sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukuun alku: Kilpparin kontrollointia ja selän ottoa

Vähän on ollut haipakkaa tämä joulukuun alku työ- yms. rintamalla. Tyttöpainit ovat kuitenkin kulkeneet koko ajan eteenpäin. Teemana jouluukuun treeneissä on ollut pitkästä aikaa kilppari ja selän otto. Marraskuussa keskityttiin kilpparissa alla olemiseen, nyt sitten ollaan kontrolloitu positiota sekä haettu lopetuksia.

Kilpparissa päällä olossa korostuu jälleen paineen antaminen ja liike: lantion eli painopisteen on pysyttävä alhaalla ja kaverin lantiota pidetään hallussa. Kontrollointi tehdään mieluiten hartialinjan takaa, edestä aukeaa toki tie erinäisille lopetuksille, mutta sieltä myös alla olijan pakeneminen on todennäköisempää.

Alla olijan yksi tavallisimmista paoista lienee kuperkeikan kautta takasin guardiin pyörähtäminen. Kun päällä pystyy tuottamaan tarvittavan paineen, kaverin liikkuminen on hitaampaa ja tästä avautuu mahdollisuus sivusidontaan pääsemiseen. Kaveria kontrolloidaan tässä tapauksessa sivulta, sääri säärtä vasten ja kaverin puoleinen käsi tämän lantion yli lonkkaluulle. Kun kaveri lähtee heittämään kuperkeikkaa, toinen käsi kontrolloi tätä lantiolta ja samalla liikutaan kaverin liikkeen mukana sivusidontaan. Toinen tyypillinen pako on guardin palautus, jossa alla olija lähtee hakemaan tilaa viemällä lähempää jalkaa taakse ja toista jalkaa oman lantion ali guardiin. Tällöin pidetään jälleen paine kaverin päällä ja aurataan kaverin puoleisella polvella tietä tämän kainaloon. Samalla haetaan ote kaverin kauemmasta kädestä, joka myös kääntää kaveria selälleen.

Jos kilpparia saa hyvin kontrolloitua päältä, on seuraava etappi selkään siirtyminen. Tällöin haetaan ns. turvavyöote, jossa panostetaan tiukkaan rintakehä-selkäkontrolliin. Kaveria kontrolloidaan jälleen sivulta, ja tästä lähdetään vaihtamaan jalkojen paikkaa ja samalla kierähdetään kyljelleen. Tavoitteena on saada kierähdyksen aikana vähintään yksi hookki sisään. Onnistumisen salaisuus on tiukassa puristuksessa, "iloisessa kerhorepussa", ei niinkään näyttävässä hypyssä.

Selkää haettiin myös mountista, josta kaveri on lähtenyt palauttamaan guardia ja saanut toisen nilkoista halffiin. Päällä ollessa siirretään ensin oma painopiste kaverin reiden päälle, jolloin tilanteesta saadaan parempi kontrolli ja kaverin pako hidastuu/pysähtyy. Jos alla olija jää kyljelleen, lähdetään hakemaan tälle turvavyötä, ja viedään oma vapaa polvi lähelle tämän päätä. Tiukan - ja iloisen - kerhorepun kanssa lähdetään jälleen heittämään itseä kyljelleen, jolloin kaverin halffiin vangitsema jalka muuttuu toiseksi hookiksi, ja toisen voi pyrkiä hakemaan paikoilleen kierähdyksen aikana.

Lopetuksista yhdistettiin näihin treeneihin rnc ja suora käsilukko selästä. Ensimmäisen kohdalla ei keskitytty niinkään lopetuksen hakuun, vaan puolenvaihtoihin. Kun kaverin puolustaa kuristusta tarttumalla kädestä ja vetämällä leukaa väliin, vaihdetaan kuristuksen uhka toiselle puolelle ja aurataan käsi sieltä kautta sisälle. Tällöin kaverin joutuu keskittymään lopetusten puolustamiseen, eikä yhden puolebn puolustaminen tuo helpotusta tilanteeseen.

Käsilukko tehtiin tilanteessa, jossa kaveri pyrkii pakoo ns. alakautta. Polvet tiukkana kaverin ympärillä otetaan tämän kädestä ns. kimuraote, joka pidetään niin ikään tiukkana. Kun kaveri pyrkii yhä alas päin, viedään oma vartalo kaverin sivuun ja samalla - polvet yhä tiukasti puristaen - viedään kädet kaverin pään yli ja jalat käden ympärille, jolloin päästään viimeistelemään suora käsilukko. Mitä paremmin oma lantio pysyy kaverin hartian takana, sitä kireämpi lukko on, ja sitä hankalampi kaverin on paeta lopetuksesta.

Loppuvuosi lopetellaan lisää…

ps. Basement Beatdown - Pikkujoulut otteluillan tulokset löytyvät nyt Fight Clubin kotisivuilta. Matsit löytyvät niin ikään tuttuun tapaan Fight Clubin YouTube -kanavalta ja kuvia Hannan kuvasivustolta. Alla maistiaisia:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti