perjantai 23. syyskuuta 2011

tiistai 20.9. - Peruskurssi: pako selästä

Kurssin aiheena pako selästä ja selän puolustaminen. Koska selän ottajalle tärkeintä on rintakehä-yläselkäkontakti, on luonnollisesti tuon kontaktin rikkominen myös selkähallinnasta pakenemisen ensi ajatus. Tämän lisäksi selässä olija pyrkii yleensä hallitsemaan lantiolinjaa sekä mahdollisesti hakee lopetusta, yleensä kuristusta. Niinpä puolustuksessa joutuu keskittymään moneen asiaan yhtäaikaa.

Hyvä muistisääntö on "puhelimeen puhuminen"; pää painetaan toiselle olalle aivan kuin pidettäisiin kännykkää pään ja olan välissä, käsi suojaa kaulaa, omat kyynerpäät lähellä kylkiä. Ja puhelimeen puhutaan melkolailla koko ajan :)

Rintakehä-yläselkä -linjaa voi lähteä rikkomaan joko sivulle, ylös tai alas, tilanteesta riippuen. Jos haluaa paeta sivulle, on parempi puoli ei-kuristavan käden puoli (ns. turvavyöotteessa siis kainalossa olevan käden puoli). Oma pää pyritään samaan maahan kaverin pään ohi, yläselkä seuraa perässä. Samalla lantio pyritään vapauttamaan myös maahan. Suuntana helpompi on lähteä ampumaan lantiota takaviistoon kuin suoraan sivulle. Kun lantiokin on vapaa, mahdollisuuksia mukaan pyritään pääsemään päälle, tai vähintäänkin saamaan jonkinlainen guard kaverista. Usein kaveri pyrkii mount -positioon, jota on puolustettava. Joskus pakosuuntaa on vaikeampi valita, ja voi olla pako paeta ns. kuristavan käden puolelle. Tämä on vaikeaa, ja vaatii työtä, mutta voi sekin hätätilassa onnistua.

"Alaspäin" pako onnistuu parhaiten, jos kaverilla ei ole kainaloita hallussa. Omaa lantiota ammutaan alaspäin, jotta rintakehä-yläselkä -linja rikkoutuu (linjasta tulee siis maha-yläselkä -linja...). Lantio saadaan vapaaksi potkaisemalla oma jalka suoraksi ja liikuttamalla lantiota. Yleensä toinen hook jää yhä sisään, jolloin voidaan kääntyä sen puolelta päälle halfiin tai jalan "puristamisella" aloittaa jo guardin ohitus.

"Ylöspäin" pakoa ei varsinaisesti harjoiteltu, mutta kirjoitanpa siitäkin. Rintakehä-yläselkä kontakti rikotaan siltaamalla taaksepäin, jolloin asennossa liukuu hieman ylöspäin. Tämän jälkeen kaadutaan jälleen sivulle, selkää yritetään saada mattoon ja toimia muutenkin samoin kuin sivulle pakenemisessa.

---

Jos kaverilla on vain yksi hook sisässä, toimii ns. sivulle pakeneminen myös tässä. Kannattaa tähdätä sille kyljelle, jossa hookia ei ole. Päätä ja selkää mattoon, lantio on jo lähes vapaana. Tästä päälle tai kaveri guardiin. Hookin sisäänlaittamista vastaan voi puolustautua pitämällä omat kyynerpäät kyljissä, kuristusta vastaan toimii jälleen puhelimeen puhuminen, leuka rinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti