maanantai 30. joulukuuta 2013

Lahden seminaari 14.12.

Hieman on epätarkkaa, mutta porukkaa oli :)
Joulukuun puolessa välissä minulla ja Hannalla oli seminaari Lahdessa Barreto:n salilla, sisältäen kahdet bjj- ja yhdet lukkopainitreenit. Paikalla oli mukavasti porukkaa, parhaimmillaan 26 naista matolla. Mielenkiintoista oli myös huomata, että iso osa porukasta oli aivan eri naisia kuin reilua kuukautta aiemmin Finnhits -sparrileirillä Jyväskylässä. Meistä on siis moneksi.

Mietittiin pitkään, mikä sopisi seminaarin ja eri treenien teemaksi. Päädyttiin tällä kertaa pelaamaan päältä, suljetusta ja avoimesta guardista sekä kilpparista. Erillisien tekniikoiden sijaan keskityttiin position hallintaan, vielä tarkemmin otteiden ja tilan hallintaan. Ideana tämän tyyppisessä harjoittelussa on se, että kun osaa hallita tilaa, ottaa omia ja purkaa kaverin otteita, niin tälläiseen kokonaisuuteen voi istuttaa minkä tahansa uuden tai tutun yksittäisen (lempi)tekniikan, vaikkapa ohituksen. Pidän itse tätä kisaajan perustreeninä, jota ei voi koskaan harjoitella liikaa. Itselle ensikosketus vastaavalaiseen harjoitteluun tuli Martin Aedman leirillä 2010. Kisatilanteessa hookkien poistaminen, kaverin otteiden purkaminen, lantion käyttö, kulman haku jne. ovat pikkuhiljaa muodostumassa automaattiseksi toiminnaksi, jonka avulla tila pysyy hallussa ja samalla hivutetaan itseä kaverin tilaan. Tavoitteena on plokata kaverin yritykset ennen niiden aloittamista ja edetä itse hallitsevaan positioon ja sitä kautta lopetuksiin. Yksittäisten tekniikoiden näkökulmasta hookin poisto voi tuntua mitättömältä (ja tylsältä) yksityiskohdalta, mutta kun nämä yhdistetään isoksi kokonaisuudeksi, helpottuu elämä kummasti. Mustavöisten matseja katsellessa tämä näkyy yleensä pitkänä otetaisteluna: se voittaa, joka saa paremmat otteet ja estää kaveria ottamasta omiaan.

Lahden seminaarissa keskityttiin siis:

Suljettu guard ja siinä oleminen
* päästäkseen mahdollisimman nopeasti pois suljetusta täytyy siellä oppia olemaan.
* avaa guardi nopeasti, äläkä mene enää vapaaehtoisesti takaisin suljettuun.
Avoin guard ja ohittaminen
* älä anna kaverin oottaa otteita/poista kaverin hookit
* ota omat otteet eli tila haltuun
* ohita :)
Kilppari
* kontrolloi paineella eli painopiste alhaalla ja kaverin liikettä myötäillen
* ota selkä

Yksittäisten (etenkin uusien) tekniikoiden opettelulle on niin ikään oma paikkansa. Niiden kautta löytää uusia variaatioita ja reittejä; ne on kuitenkin helpompi löytää peruspaketin pysyessä kasassa. Ainakin omalla kohdalla nimenomaan peruspaketin jatkuva hiominen on tuonut kisatilanteisiin rutiinia ja sitä myöten myös menestystä.

Tällaisia ajatuksia seminaarista. Tätä vuotta on vielä jäljellä reilu vuorokausi. Nauttikaa siitä!

maanantai 23. joulukuuta 2013

Hyvää joulua!

Tytöt ja Kimi rauhoittuvat joulun viettoon ja toivottavat hyvää joulua kaikille! Palataan tatamille sunnuntaina. Syökää hyvin ja levätkää.

lauantai 21. joulukuuta 2013

Loppuvuoden jujitukset

Kuten puhetta oli, loppuvuosi mennään lopetellen. Teemaksi on valikoitunut suora käsilukko, jota sitten tehdään kaikkialta, joka tilanteessa ja koko ajan. Käsilukon kontrolloinnissa ja viimeistelyssä pitää huomioida samat periaatteet, olipa lähtötilanne mikä tahansa: käden kontrollointi mahdollisimman läheltä kaverin hartiaa ja kiristyssuunta "peukku ylöspäin". Tavoite on, että näiden treenien jälkeen joka puolella näkyy lukotettavia käsiä.
Käsilukon virittelyä...
…ja viimeistelyä (vielä se peukku!)
Alla listaa, jota käydään läpi ainakin loppuvuosi ja siitä hamaan tulevaisuuteen…täydennetään tarvittaessa (nimet omakeksimät):

* "perusjuji" alta suljetusta guardista (myös high guard), avoimesta guardista kaverin ollessa alhaalla/seistessä
* "perusjuji" mountista
* sivusidonnasta kääntöjuji
* reverse (guard, mount, sivusidonta jne.)
* sivusidonnasta lähempään käteen
* sivusidonnasta alta
* hannan tajunnan räjäyttävä jujipyörähdys
* selästä kaverin paetessa alas päin
* selästä/kilpparista yhden hookin kanssa
* hyppyjuji
* guardiinvetojuji
* ak47-juji
* marcelojuji
* triangelista "perusjuji", pedrojuji, janne a.-juji
* diippijuji päältä, myös reverse
* venlan go-go vaihtojuji
* marko helenin isällinen vaihtojuji
* marko leisténin isällinen omoplatavaihtojuji

torstai 19. joulukuuta 2013

Elinalle purppuraa

Eilen Fight Clubilla korotettiin neljä taistelijaa uudelle vyöarvolle. Näiden joukossa Elina sai heittää sinisen vyösän menemään ja sitoa pukunsa kiinni uuden uutukaisella purppuralla. Vöiden kohdalla puhutaan usein niiden "ansaitsemisesta"; purppuraa kohti mentäessä Elina ehti kisata sinisellä 21 kisat, aina kotimaan salikisoista kansallisiin ja kansainvälisiin arvokisoihin saakka, myös menestystä saavuttaen. Tämän lisäksi Elina on ottanut treeninveto vastuuta ja muutenkin ollut tärkeä osa Fight Clubin toiminnassa niin treeneissä kuin treenien ulkopuolellakin. Siispä perinteinen onnittelulaulu kajahtaa: Start wearing purple!


Onnea Elinalle ja myös muille vyön saajille, Mikolle, Samille ja Aleksille!

Marko Leistén myöntää vyön
Naiset rivissä, uusi purppura keskellä!

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukuun alku: Kilpparin kontrollointia ja selän ottoa

Vähän on ollut haipakkaa tämä joulukuun alku työ- yms. rintamalla. Tyttöpainit ovat kuitenkin kulkeneet koko ajan eteenpäin. Teemana jouluukuun treeneissä on ollut pitkästä aikaa kilppari ja selän otto. Marraskuussa keskityttiin kilpparissa alla olemiseen, nyt sitten ollaan kontrolloitu positiota sekä haettu lopetuksia.

Kilpparissa päällä olossa korostuu jälleen paineen antaminen ja liike: lantion eli painopisteen on pysyttävä alhaalla ja kaverin lantiota pidetään hallussa. Kontrollointi tehdään mieluiten hartialinjan takaa, edestä aukeaa toki tie erinäisille lopetuksille, mutta sieltä myös alla olijan pakeneminen on todennäköisempää.

Alla olijan yksi tavallisimmista paoista lienee kuperkeikan kautta takasin guardiin pyörähtäminen. Kun päällä pystyy tuottamaan tarvittavan paineen, kaverin liikkuminen on hitaampaa ja tästä avautuu mahdollisuus sivusidontaan pääsemiseen. Kaveria kontrolloidaan tässä tapauksessa sivulta, sääri säärtä vasten ja kaverin puoleinen käsi tämän lantion yli lonkkaluulle. Kun kaveri lähtee heittämään kuperkeikkaa, toinen käsi kontrolloi tätä lantiolta ja samalla liikutaan kaverin liikkeen mukana sivusidontaan. Toinen tyypillinen pako on guardin palautus, jossa alla olija lähtee hakemaan tilaa viemällä lähempää jalkaa taakse ja toista jalkaa oman lantion ali guardiin. Tällöin pidetään jälleen paine kaverin päällä ja aurataan kaverin puoleisella polvella tietä tämän kainaloon. Samalla haetaan ote kaverin kauemmasta kädestä, joka myös kääntää kaveria selälleen.

Jos kilpparia saa hyvin kontrolloitua päältä, on seuraava etappi selkään siirtyminen. Tällöin haetaan ns. turvavyöote, jossa panostetaan tiukkaan rintakehä-selkäkontrolliin. Kaveria kontrolloidaan jälleen sivulta, ja tästä lähdetään vaihtamaan jalkojen paikkaa ja samalla kierähdetään kyljelleen. Tavoitteena on saada kierähdyksen aikana vähintään yksi hookki sisään. Onnistumisen salaisuus on tiukassa puristuksessa, "iloisessa kerhorepussa", ei niinkään näyttävässä hypyssä.

Selkää haettiin myös mountista, josta kaveri on lähtenyt palauttamaan guardia ja saanut toisen nilkoista halffiin. Päällä ollessa siirretään ensin oma painopiste kaverin reiden päälle, jolloin tilanteesta saadaan parempi kontrolli ja kaverin pako hidastuu/pysähtyy. Jos alla olija jää kyljelleen, lähdetään hakemaan tälle turvavyötä, ja viedään oma vapaa polvi lähelle tämän päätä. Tiukan - ja iloisen - kerhorepun kanssa lähdetään jälleen heittämään itseä kyljelleen, jolloin kaverin halffiin vangitsema jalka muuttuu toiseksi hookiksi, ja toisen voi pyrkiä hakemaan paikoilleen kierähdyksen aikana.

Lopetuksista yhdistettiin näihin treeneihin rnc ja suora käsilukko selästä. Ensimmäisen kohdalla ei keskitytty niinkään lopetuksen hakuun, vaan puolenvaihtoihin. Kun kaverin puolustaa kuristusta tarttumalla kädestä ja vetämällä leukaa väliin, vaihdetaan kuristuksen uhka toiselle puolelle ja aurataan käsi sieltä kautta sisälle. Tällöin kaverin joutuu keskittymään lopetusten puolustamiseen, eikä yhden puolebn puolustaminen tuo helpotusta tilanteeseen.

Käsilukko tehtiin tilanteessa, jossa kaveri pyrkii pakoo ns. alakautta. Polvet tiukkana kaverin ympärillä otetaan tämän kädestä ns. kimuraote, joka pidetään niin ikään tiukkana. Kun kaveri pyrkii yhä alas päin, viedään oma vartalo kaverin sivuun ja samalla - polvet yhä tiukasti puristaen - viedään kädet kaverin pään yli ja jalat käden ympärille, jolloin päästään viimeistelemään suora käsilukko. Mitä paremmin oma lantio pysyy kaverin hartian takana, sitä kireämpi lukko on, ja sitä hankalampi kaverin on paeta lopetuksesta.

Loppuvuosi lopetellaan lisää…

ps. Basement Beatdown - Pikkujoulut otteluillan tulokset löytyvät nyt Fight Clubin kotisivuilta. Matsit löytyvät niin ikään tuttuun tapaan Fight Clubin YouTube -kanavalta ja kuvia Hannan kuvasivustolta. Alla maistiaisia:


keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Lukkopainin ja BJJ:n peruskurssi naisille 2014


Jyväskylän Fight Club tarjoaa jälleen vain naisille suunnatun lukkopainin ja brasilialaisen jiu-jitsun peruskurssin! Nyt naisilla on jo siis viidettä kertaa mahdollisuus aloittaa harrastaminen ennen miehiä (seuraavat yhteiset pekut alkavat helmikuun puolessa välissä).

Treenit alkavat tiistaina 7. tammikuuta 2014 ja kestävät helmikuun puoleenväliin. Kurssin jälkeen voit osallistua kaikkiin Fight Clubin treeneihin. Kaksi ensimmäistä kertaa saa käydä kokeilemassa ilmaiseksi.

Varusteiksi käy t-paita ja sortsit/verryttelyhousut. Suosituksena on hartiat peittävä paitamalli. Myös bjj-, judo- tms. budopukua voi halutessaan käyttää. Kurssin vetäjinä toimivat Venla Luukkonen (bjj:n ruskea vyö) ja Hanna Hirvonen (bjj:n purppura vyö).

Harjoitusajat:
tiistaisin 18.30-20.00
perjantaisin 18.00-19.30
sunnuntaisin 13.00-15.00

Kurssin hinta: 100€

Ilmoittautuminen: Jyväskylän Fight Clubin kotisivuilla (lomake ilmoituksen lopussa)

Lisätietoja: bjj[at]jklfightclub.com tai 041-4369984 (Venla Luukkonen)

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

BJJ SM -kisat 23.-24.11.2013

Muutama viikko sitten oteltiin ennätyksellisen suuret BJJ:n SM-kisat Helsingissä. Kisaajia oli yhteensä 460, joista naisia 60. Naisten osalta uutta oli valko- ja sinivöisten avoimet sarjat sekä eliten naisten ennätyssuuri osallistujamäärä, yhdeksän naista, joista yksi valitettavasti oli kuitenkin kisapäivänä sairastunut.

Jyväskylää edusti pieni, mutta pippurinen naisten joukko: Hennariikka otteli valkovöisten naisten +69kg sarjassa. Ensimmäiseen matsiin asettui vastaan GB Gymin kokenut Miia Isola. Hennariikka aloitti suunnitelman mukaan guardiinvedolla, mutta Miia sai päältä pelin nopeasti käyntiin ja pääsi ohittamaan Hennariikan guardin edeten mounttiin. Tästä Miia rakensi hyvin käsilukon paikan, jonka Hennariikka sai puolustettua ja sai samalla palautettua guardin, josta sweeppasi itsensä päälle. Viimeisen minuutin aikana Hennariikka haki vimmatusti ohitusta, mutta Miia sai puolustettua ja ottelu päättyi pisteillä Miian voittoon. Hennariikan loppukiri ei siis tällä kertaa riittänyt, mutta nyt otteissa näkyi myös kaivattua päättäväisyyttä, etenkin ottelun puolivälin jälkeen.

Elina aloitti urakkansa sinivöisten -69kg sarjassa Hipkon Suvi Telivuota vastaan. Ottelu lähti käyntiin Elinan alasviennillä, ja Elina lähti hakemaan ohitusta half guardista, ja pääsikin melkein ohi. Suvi sai kuitenkin palautettua koko guardin, josta sai Elinan käden haltuun over hookilla ja yritti hakea lopetusta Elinan pyrkiessä avaamaan guardia. Viimeisen minuutin aikana Suvi sai käännettyä pakan ympäri Elinan joutuessa alle. Otteluaika loppui tasatilanteeseen, ja Elina vei voiton tuomariäänillä.

Ekan matsin jälkeen Elinan toinen käsi ei toiminut kunnolla, ja lääkärin analyysina oli hermojen joutuminen puristuksiin. Tästä huolimatta Elina päätti otella semifinaalin, vastaan asettui tuttu vastus, BJJ Centerin Maria Liuska. Ottelu lähti käyntiin Elinan guardiin vedolla, Maria oli kuitenkin tarkkana ja pääsi heti hakemaan ohitusta siinä onnistuen. Maria haki sivusidonnasta käsitriangelia ja lopetus olikin pitkään kiinni Elinan puolustaessa sitä sitkeästi. Elina sai lopulta lopetuksyrityksen purettua ja sai palautettua guardin. Elina sai pelin käyntiin, ja saikin muutaman erittäin hyvän sweeppiyrityksen, mutta Maria kontrasi nämä painamalla takaisin päälle. Voitto Marialle pisteillä ja Elinalle SM-pronssia. Elina ilmoittautui myös avoimeen, mutta koska käsi ei osoittanut toipumisen merkkejä, jätti tämä avoimen väliin. Harmillinen loukkaantuminen siis kesken päivän, mutta sitkeä työ palkittiin mitalilla.

Sinivöiset naiset -69kg (jharma.kuvat.fi)
Hanna ja allekirjoittanut ottelimme tosiaan ennätyssuuressa eliten naisten sarjassa. Hanna kirjoittelikin jo hieman tunnelmia edelliseen blogipostaukseen. Hanna eteni omaa kaavion puoltaan aloittaen päivän ottelemalla kaimaansa, Takadon Milla Hirvosta vastaan. Hirvonen vs Hirvonen alkoi Hannan guardiin vedolla, josta tämä alkoi rakentaa guardipeliä. Millan hakiessa ohitusta Hanna sai sweepattua itsensä päälle ja osat vaihtuivat. Tiukka matsi päättyi Hannan voittoon tämän ohittaessa vielä Millan guardin loppuun.

Toisessa matsissa Hanna kohtasi Oulun Kamppailuklubin Outi Järvilehdon. Outi haki pystyssä alkuun lopetusta, mutta päätyi lopulta vetämään guardiin. Hanna prässäsi päältä hakien ohitusta, mutta Outi puolusti sinnikkäästi kääntymällä kilppariin ja palauttamalla siitä guardin. Samalla Outi haki hyvin käsilukkoa alta, muttei saanut lopetusta aivan kohdilleen Hannan puolustaessa yritykset. Viimeisen minuutin aikana Hanna pääsi guardista kahdesti ohi ja sai kontrolloitua sivusidontaa pistesuoritusten arvoisesti. Hanna eteni pistevoitolla tästäkin matsista finaaliin.

Itse aloitin urakan kaavion toiselta puolelta. Vastaan asettui ensimmäisenä ex-jyväskyläläinen, nykyinen Gladiator Factoryn Emmi Bolander. Ottelu käynnistyi pystytunnustelulla, josta sain alkuun alasviennin. Tästä pyrin ohittamaan Emmin guardia, mutta tämä puolusti hyvin kilpparin kautta ja sai guardin palautettua monta kertaa. Ottelu päättyi täyden ajan jälkeen pistevoittoon, josta etenin seuraavalle kierrokselle.

Semifinaalissa sain vastaani Lahden Gentain Emilia Tuukkasen. Yritin alkuun samaa alasvientiä kuin edellisessä matsissa, mutta Emilian tasapaino piti ja nousin uudellen pystyyn. Tästä Emilia veti guardin ja lähti hakemaan sweeppejä. Itse lähdin hakemaan ohitusta alhaalta ja sitkeän taistelun jälkeen pääsin guardista ohi ja mounttiin. Emilia yritti paeta sinnikkäästi, mutta sain haettua tämän käden haltuun ja matsi päättyi suoraan käsilukkoon.

Finaalissa ottelimme Hannan kanssa vastakkain viime vuoden malliin. Tiukkaakin tiukempi vääntö päättyi tällä kertaa Hannan eduksi, ja tämä vei suomenmestaruuden sekä sai samalla liiton sponsoroiman reissun BJJ:n Euroopan avoimiin tammikuulle. Päivän saldona siis värisuora Jyväskylään.

Eliten open (jharma.kuvat.fi)
Bonuksena mainittakkoon, että eliten sarjassa nähtiin myös odotettu come back, kun legendaarinen bjj-pioneeri Marina Weckström teki paluun kisatatamille. Hatunnosto sille!

ps. Omia valokuvia ei tällä kertaa tullut otettua. Kuvat siis tällä kertaa Juuso Harman kuvasivulta.

perjantai 6. joulukuuta 2013

BJJ SM 2013 - Hannan tunnelmia

Syksyn kisakausi oli osaltani suunniteltua hiljaisempi. No-fi Finnish openeihin en saanut vastustajaa, ja pitkään ohjelmassa ollut Abu Dhabi World Pro Jiu-jitsu Trials Varsovassa muuttui turistimatkaksi loukkaantumisen vuoksi. SM-kisat saivat tästä syystä hieman odotettua enemmän painoarvoa omassa mielessä. Oli hienoa päästä ottelemaan ennätyksellisen suurissa SM-kisoissa, joissa naisia kilpaili kaikenkaikkiaan 59, joista 8 eliten avoimessa sarjassa.

Kisat menivät omalta osaltani vallan mallikkaasti. Olimme Venlan kanssa sopineet kohtaavamme finaalissa, ja tämä sopimus piti. Viime vuonna Venla veti finaalissa pidemmän korren, ja tänä vuonna kulta ripustettiin minun kaulaani.

SM-kisoihin valmistautumiseen, ja samoin koko syksyn treenaamiseen vaikutti hieman tuo mainitsemani loukkaantuminen. Treenimotivaatio oli alkusyksystä korkealla, mutta kisojen peruuntuminen ja treenien intensiteetin lasku laskivat mielialaa, ja ajoittain treeneihin raahautuminen tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta. Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen kuitenkin kehittänyt itselleni toimivan tuntuisen treenitavan, ja sen rutinoituminen helpottikin treenaamista vaikka motivaatio tahtoi olla ajoittain kateissa. Motivaatio alkoi kuitenkin nousta sitä mukaan, kun kilpailijoita alkoi ilmoittautua eliten avoimeen sarjaan.

Kirjoitin kesällä käytyjen Rooman avointen jälkeen tunnelmia ja analyysiä kevät- ja kesäkauden onnistumisista ja epäonnistumisista. Noista epäonnistumisista viisastuneena keskityin syksyllä pelkkien heikkouksien hiomisen sijaan paini-ilon löytämiseen, ja omien vahvuuksien hyödyntämiseen. Minun kohdallani tämä tarkoitti ns. aivojen narikkaan laittamista treenien ajaksi. Minulla kun tahtoo olla paha tapa ylianalysoida kaikki oman painin osa-alueet. Pyrin siis pakottamaan itseni unohtamaan kaikki analyysit ja arviot, ja ihan vaan nauttimaan painimisesta ilman liikoja kehittymisen paineita.

Harjoittelussani tärkeään rooliin on noussut syksyllä startattu kilpailuryhmä, joka harjoittelee Fight Clubilla kahdesti viikossa. Vaikka vedän itse kisaryhmän treenejä, ovat ne sellaisia, joissa pääsen harjoittelemaan täysipainoisesti mukana. Kisaryhmä on ollut toistaiseksi melko pieni, mutta kaikki treenaajat ovat olleet erinomaisella asenteella ja suurella sydämellä mukana harjoittelemassa, ja koko porukka onkin edennyt huimasti parin syyskuukauden aikana. Kilpailuryhmän konsepti on vielä kehittymässä, mutta ainakin tähän mennessä toteutetut harjoitukset ovat intensiivisyydessään auttaneet minua harjoittamaan kisaspesifejä asioita kotisalillakin.

Tärkein asia omassa harjoittelussa ja kehityksessä on kuitenkin ollut kilpailemisen psyykkisen puolen treenaaminen asiantuntijan avustuksella. Olen käynyt kolmesti urheilijoihin erikoistuneen hypnoositerapeutin vastaanotolla, ja näiden tapaamisten vaikutus omaan suoritukseeni matolla on ollut huikea. Vaikka olen aina treenannut melko paljon, on minusta tuntunut, etten saa kisatilanteessa itsestäni kaikkea irti, enkä ottele läheskään niin hyvin kuin tiedän osaavani. Pahimmat suoriutumisen esteet ovat olleet negatiivinen itsepuhelu ja epäonnistumisen pelko. Kovan ottelujännityksen ohella nuo kaksi ovat vaikuttaneet suuresti siihen, miten matolla olen suoriutunut.

SM-kisapäivänä vanha tuttu voimakas jännitys oli taas läsnä, mutta tällä kertaa en joutunut kamppailemaan epävarmuuden tai häviämisen pelon kanssa. Toki noita vanhoja tuttuja ajatuksia kävi mielessä, mutta ne oli helppo vaientaa ja keskittyä siihen, että pääsen pitkästä aikaa ottelmaan ja testaamaan kykyjäni. Oli äärimmäisen vapauttavaa mennä ottelemaan luottavaisena ja levollisena. Tämä  tuntuikin otteissa matolla, ja matsien aikana en miettinyt mitään, vaan annoin mennä.

Psyykkinen puoli jää helposti unohduksiin, vaikka se on kaikessa urheilussa äärimmäisen suuressa roolissa suoriutuksen onnistumisen kannalta. Jännittäminen ja kilpailutilanteeseen suhtautuminen on yksilöllistä, ja suurin osa löytääkin keinot näiden asioiden käsittelemiseen itsekseen tai treenikaverien avustuksella. Jos jännityksestä ei meinaa päästä yli, ja suoritukset tuntuvat lässähtävän kerta toisensa jälkeen hyvästä treenaamisesta huolimatta, niin suosittelen lämpimästi hyödyntämään urheilijoihin erikoistuneiden psykologien tai terapeuttien tarjoamia palveluita.

Jos jotakuta kiinnostaa seurata treenaamistani, niin löydätte treenipäiväkirjani tästä.

torstai 5. joulukuuta 2013

Basement Beatdown - Pikkujoulut: Ottelukortti

Lauantaina otellaan Fight Clubilla kello 15 alkaen. Ottelukorttia on väännetty kasaan nyt pitkin viikkoa; Kahteen edelliseen BB:hen naisten otteluiltoihin tehtiin paljon sähköposti- ja puhelintyötä, kun pyrittiin löytämään otteluparit kaikille ilmoittautuneille. Oma kuvitelma oli, että kun mukana ovat nyt sekä miehet että naiset, niin otteluparien löytäminen olisi ollut helpompaa, onhan miehiä lajin parissa paljon enemmän. Silti puhelin ja sähköposti ovat olleet käytössä ahkerasti tälläkin viikolla. Nyt ottelukortti alkaa kuitenkin olla hyvällä mallilla ja muutenkin valmistelut kohdillaan. Harmittavasti naisten otteluita on mukana vain yksi - ilmeisesti pelkkien naisten otteluilta oli houkuttelevampi, sillä ilmoittautumisia ei tällä kertaa tullut oikeastaan kuin kaksi, joista toinenkin joutui perumaan. Onneksi yhteistyöverkostojen kautta löydettiin kuitenkin vastustaja, ja kehään viikonloppuna nousevat sekä miehet että naiset.

Liput tapahtumaan maksavat 10€, ja niitä voi ostaa ovelta 14.30 alkaen. Ottelut alkavat kello 15.00. Tervetuloa!

Ottelu(joulu)kortti:

-65kg Heikki Mustola, MMA Seinäjoki, 0-0-0 vs. Ville Kyllönen, TJJK, 0-0-0
-70kg Mikael Lindström, TJJK, 0-0-0 vs. Mika Leikkola, Kombat Klubi Kouvola, 0-0-0
-70kg Rolf Lilleberg, Shooto Lahti, 0-0-0 vs. Mikko Särkkä, Kombat Klubi Kouvola, 0-2-0
-56kg Tinja Lesonen, Gladiator Factory, 0-0-0 vs. Aino Tuominen, GB Gym, 0-0-0
-65kg Daniel Hägg, Jkl Fight Club, 0-0-0 vs. Teemu Hassi, Shooto Lahti 0-1-0
-60kg Chong Vo, FFG 1-0-1 vs. Ismo Manninen, MMA Seinäjoki, 0-0-0
-76kg Mika Kallio, JKL Fight Club, 1-1-0 vs. Jesse Koivuniemi, Kauhajoen Kamppailu-urheilijat, 0-0-0
-76kg Slava Liukonen, JKL Fight Club 1-1-0 vs. Jukka Moilanen, Gladiator Factory, 1-0-0
-80kg catch weight, Mikko Pasanen, JKL Fight Club, 1-3-0 vs. Toni Hyytinen, TJJK, 2-3-0
-65kg John Tadeshi, MMA Kemi 2-3-0 vs. voittaja ottelusta Mustola-Kyllönen
-70kg Ville Mankinen, FFG, 2-0-0 vs. voittaja ottelusta Lindström-Leikola tai Lilleberg-Särkkä

Tapahtumassa mukana ovat sekä ravintola Food Bar & Kitchen että Bar Passion.


torstai 28. marraskuuta 2013

Tiistai 26.11. - Metamorfoosi kilpparista kissan kautta perhoseen...

BJJ SM-kisat ovat takana, ja niistä kirjoitellaan piakkoin omakin postaus. Ennen kisoja hiottiin vielä spiderguardia, mutta pääosin otettin kunkin oman ottelusuunnitelman mukaisia aloituksia ja erilaisia tehtäväsparreja ja -drillejä. Kisojen jälkeen heitettiin kimonot taas hetkeksi syrjään ja mentiin lukkopainien.

Treenien teemaksi valikoitui pitkästä aikaa kilppari, josta lähdettiin hakemaan pakoja guardiin palauttamalla. Perinteinen mykkyräkilppari on ihan hyvä puolustus, mutta jos kilpparista haluaa edetä, ei voi jäädä paikoilleen. Ensimmäinen tavoite on pitää kaveri etupuolella. Lantio otetaan liikkeeseen mukaan tuomalla sitä eteenpäin ja köyristämällä selkää "kissaksi". Kaverin käden voi ottaa haltuun, etenkin jos tämä pyrkii hakemaan jonkinlaista kuristusotetta. Kaula pidetään suojassa tuomalla hartiat ns. korviin. Tästä lähdetään palauttamaan (perhos)guardia.

Jos kaveri pääsee kontrolloimaan hartialinjan taakse, voi yhä yrittää palauttaa tämän etupuolelle. Jos tämä ei onnistu, niin lantio jälleen kissamaisen vahvana heitetään kurperkeikka kaverin puoleisen hartian yli. Tärkeintä on, että lantio nousee ja jalat työntävät, jotta kaverin ei voi niin helposti seurata perässä ja guardin palauttaminen onnistuu.

Lopuksi katsottiin vielä "läskipyörä", jota voi käyttää kaverin ottaessa otteen lantion ympäri ja jos tämä työntää käden liian pitkälle. Tällöin suljetaan kaverin käsi kainaloon ja lähdetään pyörimään itse kyljen kautta ympäri. Kaveri pysyy liikkeessä mukana, pyörähtää selän yli, jolloin tämä jää alle ja jää sivusidontaan.

torstai 14. marraskuuta 2013

Basement Beatdown - Pikkujoulut 7.12. lähestyy


Basement Beatdown - Pikkujoulut juhlitaan joulukuun 7. Jyväskylän Fight Clubilla! Shooton amatööriotteluillassa ottelevat tällä kertaa niin naiset kuin miehet. Kisakutsu löytyy mm. Fight Clubin nettisivuilta. Ovet aukeavat yleisölle 14.30 ja ottelut käynnistyvät kello 15.00. Otteluohjelma julkaistaan tämän kuun lopussa, joten siihen on vielä muutama viikko, mutta jo nyt voi varata päivän kalenteriin. Tuttuun tapaan illan virallisesta ruoasta vastaa ravintola Food Bar & Kitchen ja jatkot juhlitaan naapurissa Bar Passionin puolella.

Tervetuloa vuoden parhaimpiin pikkujouluihin!

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Sunnuntai 10.11. ja Tiistai 12.11. - The amazing spiderguard

Vuonna 2011 Ida Hanssonin leirillä hämähäkkeiltiin myös
Jatkettiin tutulla teemalla forkkujen ja sormien ollessa kovilla. Otteet alkavat nyt pitää ja positio muuttuu tutummaksi. Sunnuntaina ja tiistaina käytiin läpi triangelin ja omoplatan hakua spiderguardista kaverin pyrkiessä ohittamaan guardia seisten. Molemmissa tapauksissa rikotaan ensin kaverin postura liikuttamalla tämä spiderguardin avulla päälle. Hyvä muistisääntö on, että päällä olijan pään tulisi olla allaolijan lantion kohdalla tai sen yli. Tällöin kulma on hyvä lopetusten haulle.

Triangelia lähdettiin hakemaan yllä olevan kuvan kaltaisilla kontrolleilla: toinen jalka spiderhookkia kaverin kyynärtaipeessa, toinen lantiolla. Lantiolla olevan jalan avulla ponnistetaan lantio ylös ja samalla kättä kontrolloinut jalka singahtaa ylöspäin mahdollisimman läheltä kaveria. Tärkeää on muistaa vetää samalla kaverin kättä alaspäin, vastakkaiseen suuntaan. Kun lantio on aivan kaverin kaulassa kiinni, suljetaan omat jalat tämän selän päälle ristiin, ulottuvuuden riittäessä jopa triangeliin saakka. Tämän jälkeen voidaan jo kiristää triangeliin jäänyt käsi ristiin ja samalla vedetään kaveri alas oman lantion avulla. Triangeli kiristetään alhaalla.

Bonusliike, jos toinen kontraa triangelia suoristamalla selkää (tuomalla lantiota eteenpäin): pidetään kaverin triangelissa oleva käsi hallussa kyynerpään kohdalta. Tämän jälkeen vaihdetaan hieman lantion kulmaa, laitetaan jalat toisin päin ristiin ja vedetään samalla jalat suoriksi. Jos tämä ei vielä jujita kaverin kättä, niin tarvittaessa viedään toinen jalka kaverin pään yli.

Omoplataan lähdettiin ensin samasta lähtöpositiosta; lantio ammutaan jälleen ylös kaverin kainaloon asti ja samalla viedään lukotettava käsi ns. omaan takataskuun omoplata asentoon. Omat jalat haetaan taas kaverin päälle ja lantion avulla vedetään kaveri alas. Kiristetään omoplata maassa, kääntymällä kaverin suuntaisesti, ottamalla tämän lähempi jalka haltuun ja katkarapuliikkeellä viedään omaa lantiota sivulle. Jos kaverin saa näin mahalleen, niin sen jälkeen lopetuksen viimeistelyn pitäisi olla helppoa.

Toisena lähtöpositiona katsottiin ns. puolispiderhookeilla kontrollointia: oma lantio viedään ylös ja samalla tähdätään toinen jalka kaverin kainalon kautta tämän selän päälle. Viimeistely tehdään kuten äskeisessäkin.

Ylipäätään spiderguard voi toimia hyvänä guardina kaverin liikuttelemiseen. Vaikkei hakisi sweeppejä tai lopetuksia siitä, saattaa sen kautta aueta tie muiden guardien pelaamiseen.

The amazing spiderguard

torstai 7. marraskuuta 2013

Tiistai 5.11.2013 - Spiderguardista X-guardiin

Tiistain treeneissä yhdisteltiin viime viikonlopun leirin tekniikoita treeneissä hinkattuun spiderguardiin. Kerrattiin jälleen spiderhookin ja puolispiderin käyttöä kaverin ollessa polvillaan, ja toistettiin pohjalle saksisweeppiä tästä kontrollista.

Varsinainen päivän teema oli kuitenkin x-guardiin siirtyminen kaverin kontratessa sweeppiyrityksen nostamalla jalan pystyyn. Puolispiderhookkina toiminut jalka ammutaan kaverin jalan ali ns. yhden jalan x-guardiin. Samalla haetaan kaverin jalka olkapäälle. Jos kaveri jää alas, lähdetään tästä nousemaan pystyyn teknisellä ylösnousulla.

Joskus kaveri pyrkii tilanteessa pystyyn, jolloin vaihdetaan yhden jalan x-guard normaaliin x-guardiin. Tästä jatkettiin viikonlopun leiriltä poimittuihin Outi Järvilehdon opettamiin yksityiskohtiin. Leirillä aloitettiin x-guardiin siirtyminen perhosguardista, mutta tilanne sopii myös hyvin spiderhookkien kanssa yhteen.

Kaverin lähempi käsi haetaan haltuun hihansuusta omalla vapaalla kädellä. Jaloilla työnnetään kaverin painopistettä takajalalle, jotta saadaan siirrettyä tämän etujalka pään toiselle puolelle. Samalla vangitaan kaverin hihaa kontrolloiva käsi lukitsemalla sen kaverin omaa polvitaivetta vasten. Toisella kädellä haetaan ote kaverin vyöstä/housuista/takista. Jos kaveri jää pystyyn, keikataan tämä kumoon keinusweepillä. Jos tämä taas nojaa vahvasti eteenpäin, noustaan itse pystyyn otteiden kera, ja nykäistään kaveri kyljelleen.

Outi opettaa suomihittejä

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Go sista, mo sista!

Moustachetsat
Taas on se aika vuodesta kun miehet kasvattavat hassun hauskoja viiksiä edistääkseen miesten terveystietoisuutta. Movemberilla kerätään varoja miesten terveyden edistämiseksi. Hiltin painimiehet tarttuivat haasteeseen perustamalla Mo Bros' joukkueen, ja me päätimme olla menossa mukana. Viiksiä emme valitettavasti voi kasvattaa, sen sijaan kannamme solidaarisuuden osoituksena viiksinatsoja vyössämme. Samalla F.LA.G. tuki Hilti BJJ -joukkuetta SM-kisailmoittautumismaksun verran.

Nyt kaikki jiu-jitsu naiset ja miehet, tarttukaa haasteeseen! Jos teillä ei ole omia "viiksimiehiä", niin liittykää ja/tai lahjoittakaa Hilti BJJ miehille.

tiistai 5. marraskuuta 2013

FINNHITS - ja meillä kaikilla oli niin mukavaa

Jyväskylä edustaa kotisalilla (kuvasta puuttuu Heidi)
FINNHITS - Suomineidot sparraa -sparrileiri on nyt takana päin. Viikonlopuksi Jyväskylässä kyläili kolmekymmentäneljä naisjiu-jitsukaa, omat tytöt mukaan lukien. Tunnelma viikonlopun aikana oli mahtava, sparrit kulkivat ja samalla tutustui moneen uuteen harrastajaan. Neljän eri vetäjän treenit olivat jokainen omannäköisensä, mikä saikin kiitosta. Lisää näitä!

Joskus lämmittelyt on vähän erilaisia
Hanna ja minä vastattiin tällä kertaa lukkopainipuolesta, itse vedin lauantain treenit alta pelaamisen näkökulmasta perhosguardin hengessä ja Hanna täydensi pakettia sunnuntaina päältä knee slide ja x-pass -ohituksilla. Lauantain BJJ-treeneistä vastasi Aittamaan Päivi, jonka treeneissä käytiin läpi avointa guardia otteiden, tasapainon ja kontrollin näkökulmasta. Sunnuntaina päivän päätti Outi Järvilehto ja x-guard vinkit. 

Lukkopainisyksyn muotivärit
Jatkossa vastaavia sparripainotteisia leirejä pyritään järjestämään 1-2 vuodessa. Paikka ja vetäjät voivat vaihdella, Suomesta löytyy kyllä osaamista näiden järkkäämiseen. Pääasia, että päästään treenaamaan yhdessä tasaisin väliajoin, sillä tavoin Suomettaret pärjäävät myös jatkossa maailmalla.

Lisää leirikuvia tutussa paikassa Hannan kuvasivulla.

Warsaw World Professional Jiu-Jitsu Championship

Lauantaina 26.10. kisattiin Varsovassa World Pro Jiu-Jitsu Trials kisoissa lippupaketeista ensi kevään Abu Dhabin lopputurnaukseen. Kisamatolla edustivat allekirjoittaneen lisäksi Elina ja reilu kuukausi sitten Suomeen palannut Anna. Hanna lähti reissuun tällä kertaa valmentajan roolissa loukkaantumisen estäessä itse kisaamisen. Valmentajan läsnäolo on kyllä luksusta kisaajalle, kun joku katsoo perään koko päivän ajan, ja auttaa etenkin henkisen asenteen ylläpitämisessä tai nostattamisessa.

IBJJF kisoista poiketen näissä kisoissa painoluokat ovat vähän erilaiset ja punnitus järjestetään jo edellisenä päivänä. Niinpä kisojen ensimmäinen koitos oli perjantai-illan punnitusjono, jossa meni odotettua kauemmin. Järjestelyt eivät sujuneet punnituksen osalta, ja kello 18-20 luvattu punnitusaika venyi jonottaessa puolikymmeneen saakka. Onneksi kisat alkoivat osaltamme seuraavana päivänä vasta kahden maissa, joten hirveän aikaisin ei lauantaina tarvinnut heräillä. Kisapaikkana toiminut urheilutalo oli ihan ookoo, ilma tosin hallissa oli melkoisen tunkkainen. Mattoja oli neljä kappaletta, ja näiden ympäri pääsi kiertämään, joten kulmaus onnistui helposti. Aikataulut pitivät aamupäivän ja alkuiltapäivän osalta hyvin, avointen sarjojen kuitenkin venyessä iltaan.

Elina prässää
Elina pääsi ensimmäisenä vauhtiin sinivöisten sarjassa -66. Ruotsalainen Maria vei kuitenkin pidemmän korren ensimmäisessä matsissa ja näin ollen Elina pääsi ottelemaan sarjan pronssista - pronssimatsit olivat niin ikään mukava poikkeus, pääsi ottelemaan siitäkin mitalista. Elinan pronssimatsissa tuli niin ikään takkiin, mutta sijoittuminen neljän joukkoon takasi paikan avoimessa sarjassa, jossa palkintona oli Abu Dhabin lopputurnausreissu.

Avoimessa Elinan ensimmäinen vastustaja luopui leikistä jo ennen sarjan alkua, ja näin ollen Elina pääsi kaavioissa eteenpäin walk overilla. Semifinaalissa puolatar Sandra vei matsin ja Elina pääsi jälleen ottelemaan pronssista. Pronssimatsissa nähtiinkin alkupäivän tappioista sisuuntunut Elina: kaveri pääsi alkuun 0-3 johtoon, josta Elina pääsi kuitenkin nousemaan ensin tasoihin ja sitten upeaan 7-3 pistevoittoon. Tämä oli juuri se asenne, jota kisoihin on kaivattu! Näin ollen turnaus päättyi Elinan osalta pronssiseen mitaliin.

Anna hakee otteita
Anna otteli purppuravöisten -60 kiloisten sarjassa. Alun perin sarjaan oli ilmoittautunut vain yksi ottelija Annan lisäksi, mutta kisapäivänä ottelijoita olikin yllättäen kolme. Annan ja yllätysvastustaja Amalin matsi päättyi Annan tappioon. Avoimessa sarjassa Anna lähti uudella innolla matsiin ja saikin hyvin oman pelin käyntiin. Pitkäjalkainen vastus sai kuitenkin vedettyä Annan suljettuun guardiin, josta Anna nousi pystyyn vastustajan roikkuessa mukana. Tässä vaiheessa Anna oli niukassa johdossa, mutta vastustajan reaktio pystyssä oli hieman nopeampi ja tämä pääsi kippaamaan Annan alleen vieden matsin pisteillä. Toinen matsi oli Annalta selkeästi ensimmäistä parempi, ja tältä pohjalta lähdetään tähtäämään seuraaviin kisoihin.

Venla vetää jalasta
Itse en saanut omaan sarjaani vastustajia, ja näin ollen en myöskään voinut kilpailla ruskea/mustavöisten painosarjoissa palkinnoksi saatavista Abu Dhabin matkapaketeista (minimiosallistujamäärä olisi ollut neljä). Onneksi paikalla oli kuitenkin muitakin ruskeavöitä, ja pääsin ottelemaan avoimeen sarjaan. Ensimmäisessä matsissa kohtasin Puolan oman tytön Irenan, joka saikin alkuun näppärästi sweepattua minut alleen. Pääsin kuitenkin takaisin päälle ja samalla mukaan peliin, ja vein matsin lopulta pistein. Finaalissa vastaan asettui nimensä mukaan englantilainen Vanessa English, jota vastaan painoetuni riitti tällä kertaa 2-0 pistevoittoon. Avoimesta siis kultaa ja onnistunut kisakauden avaus.

Varsova oli oikein mukava matkakohde näin "kisaturistille", ja onneksi ehdittiin kierrellä hieman kaupunkiakin. Seuraavaksi kohti SM-kisoja ja historiallisia hetkiä suomalaisen naisjiu-jitsun saralla: mukana mm. suuri elite-sarjan osallistujajoukko sekä valko- ja sinivöisten avoimet sarjat.

perjantai 1. marraskuuta 2013

Tiistait 22. ja 29.10. - Spiderguard

Kahtena edellisenä tiistaina ollaan käyty läpi spiderguardia kaverin ollessa alhaalla polvillaan. Lähtötilanteina on ollut sekä suljettu guard että "vastaisku" kaverin ohitusyritykseen, jossa tämä kontrolloi niin sanotulla double under -otteella. Molemmissa otetaan ensin haltuun kaverin hihat ja oman lantioliikkeen avulla haetaan jalat joko spiderhookeiksi kaverin kyynärtaipeelle tai puolispideriksi kaverin lantiolle (kaverin käsi jää jalan ulkopuolelle) kontrolloimaan. Tavoitteena on eristää kaverin käsiä siten, ettei tämä saisi pidettyä käsiään lähellä omia kylkiään.

Guardinpelaaja on hakenut toisen jalan spiderhookiksi hauikselle
Ensimmäisenä katsottiin saksisweepin haku spiderista. Tässä kaverin toista kättä kontrolloidaan spiderhookilla, ja kaarimaisella liikkeellä horjutetaan kaverin tasapainoa hieman etuviistoon. Toinen jalka kontrolloi aluksi puolispiderilla, mutta horjutuksen tapahtuessa se siirtyy lantiolta ja saksaa lattiaa pitkin kaverin ympäri. Myös omat kädet täytyy pitää koko ajan aktiivisena, sweeppi perustuu yhtäaikaiseen horjutukseen, vetoon (kädet) ja työntöön (jalat).

Spiderhookit sopivat hyvin myös käsien eristämiseen ja näin ollen siis lopetusten hakuun. Tällöin kaveria ei välttämättä pyritä horjuttamaan spiderhookilla, vaan sillä työnnetään kaverin toinen käsi irti tämän vartalosta. Puolispiderhookilla eristetään niin ikään kaverin toista kättä. Tähänkin liittyy yhtäaikainen veto (kädet) ja työntö (jalat). Lopetukseen lähdetään potkaisemalla yhtäaikaa spiderhookki kaverin hartian yli ja puolispider kaverin kainalon ali: tuloksena kaverin pää ja käsi jäävät haltuun. Tästä voi sitten tilanteen mukaan lähteä hakemaan joko triangelia tai omoplataa (tai vaikka jujia), riippuen kaverin liikkeistä.

Kertauksena siis vielä loppuun: tavoitteena on eristää kaverin käsiä ja horjuttaa tätä, jolloin voidaan hyökätä joko lopetuksilla tai sweepillä.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Sunnuntai 20.10.2013 - Lohikäärmeen suudelma

Alkuviikosta kertailtiin berimboloa niin tyttötreeneissä kuin Klubin muissakin harjoituksissa. Tästä olikin luonnollista siirtyä opettelemaan käänteistä berimboloa, joka tunnetaan myös mahtipontisemmalla nimella Kiss of the Dragon. Toukokuussa Tero Pyylammen leirillä olleet muistanevat harjoitelleensa tekniikka selänottona käänteisestä de la riva -guardista. Niin tai näin, tekniikan nimi on vaikea tai hölmö. Itse tekniikka on kuitenkin varsin näppärä, kun kohdilleen sattuu.

Kävimme läpi sitä, miten tällä käänteisellä berimbololla päästään selkäpuolelle, ja jopa selkäkontrolliin saakka. Tässä kuitenkin video käytännön toteutuksella, jossa päädytäänkin sweeppaamalla päälle guardiin.


Tiistai 15.10.2013 - Berimbolo

Lahden vierailun jälkimainingeissa kertasimme berimboloa. Aiheesta löytyy varsin oivallinen video, joten pidemmittä puheitta sen pariin:


perjantai 18. lokakuuta 2013

Vieraissa: Lahti City, here we come!

Etsi kuvasta lahtelaiset
Viime sunnuntaina otettiin autot alle ja suunnattiin Lahden Gentain tyttöpaineihin painimaan. Jyväskylässä pakattiin kolme raskassarjalaista yhteen ja neljä kevytsarjalaista toiseen autoon bensakulujen tasaamiseksi. Lahteen päästiin ajoissa kuitenkin huomataksemme, että paikallisista tytöistä painimaan oli saapunut vain kolme. Laatu korvaa määrän, ja saatiin hyvät treenit aikaiseksi. Ensimmäinen puolitoistatuntinen väännettiin gi päällä ja tutustuttiin modernin jiu-jitsun saloihin eli berimboloon Lahden Emilian johdolla. No gi -treeneissä Hanna otti puolestaan komennon ja teemaksi valikoitui avoimen guardin pelaaminen alta ns. sääriguardin avulla. Vaikka osanotto olikin pientä, toivottavasti molempien kaupunkien treenaajat hyötyivät tästä. Vieraissa kun saa yleensä hyviä virikkeitä siihen kuuluisaan omaan juttuun.

Etsi kuvasta jyväskyläläiset

lauantai 12. lokakuuta 2013

Fenomenal Women around the world

Sain kunnian olla Fenom Kimonos & Powered by She:n haastattelemana "Fenomenal Women" -sarjassa. Haastattelun voi käydä lukemassa täältä, ja blogista löytyy paljon muuta mielenkiintoista luettavaa bjj:stä ja sitä treenaavista naisista. Tämän lisäksi Fenomin Triin Seppel suunnitteli julisteen joulukuiselle seminaarille, jota mennään Hannan kanssa vetämään Lahteen. Kiitos Triin!


Lahdesta puheen ollen, huomenna suunnataan muuten vaan sinne treenaamaan Lahden tyttöjen kanssa...

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tiistai 8.10. - Half guardista ohi

Venla hakee ohitusta
Viime viikkoisella Pedron leirilllä käytiin mm. Marcelo half guardia; kertailtiin hieman halffia ja sen mahdollisuuksia sekä ohitukseen että lopettamiseen. Kyseessä siis ylläolevan kuvan kaltainen guardi, jossa selkä on käännetty pois päin kaverista. Tavoitteena on päästä kontrolloimaan kaverin lantiolinjaa. Lähdettiin liikkeelle tilanteesta, jossa alla olija on kyljellään ja pelaa ns. halffia. Oma lantio sprawlataan suoraan kaverin lantion päälle ja alemman jalan avulla aurataan kaveri selälleen. Samalla käännetään selkä kohti kaveria. Alemman jalan reisi sulkee kaverin lantion nalkkiin, jalan ollessa taivutettuna sivulle sweeppaamisen estämiseksi (ks. kuva).

Aluksi tehtiin versiota, jossa kaverin kauempi käsi on joko tarkoituksellisesti haettu oman käden alle tai se on sinne sattunut jäämään. Pidetään huolta, että kaverin käsi on hallussa kyynerpäätä myöten, ja että tämän kyynerpää on ilmassa. Oma kyynerpää ja käsi painetaan tiiviisti kaverin kylkeä vasten. Tämä avaa kaksi vaihtoehtoa: ohittamisen tai lopetuksen hakemisen. Ohittamaan lähdetään vapauttamalla ensin oma polvi. Jos kaveri siltaa aktiivisesti, avaa tämä yleensä tien ohi tulemiselle. Jos vastassa on hyvä "puristaja", voi half guardin avaamiseen mennä aikaa. Kun kaverin käsi on hallussa, voi siihen lähteä hakemaan myös lopetusta. Suora käsilukko ja erilaiset kimura/americana kiristyssuunnat ovat hyvin haettavissa, värivöisillä myös rannelukko. Jos pystyy hyökkäämään sekä lopetuksella, että uhkaamaan ohituksella, on jomman kumman tapahtuminen hyvin todennäköistä. Toki polven vapauttamisen jälkeen voi myös vaihtaa Marcelosta johonkin muuhun ohitukseen.

Jos kaverin kättä ei saada haltuun, tai kaveri saa itse vedettyä käden pois, on omaa painopistettä korjattava. Toisella kädellä aurataan tie kaverin kainaloon, siten, että kaverin käsi nousee "viittaamaan", ja oma lantiolinja perutetaan kaverin toista kylkeä pitkin ylös päin. Alempi polvi voidaan nyt kiilata kaverin lonkkaluun tienoilla, joka auttaa kaverin selällään pitämisessä sekä tuo yhden tukipisteen ohituksen työstämistä varten.

Tärkeintä Marcelossa(kin) on oman painopisteen sijoittaminen oikein ja alas. Jos kaveri pyrkii kääntymään uudestaan kyljelleen, sprawlataan uudestaan lantion päälle ja aurataan tie takaisin kunnon paineeseen.

Tulevana sunnuntaina tyttötreenit suuntaavat vierailulle Lahden Gentain tyttötreeneihin. Road Trip siis tiedossa, niin bjj:n kuin lukkopaininkin merkeissä.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Viikko 40 - Pedro Duarten leiri

Viime viikolla tyttötreenit saivat väistyä Fight Clubilla järjestetyn lukkopaini- ja bjj-leirin tieltä. Leiriä tuli vetämään Hilti-seurojen päämies, brasilialainen Pedro Duarte. Viikon aikana tarjolla oli 7 lukkopainitreeniä ja saman verran pukupainia. Tekniikoita käytiin läpi monipuolisesti kaikista positioista, ja seuraavat viikot vierähtävätkin varmasti tätä tekniikkakavalkadia sulatellen ;)

Pedro ja tytöt.

Sunnuntai 29.9.2013 - Shootin' again

Jatkoimme tyttöpaineissa kisoissa vastaantulleiden asioiden käsittelemistä. Pystypaini tuotti osalle harmaita hiuksia, ja tänään kertasimmekin kahteen jalkaan menoa, ja alasvientiä siitä. Shoottaamisesta on kirjoitettu melkoisen kattavasti jo aiemmin, joten en ala toistaa tuota tekstiä, vaan ohjaan lukemaan sen täältä.

Jalkoihin menossa.

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

No-GI Finnish Open 21.9.2013 - Bronze Ladies

Bronze Ladies
Reilu viikko sitten kisattiin siis Helsingissä. Helin tunnelmia oli luettavana jo muutama päivä sitten - sinivöisten -56,5 kg sarjasta irtosi siis voitto ensimmäisestä matsista pisteillä ja semifinaalissa Tampereen Katjusa Hörman vei pidemmän korren lopettaen matsin käsilukolla. Kuten Heli jo itse kirjoittikin, niin valmistautuminen lämmittelyineen meni tällä kertaa nappiin. Kisamatolla nähtiinkin pitkästä aikaa terävästi otellut Heli. Tällä suorituksella siis pronssia sarjasta, ensimmäinen voitto sinivöisenä ja kaksi hyvää matsia.

Helin tuuletus
Muidenkin tyttöjen päivä oli "pronssinen". Sinivöisten -66,5 sarjassa otellut Elina sai vastaansa tutun kilpakaverin Maria Liuskan Helsingistä. Ottelu lähti liikkeelle Elinan guardiin vedolla, mutta hyvät sweeppiyritykset jäivät vajaiksi ja tappio tuli pistein. Tatamille tarvittaisiin nyt lisää sitä päättäväisyyttä, jota nähtiin kesäkuun Mundialseissa. Sarjasta kuitenkin pronssia, ja samalla Elina sai syksyn kisakauden käyntiin.

Elina vääntää
Hennariikka ja Kaisa kisasivat molemmat ensimmäisissä No-GI kisoissaan valkovöisten +66,5 kg sarjassa. Molemmat saivat vastustajat GB Gymiltä, Hennariikkaa vastaan asettui kokenut Miia Isola ja Kaisa sai vastaansa Laura Heikkisen. Hennariikan ja Miian ottelu lähti käyntiin molempien hakiessa alasvientiä. Miia onnistui lopulta shoottaamaan ja pääsi matossa näin ollen päälle. Hennariikka onnistui estämään ohitusyritykset ja pyrki päälle, muttei saanut käännettyä ottelua itselleen. Voitto siis Miialle pistein.
Toisella puolella kaaviota Kaisa pääsi hyvin liikkeelle ottelun alussa ja sai vedettyä Lauran guardiin. Kaisa aloitti vahvasti guardipelinsä, mutta Laura pääsi lopulta ohi ja sai aivan ottelun lopussa kaivettua triangelin. Pronssit siis tästäkin sarjasta Jyväskylään. Molemmilla tytöillä on nyt takana reilu puoli vuotta treeniä ja kisakokemusta muutaman kisan verran. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kisatilanne alkaa olla tuttu ja otteet paranevat kerta kerralta.

Kova kaksikko, taputusta kiitos :)
Muutama kisakuva löytyy tutusta osoitteesta Hannan kuvansivulta. Hannalle ei tosiaan tullut omaan sarjaan vastustajia, joten tällä kertaa Golden Girl ei saanut matseja.

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

No GI Finnish Open - Helin tunnelmia

No GI Finnish Openissa meitä edustivat sinivöisissä Elina ja Heli sekä valkovöisissä Hennariikka ja Kaisa. Perinteinen kisaraportti valokuvien kera seuraa muutaman päivän sisään, mutta sitä ennen Helin kirjoitus kisoista ja erityisesti niihin valmistautumisesta. Enjoy.

"No-gi Finnish Open -kisat olivat minulle hyvin merkitykselliset etenkin kisavalmistautumisen kannalta. Minulla on ollut painikisoissa pitkään vaikeuksia saada kroppaa ja päätä toimimaan niin kuin kisatilanteessa pitäisi ja seurauksena on ollut alisuoriutumisia matolla ja pitkä tappioputki. Näin ei ole kuitenkaan ollut aina, vaan takana on myös onnistuneita kisakokemuksia, joista positiivisimpana mieleen on jäänyt parin vuoden takainen vapaaottelumatsi. Tuolloin oloni oli ennen ottelua erittäin rento ja itsevarma ja nyt kisoihin valmistautuessa tavoitteena olikin saada aikaiseksi samanlainen fiilis.


Vapaaottelu- ja painikisoihin valmistautumisessa suurin ero on se, että vaparissa valmistaudutaan jopa kuukausien ajan juuri yhteen, tiettyyn otteluun, kun taas BJJ:ssä ja lukkopainissa treenataan yleisluontoisemmin ja erityisempää kisavalmistautumista tulee yleensä tehtyä vain parin viikon ajan ennen kisoja. Nyt meillä on kuitenkin pyörinyt jo jonkin aikaa BJJ:n/lukkopainin kisaryhmän omat treenit, joissa drillattaan tekniikkaa sekä sparrataan kovemmalla temmolla pari kertaa viikossa. Näissä treeneissä tarkoituksena oli etenkin saada luotua kaikille periksiantamatonta asennetta matseja varten. Tällainen treenaaminen on minulle tarpeen, koska ”normitreeneissä” tulee usein painittua hieman löysästi ja annettua kaverille mahdollisuuksia tehdä omia suorituksiaan. Tämä on toki kaikille mukava tapa treenata, mutta kisamatolla tuolla asenteella ei pitkälle pötkitä.

Kisamaiset drillit ja sparrit olivat siis erittäin hyödyllisiä, mutta minulle vielä tärkeämpää onnistuneen kisakokemuksen kannalta oli henkinen valmistautuminen etenkin parin viimeisen kisaa edeltävän päivän aikana. Olen aika kova jännittämään ja yleensä pari päivää ennen kisoja olen pyöritellyt mielessäni jatkuvasti kaikkia mahdollisia skenaarioita, joita matsissa voisi tapahtua. Tämä ei ole kovin hyödyllistä, sillä olen huomannut, että jos yrittää varautua kaikkeen, ei lopulta tule varautuneeksi kunnolla mihinkään. Painikisoissa seurauksena on minun kohdallani yleensä ollut se, että olen jäänyt vain passiivisesti odottamaan vastustajan tekemisiä ja ollut sitten jatkuvasti alakynnessä. Nyt sain pari päivää ennen kisoja Hannalta tehtäväksi keskittyä vain ja ainoastaan ottelun ensimmäisiin hetkiin, mikä tarkoitti minulla siis guardiin vetoa. Tämä auttoikin minua keskittymään ja helpotti viimeisten päivien hermoilua.

Itse kisapäivänä olo oli varsin hyvä sekä henkisesti että fyysisesti, vaikka Helsinkiin pitikin lähteä jo aamuaikaisin ja ekaa omaa matsia joutui odottamaan useita tunteja. Yleensä olen hoitanut kisalämmittelyt lähinnä juoksemisella sekä lihaskuntoliikkeillä, mutta vaikka olisinkin saanut lihakset lämpimiksi ja sykkeet ylös, on olo ollut matolle mennessä usein silti varsin löysä ja otteista on puuttunut voittoon tarvittava aggressiivisuus. Tällä kertaa lämmittelyihin haettiinkin vaparimaista terävyyttä pistareita lyömällä. Lisäksi pyrin hokemaan itselleni jatkuvasti positiivisia ajatuksia tyyliin: ”Tämä on mun päivä ja matsi” ja ”Mä olen tänään parempi ja voitan tän”. Tällä tavoin sain vielä vähennettyä jännitystä ja lisättyä itseluottamusta matolle mennessä.

Kaikki tämä tuntui auttavan, sillä pääsin aloittamaan ensimmäisen matsini terävästi ja suunnitelman mukaan. Pääsin heti aluksi suljettuun guardiin, josta lähdin hakemaan käsilukkoa. Vastustajani sai puolustettua kätensä, mutta pääsin jonkin ajan päästä kääntymään päälle half guardiin. Loppuajan pyrinkin prässäämään painetta päälle ja vapauttamaan jalkaani halfista. Vastustajani puolusti sen verran hyvin, etten päässyt juuri etenemään, mutta yhdet ohituspisteet kerkesin saada. Matsi siis minulle pistein 5-0.


Toisessa matsissa sain niin ikään vedettyä heti guardiin, mutta tällä kertaa vastustajani sai pidettyä itsensä pystymmässä ja hivutettua jalkani auki. Lyhyen ja vauhdikkaan avoimessa pyörimisen jälkeen vastustajani sai napattua käsilukon kiinni, kun lähdin puolustamaan ohitusyritystä kääntymällä kilppariin. Toisesta matsista siis tappio, mutta olen silti iloinen siitä, että sain tämänkin matsin aloitettua oman suunnitelman mukaan ja että pysyin vastustajan vauhdissa mukana edes sen lyhyen aikaa. Kaikista tärkeintä minulle oli kuitenkin saada ensimmäinen voitto sinivöisenä ja huomata, että kisapäätä vaivanneet ongelmat ovat ratkaistavissa. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kisoja."

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Tiistai 24.9. - Pois halffista

Viime viikonloppuna kisattiin No GI Finnish Open -kisoissa. Niistä karkeloista on piakkoin tulossa oma raporttinsa. Yksi kisoissa kohdatuista ongelmakohdista oli half guard ja nimenomaan alta. Etenkin, jos kaveri pääsi kunnolla päältä prässäämään. Siispä tiistain treeneissä keskityttiin prässin alta pakenemiseen ja guardin palauttamiseen. Vaikka muitakin vaihtoehtoja halffista toki löytyy, on guardin palautus hyvä keino saada oma hyökkäys taas kunnolla vauhtiin.
paineen alla halffissa
Lähtötilanne siis kuten yllä olevassa kuvassa: kaverilla on pääkäsi ote, ja paino päällä. Ensin lähdetään tuomaan vasenta kättä itsen ja kaverin väliin. Samoin oikea käsi pyöräytetään kaverin naaman yli tämän kaulalle. Tämä vähentää painetta, erityisesti jos kaveri tuo hyvin olkapäätä kaulalle. Tämän jälkeen lähdetään siltaamaan tiiviisti ja tuodaan oma ylemmän jalan polvi itsen ja kaverin väliin. Kaulalle tuo oikea käsi toimii raamina, jonka avulla saadaan itselle lisää tilaa. Myös polvi välissä luo tilaa liikkua. Tämän jälkeen hakeudutaan vasemman käden käsivarren varaan, ei liian lähelle kaveria, jottei tämä pääse prässäämään uudestaan.

Tässä "välipositiossa" on kaksi erityishuomion arvoista asiaa. Ensinnäkin polvi välissä ei saisi osoittaa suoraan sivulle, muutoin se on helppo prässätä kasaan. Toisekseen, kaverin kaulalla oleva käsi on joko kämmen vasten kaverin olkaa, ilman otetta siten, että ulkosyrjä kulkee kaverin hartialinjan ja kaulan suuntaisesti. Vaihtoehtoisesti puvun kanssa voi ottaa otteen kaverin kauluksesta, peukalo ylös päin ja neljä sormea sisässä.

"Välipositioon" ei voi jäädä makoilemaan, vaan tästä lähdetään hyökkäämään/palauttamaan guardia. Eilen keskityttiin jälkimmäiseen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa välissä oleva polvi muutetaan perhoshookiksi. Maassa oleva käsi toimii tukipisteenä, jolloin lantio saadaan liikutettua kaverin eteen ja palautettua kunnon perhosguardi. Perhosessa otetaan heti otteen kaverin käsistä/kauluksesta, jotta tämä ei pääse suoraan hyökkäämään. Oma lantio täytyy saada taakse, jottei kaveri myöskään saa painettua heti selälleen.

Toinen vaihtoehto on hyödyllinen etenkin, jos kaveri hönkää edelleen päälle. Tällöin etäisyyttä säädellään polvella ja oikealla kädellä ja samalla alempi jalka pääsee liikkumaan melko vapaasti. Sen avulla palautettaan koko guardi, josta onkin hyvä lähteä rakentamaan omaa hyökkäystä.

Jälkimmäiseen katsottiin vielä toinen vaihtoehto, jos kaveri pyrkii pitämään kyynerpäänsä lähellä omaa vartaloa. Tällöin suljetun guardin sijaan viedäänkin jalka kaverin hartian yli ja viimeistellään tilanne triangelilla.

torstai 19. syyskuuta 2013

Sinille sinistä!

Eilen Fight Clubin tyttöporukkaan saatiin uusi värivyö kun Sini graduoitiin siniselle vyölle, sopivasti synttäripäivänä. Nomen est omen. Sini on samalla klubin eka junnuvyöltä siniselle ponnistanut, junioritoimintaa kun meillä ei varsinaisesti ole. BJJ:n ja lukkopainin Viitasaarella aikoinaan aloittanut ja reilu kuukausi sitten Jyväskylään muuttanut tuore Sini-vyö on jo nuoresta iästään huolimatta kokenut kisaaja. Onnea vielä kerran!

Viimeiset "junnupainit"

Maunonen graduointihommissa

Sinin teiniangsti -blues saatiin rikottua hymyn ajaksi

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Tiistait 10. ja 17.9. - Lopetuksia sivusidonnasta

Pari tiistaita ollaan pitkästä aikaa tehty lopetuspainotteista treeniä - toki unohtamatta kontrollia. Aiheena on ollut sivusidonta, sen kontrollointi ja sen kautta myös lopettaminen. Kontrolloinnin teemana on ollut "ei voimalla, vaan paineella ja liikkeellä". Tarkoitus ei ole puristaa alla olijaa paikoilleen, vaan luoda painetta pitämällä oma lantio alhaalla ja samalla liikkumalla kaverin päällä. Tällöin kontrollointi on itselle kevyttä, alla olija joutuu tekemään kaiken työn ja samalla aukeaa paikkoja eri lopetuksille. North-south position kautta on hyvä kiertää puolelta toiselle ja vältellä guardin palautusta, polvi pakilla puolestaa hillitsee kaverin kääntymishaluja ja toimii samalla yhtenä paikan avaajana joko position parantamiseen tai lopettamiseen. Tietysti unohtamatta pisteitä. Eli lantio alhaalla, keskivartalo hallinnassa ja kaikki raajat aktiivisena, näin kontrolloidaan kaverin lantio- ja hartialinjaa.

Viime viikolla lähdettiin lopettelemaan kääntöjujilla. Haettiin tätä polvi pakilla -positiosta, kaverin lähtiessä puolustamaan sitä perinteisellä katkarapupaolla. Haetaan ote kaverin päälimmäisestä kädestä aina hartiasta saakka, parasta on jos kaveri on lähes kyljellään, hartia irti maasta. Lähdetään viemään omaa maassa olevaa jalkaa kaverin pään puolelta ympäri, polvi pakilla pysyy koko ajan. Heti alusta saakka puristetaan omia polvia yhteen, jotta saadaan kaverin hartia vielä paremmin haltuun ja astutaan toinen jalkaterä kaverin selän alle. Tästä kiristetään juji. Jos kaikki osaset on tehty huolella, eli kaverin käsi on hallussa hartiaa myöten, kiristyy lukko melkoisen nopeasti.

Eilen katsottiin puolestaan käsitriangelia, joka voi toimia myös hyvänä kontrollina. Lähdettiin liikkeelle tilanteesta, jossa meillä on perinteinen pää-käsi kontrolli ja kaveri siltaa kohti tuoden kauempaa kättä pään/kaulan ohi. Käsi ohjataan käsitriangeliin ja oma pää viedään kaverin hartiaan kiinni. Toinen käsi liu'utetaan rintakehän suuntaisesti kaverin kurkulle. Oma lantio pysyy koko ajan alhalla, eli painetta ei luoda painamalla vaan viemällä kuristavan käden hartiaa kohti lattiaa. Samalla päätä viedään kohti mattoa (edelleen lantio alhaalla!) ja kohti kaverin korvaa.

Jos ei tästä kiristy, lähdetään etenemään - edelleen lantio alhaalla - polvi edellä mounttiin. Edelleen kiristetään samalla tavalla, omaa hartiaa alas painamalla ja pää tiukasti matossa ja kaverissa kiinni. Jos ei vieläkään kiristy, voidaan edetä - lantio alhaalla - toiselle sivulle kaveria. Tässä vaiheessa pyritään ultimaattiseen dorka-olotilaan, ollaan täysin vatsallaan naama lattiaa kohti, tarvittaessa liikutetaan alavartaloa mattoa pitkin kaverista pois päin. Kiristys tapahtuu edelleen hartialla ja päällä. Mitä dorkempi olo, sitä enemmän kiristyy.

- - -

Sunnuntainakin treenattiin, mutta kyseessä oli eräänlainen privatunti. Siksi siitä ei nyt enempää. Lauantaina Helsinkiin, jossa Hennariikka, Kaisa, Elina ja Heli kisaavat No GI Finnish Open -mestaruudesta. Hannalle ei valitettavasti tullut eliteen yhtään vastustajaa, joten ollaan molemmat kulmailemassa Fight Clubin kisaporukkaa.

Pony Club Grappling Gear - parhaat spätsit ikinä!

maanantai 9. syyskuuta 2013

Sunnuntai 08.09.2013 - Käsiveto ja alasvienti selkäpuolelta

Sunnuntaiseen tapaan keskityimme pystypainin saloihin. Teemana oli käsiveto ja siitä selkäpuolelle kiertäminen.

Kun päästään selkäpuolella ja saadaan suljettua kaverilta tila pois, lähdetään tekemään alasvientiä.

Tiistai 03.09.2013 - Lopetuksia sivusidonnasta

Naamalukon jälkimainigeissa keskityttiin sivusidontaan ja siitä tehtäviin lopetuksiin. Ohjaajana näissä treeneissä toimi Elina.

Aiheena americana, kimura sekä varioitu suora käsilukko, josta Elina kenties kertoo tässä vielä joskus tarkemmin.

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Naamalukko 2013

Viime viikonloppuna kisattiin jälleen kotitantereella Naamalukossa, sekä lukkopainissa että brassi jiu-jitsussa. Fight Clubin tytöt kunnostautuivat kisatatamilla ja tuomaroinnissa. Lauantaina lukkopainissa kisasivat aloittelijoissa -60 sarjassa Laura ja Heli, +60 sarjassa Hennariikka ja Kaisa ja kokeneiden +60 sarjassa Sini. Matsikuvaukset ovat (enemmän tai) vähemmän tarkkoja, johtuen siitä, että tuomaroinnin lomassa ei ihan kaikkialle ehtinyt yhtä aikaa...

NLO 2013 (©Karin Gren)
-60 sarjassa Laura ja Heli aloittivat eri puolilta kaaviota. Heli sai vastaansa virolaisen Liisin, joka oli aloittanut oman urakkansa jo kierrosta aiemmin. Heli lähti hakemaan alasvientiä, mutta Liisi veti nopeasti suljetun guardin lopetusta hakien. Heli onnistui puolustamaan ensimmäiset yritykset, mutta sitkeä virolainen haki tiukan käsilukon paikoilleen ja Heli joutui luovuttamaan. Isossa sarjassa Helin tie päättyi tällä kertaa ensimmäiselle kierrokselle. No GI -kisoissa sitten uudestaan kisatatamille!

Laura sai ensin vastaansa Hipkon Ellin. Ottelu oli hyvin tasainen ja päättyi jatkoajan jälkeen Lauran voittoon tuomariäänin. Semifinaalissa Vantaan Kamppailukeskuksen Kristaa vastaan Laura joutui puolustuskannalle ja eteni pistetappion myötä pronssiotteluun. Siellä vastaan asettui MMA Imatran Tiina, joka vei pronssimatsin nimiinsä. Hyvä ensimmäinen lukkopainikisa Lauralta,  ja kisaviimestelyistä tarttunut oppi näkyi otteissa!

+60 sarjassa oli kolme osallistujaa, joista ensin ottelivat vastakkain Kaisa ja Proeliator Jiu-Jitsun Elina. Kaisa otteli hienosti positiopainilla itsensä pistevoittoon edeten finaaliin. Hennariikka kohtasi Elinan, ja paini niinikään pisteillä itsensä voittoon. Finaali käytiin siis jyväskyläläisvoimin, tällä kertaa Kaisa veti pidemmän korren. Molempien otteet olivat hyviä, Kaisan kisapää ja -tahto toimivat loistavasti ja Hennariikan viimeistelytreenit olivat tehneet tehtävänsä.

Ainoa kokeineiden edustaja oli tällä kertaa tuore jyväskyläläisvahvistus Sini, joka kohtasi ekassa matsissaan ex-fightclubilaisen Gladiator Factoryn Emmin. Tasainen ottelu alkoi Sinin hallinnassa, mutta Emmi sai käännettyä ottelun itselleen pisteellisellä ajalla ja vei lopulta matsin pisteillä. Pronssimatsissa Sini kohtasi entisen seurakaverinsa Elinan, joka oli aiemmin päivällä paininut myös aloittelijoiden sarjassa meidän tyttöjä vastaan. Tästä matsista voitto Sinille ja pronssia Jyväskylään. Hienoa työtä kokeneelta kisaajalta! Sivumainintana voi sanoa, että Emmi vei myös finaalin nimiinsä, eli Jyväskylän opit näkyivät sielläkin ;)
NLO 2013 (©Karin Gren)
Sunnuntain BJJ-sarjoissa meitä edusti pääosin sama joukko kuin lauantainakin - vain Heli joutui jättämään sunnuntain väliin käsilukkokättä parannellessa. Valkovöisten +69 sarja käytiin jyväskyläläisvoimin, sillä ainoa ulkopuolinen ilmoittautunut oli loukkaantunut aiemmin viikolla. Niinpä sarja alkoi Sinin ja Kaisan keskinäisellä väännöllä, jonka Sini vei kokeneena lopetuksella. Hennariikka pääsi siis walkoverilla Siniä vastaan finaaliin, jossa Sini sai niin ikään kaivettua lopetuksen. Kaikki mitalit siis Jyväskylään tästä sarjasta. Toivottavasti seuraavissa kisoissa tytöt saavat vastustajia myös oman salin ulkopuolelta.

Laura kisasi painosarjaa alempana saaden vastaansa Lahden Gentain Elinan. Ottelussa Elina haki hyvin lopetuksia, mutta Laura onnistui puolustautumaan hyvin ja vei tasaisen matsin lopulta pisteillä. Semifinaalissa vastassa oli niin ikään Elina, tuttu Proeliator Jiu-Jitsun edustaja. Kokenut Elina vei matsin pisteillä, ja Laura sai näin ollen pronssia sarjasta.

Erityismaininnan viikonlopusta saa meidän oma Elina (Elinoita kun viikonloppuna nähtiin useita), joka toimi molempina päivinä tuomarointihommissa ensimmäistä kertaa. Näin on Suomen kolmas naistuomari nähty matolla! Hanna ja minäkin urakoitiin tuomarointipuolella sekä Linnea ja Tiia punnituspisteellä, joten viikonloppu oli kaikkien osalta työntäyteinen. Valitettavasti kuvamateriaali jäi tällä kertaa ottamatta ainakin meidän toimesta, mutta saattaahan noita kuvia jostain ilmaantua. Hieno viikonloppu kaikenkaikkiaan. Syksyn kisakausi on nyt virallisesti avattu!

perjantai 30. elokuuta 2013

Tiistai 27.8.2013 - Hookit pois!

Teemana tiistain treeneissä oli siis avoin guard päältä, ja erityisesti alta pelaavan kaverin hookkien poisto. Aloitettiin tilanteesta, jossa alla olija pelaa ns. perhoshookeilla polvitaipeiden kohdalta. Aluksi painetaan omalla polvella (koko lantio liikkeessä mukana) kaverin jalkaterä lähelle tämän takamusta, ja samalla käännetään omaa polvea sisään päin. Pidetään paine tasaisena ja kiepautetaan oma jalka "tuulilasinpyyhkijäliikkeellä" kaverin hookista ympäri. Tarvittaessa oman polven voi viedä ihan maahan saakka. Heti tämän jälkeen astuttiin hookki kaverin jalkojen väliin, josta jatkettiin knee-slide ohituksella sivusidontaan.

Toinen poistettava hookki oli lantiolle laitettu spiderhook. Tärkeää on reagoida heti: hookin puoleinen käsi ohjaa jalan ristiin, samalla lantio kääntyy sisäänpäin, ja tehdään ns. jalkaveto. Haetaan tila kiinni kaveriin ja jatketaan liikettä sivusidontaan ohittamalla.

Lopuksi katsottiin De La Riva -hookin poistoa. Hookkia voi yrittää neutraloida kääntämällä polvea ulospäin, mutta jos tämä ei onnistu, suoristetaan jalka ensin takaviistoon, jonka jälkeen käännetään jalkaterä osoittamaan ulos ja samalla tuodaan paine eteen. Jos kaveri käyttää toista jalkaa työntämiseen, poistetaan myös tämä hookki työntämällä se kädellä pois. Tämän jälkeen voi lähteä ohittamaan esimerkiksi knee-slide ohituksella.

Yksinkertaisena muistisääntönä: Jos jalka tulee lantiolle, tee jalkaveto. Jos puolestaan jommalle kummalle puolelle polvitaivetta, vie polvi kohti jalkaa. Toisin sanoen, jos hookki on sisäpuolella, käännä polvi sisäänpäin, ja vastaavasti ulkopuolella oleva De La Riva, käännä polvi ulospäin.

Nyt kohti viikonloppua ja Naamalukkoa. Tytöistä kisaamassa ovat Laura, Hennariikka, Kaisa, Sini ja Heli. Hannan ja Elinan kanssa ollaan tuomaroimassa. Hyvin on siis naisedustusta kisoissa. Loppuun motivaatiobiisi kilpaurheilun henkisestä puolesta ;)


maanantai 26. elokuuta 2013

Kisakutsu: Basement Beatdown - Pikkujoulut 7.12.2013

Pieni huomio ennen varsinaista kisakutsua: Kun kahdessa edellisessä BB:ssä ovat kehässä olleet naiset, on kehä nyt avattu jälleen myös miehille. Toivomme silti, että mahdollisimman moni vaparinainen löytää tiensä edelleen Jyväskylään ottelemaan. Tämä ei ole miesten ilta, tämä on pikkujoulut!

* * * * * * * * * * * * * *
Pikkujoulukauden käydessä kuumimmillaan järjestetään Jyväskylän Fight Clubilla jo perinteeksi muodostunut shooton amatööriotteluilta. Tervetuloa vuoden railakkaimpiin pikkujouluihin!

Basement Beatdown 2011
Paikkana toimii Jyväskylän Fight Club, Sammonkatu 7, Jyväskylä. Tapahtuma on avoin kaikille yli 15-vuotiaille vapaaottelua harrastaville miehille ja naisille. Ottelut käydään shooton amatöörisäännöillä (C tai C+) ja painoluokat noudattavat sekä miehillä että naisilla shooton painoluokkia:

-52 kg, -56 kg, -60 kg, -65 kg, -70 kg, -76 kg, -83 kg, -91 kg, -100 kg, +100 kg

Tarvittaessa otteluita voidaan järjestää myös ns. catch weight – otteluina.

Osallistumismaksu on 15 € ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä käteisellä.

Ottelut käydään kehässä ja otteluaika on 2 x 3 min. Kilpailuissa käytetään Shooto Finlandin luvalla modifioituja shooton C+ sääntöjä. Sääntöjen poikkeukset ovat kiertävät jalkalukot (heel hook, steering wheel) ja polvipotkut päähän, mitkä ovat kielletty. Junioriottelijat voivat halutessaan otella C-säännöin samoilla muutoksilla. Tällöin säärisuojat (sukkamalli), polvisuojat (lentopallomalli) ja kypärä (nyrkkeilyn kilpamalli) tulee olla ottelijan omat. Hammas- ja alasuojat ovat pakolliset, myös naisille. Otteluasuna miehillä polven yläpuolelle ylettyvät sortsit, naisilla lisäksi paita tai urheilutoppi. Otteluissa käytetään joko kilpailun järjestäjän toimittamia hanskoja tai omia, tuomarin hyväksymiä hanskoja. Sallitut vapaaoteluhanskat ovat: King GGL9, Twins GGL1 sekä Blue Corner Sport Shooto hanska.

Kilpailuihin osallistuvilla kilpailijoilla tulee olla korkeintaan 12 kuukautta vanha lääkärin- tai sairaanhoitajan todistus siitä, että hänellä ei ole hepatiitti B-, hepatiitti C- tai HIV-tartuntaa. Kilpailijoita ei vakuuteta järjestäjän puolesta.

Ottelijoiden punnitus 10:00-11:00
Sääntöpalaveri 11:15
Ottelut alkavat klo 15:00

Ilmoittautumisen tulee olla perillä viimeistään 25.11.2013 ja sisältää seuraavat tiedot:

Nimi
Ikä
Seura
Painoluokka
Ottelukokemus
Lajitausta
C vai C+ -säännöt
Yhteystiedot/valmentajan yhteystiedot

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen hanna_hirvonen[at]hotmail.com.

Järjestäjä asettaa otteluparit painoluokittain ja ilmoittaa toteutuvat ottelut viimeistään 30.11.2013.

Shooton amatöörisäännöt: http://www.shootofinland.com/shooto/amatoorisaannot.php

* * * * * * * * * * * * * *

Mukana tuttuun tapaan ravintola Food Bar & Kitchen, jossa nälkäisinkin painonpudottaja pääsee nopeasti uuteen nousuun. Illan jatkot vietetään naapurissa, legendaarisessa Bar Passionissa.