maanantai 3. lokakuuta 2011

perjantai 30.9. - peruskurssi: avoin guard päältä + ohittaminen

Tällä kertaa siis avoimeen guardiin ohjeita päältä pelaavalle. Asento muistuttaa hyvää pystyasentoa, eli omat kyynerpäät suojaavat kainaloita ja kylkiä, selkä pysyy suorana, tuki alaselästä ja lantiosta, jalat eivät ole koskaan samassa linjassa tai liian lähekkäin toistensa kanssa.

Lähdimme ensin hakemaan otteita kaverin polvien kohdalta, sekä purkamaan kaverin hookkeja. Jos hookit ovat sisäpuolella, polvitaipeen kohdalla, tapahtuu purkaminen kääntämällä polvea hieman sisäänpäin ja heittämällä jalka tuulilasinpyyhkijän tavoin oman takamuksen kautta yli. Joskus polven voi viedä maahan saakka ja suorittaa saman liikkeen siellä. Jalan ulkopuolelle tulevan hookin paras puolustus on kääntää jalkaterä ja polvi hieman ulospäin, jolloin hookin vaikutus lakkaa. Lantiolle tulevaa jalka puretaan kääntämällä lantio sivusuuntaan ja samalla voi auttaa omalla kyynerpäällä työntäen jalkaa pois.

Itse guardin ohittamista kokeilimme kolmen muistisäännön avulla:

* kun kaverin yksi jalka on lähellä lattiaa, painetaan se siihen. Esimerkiksi omalla polvella/säärellä painetaan kaverin jalan lattiaan, otetaan kaverin yläkroppa haltuun ja tullaan ohi haluamalla tavalla.

* kun kaverin jalka ylittää keskilinjan, painetaan se (ja samalla toinenkin jalka) lattiaan. Esimerkiksi ote housuista polven kohdalta, painetaan jalka lattiaan ja sprawlataan samalla taakse päin. Omaa hartiaa ja päätä käytetään jälleen "raajana" painamaan kaverin lantiota. Paine tähdätää kaverin reidelle, joskin kaverin raajojen pituus voi vaikuttaa painopisteeseen. Kävellään oma lantio pitkällä takana ja työnnetään samalla päällä, tullaan sideen ja otetaan kontrolli.

* kun kaverin jalat ovat lähellä toisiaan, halataan jalat yhteen ja nostetaan kaveri samalla syliin. Oma lantio tuodaan kaverin lantion päälle. Kierretään jomman kumman puolen kautta ohi. Tätä voi tehostaa ottamalla ristikkäisellä kädellä kiinni kaveria kauluksesta tai hartialta. Kaveri pidetään supussa mahdollisimman pitkään, yleensä tämä epäonnistuu, jos paine nostetaan liian aikaisin pois kaverin lantiolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti