Päivän teemana oli tutustuminen pystypainin saloihin. Lähdimme liikkeelle hyvän painiasennon harjoittelemisesta. Tarkoitus on hakea hyvä ja tasapainoinen asento:
- jalat hartianleveydelle, toinen jalka kengän mitan toista edellä.
- selkä suorana, asento hieman eteen kallistuneena. Pää "selän jatkeena" eli ei roikoteta päätä pitkällä vaan pidetään se turvallisesti ja vahvasti samassa linjassa selän kanssa, hartioiden välissä.
- kädet noin 90 asteen kulmassa, kainalot kiinni.
(lähde: Painikoulu - Ohjaajan opas; Nuori Suomi, 1990) |
Hyvää perusasentoa testattiin käsipainien eli kisaten molempien underhookkien saamisesta kaverin kainaloihin. Pään asemointi tuli tässä harjoituksessa tärkeäksi:
- päätä voi käyttää kaverin pään painamiseen ja ohjailuun. Se ei siis ole passiivinen jatke vaan yksi "raaja", jonka avulla omaa asemaa parannetaan ja vastustajan asemaa häiritään.
- pään tulee lähikontaktissakin pysyä selän jatkona sillä vastustaja voi hyökätä myös niskaan ja pyrkiä painamaan päätä alas. Pyritään siis välttämään maahan katsomista eli sitä, että annetaan niskan painua alas. Tällöin koko asento menee herkästi liian etupainoiseksi ja niska jaa heikoksi.
Seuraavassa videossa näkyy hyvin miten huono pään asemointi hajoittaa koko asennon ja taitava vastustaja pääse hyödyntämään tilannetta.
Hyvän painiasennon lisäksi kävimme läpi ensimmäistä alasvientiä eli shoottia. Shootissa hyökätään vastustajan jalkoihin. Tarkoitus on säilyttää koko ajan hyvä perusasento:
- tasoa lähdetään laskemaan tuomalla oman etujalan polvi mattoon. On tärkeää lähteä tekemään shoottia riittävän läheltä vastustajaa.
- oma pää tulee hakea vahvasti kiinni kaverin vartaloon, sillä tällöin se pysyy suojassa kuristuksilta ja toimii yhtenä työntävänä raajana.
- kädet hakeutuvat joko yhden tai kahden jalan taakse. Jos jalkoja saa painettua yhteen, on tasapainoa helpompi horjuttaa, mutta liika keskittyminen pelkkien jalkojen yhteen puristamiseen pysäyttää herkästi käynnissä olevan liikkeen.
- liike onkin shootissa keskeistä. Suorituksen tulee olla räjähtävä ja yhtäjaksoinen eli tason laskun jälkeen ei pysähdytä puristamaan vastustajan jalkoja vaan jatketaan liikettä "läpi" asti.
- sen sijaan, että työnnettäisiin vastustajaa suoraan taaksen päin, lähdetään kuljettamaan tätä ympyrämäisellä liikkeellä. Tällöin tasapainopisteet saadaan eliminoitua helpommin. Liikettä jatketaan niin pitkään kuin on tarvis.
Yleisimpiä shootin epäonnistumiseen johtavia tekijöitä:
- pää edellä sukeltaminen. Monesti innokas shoottaaminen lähtee liian kaukaa ja tällöin shoottiasento on herkästi hyvin etupainoinen. Pää on liikettä johtava osa ja lantio jää kauas. Jalkoihin päästäessä vastustaja on yleensä poiminut pään kiinni lopetusta varten tai sprawlannut shoottaajan päälle makaamaan.
- liike loppuu. Alas mennään rytinällä, mutta jalkoihin kiinni päästäessä lopetetaan liike ja jäädään vastustajan armoille. Shootti ei aina lähde täysin tyylipuhtaasti, mutta huonokin shootin voi pelastaa jatkamalla liikettä. Esimerkkinä allekirjoittavan otteluvideo, jossa shootti ei todellakaan lähde käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, mutta liikkeen ylläpidon avulla muuttuu vielä ihan onnistuneeksi suoritukseksi.
Tärkeää on siis hyvän painiasennon löytäminen. Oma pää tulee pitää suorassa, selkä ja niska vahvana. Kainalot suojassa. Asento säilyy samana, vaikka "suoritustaso" vaihtelee. Päättäväisyys on alasvienneissä erittäin suuressa roolissa.
Teidän
Hanna "narsisti" Hirvonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti