keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tiistai 8.10. - Half guardista ohi

Venla hakee ohitusta
Viime viikkoisella Pedron leirilllä käytiin mm. Marcelo half guardia; kertailtiin hieman halffia ja sen mahdollisuuksia sekä ohitukseen että lopettamiseen. Kyseessä siis ylläolevan kuvan kaltainen guardi, jossa selkä on käännetty pois päin kaverista. Tavoitteena on päästä kontrolloimaan kaverin lantiolinjaa. Lähdettiin liikkeelle tilanteesta, jossa alla olija on kyljellään ja pelaa ns. halffia. Oma lantio sprawlataan suoraan kaverin lantion päälle ja alemman jalan avulla aurataan kaveri selälleen. Samalla käännetään selkä kohti kaveria. Alemman jalan reisi sulkee kaverin lantion nalkkiin, jalan ollessa taivutettuna sivulle sweeppaamisen estämiseksi (ks. kuva).

Aluksi tehtiin versiota, jossa kaverin kauempi käsi on joko tarkoituksellisesti haettu oman käden alle tai se on sinne sattunut jäämään. Pidetään huolta, että kaverin käsi on hallussa kyynerpäätä myöten, ja että tämän kyynerpää on ilmassa. Oma kyynerpää ja käsi painetaan tiiviisti kaverin kylkeä vasten. Tämä avaa kaksi vaihtoehtoa: ohittamisen tai lopetuksen hakemisen. Ohittamaan lähdetään vapauttamalla ensin oma polvi. Jos kaveri siltaa aktiivisesti, avaa tämä yleensä tien ohi tulemiselle. Jos vastassa on hyvä "puristaja", voi half guardin avaamiseen mennä aikaa. Kun kaverin käsi on hallussa, voi siihen lähteä hakemaan myös lopetusta. Suora käsilukko ja erilaiset kimura/americana kiristyssuunnat ovat hyvin haettavissa, värivöisillä myös rannelukko. Jos pystyy hyökkäämään sekä lopetuksella, että uhkaamaan ohituksella, on jomman kumman tapahtuminen hyvin todennäköistä. Toki polven vapauttamisen jälkeen voi myös vaihtaa Marcelosta johonkin muuhun ohitukseen.

Jos kaverin kättä ei saada haltuun, tai kaveri saa itse vedettyä käden pois, on omaa painopistettä korjattava. Toisella kädellä aurataan tie kaverin kainaloon, siten, että kaverin käsi nousee "viittaamaan", ja oma lantiolinja perutetaan kaverin toista kylkeä pitkin ylös päin. Alempi polvi voidaan nyt kiilata kaverin lonkkaluun tienoilla, joka auttaa kaverin selällään pitämisessä sekä tuo yhden tukipisteen ohituksen työstämistä varten.

Tärkeintä Marcelossa(kin) on oman painopisteen sijoittaminen oikein ja alas. Jos kaveri pyrkii kääntymään uudestaan kyljelleen, sprawlataan uudestaan lantion päälle ja aurataan tie takaisin kunnon paineeseen.

Tulevana sunnuntaina tyttötreenit suuntaavat vierailulle Lahden Gentain tyttötreeneihin. Road Trip siis tiedossa, niin bjj:n kuin lukkopaininkin merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti