sunnuntai 8. joulukuuta 2013

BJJ SM -kisat 23.-24.11.2013

Muutama viikko sitten oteltiin ennätyksellisen suuret BJJ:n SM-kisat Helsingissä. Kisaajia oli yhteensä 460, joista naisia 60. Naisten osalta uutta oli valko- ja sinivöisten avoimet sarjat sekä eliten naisten ennätyssuuri osallistujamäärä, yhdeksän naista, joista yksi valitettavasti oli kuitenkin kisapäivänä sairastunut.

Jyväskylää edusti pieni, mutta pippurinen naisten joukko: Hennariikka otteli valkovöisten naisten +69kg sarjassa. Ensimmäiseen matsiin asettui vastaan GB Gymin kokenut Miia Isola. Hennariikka aloitti suunnitelman mukaan guardiinvedolla, mutta Miia sai päältä pelin nopeasti käyntiin ja pääsi ohittamaan Hennariikan guardin edeten mounttiin. Tästä Miia rakensi hyvin käsilukon paikan, jonka Hennariikka sai puolustettua ja sai samalla palautettua guardin, josta sweeppasi itsensä päälle. Viimeisen minuutin aikana Hennariikka haki vimmatusti ohitusta, mutta Miia sai puolustettua ja ottelu päättyi pisteillä Miian voittoon. Hennariikan loppukiri ei siis tällä kertaa riittänyt, mutta nyt otteissa näkyi myös kaivattua päättäväisyyttä, etenkin ottelun puolivälin jälkeen.

Elina aloitti urakkansa sinivöisten -69kg sarjassa Hipkon Suvi Telivuota vastaan. Ottelu lähti käyntiin Elinan alasviennillä, ja Elina lähti hakemaan ohitusta half guardista, ja pääsikin melkein ohi. Suvi sai kuitenkin palautettua koko guardin, josta sai Elinan käden haltuun over hookilla ja yritti hakea lopetusta Elinan pyrkiessä avaamaan guardia. Viimeisen minuutin aikana Suvi sai käännettyä pakan ympäri Elinan joutuessa alle. Otteluaika loppui tasatilanteeseen, ja Elina vei voiton tuomariäänillä.

Ekan matsin jälkeen Elinan toinen käsi ei toiminut kunnolla, ja lääkärin analyysina oli hermojen joutuminen puristuksiin. Tästä huolimatta Elina päätti otella semifinaalin, vastaan asettui tuttu vastus, BJJ Centerin Maria Liuska. Ottelu lähti käyntiin Elinan guardiin vedolla, Maria oli kuitenkin tarkkana ja pääsi heti hakemaan ohitusta siinä onnistuen. Maria haki sivusidonnasta käsitriangelia ja lopetus olikin pitkään kiinni Elinan puolustaessa sitä sitkeästi. Elina sai lopulta lopetuksyrityksen purettua ja sai palautettua guardin. Elina sai pelin käyntiin, ja saikin muutaman erittäin hyvän sweeppiyrityksen, mutta Maria kontrasi nämä painamalla takaisin päälle. Voitto Marialle pisteillä ja Elinalle SM-pronssia. Elina ilmoittautui myös avoimeen, mutta koska käsi ei osoittanut toipumisen merkkejä, jätti tämä avoimen väliin. Harmillinen loukkaantuminen siis kesken päivän, mutta sitkeä työ palkittiin mitalilla.

Sinivöiset naiset -69kg (jharma.kuvat.fi)
Hanna ja allekirjoittanut ottelimme tosiaan ennätyssuuressa eliten naisten sarjassa. Hanna kirjoittelikin jo hieman tunnelmia edelliseen blogipostaukseen. Hanna eteni omaa kaavion puoltaan aloittaen päivän ottelemalla kaimaansa, Takadon Milla Hirvosta vastaan. Hirvonen vs Hirvonen alkoi Hannan guardiin vedolla, josta tämä alkoi rakentaa guardipeliä. Millan hakiessa ohitusta Hanna sai sweepattua itsensä päälle ja osat vaihtuivat. Tiukka matsi päättyi Hannan voittoon tämän ohittaessa vielä Millan guardin loppuun.

Toisessa matsissa Hanna kohtasi Oulun Kamppailuklubin Outi Järvilehdon. Outi haki pystyssä alkuun lopetusta, mutta päätyi lopulta vetämään guardiin. Hanna prässäsi päältä hakien ohitusta, mutta Outi puolusti sinnikkäästi kääntymällä kilppariin ja palauttamalla siitä guardin. Samalla Outi haki hyvin käsilukkoa alta, muttei saanut lopetusta aivan kohdilleen Hannan puolustaessa yritykset. Viimeisen minuutin aikana Hanna pääsi guardista kahdesti ohi ja sai kontrolloitua sivusidontaa pistesuoritusten arvoisesti. Hanna eteni pistevoitolla tästäkin matsista finaaliin.

Itse aloitin urakan kaavion toiselta puolelta. Vastaan asettui ensimmäisenä ex-jyväskyläläinen, nykyinen Gladiator Factoryn Emmi Bolander. Ottelu käynnistyi pystytunnustelulla, josta sain alkuun alasviennin. Tästä pyrin ohittamaan Emmin guardia, mutta tämä puolusti hyvin kilpparin kautta ja sai guardin palautettua monta kertaa. Ottelu päättyi täyden ajan jälkeen pistevoittoon, josta etenin seuraavalle kierrokselle.

Semifinaalissa sain vastaani Lahden Gentain Emilia Tuukkasen. Yritin alkuun samaa alasvientiä kuin edellisessä matsissa, mutta Emilian tasapaino piti ja nousin uudellen pystyyn. Tästä Emilia veti guardin ja lähti hakemaan sweeppejä. Itse lähdin hakemaan ohitusta alhaalta ja sitkeän taistelun jälkeen pääsin guardista ohi ja mounttiin. Emilia yritti paeta sinnikkäästi, mutta sain haettua tämän käden haltuun ja matsi päättyi suoraan käsilukkoon.

Finaalissa ottelimme Hannan kanssa vastakkain viime vuoden malliin. Tiukkaakin tiukempi vääntö päättyi tällä kertaa Hannan eduksi, ja tämä vei suomenmestaruuden sekä sai samalla liiton sponsoroiman reissun BJJ:n Euroopan avoimiin tammikuulle. Päivän saldona siis värisuora Jyväskylään.

Eliten open (jharma.kuvat.fi)
Bonuksena mainittakkoon, että eliten sarjassa nähtiin myös odotettu come back, kun legendaarinen bjj-pioneeri Marina Weckström teki paluun kisatatamille. Hatunnosto sille!

ps. Omia valokuvia ei tällä kertaa tullut otettua. Kuvat siis tällä kertaa Juuso Harman kuvasivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti