torstai 15. joulukuuta 2011

tiistai 13.12.2011 - kuristeita liepeellä

Koska piakkoin alkaa uusi peruskurssi, ajateltiin käydä hieman puvun kanssa tehtäviä kuristeita - peruskurssin alkuun kun ei kaikilla pukua ole. Oikeastaan suurin ero on nimenomaan puvun avulla tehtävät kuristukset, sillä niitä ei voi luonnollisesti tehdä lukkopainissa.

Ristikuristus: tehtiin tänään liepeen avulla, alta half guardista. Sama periaatehan toimii myös alta guardista, päältä mountista tai päältä halfista. Haetaan ensin kaverin toinen lieve tämän kainalon ali ja niskan taakse. Liepeestä otetaan ote ristiin, kämmen ylös päin. Toisella kädellä voi pyrkiä hakemaan otetta joko ensimmäisen ali ristiin (jolloin kämmen ylös) tai ristiin yli (kämmenselkä ylös), jolloin otteen voi hakea samaisesta liepeestä. Kiristetään vetämällä omia kyynerpäitä suppuun.

Pesari: eli ns. pesäpallokuristus. Tässäkin tapauksessa ko. kuristuksen voi tehdä liepeellä tai ilman, liepeen kanssa ehkäpä tehokkaampi. Haettiin samasta positiosta, eli halfita alta. Kaverin ulommainen lieve haetaan edellisen tavoin kainalon ali ja niskan taakse. Ristiotteen sijaan liepeen päästä otetaankin saman puolen kädellä ote, kämmenselkä ylös päin. Toisella kädellä otetaan otetaan ote samaisesta liepeestä kaverin kaulan toiselta puolelta, kämmen ylöspäin. Tässä vaiheessa molempien peukaloiden tulisi osoittaa saman suuntaan. Kuristeen kiristäminen vaatii pienen "uhrauksen" eli kaverin päästämistä halfin ohi. Kun kaveri lähtee tulemaan ohi, kiristetään kuriste kääntymällä itse vähintään 180 astetta, kaverista pois päin. Käsi, jossa ote on kämmen ylös päin, kiristää kuristetta tuomalla kyynerpäätä ylös, kun taas toinen käsi alas. Pesari on onnistuessaan erittäin nopea ja tehokas, mutta jos se epäonnistuu, pääsee kaveri samalla ohi guardista. Omalla vastuulla siis ;)

Ezekiel liepeellä: normi ezekiel tehdään oman hihan avulla. Tässä tapauksessa hihaote korvataan kiepauttamalla kaverin liepeestä pieni lenkki, josta käsi työnnetään sisään ja sitä myötä kaverin kaulalle. Toinen käsi on kaverin pään takana. Kaulalla olevalla kädellä otetaan kiinni mahdollisimman pitkältä omasta toisesta kädestä ja kiristetään normi ezekielin tavoin.

Hätävara -kuriste: Jos aikaa on vähän ja piste-ero suuri tappioksi, voi suljetusta guardista päältä yrittää seuraavaa. Normaalisti käsiä ei kannata viedä kaverin kaulan lähelle, mutta tässä tapauksessa uhraus voi kannattaa. Hypätään guardissa pystyyn viemällä omat kädet kaverin kainaloon. Esim. oikealla kädellä vedetään kaverin lievettä tämän kaulan yli ja painetaan kohti maata. Vasemmalla kädellä vedetään toisesta liepeestä alaspäin. Tässähän on kokoajan käsilukon vaara, joten todellakin viime hetken yrityksiä. Voi toimia myös muualta, esimerkiksi triangelin sisältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti