maanantai 19. joulukuuta 2011

sunnuntai 18.12.2011 - pyhä kolminaisuus rannelukolla höystettynä

Sunnuntaina jatkettiin lopetuksilla. Tällä kertaa treenailtiin periaatteessa ihan peruslopetuksia alta guardista. Pointtina oli kuitenkin löytää kyseisten lopetusten yhtenäisyys, sillä jos yksi menee pieleen, voi aina siirtyä seuraavaan. Näitä voi myös käyttää kaverin kontrollointiin, sillä usein hyökkääminen pakottaa toisen puolustuskannalle.

Lähdettiin liikkeelle peruskäsilukosta, joka pyrittiin tekemään hyvällä kontrollilla alusta saakka. Jos kaveri kaikesta huolimatta saa nytkyteltyä lukotettavan käden irti, pidetään kaveri alhaalla ja hyökätään toiseen käteen omoplatalla. Omoplatassa pyritään säilyttämään hyvä kontrolli, ja kaverin lantiota kontrolloidaan laittamalla siihen painetta. Tällä estetään kaverin pyörähtäminen kuperkeikalla pakoon. Lukko kiristetään lantion avulla, ja kaverin hartia pyritään pitämään maassa. Jos kaveri ennen kontrollien saamista puolustaa omoplataa suoristamalla selkäänsä, pidetään käsi yhä hallussa ja pyörähdetään takaisin eteen triangelia hakien. Käsi pyritään siirtämään oman torson yli ristiin ja kiristämään triangeli. Jos kaveri ei anna kääntää kättä, vaan puolustautuu kääntämällä sen piiloon toiselle puolelle, voi hyvällä kontrollilla aina pyrkiä takaisin omoplataan. Jos kaveri sen sijaan pyrkii työntämään toisen käden triangelin sisään siitä paetakseen, voi tilanteen näppärästi palauttaa jujin avulla hyökkäämiseen jompaan kumpaan käteen.

Tämän päälle katsottiin rannelukko, jota lukkopainissa voivat käyttää kaikki ja BJJ:ssä sinivöisestä ylös päin. Rannelukossa pyritään lukitsemaan kaverin kyynerpää, jonka jälkeen muodostetaan ns. hanhen kaula, eli käännetään kämmenselkää painamalla kaverin kättä ranteesta alas. Oman kokemuksen mukaan rannelukolla on hankalaa hyökätä ensisijaisesti, mutta se voi toimia loistavasti kaverin puolustaessa jujia, omoplataa, kimuraa ym. käteen kohdistuvaa lukotusyritystä. Voi siis toimia jokaisen edellä mainitun lukon yrityksessä, myös triangelissa käsi on alttiina uhkalle, vaikka siinä rannelukon puolustaminen voi olla helpompaa.

Syy äkilliseen rannelukkolisään tuli lauantain Jyväskylässä järjestetyn Hilti-leirin vuoksi. Leirillä nimittäin jaettiin vöitä, ja tytöistä sinisen vyön lanteilleen sai ansaitusti Elina. Pojista Tommi ja Viitasaaren Juha saivat myös sinisen, ja purppuran vyön pääsi pukemaan Hannu. Onnea kaikille!

iloinen uuden vyön omistaja (kuva Hanna Hirvonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti