, GB Gym vs. Vuokko Katainen, MMA Kuopio
Katainen pistein

-63 kg catch-weight Liisa Nurmivaara, Proeliator Jiu-jitsu vs. Iina Honkakoski, MMA MaxPower
Nurmivaara pistein

-60 kg Tuuli Rutanen, Jkl Fight Club vs. Jenni Nuutinen, GB Gym
Nuutinen takakuristuksella ensimmäisessä erässä ajassa 2:39

Fight Chix ja 
 JMKFight.com palkitsi tapahtuman parhaita tuotepalkinnoin:
Paras ottelu: Nurmivaara vs. Honkakoski
Paras lopetus: Siltala

torstai 8. joulukuuta 2011

6.12. Team @Letic Tournament II

Lahden itsenäisyyspäivän salikisoihin meitä matkusti 9 hengen tyttöporukka, joista osa kisaamaan ja osa valmentamaan ja kannustamaan.

Valkovöisissä -64 sarjassa meitä edustivat Heli sekä Seija. Molempien ekan matsin kohtaloksi tuli tappio, mutta tytöt pääsivät ottelemaan vielä pronssista keskenään. Tässä matsissa Heli vei pistein ja sai siis pronssia.

Valkovöisten + 64 sarjassa tatamille astuivat Anne-Mari, Emmi ja Solja. Anne-Marin eka matsi päättyi tappioon Viitasaaren Riinaa vastaan. Solja voitti ensimmäisen matsinsa, ja kohtasi semifinaalissa Riinan, joka kuitenkin vei matsin. Emmi puolestaan kohtasi semifiinalissa Viitasaaren Sinin, ja Emmin tie jatkui tästä finaaliin. Pronssimatsissa Solja taisteli itsensä voittoon ja finaalissa Riina vei voiton Viitasaarelle. Emmi siis hienosti hopealle ja Soljalle pronssia kotiin viemiseksi.

Itse edustin värivöisten +64 sarjassa, jossa meitä oli 3 osallistujaa. Helsingin Minna tuli pronssille oteltuaan sekä minua että nykyisin Forssan kamppailijoita edustavaa Päiviä vastaan. Finaali käytiin siis minun ja  Päivin välillä. Tiukka ottelu päättyi minun kannaltani pistevoittoon.

Lisää tuloksia kisoista löytyy Barreto Lahden kotisivuilta.


Taisi olla tämän vuoden viimeinen BJJ-kisa. Nyt suunta kohti lauantain Basement Beatdownia, jossa kehään astuvat Tuuli ja Heli.

maanantai 5. joulukuuta 2011

sunnuntai 4.11. - kisaan valmistautumista

Lyhty raportti treeneistä: Muutama tytöistä kisaa ensimmäisiä kisojaan tiistaina Lahdessa, joten kävimme läpi ihan perus matsin kulkua, aina pystystä mattoon ja lopetukseen saakka. Katsottiin läpi myös muutamia positioita, ja niihin ajatuksia. Otteluun on hyvä lähteä jonkinlaisella suunnitelmalla, sillä ilman sellaista tulee helposti yritettyä kaikkea pikkuisen, muttei mitään kunnolla. Kun alusta saakka hakee päämäärätietoisesti tiettyä alasvientiä tai guardiin vetoa, on mahdollista aloittaa heti omia otteita hakien. Jos ottelun temmellyksessä sitten tarjoutuukin jokin muu paikka, niin sen voi toki hyödyntää. Samaa ajatusta voi noudattaa myös matossa. Tällöin tulee itse tehtyä alotteita, ja ottelulla on mahdollisuutta kehittyä suuntaan jos toiseen. Itsenäisyyspäivän kisoihin lähtee meiltä lähes kaksi autollista tyttöjä joko kisaamaan, valmentamaan tai kannustamaan, joten eiköhän nuo ole ihan hyvät kisat niin eka kertaa kisaaville kun konkareillekin...

tiistai 29.11. - Lopetuksia sidesta

Vaparivalmentajien pyynnöstä päivän teemana sivusidonta ja lopetuksia siitä. Kaiken avainhan on hyvä position hallinta - paine kaverin päällä, kontrolli sekä pää-hartia -linjan kohdalta että lantion kohdalta - mutta liikekin auttaa. Aluksi kerrattiin sivusidonnan ehkäpä tyypillisimmät lopetukset: kimura ja americana. Käytännössä nämä kaksi muistuttavat toisiaan, kimurassa kaverin käsi osoittaa alaspäin, americanassa ylös. Olen kuvaillut tekniikoita siten, että ollaan sivusidonnassa kaverin oikealla puolella.

Jos lähdetään tekemään kimuraa kaverin vasempaan käteen, otetaan oikealla kädellä kiinni kaverin ranteesta. Oma oikea käsi on tässä vaiheessa hyvä kiilata kyyner kaverin kylkeä vasten, mikä auttaa kontrollin pitämisessä ja oikean kulman hakemisessa. Vasemmalla kädellä otetaan ote kaverin käden ali omasta ranteesta kiinni. Kimuraa kiristettäessä on hyvä, jos tämän lisäksi astuu vasemman jalan tiiviisti kaverin pään kautta yli ja painaa polvet yhteen. Kiristyssuunta on kaverin selkää kohti, omat ranteet kääntyvät sisäänpäin.

Americana siis muistuttaa kimuraa, mutta kaverin käsi osoittaa ylöspäin. Tällöin ote kaverin ranteesta otetaankin vasemmalla kädellä, ja oma kyynertaive kiilataan kaverin kaulaa/päätä vasten. Oikealla kädellä otetaan ote kaverin käden ali omasta ranteesta ja kiristetään. Sekä kimuran että americanan kiristämisessä auttaa, jos kaverin käsi on mahdollisimman lähellä 90 asteen kulmaa, jolloin olkapää lukkiutuu paremmin paikoilleen.

Katsottiin myös jujiin pyörähtäminen, jos kaveri alkaa työntää vasemmalla kädellään tilaa kasvojen oikealta puolelta. Tällöin otetaan käsi mahdollisimman hyvin haltuun oikealla kädellä ja pyörähdetään kaverin pään kautta jujiin. Polvia yhteen puristamalla käsi pysyy hyvin hallussa kiertämisen ajan. Toisen jalkaterän voi kiilata kaverin hartian alle normaalin kaverin yli asettamisen sijaan. Tällöin juji tulee yleensä helpommin ja kireämpänä.

Jos itse ollaan perus sivusidonnassa, ja kontrolloidaan kaveria pääkäsi -otteella, ja kaveri työntää vasemmalla kädellä tilaa kasvojen vasemmalta puolelta, voidaan hyökätä käsitriangelilla. Kaverin käsi työnnetään kyynerpään kohdalta ylös ja samalla aurata oman pään aivan kaverin hartian/pään viereen ja painaa otsan vasten lattiaa. Käsillä voi ottaa joko ns. kaapeliotteen tai rnc -otteen, ja lähteä kiristämään käsitriangelia vasenta hartiaa kaverin kaulaa vasten painaen. Tästä lopetus ei välttämättä vielä kiristy tarpeeksi, ja sitä voi lähteä kiristämään liukumalla mount -positioon. Jos lopetus ei edelleenkään ole tarpeeksi kireä, jatketaan kaverin toiselle sivulle ja oma lantio heitetään maahan, jolloin lukon  pitäisi kiristyä. Oma pää pidetään koko ajan vasten mattoa!

tiistai 29. marraskuuta 2011

Basement Beatdown - Otteluparit

Muutaman viimehetken loukkaantumisen ja sairastelun jälkeen on osallistujalistaa hieman päivitetty. Alla olevasta listasta paljastuu myös ottelujärjestys:

Basement Beatdownin otteluparit ovat nyt tiedossa:

-70 kg Anniina Ikonen, Gladiator Factory vs. Miia Isola, GB Gym

-72 kg catch weight Hanna Kontkanen, MMA Utti vs. Sini Järvensivu, Nokian kamppailu-urheilijat

-52 kg Veera Nykänen, GB Gym vs. Laura Ketola, MMA MaxPower

-65 kg Salla Salo, GB Gym vs. Laura Tapiola, MMA Utti

-60 kg Heli Siltala, Jkl Fight Club vs. Iida Talonen, Nokian Kamppailu-urheilijat

-60 kg Marika Vainola, GB Gym vs. Vuokko Katainen, MMA Kuopio

-63 kg catch-weight Liisa Nurmivaara, Proeliator Jiu-jitsu vs. Iina Honkakoski, MMA MaxPower

-60 kg Tuuli Rutanen, Jkl Fight Club vs. Jenni Nuutinen, GB Gym



Tapahtuma alkaa 10.12. kello 15:00 ja ottelut käynnistyvät 15:15. Tervetuloa!

sunnuntai 27.11. - Hookit sisään kilpparista

Näin kisojen lähestyessä katsottiin hookkien hakemista kaverin käpertyessä kilppariasentoon. Paras paikka sijoittua on joko kaverin taakse tai sivulle siten, että paine pidetään kaverin lantion/alaselän päällä. Käsiä ei kannata työntää varomattomasti kilpparin "sisään", sillä toinen voi ottaa niistä hallinnan ja kääntää paketin ympäri.

Ensin lähdettiin hakemaan sisään ekaa hookkia. Tähän katsottiin paria vaihtoehtoa. Molemmissa alkuasento on kaverin sivulla, oma sisempi jalka kaverin jalan vieressä. Jos ollaan kaverin vasemmalla puolella, haetaan oikealla kädellä ote kaverin lantiolta oikealta puolelta. Puvun kanssa otteen voi hakea myös ulkokautta kaverin liepeestä, jolloin ajatuksena on painaa oma kyynerpää kaverin lantion sivulle kiinni. Tämän jälkeen kaveri kiskaistaan itseä kohti, hieman takaviistoon. Paine pyritään säilyttämään lantion päällä. Jos kaveri kierähtää selälleen sideen, otetaan tietysti hallinta siitä. Useimmiten kaveri kuitenkin pyrkii takaisin kilppariin. Pidetään paine kaverin lantiolla tämän pyrkiessä takaisin ja samalla pyritään sujauttamaan vasen jalka hookiksi.

Vaihtoehtoisesti, samasta asennosta lähtien, otetaan kontrolli kaverin yläkropasta joko turvavyöotteella tai liepeestä. Pienellä ponnahduksella hypätään kauempi sääriosa, tässä tapauksessa vasen, kaverin vasemman jalan viereen. Jalka on samassa asennossa kuin kaverin jalka kilpparissa. Samalla vedetään kaveri syliin. Oma jalka toimii ns. kiilana, jolloin kaveri pyörähtää helposti kumoon. Pyritään viemään pyörähdysliike loppuun oikealle kyljelle ja tämän aikana viemään oikea jalka hookiksi. Joskus myös toinen hookki saatetaan saada sisään samalla.

Nyt kun eka hook on sisässä, lähdetään hakemaan yhtä aikaa sekä toista hookkia, että uhkaamaan kuristuksella. Jos lähtöasento on edelleen kilppari, pyritään paketti ensin kääntämään. Tällöin otetaan turvavyöote kiinni ja lähdetään tekemään kuperkeikkaa etuviistoon, mieluiten hookkijalan puolelle. Muita vaihtoehtoisia suuntia pyörähtää on toinen etuviisto tai jompi kumpi takaviisto.

Kun ollaan kyljellään, pyritään kyljelleen hookin puoleiselle kyljelle. Turvavyöotteesta lähdetään hakemaan kuristusta ja samalla puristetaan kaverin lantio omien jalkojen väliin. Tämän jälkeen lähdetään ojentamaan itseä; jos sekä kaverin lantio että yläkroppa ovat hyvin kontrollissa, aukeaa tämän suojaus ja toisen hookin voi sujauttaa sisälle. Lantio kontrolli on myös hyvä, jos pyrkii hakemaan lopetuksen, aina toista hookkia ei tarvita.

perjantai 25. marraskuuta 2011

Tiistai 22.11. - De La Riva

Illan teemana oli De La Riva -guardin perusteet; De La Riva -guardissa toinen jalka laitetaan kaverin jalan ulkopuolelta hookiksi. Toisella jalalla voi kontrolloida etäisyyttä kaverin lantiolta tai toisesta jalasta. Hookki -jalan puoleisella kädellä voi ottaa kiinni hookatun jalan nilkasta, jolloin paketti pysyy parempana. Toisella kädellä voi hakea kontrollia kauluksista tai hihoista. Tärkeintä olisi saada kaveri liikkeelle, jotta voisi itse hyödyntää tätä hyökkäyksiin. Oma asento on pikkuisen kulmassa kaveriin nähden, ei suoraan edessä.

kuva osoitteesta http://www.grapplearts.com/De-la-Riva-Guard.html

Katsottiin pari perussweeppiä. Ensimmäisessä haetaan tilaa itselle työntämällä omalla vapaalla jalalla kaveria lantiosta taakse. Samalla seurataan itse perässä yhteen jalkaan. Jos De La Riva -hookina on oma vasen jalka, istuessa koukataan oikea jalka kaverin jalan ympärille ja käännetään vasen jalka ulos. Asento muistuttaa samaa "merenneitoistuntaa" (kutsun itse...älkää kysykö), mihin jalat usein laitetaan omoplataa kiristettäessä. Vasemmalla kädellä halataan kaverin jalkaa, ja sillä voi hakea kontrollin myös kaverin tai omasta liepeestä, kaverin hihasta tai vyöstä, edelleen kaverin jalkaa halaten. Pää on myös tiiviisti jalkaa vasten. Tästä voi lähteä perus yhden jalan alas vientiin, oikea käsi voi toimia tukipisteenä työnnettäessä kaveria kumoon. Vaihtoehtoisesti voi nousta pystyyn jalkaa hallussa pitäen.

Varsin usein De La Rivasta voi hakea myös kaverin selkää. Tällöin kaveri joko "pakotetaan" kääntymään hieman sivuttain työntämällä hookki jalkaa kauemman jalan reidelle (ks. kuva) tai vaihtoehtoisesti kaveri saattaa luonnostaan kääntyä sopivaan kulmaan. Tavoitteena on päästä kaverin selkäpuolelle, molemmat jalat hookkeina tämän polvitaipeissa. Vasemmalla kädellä voi tavoitella toista jalkaa tai kontrollia esim. vyöstä selän takaa, jotta pääsisi selkäpuolelle. Selkäpuolelta voi joko ottaa molemmilla käsillä kaverin vyöstä kiinni ja yhtä aikaa jalkoja nostamalla ja avaamalla, sekä vyöstä vetämällä heijata kaverin syliin. Vaihtoehtoisesti käsillä ote nilkoista ja työnnetään hookeilla tai jalkapohjat takareisillä kaveri polvilleen kilppariin.


kuva osoitteesta http://www.grapplearts.com/De-la-Riva-Guard.html
Jep, kysykää treeneissä, jos kirjallinen muoto oli epäselvä.

tiistai 22. marraskuuta 2011

BJJ Finnish Open 19.-20.11.2011

Bjj:n Finnish Open oteltiin tänä vuonna Helsingissä. Loukkaantumisten ja työvelvoitteiden karsima kisaporukkamme koostui tällä kertaa vain kahdesta ottelijasta: Anista ja allekirjoittavasta.

Ani "Päivänsäde" Rahikainen aloitti edustuksen lauantaina sarjanaan valkovyöt -58,5 kg. Ensimmäisessä ottelussa vastassa oli Susanna Nikkanen. Vastustaja veti heti alussa napakasti guardiin. Ani malttoi rakentaa guardin avausta hyvin, mutta joutui sveepatuksi. Parivaljakko päätyi lopulta takaisin pystyyn, josta sama kaava toistui uudestaan ja Ani päätyi alle gurdiin 4-0 tappiolla. Guardipeli lähti kuitenkin toimimaan erittäin hyvin ja Ani sai kaivettua kimuran. Voitto kotiin siis lopetuksella.

Semifinaaliottelun vastustaja Suvi Mansikkamäki oli loukkaantunut ja täten Ani pääsi etenemään finaaliin walk over -voitolla. Finaalissa vastaan asteli vakuuttavia otteita esitellyt virolainen Tuuli Sedman. Molemmat olivat vahvoja pystyssä, mutta Anin heittoyrityksen jäätyä vajaaksi päädyttiin mattoon Sedmanin hallinnassa. Anin pakoyritys mountista päätyi vastustajan selkäkontrolliin. Ani sai kuin saikin itsensä kammettua vielä päälle guardiin, mutta 8-0 tappioasema oli liian suuri umpeenkurottavaksi ja tulokseksi jäi hopeasija. Hienoa taistelua! Viimeaikojen ahkera treenaaminen näkyi otteissa matolla.
Susanna Nikkanen vs. Ani Rahikainen

Itse olin vuorossa sunnuntaina ja edustin uusien painoluokkien mukanaan tuomassa -69 kiloisten sarjassa. Valitettavasti kyseinen painoluokka oli houkutellut paikalle yhden ainoan kilpailijan lisäkseni ja sarjasta ratkottiin siis suoraan finaali. Vastassani oli virolainen Mirjam Vallas. Pystyssä tunnusteltiin hetki puolin ja toisin, kunnes sain uhrautumisheittoni onnistumaan ja pääsimme mattoon. Vastustaja pelasi tarkasti guardia, enkä saanut kontrolleita kohdilleen ohitusta varten. Päädyimme takaisin pystyyn, josta lähdin pistejohtoani suojatakseni vetämään guardiin. Vallas taisteli vahvasti päältä, mutta sain oman guardini toimimaan ja täten ottelu päättyi lopulta 2-0 pistevoittoon.

Miriam Vallas vs. Hanna Hirvonen

Jyväskylään palattiin siis kahden mitalin kanssa. Valkovöisiä naisia oli ilmoittautunut mukaan kohtuullisesti, mutta sinivöisten sarjoissa oli edelleen vähän osallistujia. Naisten tulokset kokonaisuudessaan:

Valkovyöt

1. Tuuli Sedman - VÕIMLA
2. Anne-Mari Rahikainen - Jyväskylän Fight Club
3. Suvi-Tuulikki Mansikkamäki - BJJ Vaasa
3. Adelina Leino - Turun Ju-jutsuseura

- 69 kg
1. Riina Minkkinen - Proeliator Jiu-Jitsu
2. Salla Ylistö - Lohjan Kamppailukeskus
3. Minna Lehtinen- Lahden Gentai ry

+ 69 kg
1. Pilvi Kuhanen - Kushin-kan
2. Sini Salojärvi - Proeliator Jiu-Jitsu

Sinivyöt

-58,5 kg
1. Milla Hirvonen - Takado
2. Kaisa Yli-Paunu - Turun Ju-jutsuseura
3. Outi Järvilehto - GB Gym Helsinki
Emilia Tuukkanen - Barreto Jiu-Jitsu Lahti

-69kg
1. Hanna Hirvonen - Jyväskylän Fight Club
2. Mirjam Vallas - VÕIMLA

+69kg
1. Senka Drobac - BJJ Center

Lisää kuvia naisten matseista löytyy täältä.

tiistai 15.11.2011 - Kukkia ja perhosia

Todelliset tyttöpainit teemalla kukkia ja perhosia. Katsottiin toisin sanoen kahta sviippiä, perhosguardista lähtevää sekä ns. kukkaissviippiä.

Sweeppi perhosguardista: perhosessa toinen kaveri istuu polvillaan, alla oleva istuu normaalisti ja jalat ovat hookkeina kaverin reisien alla. Nimi tulee ilmeisesti tästä asennosta, koska hookeiksi laitetut jalat muistuttavat perhosen siipiä :).
* huomioita asennosta: perhosessa ei kannata istua liian lähellä kaveria, sillä muutoin tämä saa helposti työnnettyä selälleen. Sen sijaan istutaan hieman kauempana, kuitenkin ylävartalon ollessa kaverissa kiinni. Oma pää tulee saada kaverin pään alapuolelle, hartialinjan tasalle. Istuma-asento kannattaa olla hieman toisen kankun päällä, jolloin tasapaino säilyy paremmin.
* tästä lähdetään hakemaan toisen puolen underhookkia eli kainaloa. Jos istuma-asento on enemmän oikealla kankulla, haetaan omaa vasenta kättä kaverin kainaloon. Oikealla kädellä otetaan kiinni kaverin vasemmasta kädestä joko ranteesta/hihasta, jolloin sitä ohjataan kohti kaverin jalkoväliä tai vaihtoehtoisesti suljetaan tämän käsi tiukasti omaan kainaloon, ote voi tällöin olla ojentajan seutuvilta. Näin blokataan kaverin tukikäsi sweepin kannalta. Omaa oikeaa jalkaa lähdetään liu'uttamaan suoraksi oman vasemman jalan ali, samalla kallistutaan itse oikealle, hieman takaviistoon ja nostetaan vasemman jalan hookilla kaveria jaloista. Tässä vaiheessa on tärkeää, että kaverin yläkroppa on kunnolla hallussa (underhook kaverin oikeassa kainalossa) ja tukikäsi blokattu. Kun oma kylki alkaa osua maahan, käännytään itse otteita irrottamatta päälle sideen. Oheisella videolla underhookille vaihtoehtoinen ote overhook ja ote vyöstä.

Kukkaissweep: (enpä muuten tiedä, mistä nimi) tätä lähdetään yleensä tekemään suljetusta guardista kuten myös oheisella videolla. Tärkeintä on saada päällä olija liikkumaan, sillä hyvän postuuran omaavalle on vaikeaa lähteä tekemään ainakaan ko. sweeppiä. Treeneissä tehtiin tätä käsilukkoyrityksen jatkona, jos kaveri lähtee tuomaan painoa päälle. Tällöin kaverin paine voi auttaa sweepin lähdössä.
* eli, alta on yritetty tehdä peruskäsilukkoa, jota päällä olija puolustaa tuomalla painoa päälle. Jos pyritään lukottamaan kaverin vasen käsi, pidetään ote tästä/esim. kauluksesta oikealla kädellä ja haetaan vasemmalla kädellä ote kaverin jalan ympäri sisäkautta. Oma oikea jalka heilautetaan heilurin tavoin auki ja samalla työnnetään vasemmalla jalalla kaveria kainalosta. Kannattaa katsoa videolta, niin ehkä hahmottuu paremmin. Tätä voi siis lähteä tekemään ihan ensisijaisestikin, mutta voi olla hyvä hyökkäys päälle, jos käsilukko ei tunnu tulevan ja kaveri saa hyvin painoa päälle.

torstai 17. marraskuuta 2011

Basement Beatdown - Tyttöjen ilta 10.12.2011

Vajaan kuukauden päästä Fight Clubilla tapahtuu: tarjolla on naisten amatöörivapaaotteluilta Basement Beatdown - tyttöjen ilta. Ottelemassa on myös monta oman kylän tyttöä. Kisakutsu löytyy linkin takaa ja liput tapahtumaan maksavat 10 euroa.

Nälkäiset katsojat ja kisaajat voivatkin sitten suunnata tapahtuman jälkeen Food Bar&Kitcheniin syömään, jonka naapurista löytyy virallinen jatkopaikka Bar Passion.

maanantai 14. marraskuuta 2011

sunnuntai 13.11. - kisoihin valmistautumista

Keskityttiin nyt tosissaan kisoihin sparraamiseen. Lämmittelyineen noin 1,5 tunnin tiivis setti allaolevan näkökulmasta:

*kevyesti herättelyä suljetusta guardista lähtöjä, alta tavoitteena sviipata tai lopettaa. Idea, että jokainen suoritus päättyy onnistuneesti.
*saman tyyppistä half-guardista.
* suljettu guard uudestaan, kovemmalla paineella ja vastuksella.
* half-guard uudestaan, kovemmalla paineella ja vastuksella.
* normisparria 2 minuutin eriä 30 sekunnin palautuksella, lähtö vuorotellen suljetusta, vuorotellen halfista. Tarkoitus painia intensiivisesti koko kaksi minuuttia.

torstai 10. marraskuuta 2011

tiistai 8.11. - kisoihin valmistautumista

Syksyn kisojen toinen pääkisa, brassi jiu-jitsun Finnish Open kisaillaan 19.-20. Helsingissä. Kisoihin saakka niin normi- kuin tyttöpainienkin teema pyörii kisoihin valmistautumisen ympärillä. Emme siis keskity oppimaan uusia tekniikoita, vaan palaamme perusasioiden äärelle.

Etenkin valko- ja sinivöisillä on tapana "jäpittää" suljettua guardia - tytöt ovat tässä yleensä erityisen hyviä, sillä pienempänä oppii puolustautumaan isompien kanssa treenatessa. Siksipä kisailun kannalta ratkaisevaksi tekijäksi muodostuu usein guardin avaaminen ja sen ohittaminen. Tähän saa kulumaan aikaa, joten kannattaa ottaa asenteeksi "jos olen kerran suljettuun guardiin joutunut, niin avaan sen kerran, enkä mene enää takaisin." Avaaminen kun kuluttaa paljon energiaa, ja on usein hidasta touhua.

Katsoimme guardin avaamista seisomaan nousulla: haetaan ote kaverin hihasta, jos mahdollista, ja painetaan kaverin käsi tämän vatsaa vasten. Jos kättä ei saada haltuun, oma käsi tuetaan kaverin rintalastan alaosaa vasten. Toinen käsi voi olla kaverin lantiolla, housuista voi ottaa halutessaan otteen. Kädet tukipisteinä nostetaan ensin toinen jalka pystyyn, sitten toinen. Selkä pyritään pitämään koko ajan suorana, ja noustaan pystyyn aivan kuin nostettaisiin raskasta taakkaa. Tämän jälkeen astutaan toista jalkaa hieman taakse, jotta saadaan työnnettyä kaverin guardi auki tämän polven kohdalta. Toisen jalan voi kääntää pikkuisen sisäänpäin, jotta kaveri ei pysty käyttämään sitä hyödyksi esim. sweepin hakemiseen. Kun guardi aukeaa, pyritään ottamaan ote kaverin lahkeista tai jaloista ja astutaan guardista ulos. Eikä mennä enää takaisin suljettuun...

Kaukaa ohittamiselle on pari periaatetta: ote kaverin jaloista ja kulman hakeminen. Hyökkäykseen ei siis lähdetä suoraan kaverin edestä. Idan leirillä katsottiin vaihtoehtoa, jossa molemmat polvet painetaan maahan, tuodaan painetta päälle hartian avulla, ja samalla tuodaan oma polvi kaverin jalkojen taakse estämään guardin palautusta. Myös päätä käytetään apuna paineen antamisessa. Toinen käsi siirretään kaverin selkäpuolelle ja otetaan sieltä ote, toisella prässätään polvia yhä maahan, mieluusti ote päällimmäisestä jalasta. Vaihdetaan toinen jalka kaverin jalkojen taa ja lähdetään ohittamaan tämän selkäpuolelle. Jos haluaa estää kaveria kääntymästä kilppariin, voi ottaa otteen tämän kauemmasta kädestä.

Ohitus jo melkein tehty
Lopuksi sparrailtiinkin näitä, lyhyissä 2 minuutin erissä: päällä olijan tehtävänä oli ensin avata guardi, toisessa erässä ohittaa. Alla oleva keskittyi nyt guardin pitämiseen sekä sen palauttamiseen. Lopuksi sparria kolmen hengen ryhmissä 1,5 minuutin erissä, yhden ollessa lepovuorossa.

maanantai 7. marraskuuta 2011

5.11. ADCC Finnish Open

Espoossa oli sitten viime lauantaina lukkopainin Finnish Open. Jyväskylän tyttöjä matkassa oli viisi. Kuvasta näkyy, ettei ihan huonosti mennyt...


Mitalit tarttuivat mukaan näillä suorituksilla:

kultaa:
Anne-Mari Rahikainen, aloittelijat -60
Venla Luukkonen, ammattilaiset +60

hopeaa:
Heli Siltala, aloittelijat -60
Hanna Hirvonen, ammattilaiset -60

pronssia:
Elina Tolonen, ammattilaiset +60

Kun näihin vielä lisätään miesten aloittelijoiden -100 sarjan pronssimitalisti Firat Tosun, tuli Jyväskylän Fight Clubin seurapistesaldoksi 18 pistettä. Tällä myös kisojen parhaan seuran titteli tuli komeasti Jyväskylään.



Fight Like a Girl!

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Tiistai 1.11. Lukkopaini ja kisoihin valmistautuminen

Ensi viikonloppuna kisataan lukkopainin Finish Open kisat Espoossa. Koska meiltä lähtee hyvin tyttöjä sinne edustamaan, olivat tiistain treenit omistettu kisanomaisille sparreille. Erät pidettiin parin minuutin mittaisina, ja sparreissa oli jokin tehtävä.

* Lähtö avoimesta guardista, alla oleva tappiolla 0-2.
* Lähtö polviltaan, kyseessä ottelun ekat kaksi minuuttia. Koska lukkopainissa matsin alku on aina pisteetöntä aikaa ADCC säännöillä kisatessa (aika riippuu kisattavasta sarjasta), voi ja kannattaa alussa hakea lopetusta. Tämän sparrin ideana oli nimenomaan keskittyä lopettamiseen.
* Lähtö selästä, jolloin tehtävänä lopettaminen tai hallitsevassa positiossa pysyminen (back mount/mount), toisen tehtävänä käytännössä pakeneminen tai lopettaminen.

Lopuksi otettiin myös kevyempiä 5 minuutin eriä pystystä lähtien. Näillä eväillä viikonloppuna Espooseen.

29.-30.10. Scandinavian Open BJJ - pieni kisaraportti

Lyhyt raportti Malmösta: siellä käytiin viime viikonloppuna yhden vuoden tauon jälkeen Scandinavian Open -kisat. Jostain syystä kisat olivat kutistuneet osanottajamäärältään vain reiluun pariin sataan, mutta tunnelma oli suuren kisan tuntuinen. Hannan kanssa oltiin edustamassa klubia, ja hyvinhän se meni. Hanna voitti oman sarjansa, sinivöiset naiset -64, ja tuli avoimessa hopealle. Itse sain purppuroiden +84,3 sarjassa hopeaa, sama toistui avoimessa. Näin tällä kertaa :)

Muita (suomalais)tuloksia löytyy osoitteesta www.sobjj.se.

torstai 27. lokakuuta 2011

tiistai 25.10.2011 - open guard alta sekä saksisweep

Teemojen mukaan kun mennään, niin menossa on open guard -viikko. Kertailtiin vähän Idan leirin oppeja, tänään alla olevan näkökulmasta.

Hieman itse asennosta: jos ollaan istualtaan, tapahtuu liikkuminen ns. istumakatkaravun avulla. Asento on aina hieman toisen jalan päällä, tukea maasta voi ottaa alemman jalan puoleisella kädellä. Toisella kädellä voi hakea otteita esim. kauluksesta tai pitää etäisyyttä kaveriin. Samalla myös suojataan omia jalkoja, jottei kaveri saisi niistä tai housun lahkeista otetta. Istuma-asento on hieman etunojapainoinen, ei kuitenkaan siten, että kaveri voi painaa täysin mattoon.

Idan malliasento

Tästä lähdettiin ensin harjoittelemaan otteiden purkua, jos kaveri kaikesta huolimatta saa otteen lahkeista. Otteet on helpompi purkaa, jos menee tässä vaiheessa selälleen. Ote kaverin hihoista, ja samaan aikaan vedetään kädellä ja potkaistaan jalalla. Kun ote irtoaa, tuodaan oma jalka väliin esim. kaverin lantiolle kontrolloimaan tilannetta. Tämän jälkeen irroitetaan toinen jalka.

Asennosta voi lähteä hakemaan käsivetoa. BJJ:ssä haetaan otetta kaverin ristikauluksesta. Käsivedossa vedetään samanaikaan kaveria alas (oma kyynerpää kiinni omaan kylkeen) ja liikutaan alta pois kaverin sivulle. Tällöin kaveri liikkuu eteenpäin tilaan, jossa aiemmin oltiin itse. Parhaimmassa tapauksessa kaveri tippuu nelinkontilleen, jolloin voi samalla liikkeellä kiertää selkään. Jos kaveri jää pystyyn, otetaan kontrolli tämän jalasta ja viedään kaveri mattoon esim. työntämällä tätä jalasta suoraan sivulle ja plokkaamalla kauempi jalka omalla kädellä.

Käsiveto
Jos kaveri ei kaadu, jalasta kiinni.

Jos kaveri plokkaa käsivedon vetämällä jo alusta saakka vastaan, voi kaverin taaksepäin suuntautuvaa liikettä käyttää hyödyksi. Vetävällä kädellä aletaankin työntää, ja samalla hyökätään omien jalkojen kanssa kaverin nilkkojen taakse, avataan omat jalat sähäkästi, jolloin kaverin jalat lähtevät alta. Tämä vaatii onnistuakseen kaverin liikkeen, joten suoraan tällä hyökkääminen on hankalaa.

Lopuksi katsoimme vielä saksisweepin, jonka voi tehdä kaverin ollessa pystyssä tai matossa. Etenkin jos kaveri vaihtaa pystystä mattoon tai toisin päin, voi ajoitus sweepille olla hyvä. Ote edelleen kaverin ristikauluksesta sekä saman puolen hihasta. Kaverin tasapainoa horjutetaan vetämällä tätä eteenpäin. Samalla omat jalat tekevät saksausliikkeen; alempi jalka lattiaa pitkin ja ylempi jalka työntä kaveria lantion/reiden seudulta. Lantion kääntäminen vinoon auttaa saksausliikkeen onnistumisessa.

(Tämän tekstin kuvat ja paljon lisää löytyvät osoitteesta http://trutanen.kuvat.fi. Kuvat on otettu Idan leirillä.)

21.-23.10.2011 Susirajan tuolla puolen with Ida Hansson seminaari

Viikonloppuna järjestettiin Jyväskylän ensimmäinen naisten BJJ- ja lukkopainiseminaari. Opeksi saimme Kööpenhaminassa treenaavan Hanssonin Idan, jonka viimeaikaisiin meriitteihin kuuluu ruskea-mustavöisten BJJ:n EM-kulta, Mundials hopea ja tuoreimpana ADCC MM-pronssi. Tässä todella lyhyt viikonloppuraportti :)

Perjantain BJJ-treeneihin päästettiin myös miespuoliset harrastajat. Teemana oli Fight Clubin teemaviikon mukaisesti halfguard. Lauantaina olikin suurin osanottajajoukko, matolla enimmillään 25 tyttöä eri puolilta Suomea. Yhdet BJJ ja yhdet lukkopainitreenit sekä sparritreeni. Illan päätti sauna ja ruoka Vivecan hulppeissa saunatiloissa. Sunnuntaina hieman pienemmällä porukalla vielä yhdet lukkopaini ja BJJ-treenit.

Ida vakuutti jälleen kerran opena, ja vissiin vakuuttui myös meistä niin paljon, että saattaa tulla joskus uudestaankin.

Jyväskylän tyttöjä sunnuntaina Idan kanssa


Yllä oleva kuva löytyi Hannan kamerasta leirin jälkeen. Muitakin kameraan tallentuneita leirikuvia löytyy osoitteesta http://bjjnaiset.kuvat.fi. Myös Tuuli sai otettua "muutaman" kuvan, joita voi katsella tarkemmin osoitteessa http://trutanen.kuvat.fi.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

tiistai 18.10.2011 - pari alasvientiä

Yritän kirjoittaa jonkinlaisen kuvauksen päivän tekniikoista, vaikka tuntuukin hankalalta.

Teimme treeneissä kahta eri alasvientiä. Ensimmäinen lähti liikkeelle ns. puikkauksesta. Lähtöasennossa otteet voivat olla niskan takaa ja ojentajan/kyynerpään tienoilla. Kaveria "nypätään" niskasta alas ja kyynerpään tienoilta ylöspäin. Itse pyritää puikkaamaan käden ali selkäpuolelle. Puikkauksen aikana polvi voi shootin tavoin koskettaa maata, mutta tämä ei ole pakollista. Heti puikkauksen jälkeen tullaan ylös siten, että päällä (takaraivolla) työnnetään kaveria vasten. Niskan takaa pitänyt käsi pidetään paikoillaan ja toisella kädellä otetaan siitä kiinni niskalenkin (käsitriangeli) tavoin. Asennossa ollaan lähes kylki kyljessä, kaverin kasvot vastakkaiseen suuntaan. Oma kaverin puoleinen jalka astutaan ohi kaverin lähimmän jalan taakse. Taivuteaan kaveria ylävartalosta taaksepäin ja plokataan lantiolla tämän lantio/jalka, jotta kaveri ei pääse siirtämään painoa. Kaveri kaadetaan taakse, itse päädytään päälle sivusidontaan, mahdollisesti käsitriangeli edelleen kiinni.

Toinen alasvienti keskittyi enemmän kaverin jalkaan. Liikkeelle lähdetään käsivedosta. Oma jalka tähdätään suorana kaverin jalkojen väliin (aivan kuin vetäisi half guardiin saman puolen jalan kuin käsivedon käsi). Toinen jalka jää ns. aktiiviseksi jalaksi, eli jalka koukussa, varpaat maassa. Halataan kaverin jalkaa koko kropalla (eli myös pää on mukana) ja työnnetään kaveria suoraan sivulle. Tämä kaikki tulisi tapahtua melko yhtenäisellä liikkeellä, jolloin kaveri saadaan vietyä alas.

maanantai 17. lokakuuta 2011

sunnuntai 16.10. - deep half guard

Päivän aiheena oli half guard alta, tarkemmin otettuna deep half guard. Aluksi muutamia jo peruskurssilta tuttuja pointteja alla olemisesta. Alla olevan asento on parhaimmillaan, jos on pikkuisen kyljellään, kasvot kaveriin päin. Toisin sanoen tulee välttää tilannetta, jossa selkä on kokonaan maata vasten. Tämän lisäksi käydään yleensä ns. taistelu kainalosta, jossa alla olija pyrkii saamaan halfissa olevan jalan puoleisen kainalon haltuun. Pyritään myös suojaamaan päätä/kaulaa, jottei kaveri saa käsi-pää -otetta ja paina selkää maahan.

Halfissa on muutama "luonnollinen" suunta, johon lähteä etenemään. Yksi vaihtoehto on pyrkiä palauttamaan guardi, jos tykkää pelata sieltä. Toinen vaihtoehto on pyrkiä selkäpuolelle, joko suoraan selkään tai vaihtoehtoisesti esim old school -sweeppiin. Kolmas suunta on nimeltään deep half guard. (Muitakin suuntia on, mutta nämä ehkäpä yleisimmät).

Deeppiin meneminen on yleensä helpointa, jos on saanut jo kainalon hyvin haltuun. Se voi onnistua myös kauempaa, etenkin jos kaveri on tulossa kunnolla vastaan, tai nostaa esim. toista jalkaansa, jolloin alle menemiseen tulee tilaa. Alempaa kättä tähdätään kaverin jalkojen välistä saman jalan ympärille kun mikä on halfissa. Oma lantio käännetään kaverin alle siten, että kaveri "istuu" hartian päällä. Kaverin jalka jää edelleen halffiin. Oma pää tulee saada kiinni kaveriin, ja huomiota on kiinnitettävä myös käteen, joka jää "sisäpuolelle"; käsi pidetään joko lähellä omaa vartaloa tai laitetaan myös kaverin jalan alle "turvaan".

Hanna matkalla deeppiin
Deepistä on olemassa kaksi perussweeppiä. Näiden toimiminen riippuu paljon siitä, kuinka hyvin ehtii reagoida kaverin liikkeeseen päällä. Jos kaveri lähtee viemään painoa eteenpäin (kuten kuvassa yllä), on helpointa pyrkiä päälle ns. takakautta. Omalla hartialla voi puskea kaveria vielä enemmän eteenpäin ja samalla kiertää lähellä kaverin jalkaa päälle. Usein kaveri jää kilppariin tai mahdollisesti jopa kääntyy selälleen. Jos jommassa kummassa asennossa pystyy kontrolloimaan kaveria 3 sekuntia, saa pisteet sweepistä.

Jos kaveri päällä vie painoaan enemmän taakse, on etukautta helpompi tulla päälle. Tätä voi avustaa ns. Homer Simpson liikkeellä, eli kävellä kaverin jalan kanssa kyljellään eteenpäin. Kun kaverin paino on hyvin takana, käännytään itse päälle, ns. jalan ympäri. Kaveri siis saattaa pysyä lähes paikoillaan, itse käännytään tämän jalan päälle ja samalla koko position päällimmäiseksi. Jalkaa tulee kontrolloida hyvin, jottei kaveri pääse hyökkämään selkään tai esim. triangelilla. 3 sekunnin kontrolli ja 2 pistettä.

Joskus päällä olija lähtee deepissä astumaan ns. yli reverse halfiin. Tähän voi regoida vaihtamalla käsien paikkaa. Jos esimerkiksi oikea käsi on ollut "sisällä" halfissa, otetaan se ulos ja samalla ote kaverin selästä, parhaassa tapauksessa kauluksesta saakka. Vasen käsi puolestaan työnnetään "sisäpuolelle" ja sillä otetaan ote "mistä saadaan", esim. kaverin takin liepeestä. Tämän jälkeen sillataan kaverin puoleisen hartian yli, ja käännytään samalla itse päälle.

Tällaista tänään.

torstai 13. lokakuuta 2011

Tiistai 11.10. - half guard ja lopetukset päältä

Peruskurssi on ohi, joten siirrymme tyttöpaineissa kahden treenin viikkotahtiin. Noudatamme klubin "teemaviikkoja", tällä hetkellä menossa on half guard. Yksi teema kestää kaksi viikkoa, eli siihen mahtuu neljät tyttötreenit. Olemme alustavasti suunnitelleet, että mennään teemojen mukaan, mutta yksi treeneistä olisi aina pystypainotteinen. Tämä siksi, jotta tulisi harjoiteltua myös pystyä ja alasvientejä tasaisesti vuoden mittaan.

Treenit olivat siis aiheesta half guard, tällä kertaa päältä pelaavan näkökulmasta. Peruskurssilla kävimme läpi perusjuttuja halfista positiona sekä halfin ohittamista. Ensimmäinen taistelu käydään usein kainalosta. Päällä olija pyrkii saamaan allaolijan kainalon ja pään haltuun ja painamaan tämän selän mattoon. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, joten katsoimme hieman hyökkäysvaihtoehtoja alla olijan voittaessa kainalotaistelua.

Ensimmäisenä vaihtoehtona katsoimme kauluskuristusta. Alla oleva on saamassa omaa kättään kainaloon, jolloin otetaan käsi haltuun overhookilla. Samalla tähdätään oma käsi kaverin ristikkäiseen kaulukseen. Toisella kädellä voi auttaa kauluksen tavoittelussa. Toisella kädellä otetaan kiinni vastakkaiselta puolelta - yleensä riittää, että ote otetaan olkapään kohdalta puvusta. Kauluskädellä kiristetään kuristusta vetämällä, ja toisella kädellä käännetään kaverin päätä sivulle. Samalla tuodaan painetta kaverin kaulalle. Jos kuristus ei toimi, joutuu kaveri usein keskittymään sen puolustukseen sen verran, että paikka ohitukselle avautuu. Tuodaan oma polvi mattoon ja liu'utetaan jalka kokonaan ohi lantio edellä. Lukkopainiversiossa haetaan ote kauluksen sijaan kaverin pään takaa. Otetaan omalla kädellä hauiksesta kiinni ja suljetaan käsitriangeli.

Jos kaveri huomaa lopetusyrityksen ajoissa ja pyrkii samaan kainalokäden vapaaksi, vaihdetaan toinen käsi overhook -käden tilalle. Tämä liu'uteaan kaverin kainalosta ja niskan takaa siten, että kaverin päälimmäinen käsi jää otteen sisäpuolelle, yhdessä kaverin pään kanssa. Ote omasta kämmenestä tai vaihtoehtoisesti käsitriangeli, lopetus viimeistellään omaa olkapäätä mattoa kohti painamalla. Jos tämä ei toimi, käytetään tilanne taas hyödyksi ohittamalla.

Viimeisenä katsotiin suora käsilukko halfista. Jos kaveri hakeutuu mykkyrään lähelle, esim. deep halfia tavoitellen, otetaan kaverin päällimmäinen käsi haltuun. Toisella kädellä voi painaa kaveria päästä ja samalla kiertää käden ympäri. Oma jalka tähdätään kaverin hartian alle, puristetaan polvet yhteen ja kiristetään käsilukko. Jalka saattaa yhä jäädä halfiin, mikä ei kuitenkaan haittaa. Jälleen lopetusyritystä voi käyttää myös ohittamiseen, vetämällä jalka pois halfista.

sunnuntai 9.10. - peruskurssi: omoplata, lopetuksia ja niiden ketjuttamista

Viimeisellä peruskurssin kerralla oli alunperin tarkoitus käydä läpi kisailuun liittyviä pistelaskujuttuja. Koska paikalla olikin suurin osa jo pidempään treenanneita, muuttui treenien teema lopetuksiin ja niiden "ketjuttamiseen". Alkuun kuitenkin käytiin vielä yksi uusi lopetus, omoplata.

Omoplata tehdään useimmiten guardista - se muistuttaa hieman kimutaa, mutta tehdäänkin jaloilla. Lähdimme hakemaan omoplataa kaverin puolustettua triangeliyritystä. Tällöin otetaan kaverin triangelissa oleva käsi haltuun ja käännytään käden puolelle, lähes 180 astetta ympäri, kaverin viereen. Toisella jalalla "työnnetään" kaveria kainalosta eteenpäin ja samalla otetaan kiinni kaverista joko lantion kohdalta, tämän polven kohdalta tai nilkasta. Tämä siksi, ettei kaveri pääse pakenemaan lukosta. Noustaan istumaan ja käännetään omat jalat poispäin kaverista, "merenneitoasentoon" (ei muuten ole mikään virallinen termi tuo merenneito;). Lukko kiristetään tuomalla lantiota eteenpäin ja kumartumalla alaspäin. Omoplatan puolustaminen tapahtuu joko kierähtämällä kuperkeikalla eteenpäin tai vaihtoehtoisesti viemällä oma kaverin puoleinen jalka tämän yli, tavallaan istumalla kaverin päälle.

Tämän jälkeen kokeilimme ns. lopetusten ketjuttamista. Toisin sanoen, jos yksi lopetus ei jostain syystä toimi, siirrytään uhkaamaan seuraavalla. Näin vältetään yhdessä lopetuksessa junnaaminen ja samalla hahmotetaan eri mahdollisuuksia. Teimme ensin yhdistelmää suora käsilukko - omoplata - triangeli - suora käsilukko/kimura. Ensin aloitettiin siis tekemällä perusjujia alta guardista. Kaveri puolustaa jujia tuomalla painoa päälle, jolloin lopetus vaihdettiin omoplataan. Kaveri puolustaa omoplataa hyvällä postuuralla, selän ojennuksella, jolloin käännytään triangeliin. Jos itse triangelia ei saada kiristettyä, hyökätään triangelia avaamatta joko triangelin sisässä olevaan käteen suoralla käsilukolla tai vaihtoehtoisesti toiseen käteen kimuralla.

Toinen, hieman lyhyempi "ketju" liittyi myös jujin yrittämiseen alta. Kaveri puolustaa jujia tuomalla painoa päälle ja liu'uttamalla kyynerpäätä ulos. Vaihdetaan käsien ote kaverin toiseen käteen, oma kaverin pään päällä ollut jalka liu'utetaan polvi edellä kaverin pään etupuolelle, toinen jalka heilautetaan toiselle puolelle kaverin pään yli ja kiristetään juji toiseen käteen perinteisesti lantiota nostamalla.

Kolmas "ketju" liittyi myös jujiin, mutta tällä kertaa lähinnä position vaihtamisena. Jos kaveri puolustaa jujia tuoden painoa päälle, eikä itseä saada ojennettua, lähdetään kiertämään kaverin alta toiselle puolelle, käsi edelleen hallussa. Yleensä päädytään asentoon, jossa ollaan itse niskojen varassa, kilpparimaisessa asennossa, kaverin ylävartalon ollessa lattiaa lähellä. Jos juji ei kiristy tästä, voi omalla päälimmäisellä jalalla painaa kaveria päästä ja toisella jalalla nostaa kaveria ympäri. Koko paketti kääntyy tällöin ympäri, ja jujin voi lopettaa ns. päältä. Samaa voi lähteä tekemään kaverin ollessa kilpparissa, kun itsellä on toinen hook sisässä. Kaverin hookin puoleinen käsi otetaan haltuun, liu'utetaan oma sääri kaverin niskaa pitkin ja käännetään kaveri ympäri hook -jalalla.

Jos olit paikalla treeneissä, niin tämä teksti oli varmaan hieman ymmärrettävämpää...

perjantai 7.10. - peruskurssi: jalkalukkoja

Peruskurssin toiseksi viimeisellä kerralla kävimme läpi jalkalukkoja. BJJ:ssä jalkalukot eivät ole niin käytettyjä, johtuen siitä, ettei alempivöisillä ole sallittu kuin suora nilkkalukko. Ruskeavöisenä saakin sitten kisoissa tehdä myös toe holdin ja suoran polvilukon, mutta heel hook on sielläkin kielletty. Sen sijaan lukkopainissa kaikki edellä mainitut lukot ovat sallittuja ammattilaissäännöillä kisatessa.

Aloitimme suorasta nilkkalukosta, jota harjoittelimme avoimest guardista: toinen maassa, toinen seisten. Seisova tyyppi nappaa kaverin nilkan omaan kainaloonsa istuen samalla alas. Kaverin jalka otetaan kainaloon joko siten, että oma peukalon puoleinen ranneluu asetetaan kaverin akilesjännettä vasten tai vaihtoehtoisesti nilkka kainaloon ja yritetään saada oma kämmen omaa rintakehää vasten. Hyvä ote riippuu myös hieman raajojen pituudesta ja omista mieltymyksistä. Omat jalat asetetaan kaverin lantiolle ja puristetaan omia polvia yhteen kaverin jalan jäädessä väliin. Käännytään kyljelle ja lähdetään kiristämään lukkoa tuomalla omaa lantiota eteenpäin.

HUOMIO: BJJ:ssä on otettava huomioon, ettei kumpikaan omista jaloista saa ylittää lukotettavaa jalkaa ristiin. BJJ:ssä on myös kierähdettävä sille kyljelle, jonka puolella jalka on kainalossa. Molemmat säännöt siksi, että  muutoin lukko voi kohdistua nilkan sijaan polveen, mikä on BJJ:ssä kielletty lukko. Tällöin lukon yrittäminen johtaa hylkäykseen. Sen sijaan lukkopainissa jalat voi ristiä ja kaatua voi kummalle tahansa kyljelle.

Seuraavaksi kävimme läpi heel hookin: lähdimme tekemään lopetusta alta avoimesta guardista, toisen seistessä (videolla lähtötilanne on eri). Molemmat jalat tähdätään kaverin jalkojen väliin, josta kiedotaan toinen jalka kaverin jalan yli takaisin etupuolelle, samalla kaataen kaverin. Esimerkiksi oma oikea jalka kiedotaan kaverin vasemman jalan ympäri. Parasta olisi, jos omat jalat saadaan tässä vaiheessa "piilotettua", sillä yleinen puolustus jalkalukkoihin on lähteä tekemään vastajalkalukkoa. "Piilotettaessa" oma oikea jalka pyritään saamaan triangelin kaltaiseen asentoon vasemman jalan taipeeseen ja vasen jalka puolestaan kaverin oikean reiden alle. "Piilottaminen" myös estää kaveria pakenemasta. Omat polvet puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalka otetaan kainaloon, tällä kertaa kantapään jäädessä ulos. Kaverin kantapää otetaan omaan kyynärtaipeeseen ja lähdetään kiertämään sisään päin. Kannattaa katsoa videolta jalan asento kainalossa sekä kiertosuunta.

Joskus heel hook on vaikea saada toimimaan, jolloin hyökkäyksen voi vaihtaa toe holdiin (joskus puhutaan myös "figure four" -lukosta): tällöin jalka otetaan pois kainalosta ja tartutaan saman puolen kädellä jalkapöydän päältä. Oman käden pikkurillin tulisi tällöin koskettaa kaverin pikkuvarvasta. Toinen käsi kierretään kaverin jalan yli ja otetaan ote omasta ranteesta. Aivan kuin hakisi kimuraotetta jalkaan. Tämän jälkeen lukko kiristetään molempia ranteita sisäänpäin kääntämällä, oma vartalo apuna.

Viimeisenä lukkona käytiin läpi suora polvilukko, joka muistuttaa mekaniikaltaan suoraa käsilukkoa. Haimme lopetusta half-guardista päältä. Kaverin päällimmäinen jalka halataan syliin ja lähdetään liu'uttamaan polvea tämän nivusten yli. Oma nilkka saa jäädä kaverin päälle, polvia puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalasta voi ottaa kiinni nilkan tienoilta, halata sen itseään vasten ja kiristää lukko lantiota eteenpäin tuomalla. Jos tämä tuntuu hankalalta, voi jalan laittaa myös omaan kainaloon, ja jälleen kiristää lantiota eteenpäin tuomalla.

Jalkalukkojen turvallisuusohjeita: jalkalukot eivät yleensä varoita kivulla samalla tavoin kuin esimerkiksi suora käsilukko. Yleensä kipuaistimus tulee siinä vaiheessa kun lukko on jo menossa yli. Siksi treeneissä täytyy olla varovainen näiden kanssa! Lukkoa ei missään nimessä saa riuhtaista kaverille, vaan niiden kiristäminen tulee tehdä hitaasti. Jos näyttää sille, ettei kaveri meinaa tietämättömyyttään/ylpeyttään taputtaa, on lukko parempi päästää irti. Jos taas itse joudutte jalkalukkoon, ettekä tiedä miten päästä pois, on parempi taputtaa. Tämän jälkeen voi vaikka kysyä treenikaverilta, mitä tilanteessa olisi voinut tehdä lukkoa puolustaakseen. Jalkalukot ovat kuitenkin loistava lisä painiin ja etenkin lukkopainiin niillä saa lisää "tekemistä". Suosittelen kokeilemaan. Järjen kanssa.

tiistai 4.10. - Peruskurssi: pakoja lopetuksista

Ollaan nyt oltu vähän jäljessä tämän treenipäiväkirjan kanssa. Siispä laitan nyt taas muutaman päivityksen peräjälkeen, jotta päästään kartalle. Tätä päivää en valitettavasti saa itse kirjoitettua kun en päässyt paikalle. Hanna päivittänee piakkoin.

perjantai 7. lokakuuta 2011

sunnuntai 2.10. - peruskurssi: kauluskuristeita

Sunnuntain treenit veti vieraileva tähti Hannu Saarinen. Hannu myös kirjoitti seuraavan tekstin. Hyvä Hannu, massiivista:)

Kävimme siis muutamia erilaisia kuristuksia puvulla.

Ensin käytiin ristikuristus suljetusta guardista. Alla olevalle on tärkeää rikkoa kaverin posture, koska hyökkääminen on hankalaa, jos kaveri saa pidettyä itsensä hyvässä posturessa. Posturen rikkomiseen kannattaa hyödyntää koko kroppaa, eli vetää kaveri jaloilla kohti itseään ja käsillä vetää esimerkiksi kauluksesta tai takaraivosta (ei niskasta) alaspäin. Tärkeä pointti on myös estää kaveria saamasta kyynärpäitä jalkojesi sisäpuolelle. Tätä voi estää tarttumalla kaveria kyynärpäästä ja "taivuttamalla" kättä ulospäin. Eli kun kaverin kyynärpäät ovat suorana, otat kiinni kyynärpään alta ja vedät kättä niin, että kyynärpää osoittaa ulospäin.

Kun posture on saatu rikottua, ei kannata antaa kaverin saada sitä takaisin kuntoon. Tähän auttaa guardin nostaminen, eli jaloilla kiivetään kaverin selkää ylöspäin kohti hartoita. Käsillä kannattaa yhä kontrolloida kaverin yläkroppaa esimerkiksi vetämällä kauluksesta tai takaraivosta. Myös kulman hakeminen on hyvä idea, eli lantion kääntäminen enemmän sivuttain suhteessa kaveriin.

Nuo ovat yleisiä periaatteita guardin alla toimimisesta ja ne pätevät lähes kaikkiin suljetusta guardista tehtäviin "varsinaisiin" tekniikoihin. Eli esimerkiksi ristikuristukseen, joka lähtee tosiaan rikotusta posturesta. Seuraavaksi syötetään oma käsi ns. kättelyotteella (neljä sormea sisäpuolella, yksi ulkopuolella) kaverin vastakkaiseen kaulukseen (eli esim. oma oikea käsi kaverista katsottuna oikeaan kaulukseen) mahdollisimman ylös. Tätä kättä voidaan nyt käyttää myös posturen rikkomiseen. Sitten nostetaan saman käden kyynärvarrella kaverin leukaa ylös ja laitetaan oma toinen käsi tämän kauluksessa olevan käden ja leuan alta vastakkaiseen kaulukseen (eli esimerkissä vasen käsi kaverista katsottuna vasempaan kaulukseen), taas niin ylös kuin mahdollista.


Tästä lähdetään sitten kääntämään ranteita sisäänpäin ja pidetään omat kyynärpäät lähellä kroppaa. Tarkoituksena ranteiden käännössä on saada omat peukalonpäät osoittamaan kohti itseä. Samalla vedetään kaveria jaloilla itseä kohti ja lähdetään tuomaan omia kyynärpäitä kohti mattoa. Käsiä ei tule yrittää vetää sivuille.

Mountista ristikuristus toimii kutakuinkin samoin, mutta tarkoituksena on sitten taas pysyä mountissa päällä. Jos viet yhden käden kaulukseen, muista siirtää painoa vastakkaiselle puolelle ja alas, ettei kaveri siltaa sinua pois päältä. Toisen kuristavan käden voi hakea kaulukseen samalla tavalla kuin suljetustakin, mutta otteen voi myös ottaa peukalo sisällä ja neljä sormea päällä.


Omaa painoa kannattaa siirtää lähemmäksi kaveria ("polvia kainaloihin") ja kun kädet on saatu kuristukseen, voi omaa päätä tuoda maahan ja käyttää sitä tukipisteenä.

Sitten kuristeltiin ezekielillä mountista. Ezekiel on niitä harvoja lopetuksia, jonka voi mountista, jossa käytetään ns. grapevinejä, eli jossa on koukattu kaverin jalat omilla.


Toki ezekielin voi tehdä myös normaalista mountista. Ideana on tuoda oma käsi kaverin pään alta siten, että oma kyynärtaive on kaverin kaulassa kiinni. Taaskin tärkeää on muistaa siirtää painopistettä sinne puolelle, missä käsi on vielä vapaana, ettei kaveri siltaa ympäri. Seuraavaksi otetaan pään alta tuodulla kädellä vapaan käden hihan sisäpuolelta kiinni siten, että neljä sormea menee hihaan kutakuinkin viimeisiin tai toiseksiviimeisiin niveliin asti ja peukalo jää ulkopuolelle. Kun sormet on saatu hihaan, lähdetään tuomaan vapaan käden rannetta ja kyynärvartta kaverin kaulalle. Mikäli mahdollista, haetaan käsi kunnolla vastakkaisen puolen verisuonille ja tehdään käsillä "sakset", eli painetaan vapaata kättä alaspäin. Joskus kuristus jää hieman henkitorvelle, mutta toimii silti siitäkin. Jos kaveri painaa leukaa alas, voi tuoda omaa päätä mattoon ja työntää kaveria päätä sivuun omalla päällä.


Viimeisenä kuristeltiin selästä. Jälleen kerran tärkeää on pysyä selässä. Hyvä tapa on ottaa over-under ja pitää oma kroppa, erityisesti rintakehä kiinni kaverin selässä ja oma pää lähellä kaverin päätä.


Varsinaisessa kuristuksessa otetaan päällimmäisellä kädellä kiinni kauimmaisesta kauluksesta, taas melko ylhäältä - kättä ei tarvitse saada ihan kaverin niskaan asti, mutta mahdollisimman ylös. Toisella, eli kaverin käden alta menevällä kädellä otetaan taas toisesta liepeestä kiinni. Tämän käden ei tarvitse olla kovin ylhäällä, vaan se voi olla jopa kaverin rintakehän korkeudella kiinni. Samanaikaisesti tehdään kuristavalla eli päällimmäisellä kädellä ns. rumpukampulaliike, eli käännetään kättä niin kuin lyötäisiin rumpukapulalla ja lähdetään kiristämään kuristusta pyöreällä liikkeellä. Liike on siis sellainen, että pidetään oma kyynärpää alhalla ja taas lähdetään vetämään kyynärpäätä kohti omaa kylkeä ja maata. Samalla toisella kädellä vedetään toista lievettä alaspäin. Taas kerran on tärkeää pitää oma kroppa lähellä kaveria ja tila mahdollisimman pienenä.

maanantai 3. lokakuuta 2011

perjantai 30.9. - peruskurssi: avoin guard päältä + ohittaminen

Tällä kertaa siis avoimeen guardiin ohjeita päältä pelaavalle. Asento muistuttaa hyvää pystyasentoa, eli omat kyynerpäät suojaavat kainaloita ja kylkiä, selkä pysyy suorana, tuki alaselästä ja lantiosta, jalat eivät ole koskaan samassa linjassa tai liian lähekkäin toistensa kanssa.

Lähdimme ensin hakemaan otteita kaverin polvien kohdalta, sekä purkamaan kaverin hookkeja. Jos hookit ovat sisäpuolella, polvitaipeen kohdalla, tapahtuu purkaminen kääntämällä polvea hieman sisäänpäin ja heittämällä jalka tuulilasinpyyhkijän tavoin oman takamuksen kautta yli. Joskus polven voi viedä maahan saakka ja suorittaa saman liikkeen siellä. Jalan ulkopuolelle tulevan hookin paras puolustus on kääntää jalkaterä ja polvi hieman ulospäin, jolloin hookin vaikutus lakkaa. Lantiolle tulevaa jalka puretaan kääntämällä lantio sivusuuntaan ja samalla voi auttaa omalla kyynerpäällä työntäen jalkaa pois.

Itse guardin ohittamista kokeilimme kolmen muistisäännön avulla:

* kun kaverin yksi jalka on lähellä lattiaa, painetaan se siihen. Esimerkiksi omalla polvella/säärellä painetaan kaverin jalan lattiaan, otetaan kaverin yläkroppa haltuun ja tullaan ohi haluamalla tavalla.

* kun kaverin jalka ylittää keskilinjan, painetaan se (ja samalla toinenkin jalka) lattiaan. Esimerkiksi ote housuista polven kohdalta, painetaan jalka lattiaan ja sprawlataan samalla taakse päin. Omaa hartiaa ja päätä käytetään jälleen "raajana" painamaan kaverin lantiota. Paine tähdätää kaverin reidelle, joskin kaverin raajojen pituus voi vaikuttaa painopisteeseen. Kävellään oma lantio pitkällä takana ja työnnetään samalla päällä, tullaan sideen ja otetaan kontrolli.

* kun kaverin jalat ovat lähellä toisiaan, halataan jalat yhteen ja nostetaan kaveri samalla syliin. Oma lantio tuodaan kaverin lantion päälle. Kierretään jomman kumman puolen kautta ohi. Tätä voi tehostaa ottamalla ristikkäisellä kädellä kiinni kaveria kauluksesta tai hartialta. Kaveri pidetään supussa mahdollisimman pitkään, yleensä tämä epäonnistuu, jos paine nostetaan liian aikaisin pois kaverin lantiolta.

tiistai 27.9. - peruskurssi: avoin guardi alta + triangeli

Open guard eli avoin guard: tarkoittaa käytännössä sitä, että omat jalat ovat sinun ja kaverin "välissä", eikä guard ole suljettu tai half. On myös erilaisia avoimia guardeja, joissa on omat niksinsä, mutta tämä kerta oli eräänlainen tutustuminen positioon.

Lähdimme kokeilemaan eri tyyppisiä tapoja hallita avointa guardia alta. Perusasennosta sen verran, että olisi hyvä, jos selkä ei osu lattiaan. Guardia pelataan joko pikkuisen kyljellään tai istualtaan. Kaverin posturaa voi horjuttaa otteilla tämän ranteista/hihoista sekä pään takaa/kauluksista. Kaverissa ei tarvitse roikkua vaan otteita voi ja pitää vaihdella tarvittaessa.

Jaloilla hallinta sijoittuu lähinnä kahdelle alueelle: polviin ja lantiolle. Hookeilla pelaamalla voi liikuttaa kaveria ja horjuttaa tätä. Hookit eli jalat on hyvä sijoittaa joko polven korkeudelle tai nilkan tasolle. Niiden täytyy olla aktiiviset: ei riitä, että jalat ovat paikoillaan vaan niillä tulee joko työntää tai vetää.
Toinen paikka jaloilla kontrollointiin on kaverin lantiolla. Jaloilla joko pidetään etäisyyttä, horjutetaan kaveria tai työnnetään itselle lisää tilaa.

Käytännössä olisi hyvä pelata aina guardia periaatteella "kolme pistettä kaverissa kiinni". Pisteillä tarkoitetaan omia raajoja, ja niitä tulee vaihdella. Alta saa harvoin käännettyä tilannetta toisin päin odottamalla, joten tärkeää onkin saada kaverin tasapaino horjumaan ja liikuttaa kaveria.

Katsoimme myös yhden sweepin ja lopetuksen: sweep tunnetaan Jyväskylässä nimellä Hessu Hopo. Siinä tarkkaillaan, josko pystyssä oleva kaveri astuu jalkojaan lähekkäin tai rinnakkain. Sopivana hetkenä otetaan kaverin molemmista nilkoista/kantapään takaa kiinni ja työnnetään jaloilla tätä lantiolta. Kaverin kaatuessa on tärkeää nousta perässä päälle, muuten pisteet jäävät saamatta.

Lopetuksena katsoimme triangeli -kuristuksen. Triangelille paras hetki on, jos kaverilla sattuu jostain syystä olemaan pää ja toinen käsistä guardin sisällä, toisen käden ollessa ulkopuolella. Tällöin  oma lantio ammutaan ylös ja jalat suljetaan ns. triangeli asentoon. Jos esimerkiksi kaverin vasen käsi on triangelissa, oma vasen jalka käännetään kaverin oikean hartian yli "kolmioksi", ja toisella jalalla suljetaan kolmiojalan nilkka polvitaipeeseen. (argh mitä tekstiä!) Triangelia voi kiristää ottamalla kädellä joko nilkasta tai kantapäästä ja samalla hakea kulmaa, jotta jalka kulkisi kaverin niskan yli. Kaverin triangelissa olevan käden tulisi kulkea ristiin keskilinjan yli. Jos käsi tarvitsee siirtää, onnistuu se pienellä siltaliikkeellä, jonka alastulovaiheessa käsi siirretään oikeaan kulmaan. Triangeli kiristetään tuomalla polvia yhteen; tätä voi avustaa vetämällä omien polvien takaa tai vaihtoehtoisesti kaveria pään takaa. Videolinkki ok, joten kannattaa katsoa yksityiskohtia sieltä. Tärkeää on, että liike lähtee lantiosta, eli oma lantio ammutaan ylöspäin. Triangelia voi hakea myös avoimesta guardista, etenkin jos kaverin postuura on hyvin rikottu ja alhaalla. Silloin lantion rooli korostuu entisestään.

sunnuntai 25.9. - peruskurssi: pysty + lisää alasvientejä

Aluksi täytyy pahoitella, että treenipäiväkirja on noin viikon jäljessä. Mutta päivitellään nyt kerralla paljon asiaa. Käytiin kurssin toisella pystykerralla hieman lisää alasvientejä läpi, katsottiin alasvientien puolustamista sprawlaamalla sekä opeteltiin yksi uusi lopetus, giljotiini.

Pystystä katsottiin hieman lisää ihan perusasentoa ja pummelointia. Tavoitteena oli päästä molemmilla käsillä kaverin kainaloon, eli saada underhookit käsillä. Jos molemmat kädet saa kainaloon, otetaan kiinni kaverin ympäri ns. kaapeliotteella. Samalla siirryttään kaverin kyljen kohdalle. Ote pidetään tiukkana, ja lasketaan lantion tasolle, kaverin lähempi polvi puristetaan omien polvien väliin. Oma pää pyritään sijoittamaan mahdollisimman keskelle kaverin rintalastaa. Tästä horjutetaan kaveria taakse päin työntämällä tämän lantiota eteenpäin ja työntämällä omalla päällä tämän yläkroppaa taakse, jolloin kaverin tasapaino horjuu ja tämä voidaan viedä mattoon. Matossa hyvä kontrolli.

Katsottiin vaihtoehtona single leg -alasvienti: kaverin toinen jalka halataan itseä vasten siten, että sääri jaa omien reisien väliin, ja halataan kaverin reisi omaan rintakehään kiinni. Halausote voi olla rnc-kuristuksen kaltainen ote tai muu tukeva ote. Oma pää toimii jälleen "raajana" ja sekin painetaan kaverin jalkaa/kaverin lantiota vasten. Tästä vedetään jalkaa samalla itseä kohti, ja lähdetään "heittämään" (vetämään) kaveria tämän selkäpuolelle. Jos siis hallussa on kaverin vasen jalka, on kiertosuunta omalle oikealle. Kaveri mattoon ja hyvä kontrolli.

Näiden lisäksi katsottiin käsivetoa. Se on parasta aloittaa läheltä kaveria, sillä muuten veto muuttuu helposti pyörimiseksi. Lähdimme harjoittelemaan käsivetoa asennosta, jossa molemmilla on yksi underhook (pummeloinnin alkuasento). Esimerkissä oma underhook on vasemmalla kädellä, kaverin underhook omassa oikeassa kainalossa. Oikea käsi liu'utetaan kaverin ranteen kohdalle. Samalla vasen käsi pyöräytetään kyynernivelen varassa kaverin vasemman käden ojentajan taakse. Oma vasen kyynerpää jää kaverin rintakehää vasten, jotta tämä ei pääse kiertämään selkään. Oikealla kädellä ohjataan kaverin vasenta kättä ranteesta samalla kun vasen käsi "siirtää" ojentajasta kaverin käden ristiin tämän vartalon keskilinjan yli. Samalla astutaan itse kiinni kaveriin; vaihtoehtoisesti vasemmalla jalalla kaverin jalkojen väliin ja oikealla ohi kaverin sivulle, jolloin voidaan ottaa esim. ensimmäisen alasviennin mukainen asento.

Toinen vaihtoehto on astua kerralla kaverin taakse ja ottaa kontrolli selkäpuolelta: kädet tiukasti kaverin lantion ympäri, oma pää painettuna kaverin lantiota vasten ja omat jalat kaukana kaverista. Tästä katsottiin vielä yksi alasvienti, jossa "istutaan" kaverin sivulle. Jos istuminen tapahtuu kaverin vasemmalle kyljelle, oma vasen jalka koukistuu ja oikea jalka istutaa  suorana kaverin selän taakse. Suorana siksi, ettei kaveri kaadu sen päälle, eikä oma polvi joudu vaaraan. Ote lantiolta pidetään tiukkana, jolloin kaveri kaatuu taakse päin. Otetaan kontrolli.

Paljon asiaa, vielä se sprawl: alasvientien puolustamista kutsutaan sprawlaamiseksi. Siinä alasvievän ja itsen väliin pyritään samaan omat kädet samalla kun heitetään oma lantio taakse, jalkapöytien "varaan" (ei siis varpailleen, sillä muuten kaveri pystyy työntämään takaisin pystyyn ja jatkamaan alasvientiä). Psyko baby on loistava harjoite sprawlia varten:) Tärkeintä on viedä lantiota kunnolla mattoa kohti.

Päivän lopetuksena siis giljotiini -kuriste. Giljotiinia voi hakea myös muista positioista, mutta yleistä on sen hakeminen kaverin alasviennin puolustuksena / hyökkäyksenä kaverin alasvientiin. Jos toinen esimerkiksi shootaa huonosti, pää etukenossa, voi giljotiinille avatua paikka. Siinä oma käsi kierretään kaverin pään ympäri, pään jäädessä kainaloon. Kuristava osa on yleensä ranneluu, peukalon puolelta. Kuristavasta kädestä napataan kiinni toisella, joka kiepautetaan kaverin selän päälle. Kiristetään joko pystyssä tai guardissa/half-guardissa matossa. (video -linkissä ote omasta kädestä hieman erilainen, mutta toimiva sekin).

lauantai 24. syyskuuta 2011

Perjantai 23.09.2011 - Peruskurssi: pystypaini ja shoot

Päivän teemana oli tutustuminen pystypainin saloihin. Lähdimme liikkeelle hyvän painiasennon harjoittelemisesta. Tarkoitus on hakea hyvä ja tasapainoinen asento:
- jalat hartianleveydelle, toinen jalka kengän mitan toista edellä.
- selkä suorana, asento hieman eteen kallistuneena. Pää "selän jatkeena" eli ei roikoteta päätä pitkällä vaan pidetään se turvallisesti ja vahvasti samassa linjassa selän kanssa, hartioiden välissä.
- kädet noin 90 asteen kulmassa, kainalot kiinni.

(lähde: Painikoulu - Ohjaajan opas; Nuori Suomi, 1990)

Hyvää perusasentoa testattiin käsipainien eli kisaten molempien underhookkien saamisesta kaverin kainaloihin. Pään asemointi tuli tässä harjoituksessa tärkeäksi:
- päätä voi käyttää kaverin pään painamiseen ja ohjailuun. Se ei siis ole passiivinen jatke vaan yksi "raaja", jonka avulla omaa asemaa parannetaan ja vastustajan asemaa häiritään.
- pään tulee lähikontaktissakin pysyä selän jatkona sillä vastustaja voi hyökätä myös niskaan ja pyrkiä painamaan päätä alas. Pyritään siis välttämään maahan katsomista eli sitä, että annetaan niskan painua alas. Tällöin koko asento menee herkästi liian etupainoiseksi ja niska jaa heikoksi.

Seuraavassa videossa näkyy hyvin miten huono pään asemointi hajoittaa koko asennon ja taitava vastustaja pääse hyödyntämään tilannetta.


Hyvän painiasennon lisäksi kävimme läpi ensimmäistä alasvientiä eli shoottia. Shootissa hyökätään vastustajan jalkoihin. Tarkoitus on säilyttää koko ajan hyvä perusasento:
- tasoa lähdetään laskemaan tuomalla oman etujalan polvi mattoon. On tärkeää lähteä tekemään shoottia riittävän läheltä vastustajaa.
- oma pää tulee hakea vahvasti kiinni kaverin vartaloon, sillä tällöin se pysyy suojassa kuristuksilta ja toimii yhtenä työntävänä raajana.
- kädet hakeutuvat joko yhden tai kahden jalan taakse. Jos jalkoja saa painettua yhteen, on tasapainoa helpompi horjuttaa, mutta liika keskittyminen pelkkien jalkojen yhteen puristamiseen pysäyttää herkästi käynnissä olevan liikkeen.
- liike onkin shootissa keskeistä. Suorituksen tulee olla räjähtävä ja yhtäjaksoinen eli tason laskun jälkeen ei pysähdytä puristamaan vastustajan jalkoja vaan jatketaan liikettä "läpi" asti.
- sen sijaan, että työnnettäisiin vastustajaa suoraan taaksen päin, lähdetään kuljettamaan tätä ympyrämäisellä liikkeellä. Tällöin tasapainopisteet saadaan eliminoitua helpommin. Liikettä jatketaan niin pitkään kuin on tarvis.

Yleisimpiä shootin epäonnistumiseen johtavia tekijöitä:
- pää edellä sukeltaminen. Monesti innokas shoottaaminen lähtee liian kaukaa ja tällöin shoottiasento on herkästi hyvin etupainoinen. Pää on liikettä johtava osa ja lantio jää kauas. Jalkoihin päästäessä vastustaja on yleensä poiminut pään kiinni lopetusta varten tai sprawlannut shoottaajan päälle makaamaan.
- liike loppuu. Alas mennään rytinällä, mutta jalkoihin kiinni päästäessä lopetetaan liike ja jäädään vastustajan armoille. Shootti ei aina lähde täysin tyylipuhtaasti, mutta huonokin shootin voi pelastaa jatkamalla liikettä. Esimerkkinä allekirjoittavan otteluvideo, jossa shootti ei todellakaan lähde käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, mutta liikkeen ylläpidon avulla muuttuu vielä ihan onnistuneeksi suoritukseksi.


Tärkeää on siis hyvän painiasennon löytäminen. Oma pää tulee pitää suorassa, selkä ja niska vahvana. Kainalot suojassa. Asento säilyy samana, vaikka "suoritustaso" vaihtelee. Päättäväisyys on alasvienneissä erittäin suuressa roolissa.

Teidän
Hanna "narsisti" Hirvonen

perjantai 23. syyskuuta 2011

tiistai 20.9. - Peruskurssi: pako selästä

Kurssin aiheena pako selästä ja selän puolustaminen. Koska selän ottajalle tärkeintä on rintakehä-yläselkäkontakti, on luonnollisesti tuon kontaktin rikkominen myös selkähallinnasta pakenemisen ensi ajatus. Tämän lisäksi selässä olija pyrkii yleensä hallitsemaan lantiolinjaa sekä mahdollisesti hakee lopetusta, yleensä kuristusta. Niinpä puolustuksessa joutuu keskittymään moneen asiaan yhtäaikaa.

Hyvä muistisääntö on "puhelimeen puhuminen"; pää painetaan toiselle olalle aivan kuin pidettäisiin kännykkää pään ja olan välissä, käsi suojaa kaulaa, omat kyynerpäät lähellä kylkiä. Ja puhelimeen puhutaan melkolailla koko ajan :)

Rintakehä-yläselkä -linjaa voi lähteä rikkomaan joko sivulle, ylös tai alas, tilanteesta riippuen. Jos haluaa paeta sivulle, on parempi puoli ei-kuristavan käden puoli (ns. turvavyöotteessa siis kainalossa olevan käden puoli). Oma pää pyritään samaan maahan kaverin pään ohi, yläselkä seuraa perässä. Samalla lantio pyritään vapauttamaan myös maahan. Suuntana helpompi on lähteä ampumaan lantiota takaviistoon kuin suoraan sivulle. Kun lantiokin on vapaa, mahdollisuuksia mukaan pyritään pääsemään päälle, tai vähintäänkin saamaan jonkinlainen guard kaverista. Usein kaveri pyrkii mount -positioon, jota on puolustettava. Joskus pakosuuntaa on vaikeampi valita, ja voi olla pako paeta ns. kuristavan käden puolelle. Tämä on vaikeaa, ja vaatii työtä, mutta voi sekin hätätilassa onnistua.

"Alaspäin" pako onnistuu parhaiten, jos kaverilla ei ole kainaloita hallussa. Omaa lantiota ammutaan alaspäin, jotta rintakehä-yläselkä -linja rikkoutuu (linjasta tulee siis maha-yläselkä -linja...). Lantio saadaan vapaaksi potkaisemalla oma jalka suoraksi ja liikuttamalla lantiota. Yleensä toinen hook jää yhä sisään, jolloin voidaan kääntyä sen puolelta päälle halfiin tai jalan "puristamisella" aloittaa jo guardin ohitus.

"Ylöspäin" pakoa ei varsinaisesti harjoiteltu, mutta kirjoitanpa siitäkin. Rintakehä-yläselkä kontakti rikotaan siltaamalla taaksepäin, jolloin asennossa liukuu hieman ylöspäin. Tämän jälkeen kaadutaan jälleen sivulle, selkää yritetään saada mattoon ja toimia muutenkin samoin kuin sivulle pakenemisessa.

---

Jos kaverilla on vain yksi hook sisässä, toimii ns. sivulle pakeneminen myös tässä. Kannattaa tähdätä sille kyljelle, jossa hookia ei ole. Päätä ja selkää mattoon, lantio on jo lähes vapaana. Tästä päälle tai kaveri guardiin. Hookin sisäänlaittamista vastaan voi puolustautua pitämällä omat kyynerpäät kyljissä, kuristusta vastaan toimii jälleen puhelimeen puhuminen, leuka rinnassa.