Peruskurssin toiseksi viimeisellä kerralla kävimme läpi jalkalukkoja. BJJ:ssä jalkalukot eivät ole niin käytettyjä, johtuen siitä, ettei alempivöisillä ole sallittu kuin suora nilkkalukko. Ruskeavöisenä saakin sitten kisoissa tehdä myös toe holdin ja suoran polvilukon, mutta heel hook on sielläkin kielletty. Sen sijaan lukkopainissa kaikki edellä mainitut lukot ovat sallittuja ammattilaissäännöillä kisatessa.
Aloitimme suorasta nilkkalukosta, jota harjoittelimme avoimest guardista: toinen maassa, toinen seisten. Seisova tyyppi nappaa kaverin nilkan omaan kainaloonsa istuen samalla alas. Kaverin jalka otetaan kainaloon joko siten, että oma peukalon puoleinen ranneluu asetetaan kaverin akilesjännettä vasten tai vaihtoehtoisesti nilkka kainaloon ja yritetään saada oma kämmen omaa rintakehää vasten. Hyvä ote riippuu myös hieman raajojen pituudesta ja omista mieltymyksistä. Omat jalat asetetaan kaverin lantiolle ja puristetaan omia polvia yhteen kaverin jalan jäädessä väliin. Käännytään kyljelle ja lähdetään kiristämään lukkoa tuomalla omaa lantiota eteenpäin.
HUOMIO: BJJ:ssä on otettava huomioon, ettei kumpikaan omista jaloista saa ylittää lukotettavaa jalkaa ristiin. BJJ:ssä on myös kierähdettävä sille kyljelle, jonka puolella jalka on kainalossa. Molemmat säännöt siksi, että muutoin lukko voi kohdistua nilkan sijaan polveen, mikä on BJJ:ssä kielletty lukko. Tällöin lukon yrittäminen johtaa hylkäykseen. Sen sijaan lukkopainissa jalat voi ristiä ja kaatua voi kummalle tahansa kyljelle.
Seuraavaksi kävimme läpi heel hookin: lähdimme tekemään lopetusta alta avoimesta guardista, toisen seistessä (videolla lähtötilanne on eri). Molemmat jalat tähdätään kaverin jalkojen väliin, josta kiedotaan toinen jalka kaverin jalan yli takaisin etupuolelle, samalla kaataen kaverin. Esimerkiksi oma oikea jalka kiedotaan kaverin vasemman jalan ympäri. Parasta olisi, jos omat jalat saadaan tässä vaiheessa "piilotettua", sillä yleinen puolustus jalkalukkoihin on lähteä tekemään vastajalkalukkoa. "Piilotettaessa" oma oikea jalka pyritään saamaan triangelin kaltaiseen asentoon vasemman jalan taipeeseen ja vasen jalka puolestaan kaverin oikean reiden alle. "Piilottaminen" myös estää kaveria pakenemasta. Omat polvet puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalka otetaan kainaloon, tällä kertaa kantapään jäädessä ulos. Kaverin kantapää otetaan omaan kyynärtaipeeseen ja lähdetään kiertämään sisään päin. Kannattaa katsoa videolta jalan asento kainalossa sekä kiertosuunta.
Joskus heel hook on vaikea saada toimimaan, jolloin hyökkäyksen voi vaihtaa toe holdiin (joskus puhutaan myös "figure four" -lukosta): tällöin jalka otetaan pois kainalosta ja tartutaan saman puolen kädellä jalkapöydän päältä. Oman käden pikkurillin tulisi tällöin koskettaa kaverin pikkuvarvasta. Toinen käsi kierretään kaverin jalan yli ja otetaan ote omasta ranteesta. Aivan kuin hakisi kimuraotetta jalkaan. Tämän jälkeen lukko kiristetään molempia ranteita sisäänpäin kääntämällä, oma vartalo apuna.
Viimeisenä lukkona käytiin läpi suora polvilukko, joka muistuttaa mekaniikaltaan suoraa käsilukkoa. Haimme lopetusta half-guardista päältä. Kaverin päällimmäinen jalka halataan syliin ja lähdetään liu'uttamaan polvea tämän nivusten yli. Oma nilkka saa jäädä kaverin päälle, polvia puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalasta voi ottaa kiinni nilkan tienoilta, halata sen itseään vasten ja kiristää lukko lantiota eteenpäin tuomalla. Jos tämä tuntuu hankalalta, voi jalan laittaa myös omaan kainaloon, ja jälleen kiristää lantiota eteenpäin tuomalla.
Jalkalukkojen turvallisuusohjeita: jalkalukot eivät yleensä varoita kivulla samalla tavoin kuin esimerkiksi suora käsilukko. Yleensä kipuaistimus tulee siinä vaiheessa kun lukko on jo menossa yli. Siksi treeneissä täytyy olla varovainen näiden kanssa! Lukkoa ei missään nimessä saa riuhtaista kaverille, vaan niiden kiristäminen tulee tehdä hitaasti. Jos näyttää sille, ettei kaveri meinaa tietämättömyyttään/ylpeyttään taputtaa, on lukko parempi päästää irti. Jos taas itse joudutte jalkalukkoon, ettekä tiedä miten päästä pois, on parempi taputtaa. Tämän jälkeen voi vaikka kysyä treenikaverilta, mitä tilanteessa olisi voinut tehdä lukkoa puolustaakseen. Jalkalukot ovat kuitenkin loistava lisä painiin ja etenkin lukkopainiin niillä saa lisää "tekemistä". Suosittelen kokeilemaan. Järjen kanssa.
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
torstai 13. lokakuuta 2011
perjantai 7.10. - peruskurssi: jalkalukkoja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti