maanantai 5. joulukuuta 2011

tiistai 29.11. - Lopetuksia sidesta

Vaparivalmentajien pyynnöstä päivän teemana sivusidonta ja lopetuksia siitä. Kaiken avainhan on hyvä position hallinta - paine kaverin päällä, kontrolli sekä pää-hartia -linjan kohdalta että lantion kohdalta - mutta liikekin auttaa. Aluksi kerrattiin sivusidonnan ehkäpä tyypillisimmät lopetukset: kimura ja americana. Käytännössä nämä kaksi muistuttavat toisiaan, kimurassa kaverin käsi osoittaa alaspäin, americanassa ylös. Olen kuvaillut tekniikoita siten, että ollaan sivusidonnassa kaverin oikealla puolella.

Jos lähdetään tekemään kimuraa kaverin vasempaan käteen, otetaan oikealla kädellä kiinni kaverin ranteesta. Oma oikea käsi on tässä vaiheessa hyvä kiilata kyyner kaverin kylkeä vasten, mikä auttaa kontrollin pitämisessä ja oikean kulman hakemisessa. Vasemmalla kädellä otetaan ote kaverin käden ali omasta ranteesta kiinni. Kimuraa kiristettäessä on hyvä, jos tämän lisäksi astuu vasemman jalan tiiviisti kaverin pään kautta yli ja painaa polvet yhteen. Kiristyssuunta on kaverin selkää kohti, omat ranteet kääntyvät sisäänpäin.

Americana siis muistuttaa kimuraa, mutta kaverin käsi osoittaa ylöspäin. Tällöin ote kaverin ranteesta otetaankin vasemmalla kädellä, ja oma kyynertaive kiilataan kaverin kaulaa/päätä vasten. Oikealla kädellä otetaan ote kaverin käden ali omasta ranteesta ja kiristetään. Sekä kimuran että americanan kiristämisessä auttaa, jos kaverin käsi on mahdollisimman lähellä 90 asteen kulmaa, jolloin olkapää lukkiutuu paremmin paikoilleen.

Katsottiin myös jujiin pyörähtäminen, jos kaveri alkaa työntää vasemmalla kädellään tilaa kasvojen oikealta puolelta. Tällöin otetaan käsi mahdollisimman hyvin haltuun oikealla kädellä ja pyörähdetään kaverin pään kautta jujiin. Polvia yhteen puristamalla käsi pysyy hyvin hallussa kiertämisen ajan. Toisen jalkaterän voi kiilata kaverin hartian alle normaalin kaverin yli asettamisen sijaan. Tällöin juji tulee yleensä helpommin ja kireämpänä.

Jos itse ollaan perus sivusidonnassa, ja kontrolloidaan kaveria pääkäsi -otteella, ja kaveri työntää vasemmalla kädellä tilaa kasvojen vasemmalta puolelta, voidaan hyökätä käsitriangelilla. Kaverin käsi työnnetään kyynerpään kohdalta ylös ja samalla aurata oman pään aivan kaverin hartian/pään viereen ja painaa otsan vasten lattiaa. Käsillä voi ottaa joko ns. kaapeliotteen tai rnc -otteen, ja lähteä kiristämään käsitriangelia vasenta hartiaa kaverin kaulaa vasten painaen. Tästä lopetus ei välttämättä vielä kiristy tarpeeksi, ja sitä voi lähteä kiristämään liukumalla mount -positioon. Jos lopetus ei edelleenkään ole tarpeeksi kireä, jatketaan kaverin toiselle sivulle ja oma lantio heitetään maahan, jolloin lukon  pitäisi kiristyä. Oma pää pidetään koko ajan vasten mattoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti