Viimeisellä peruskurssin kerralla oli alunperin tarkoitus käydä läpi kisailuun liittyviä pistelaskujuttuja. Koska paikalla olikin suurin osa jo pidempään treenanneita, muuttui treenien teema lopetuksiin ja niiden "ketjuttamiseen". Alkuun kuitenkin käytiin vielä yksi uusi lopetus, omoplata.
Omoplata tehdään useimmiten guardista - se muistuttaa hieman kimutaa, mutta tehdäänkin jaloilla. Lähdimme hakemaan omoplataa kaverin puolustettua triangeliyritystä. Tällöin otetaan kaverin triangelissa oleva käsi haltuun ja käännytään käden puolelle, lähes 180 astetta ympäri, kaverin viereen. Toisella jalalla "työnnetään" kaveria kainalosta eteenpäin ja samalla otetaan kiinni kaverista joko lantion kohdalta, tämän polven kohdalta tai nilkasta. Tämä siksi, ettei kaveri pääse pakenemaan lukosta. Noustaan istumaan ja käännetään omat jalat poispäin kaverista, "merenneitoasentoon" (ei muuten ole mikään virallinen termi tuo merenneito;). Lukko kiristetään tuomalla lantiota eteenpäin ja kumartumalla alaspäin. Omoplatan puolustaminen tapahtuu joko kierähtämällä kuperkeikalla eteenpäin tai vaihtoehtoisesti viemällä oma kaverin puoleinen jalka tämän yli, tavallaan istumalla kaverin päälle.
Tämän jälkeen kokeilimme ns. lopetusten ketjuttamista. Toisin sanoen, jos yksi lopetus ei jostain syystä toimi, siirrytään uhkaamaan seuraavalla. Näin vältetään yhdessä lopetuksessa junnaaminen ja samalla hahmotetaan eri mahdollisuuksia. Teimme ensin yhdistelmää suora käsilukko - omoplata - triangeli - suora käsilukko/kimura. Ensin aloitettiin siis tekemällä perusjujia alta guardista. Kaveri puolustaa jujia tuomalla painoa päälle, jolloin lopetus vaihdettiin omoplataan. Kaveri puolustaa omoplataa hyvällä postuuralla, selän ojennuksella, jolloin käännytään triangeliin. Jos itse triangelia ei saada kiristettyä, hyökätään triangelia avaamatta joko triangelin sisässä olevaan käteen suoralla käsilukolla tai vaihtoehtoisesti toiseen käteen kimuralla.
Toinen, hieman lyhyempi "ketju" liittyi myös jujin yrittämiseen alta. Kaveri puolustaa jujia tuomalla painoa päälle ja liu'uttamalla kyynerpäätä ulos. Vaihdetaan käsien ote kaverin toiseen käteen, oma kaverin pään päällä ollut jalka liu'utetaan polvi edellä kaverin pään etupuolelle, toinen jalka heilautetaan toiselle puolelle kaverin pään yli ja kiristetään juji toiseen käteen perinteisesti lantiota nostamalla.
Kolmas "ketju" liittyi myös jujiin, mutta tällä kertaa lähinnä position vaihtamisena. Jos kaveri puolustaa jujia tuoden painoa päälle, eikä itseä saada ojennettua, lähdetään kiertämään kaverin alta toiselle puolelle, käsi edelleen hallussa. Yleensä päädytään asentoon, jossa ollaan itse niskojen varassa, kilpparimaisessa asennossa, kaverin ylävartalon ollessa lattiaa lähellä. Jos juji ei kiristy tästä, voi omalla päälimmäisellä jalalla painaa kaveria päästä ja toisella jalalla nostaa kaveria ympäri. Koko paketti kääntyy tällöin ympäri, ja jujin voi lopettaa ns. päältä. Samaa voi lähteä tekemään kaverin ollessa kilpparissa, kun itsellä on toinen hook sisässä. Kaverin hookin puoleinen käsi otetaan haltuun, liu'utetaan oma sääri kaverin niskaa pitkin ja käännetään kaveri ympäri hook -jalalla.
Jos olit paikalla treeneissä, niin tämä teksti oli varmaan hieman ymmärrettävämpää...
Jyväskylän Fight Like a Girl Club on Jyväskylän Fight Clubilla treenaavista naisista koostuva treeniporukka. Lajeinamme ovat brasilialainen jiu-jitsu, lukkopaini ja vapaaottelu. Klubilla on naisten treenit kahdesti viikossa. Tämä blogi toimi vuosina 2011-2018 näiden treenien treenipäiväkirjana. Toiminta salilla jatkuu entisellään, mutta treenipäiväkirjan sijaan blogissa julkaistaan nykyisten ja maailmalla vaikuttavien klubilaisten kirjoituksia treeneistä, kisaamisesta ja kamppailevista naisista.
torstai 13. lokakuuta 2011
sunnuntai 9.10. - peruskurssi: omoplata, lopetuksia ja niiden ketjuttamista
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti