sunnuntai 18. syyskuuta 2011

perjantai 16.9.2011 - Peruskurssi: half-guard päältä

Half-guard päällä olevan näkökulmasta: kuten jo edellisellä kerralla kokeiltiin, ensimmäinen taistelu käydään usein kainalosta. Päällä oleva yrittää saada kaverin selän lattiaan ja käsi-pää -otteen (aivan kuten sidessa). Oma lantio on myös syytä pitää kaverin lähellä, liikkua kaverin mukana, jos tämäkin liikkuu. Kainalokäden lisäksi myös päätä kontrolloiva käsi ja lantion liike auttavan kaverin selän maassa pitämisessä.

Ohitustapoja on monta, mutta ne kaikki perustuvat pää-hartia -linjan sekä lantion kontrollointiin. Yleensä oma polvi täytyy ensin saada ulos half-guardista. Guardissa oleva jalka tuodaan jalkapohja maata vasten pystyyn kaverin takamuksen viereen. Työnnetään kädellä kaveria polvesta, jotta oma vapautuu. Katsoimme pari vaihtoehtoa ohittamiseen:

Ensimmäisessä oma pää siirretään kaverin pään viereen, toiselle puolellle kuin kainalokäsi. Samalla aurataan tilaa pois kaverilta pään avulla. Oma polvi liu'utetaan maahan samalle puolelle kuin pää, ja tuodaan ulos halfista lantio edellä. Jos kaveri roikkuu mukana hamaan loppuun saakka, voi avittaa itseä työntämällä toisella jalalla kaveria polvesta.

Vieraileva tähti James Davis, joka oli viikonloppuna vetämässä seminaaria klubilla, esitteli myös vaihtoehtoisita tapoja kontorroloida yläkroppaa päällä ja kainalo-otteella. Käytännössä pään voi sijoittaa myös kaverin hartialle, ja käyttää sitä raajan tavoin, tuoda painetta kropalle. Polvi tuodaan sille puolelle yli, mihin oma katsekin on.

Katsoimme myös käsitriangelin halfista - joko lopetuksena tai ohituksen apuna. Käsitriangelin voi tehdä muualtakin, käytännössä aina, jos kaverin pään ja käden saa kalastettua omien käsien "sisäpuolelle". Erityisesti kaverin työntäessä käsiään suoraksi voi niihin hyökätä. Kaverin "kainalokontrollin puoleinen käsi" siirretään kaverin keskilinjan yli, ja oma pää aurataan tämän hartian alle, paketin pysyessä tiiviinä. Omilla käsillä otetaan ns. kaapeliote, olkapäätä aurataan kaverin kaulalle sivukontrollin tapaan. Kuristus kiristyy, jos samalaa vie toista kyynerpäätä sivulle, kauemmas kaverista. Jos kaveri ei kuristu, antaa kuristus tilaa ohittamiselle kaverin keskittyessä kuristuksen puolustukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti