torstai 27. lokakuuta 2011

tiistai 25.10.2011 - open guard alta sekä saksisweep

Teemojen mukaan kun mennään, niin menossa on open guard -viikko. Kertailtiin vähän Idan leirin oppeja, tänään alla olevan näkökulmasta.

Hieman itse asennosta: jos ollaan istualtaan, tapahtuu liikkuminen ns. istumakatkaravun avulla. Asento on aina hieman toisen jalan päällä, tukea maasta voi ottaa alemman jalan puoleisella kädellä. Toisella kädellä voi hakea otteita esim. kauluksesta tai pitää etäisyyttä kaveriin. Samalla myös suojataan omia jalkoja, jottei kaveri saisi niistä tai housun lahkeista otetta. Istuma-asento on hieman etunojapainoinen, ei kuitenkaan siten, että kaveri voi painaa täysin mattoon.

Idan malliasento

Tästä lähdettiin ensin harjoittelemaan otteiden purkua, jos kaveri kaikesta huolimatta saa otteen lahkeista. Otteet on helpompi purkaa, jos menee tässä vaiheessa selälleen. Ote kaverin hihoista, ja samaan aikaan vedetään kädellä ja potkaistaan jalalla. Kun ote irtoaa, tuodaan oma jalka väliin esim. kaverin lantiolle kontrolloimaan tilannetta. Tämän jälkeen irroitetaan toinen jalka.

Asennosta voi lähteä hakemaan käsivetoa. BJJ:ssä haetaan otetta kaverin ristikauluksesta. Käsivedossa vedetään samanaikaan kaveria alas (oma kyynerpää kiinni omaan kylkeen) ja liikutaan alta pois kaverin sivulle. Tällöin kaveri liikkuu eteenpäin tilaan, jossa aiemmin oltiin itse. Parhaimmassa tapauksessa kaveri tippuu nelinkontilleen, jolloin voi samalla liikkeellä kiertää selkään. Jos kaveri jää pystyyn, otetaan kontrolli tämän jalasta ja viedään kaveri mattoon esim. työntämällä tätä jalasta suoraan sivulle ja plokkaamalla kauempi jalka omalla kädellä.

Käsiveto
Jos kaveri ei kaadu, jalasta kiinni.

Jos kaveri plokkaa käsivedon vetämällä jo alusta saakka vastaan, voi kaverin taaksepäin suuntautuvaa liikettä käyttää hyödyksi. Vetävällä kädellä aletaankin työntää, ja samalla hyökätään omien jalkojen kanssa kaverin nilkkojen taakse, avataan omat jalat sähäkästi, jolloin kaverin jalat lähtevät alta. Tämä vaatii onnistuakseen kaverin liikkeen, joten suoraan tällä hyökkääminen on hankalaa.

Lopuksi katsoimme vielä saksisweepin, jonka voi tehdä kaverin ollessa pystyssä tai matossa. Etenkin jos kaveri vaihtaa pystystä mattoon tai toisin päin, voi ajoitus sweepille olla hyvä. Ote edelleen kaverin ristikauluksesta sekä saman puolen hihasta. Kaverin tasapainoa horjutetaan vetämällä tätä eteenpäin. Samalla omat jalat tekevät saksausliikkeen; alempi jalka lattiaa pitkin ja ylempi jalka työntä kaveria lantion/reiden seudulta. Lantion kääntäminen vinoon auttaa saksausliikkeen onnistumisessa.

(Tämän tekstin kuvat ja paljon lisää löytyvät osoitteesta http://trutanen.kuvat.fi. Kuvat on otettu Idan leirillä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti