Guardissa oleminen: guardissa on tärkeää säilyttää ns. hyvä postuura. Tämä tarkoittaa suoraa selkää ja eteenpäin suuntautunutta katsetta. Jos kaveri rikkoo postuuraa vetämällä pään takaa tai kauluksesta alaspäin, on postuuran koossa pitävä voima lantiossa. Tässä toimii sama periaate kuin raskasta painoa nostettaessa: ei nosteta selällä, vaan lantio alle. Kädet sijoitetaan kaverin torsolle: kädet kannattaa sijoittaa eri tasoon, toinen esimerkiksi lantion seudulle ja toinen rintalastan alapuolelle. Puvulla painiessa on mahdollista ottaa myös kiinni puvusta, mutta kämmen vasten kaveria antaa ehkä enemmän reagointitilaa. Omat kyynerpäät tulisi pitää kaverin jalkojen sisäreisillä, lähellä omia kylkiä. Jos kaveri rikkoo postuuraa tarttumalla esim. etukäteen, voi lantiolla olleen käden siirtää rintalastan alapuolelle. Käsillä estetään myös kaveria nousemasta istumaan. Käsiä ei saisi koskaan työntää liian pitkälle, sillä ne altistuvat helposti lukotusyrityksille.
- turva-asento: jos postuura rikkoutuu, eli kaveri saa vedettyä alas, ns. turva-asento on hyvä muistaa. Omat kädet yritetään saada kiinni kaverin kylkiin, pää keskelle kaverin torsoa ja kaula suojaan. Tästä lähdetään nostamaan itseä takasin pystyyn liu'uttamalla käsiä kyynerpäät edellä takaisin kaverin sisäreisille sekä nostamalla itseä ylös lantion ja selän yhteistyöllä.
Guardin avaaminen: tähtäimessä on guardin avaaminen. Tähän katsottiin kaksi tapaa.
- tapa 1: lähdetään tuomaan omaa polvea kaverin alle eli "perseeseen". Samalla toinen polvi käännetään takaviistoon, jotta asento pysyy tasapainoisena. Kädet toimivat tukipisteinä, ja aletaan "työntää" itseä kaverista pois päin, jolloin guard mahdollisesti aukeaa. Kun näin tapahtuu, nostetaan etumainen polvi pystyyn, jotta kaveri ei saa enää guardia uudelleen kiinni.
- tapa 2: mahdollisuuksien mukaan haetaan toinen kaverin käsi kiinni ja painetaan se vasten tämän omaa vartaloa. Kiinni haetun käden puoleinen jalka nostetaan pystyyn. Omaa kättä tukena käyttäen ponnistetaan myös toinen jalka pystyyn, selkä ja postuura pyritään pitämään suorana. Tämän jälkeen noustaan seisomaan. Liike muistuttaa hieman maastavetoa, tavoitteena on jälleen kerran nostaa jaloilla + lantiolla, ei selällä. Seisoessa on varottava, etteivät omat jalat ole vierekkäin tai aivan samassa tasossa. Jos guard on edelleen kiinni, painetaan omalla kämmenellä kaverin polvesta alaspäin. Kun guard aukeaa, on mahdollista jäädä pystyyn tai palalta alas. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on hyvä jälleen nostaa polvi pystyyn estämään guardin sulkemista.
Guardin ohitus: tämä on kolmen pisteen arvoinen suoritus kisoissa, eli varsin arvokas. Pisteet saadakseen tulee guard ohittaa ja sen jälkeen kontrolloida tilannetta esim. sivusidonnassa kolmen sekunnin ajan. Katsoimme kaksi tapaa myös tähän.
- tapa 1: ohitus jalkojen välistä. Kun guard on avattu, on etumainen polvi pystyssä. Tämä polvi liu'utetaan kaverin jalan yli siten, että kaverin jalka jää jumiin sen alle. Samalla otetaan kaverin ylävartalo hallintaa ns. pää-kainalokontrollilla, jossa toinen käsi menee kaverin pään takaa ja toinen kainalon ali. Omaa hartiaa painetaan sivusidonnan tavoin kaveria vasten. Tämän jälkeen tuodaan taaempi jalka ensin ohi, jonka jälkeen voidaan liu'uttaa toinenkin jalka kokonaan ohi guardista. Kontrollointi sivusidonnasta 3 sekuntia.
- tapa 2: ohitus jalkojen "ali". Guardin avauksen jälkeen haetaan molemmat kädet kaverin jalkojen ympäri. Halataan jalat yhteen ja samalla vedetään kaverin lantio ilmaan ja tuodaan painetta tämän päälle, jotta kaveri on mahdollisimman supussa. Oma toinen käsi voidaan tuoda ristiin kaverin hartialle, ja lähdetään tuomaan omaa lantiota guardin ohi. Kun lantio on kunnolla ohi, tulee oma pääkin yleensä itsestään perässä :). Otetaan sivusidonta ja kontrolloidaan kaveria.
Paljon juttuja yhdellä kertaa. Valitettavasti en löytänyt omasta mielestäni kovin montaa hyvää videota avuksi, mutta treeneissähän näitä kertaillaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti