torstai 15. syyskuuta 2011

tiistai 13.9. - Peruskurssi: half-guard alta

Käytiin läpi uutena positiona half-guard, lähinnä alla olevan näkökulmasta. Half-guardissa alla oleva on kietonut jalkansa kaverin toisen jalan ympäri, eli kyseessä on nimensä mukaisesti puolikas guard. Alla olevan kannattaa tässäkin positiossa muistaa, ettei koskaan kannata olla selällään. Jos päällä olija pääsee painamaan kaverin selän kokonaan mattoa vasten, vaikeutuu alla olevan liikkuminen huomattavasti. Siis, aina kyljellään, kasvot kaveriin päin!

Ensimmäinen "taistelu" käydään yleensä kainalosta: päällä olija yrittää saada oman kätensä alla olevan kainaloon perus sivusidonnan tavoin. Alla olija puolestaan yrittää saada oman kätensä päällä olijan kainaloon. Kainalon lisäksi päällä olija yrittää usein saada haltuun myös alla olijan pään. Tätä pyritään estämään etäisyyden säätelyllä (käsi apuna) ja viimeisen keinona on ns. "dough", olinpa tyhmä, kämmen vasten omaa otsaa. Jos päällä olija saa kainalon ja pään haltuun sekä painettua selän mattoon, on alla olijan pyrittävä jälleen kyljelleen ja saada itsensä vapaaksi kontrolleista.

Kun kainalo on hallussa (nyt siis alla olija on paremmissa asemissa), voi lähteä sweeppiin. Katsoimme muutaman vaihtoehdon tilanteen kääntämiseen alta päälle. Ensimmäinen on nimeltään ns. old school -sweep. Kainalokädellä otetaan "kiinni" kaverin ympäri. Hyvä paikka on kaverin lantiolla suoliluun kohdalla. Tärkeintä on, että ollaan mahdollisimman tiiviisti kiinni kaverin kainalossa. Tässä vaiheessa toisella kädellä voi lähteä hakemaan kiinni kaverin varpaista. Samalla käännytään itse polvilleen - jalkojen paikkaa voi joutua vaihtamaan, sillä muuten polvilleen kääntyminen on vaikeaa. Joskus on helpompi nousta ensin polvilleen, käyttää toista kättä tukikätenä ja sen jälkeen vetää kaveria joko polvesta tai varpaista. Samalla työnnetään kaveria, jolloin tämä kiepahtaa selälleen. Paras paikka olisi päätyä päälle sivusidontaan tai mountiin, mutta tärkeintä on pitää 3 sekunnin kontrolli. Kaveri ei saa siis päästä kääntämään tilannetta takaisin.

Vaihtoehtona sweepille on kääntyä suoraan selkäpuolelle, kaverin jäädessä kilppariasentoon. Jos tällöin saa pidettyä kontrollin, saa edelleen pisteet sweepistä. Ko. selkäpuolelle meno näky old school -sweep videolla heti 30 sekunnin kohdalla.

Jos kaveri painaa päälle ja estää old schoolin/selkäpuolelle menemisen, tuo yritys usein hyvin tilaa myös koko guardin palauttamiselle. Voi olla hyvä tapa "puolustautua", jos omaa enemmän eväitä guardista pelaamiseen. Half-guard on kuitenkin neutraali positio, josta molemmilla on hyvät mahdollisuudet hyökätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti