torstai 22. joulukuuta 2011

tiistai 20.12.2011 - joulun toivelista

Joulun kunniaksi otettiin treeneissä toiveita vastaan ja yritettiin sitten joululahjoa vastauksilla porukkaa.

1. toive: selän puolustaminen

Tämä lahja lähti liikkeelle kilpparista, josta ensisijaisesti haettiin liikettä ennen kuin kaveri ehtii ottaa tilanteessa kontrollin. Jos kaveri jää etupuolelle, voi tavoitella tämän toista jalkaa, kiertää samoin päin kaverin kanssa, "haukata" jalka omien jalkojen väliin ja jatkaa old school -sweepin tavoin. Jos toinen pääsee selän tai kyljen puolelle voi heittää yhden tai tarvittaessa useamman kuperkeikan, oman hartian yli, jotta toinen päätyisi guardiin. Molemmat näistä ovat hyvin vaikeita, jos kaveri on ehtinyt jo laittaa painetta päälle, joten kilpparissa olisi syytä olla aktiivinen.

Jos kaveri saa yhden hookin sisään, on mahdollista lähteä kääntymään ulkokautta, hookin puolelta kyljelleen ja samaa vauhtia toiselle kyljelle. Kaverin hookkijalkaa kannattaa työntää polvesta, jolloin on mahdollista palauttaa kunnollinen half-guard. Yleensä tämä liike tapahtuu möyrimällä, eikä niinkään sulavasti pyörähtäen.

2. toive: suora polvilukko.

Koska lähdettiin kilpparista, haettiin tällä kertaa myös polvilukkoa samaisesta asennosta. Lukkopainissa tämä on yksi tapa puolustaa selkää ja samalla hyökätä lopetuksella. Kaverin ollessa selän takana haetaan tämän toinen jalka omien jalkojen väliin. Ulommalla kädellä haetaan tästä jalasta kiinni itsen alta ja lähdetään pyörähtämään ulos päin. Toisella jalalla autetaan, jotta kaveri kellahtaisi mukana. Jalka pidetään hallussa puristamalla polvia yhteen. Samalla kiristetään lukko.

3. toive: saksisweep.

Saksisweep on ennen kaikkea ajoituksesta kiinni oleva sweeppi. Joskus siihen voi pakottaa toisen, mutta yleensä saksaus vaatii oikean aikaista reagointia kaverin liikkeeseen. Puvun kanssa kontrollit kannattaa hakea hihasta ja samaisen hihan puoleisesta kauluksesta. Lukkopainissa ranteesta ja mahdollisesti pään takaa, joskin on sweeppi hieman hankalampi ilman pukua ja ajoituksen osuus korostuu entisestään. Katsottiin yhtä ajoituksellista paikkaa kun kaveri pyrkii avaamaan guardin ns. alhaalla laittamalla toisen polven keskilinjan kohdalle. Sweeppi kannattaa ajoittaa joko samalle hetkelle kun guardi aukeaa tai pikkuisen sitä ennen kun kaverin keskittyminen on itse avaamisessa. Sweeppi lähtee samaan suuntaan, jonka puolen polven kaveri on ahterin alle laittanut. Sweepissä olennaista on kääntää lantio sivuttain, jotta saksaus tapahtuu tehokkaasti maata pitkin. Toisella jalalla tähdätään kaverin kainaloon ja ylävartaloa horjutetaan otteiden avulla. Kannattaa tehdä paljon toistoja, jotta ajoituksen saa kohdalleen.


Koska toiveiden toteutus jäi hieman kesken - näitähän saisi jokaista hinkata monta kertaa ja siltikin ollaan vasta alussa - niin jatketaan toiveteemoja vielä joulun välipäivinä, ennen seuraavan peruskurssin alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti