perjantai 7. lokakuuta 2011

sunnuntai 2.10. - peruskurssi: kauluskuristeita

Sunnuntain treenit veti vieraileva tähti Hannu Saarinen. Hannu myös kirjoitti seuraavan tekstin. Hyvä Hannu, massiivista:)

Kävimme siis muutamia erilaisia kuristuksia puvulla.

Ensin käytiin ristikuristus suljetusta guardista. Alla olevalle on tärkeää rikkoa kaverin posture, koska hyökkääminen on hankalaa, jos kaveri saa pidettyä itsensä hyvässä posturessa. Posturen rikkomiseen kannattaa hyödyntää koko kroppaa, eli vetää kaveri jaloilla kohti itseään ja käsillä vetää esimerkiksi kauluksesta tai takaraivosta (ei niskasta) alaspäin. Tärkeä pointti on myös estää kaveria saamasta kyynärpäitä jalkojesi sisäpuolelle. Tätä voi estää tarttumalla kaveria kyynärpäästä ja "taivuttamalla" kättä ulospäin. Eli kun kaverin kyynärpäät ovat suorana, otat kiinni kyynärpään alta ja vedät kättä niin, että kyynärpää osoittaa ulospäin.

Kun posture on saatu rikottua, ei kannata antaa kaverin saada sitä takaisin kuntoon. Tähän auttaa guardin nostaminen, eli jaloilla kiivetään kaverin selkää ylöspäin kohti hartoita. Käsillä kannattaa yhä kontrolloida kaverin yläkroppaa esimerkiksi vetämällä kauluksesta tai takaraivosta. Myös kulman hakeminen on hyvä idea, eli lantion kääntäminen enemmän sivuttain suhteessa kaveriin.

Nuo ovat yleisiä periaatteita guardin alla toimimisesta ja ne pätevät lähes kaikkiin suljetusta guardista tehtäviin "varsinaisiin" tekniikoihin. Eli esimerkiksi ristikuristukseen, joka lähtee tosiaan rikotusta posturesta. Seuraavaksi syötetään oma käsi ns. kättelyotteella (neljä sormea sisäpuolella, yksi ulkopuolella) kaverin vastakkaiseen kaulukseen (eli esim. oma oikea käsi kaverista katsottuna oikeaan kaulukseen) mahdollisimman ylös. Tätä kättä voidaan nyt käyttää myös posturen rikkomiseen. Sitten nostetaan saman käden kyynärvarrella kaverin leukaa ylös ja laitetaan oma toinen käsi tämän kauluksessa olevan käden ja leuan alta vastakkaiseen kaulukseen (eli esimerkissä vasen käsi kaverista katsottuna vasempaan kaulukseen), taas niin ylös kuin mahdollista.


Tästä lähdetään sitten kääntämään ranteita sisäänpäin ja pidetään omat kyynärpäät lähellä kroppaa. Tarkoituksena ranteiden käännössä on saada omat peukalonpäät osoittamaan kohti itseä. Samalla vedetään kaveria jaloilla itseä kohti ja lähdetään tuomaan omia kyynärpäitä kohti mattoa. Käsiä ei tule yrittää vetää sivuille.

Mountista ristikuristus toimii kutakuinkin samoin, mutta tarkoituksena on sitten taas pysyä mountissa päällä. Jos viet yhden käden kaulukseen, muista siirtää painoa vastakkaiselle puolelle ja alas, ettei kaveri siltaa sinua pois päältä. Toisen kuristavan käden voi hakea kaulukseen samalla tavalla kuin suljetustakin, mutta otteen voi myös ottaa peukalo sisällä ja neljä sormea päällä.


Omaa painoa kannattaa siirtää lähemmäksi kaveria ("polvia kainaloihin") ja kun kädet on saatu kuristukseen, voi omaa päätä tuoda maahan ja käyttää sitä tukipisteenä.

Sitten kuristeltiin ezekielillä mountista. Ezekiel on niitä harvoja lopetuksia, jonka voi mountista, jossa käytetään ns. grapevinejä, eli jossa on koukattu kaverin jalat omilla.


Toki ezekielin voi tehdä myös normaalista mountista. Ideana on tuoda oma käsi kaverin pään alta siten, että oma kyynärtaive on kaverin kaulassa kiinni. Taaskin tärkeää on muistaa siirtää painopistettä sinne puolelle, missä käsi on vielä vapaana, ettei kaveri siltaa ympäri. Seuraavaksi otetaan pään alta tuodulla kädellä vapaan käden hihan sisäpuolelta kiinni siten, että neljä sormea menee hihaan kutakuinkin viimeisiin tai toiseksiviimeisiin niveliin asti ja peukalo jää ulkopuolelle. Kun sormet on saatu hihaan, lähdetään tuomaan vapaan käden rannetta ja kyynärvartta kaverin kaulalle. Mikäli mahdollista, haetaan käsi kunnolla vastakkaisen puolen verisuonille ja tehdään käsillä "sakset", eli painetaan vapaata kättä alaspäin. Joskus kuristus jää hieman henkitorvelle, mutta toimii silti siitäkin. Jos kaveri painaa leukaa alas, voi tuoda omaa päätä mattoon ja työntää kaveria päätä sivuun omalla päällä.


Viimeisenä kuristeltiin selästä. Jälleen kerran tärkeää on pysyä selässä. Hyvä tapa on ottaa over-under ja pitää oma kroppa, erityisesti rintakehä kiinni kaverin selässä ja oma pää lähellä kaverin päätä.


Varsinaisessa kuristuksessa otetaan päällimmäisellä kädellä kiinni kauimmaisesta kauluksesta, taas melko ylhäältä - kättä ei tarvitse saada ihan kaverin niskaan asti, mutta mahdollisimman ylös. Toisella, eli kaverin käden alta menevällä kädellä otetaan taas toisesta liepeestä kiinni. Tämän käden ei tarvitse olla kovin ylhäällä, vaan se voi olla jopa kaverin rintakehän korkeudella kiinni. Samanaikaisesti tehdään kuristavalla eli päällimmäisellä kädellä ns. rumpukampulaliike, eli käännetään kättä niin kuin lyötäisiin rumpukapulalla ja lähdetään kiristämään kuristusta pyöreällä liikkeellä. Liike on siis sellainen, että pidetään oma kyynärpää alhalla ja taas lähdetään vetämään kyynärpäätä kohti omaa kylkeä ja maata. Samalla toisella kädellä vedetään toista lievettä alaspäin. Taas kerran on tärkeää pitää oma kroppa lähellä kaveria ja tila mahdollisimman pienenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti