torstai 13. lokakuuta 2011

Tiistai 11.10. - half guard ja lopetukset päältä

Peruskurssi on ohi, joten siirrymme tyttöpaineissa kahden treenin viikkotahtiin. Noudatamme klubin "teemaviikkoja", tällä hetkellä menossa on half guard. Yksi teema kestää kaksi viikkoa, eli siihen mahtuu neljät tyttötreenit. Olemme alustavasti suunnitelleet, että mennään teemojen mukaan, mutta yksi treeneistä olisi aina pystypainotteinen. Tämä siksi, jotta tulisi harjoiteltua myös pystyä ja alasvientejä tasaisesti vuoden mittaan.

Treenit olivat siis aiheesta half guard, tällä kertaa päältä pelaavan näkökulmasta. Peruskurssilla kävimme läpi perusjuttuja halfista positiona sekä halfin ohittamista. Ensimmäinen taistelu käydään usein kainalosta. Päällä olija pyrkii saamaan allaolijan kainalon ja pään haltuun ja painamaan tämän selän mattoon. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, joten katsoimme hieman hyökkäysvaihtoehtoja alla olijan voittaessa kainalotaistelua.

Ensimmäisenä vaihtoehtona katsoimme kauluskuristusta. Alla oleva on saamassa omaa kättään kainaloon, jolloin otetaan käsi haltuun overhookilla. Samalla tähdätään oma käsi kaverin ristikkäiseen kaulukseen. Toisella kädellä voi auttaa kauluksen tavoittelussa. Toisella kädellä otetaan kiinni vastakkaiselta puolelta - yleensä riittää, että ote otetaan olkapään kohdalta puvusta. Kauluskädellä kiristetään kuristusta vetämällä, ja toisella kädellä käännetään kaverin päätä sivulle. Samalla tuodaan painetta kaverin kaulalle. Jos kuristus ei toimi, joutuu kaveri usein keskittymään sen puolustukseen sen verran, että paikka ohitukselle avautuu. Tuodaan oma polvi mattoon ja liu'utetaan jalka kokonaan ohi lantio edellä. Lukkopainiversiossa haetaan ote kauluksen sijaan kaverin pään takaa. Otetaan omalla kädellä hauiksesta kiinni ja suljetaan käsitriangeli.

Jos kaveri huomaa lopetusyrityksen ajoissa ja pyrkii samaan kainalokäden vapaaksi, vaihdetaan toinen käsi overhook -käden tilalle. Tämä liu'uteaan kaverin kainalosta ja niskan takaa siten, että kaverin päälimmäinen käsi jää otteen sisäpuolelle, yhdessä kaverin pään kanssa. Ote omasta kämmenestä tai vaihtoehtoisesti käsitriangeli, lopetus viimeistellään omaa olkapäätä mattoa kohti painamalla. Jos tämä ei toimi, käytetään tilanne taas hyödyksi ohittamalla.

Viimeisenä katsotiin suora käsilukko halfista. Jos kaveri hakeutuu mykkyrään lähelle, esim. deep halfia tavoitellen, otetaan kaverin päällimmäinen käsi haltuun. Toisella kädellä voi painaa kaveria päästä ja samalla kiertää käden ympäri. Oma jalka tähdätään kaverin hartian alle, puristetaan polvet yhteen ja kiristetään käsilukko. Jalka saattaa yhä jäädä halfiin, mikä ei kuitenkaan haittaa. Jälleen lopetusyritystä voi käyttää myös ohittamiseen, vetämällä jalka pois halfista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti