Open guard eli avoin guard: tarkoittaa käytännössä sitä, että omat jalat ovat sinun ja kaverin "välissä", eikä guard ole suljettu tai half. On myös erilaisia avoimia guardeja, joissa on omat niksinsä, mutta tämä kerta oli eräänlainen tutustuminen positioon.
Lähdimme kokeilemaan eri tyyppisiä tapoja hallita avointa guardia alta. Perusasennosta sen verran, että olisi hyvä, jos selkä ei osu lattiaan. Guardia pelataan joko pikkuisen kyljellään tai istualtaan. Kaverin posturaa voi horjuttaa otteilla tämän ranteista/hihoista sekä pään takaa/kauluksista. Kaverissa ei tarvitse roikkua vaan otteita voi ja pitää vaihdella tarvittaessa.
Jaloilla hallinta sijoittuu lähinnä kahdelle alueelle: polviin ja lantiolle. Hookeilla pelaamalla voi liikuttaa kaveria ja horjuttaa tätä. Hookit eli jalat on hyvä sijoittaa joko polven korkeudelle tai nilkan tasolle. Niiden täytyy olla aktiiviset: ei riitä, että jalat ovat paikoillaan vaan niillä tulee joko työntää tai vetää.
Toinen paikka jaloilla kontrollointiin on kaverin lantiolla. Jaloilla joko pidetään etäisyyttä, horjutetaan kaveria tai työnnetään itselle lisää tilaa.
Käytännössä olisi hyvä pelata aina guardia periaatteella "kolme pistettä kaverissa kiinni". Pisteillä tarkoitetaan omia raajoja, ja niitä tulee vaihdella. Alta saa harvoin käännettyä tilannetta toisin päin odottamalla, joten tärkeää onkin saada kaverin tasapaino horjumaan ja liikuttaa kaveria.
Katsoimme myös yhden sweepin ja lopetuksen: sweep tunnetaan Jyväskylässä nimellä Hessu Hopo. Siinä tarkkaillaan, josko pystyssä oleva kaveri astuu jalkojaan lähekkäin tai rinnakkain. Sopivana hetkenä otetaan kaverin molemmista nilkoista/kantapään takaa kiinni ja työnnetään jaloilla tätä lantiolta. Kaverin kaatuessa on tärkeää nousta perässä päälle, muuten pisteet jäävät saamatta.
Lopetuksena katsoimme triangeli -kuristuksen. Triangelille paras hetki on, jos kaverilla sattuu jostain syystä olemaan pää ja toinen käsistä guardin sisällä, toisen käden ollessa ulkopuolella. Tällöin oma lantio ammutaan ylös ja jalat suljetaan ns. triangeli asentoon. Jos esimerkiksi kaverin vasen käsi on triangelissa, oma vasen jalka käännetään kaverin oikean hartian yli "kolmioksi", ja toisella jalalla suljetaan kolmiojalan nilkka polvitaipeeseen. (argh mitä tekstiä!) Triangelia voi kiristää ottamalla kädellä joko nilkasta tai kantapäästä ja samalla hakea kulmaa, jotta jalka kulkisi kaverin niskan yli. Kaverin triangelissa olevan käden tulisi kulkea ristiin keskilinjan yli. Jos käsi tarvitsee siirtää, onnistuu se pienellä siltaliikkeellä, jonka alastulovaiheessa käsi siirretään oikeaan kulmaan. Triangeli kiristetään tuomalla polvia yhteen; tätä voi avustaa vetämällä omien polvien takaa tai vaihtoehtoisesti kaveria pään takaa. Videolinkki ok, joten kannattaa katsoa yksityiskohtia sieltä. Tärkeää on, että liike lähtee lantiosta, eli oma lantio ammutaan ylöspäin. Triangelia voi hakea myös avoimesta guardista, etenkin jos kaverin postuura on hyvin rikottu ja alhaalla. Silloin lantion rooli korostuu entisestään.
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
maanantai 3. lokakuuta 2011
tiistai 27.9. - peruskurssi: avoin guardi alta + triangeli
Tunnisteet:
alta,
hessu hopo,
open guard,
peruskurssi,
sweep,
triangeli
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti