torstai 30. tammikuuta 2014

Tiistai 28.1. - Peruskurssi: suora käsilukko

Peruskurssin treeneissä opeteltiin jälleen uusi lopetus: suora käsilukko, joka tunnetaan myös nimellä juji. Suora käsilukko on yksi tavallisimpia lopetuksia lajissa, ja sitä voi hakea lähes positiosta kuin positiosta. Treeneissä katsottiin perinteisimmät positiot, joista lukkoa voi hakea: suljettu guardi alta sekä mount.

Alla olevalla videolla on lähestulkoon samat yksityiskohdat, mitä treeneissä käytiin läpi. Tärkeää on muistaa säilyttää polvien puristus koko liikkeen ajan, eikä loppuasennossa kannata ristiä nilkkoja - sen sijaan toinen jalka on lukotettavan selän päällä ja toinen tämän niskan/takaraivon päällä estämässä kaverin ylös nousemista.


Toisena vaihtoehtona katsottiin siis tismalleen sama lopetus mount-positiosta. Yksityiskohdat ovat käytännössä samat, joten jos hahmottaa jomman kumman tavan tehdä käsilukko, niin toinenkin voi aueta sitä kautta. Alla olevalla videolla on muutama eri tapa hakea kaverin kättä haltuun.


Perjantaina jatketaan!

tiistai 28. tammikuuta 2014

BJJ European Open 2014

BJJ European Open oteltiin tuttuun tapaan Lissabonissa. Kisoissa Suomea edusti yli 110 ottelijaa, ja menestystä tuli kaikilla vyöasteilla. Jyväskylästä matkaan lähti naisista koostuva edustusjoukkue: Laura kilpaili valkovöisten -64 kg sarjassa, Elina ja allekirjoittava purppuroiden -69 kg sarjassa, ja Venla ruskeavöisten avoimessa painoluokassa.

Laura pääsi vauhtiin ensimmäisenä kisapäivänä torstaina. Ensimmäisessä ottelussa Lauran vastustaja ehti ensin alle, ja Laura pääsi aloittamaan guardin ohittamisella. Maltillinen ja väkevä eteneminen tuotti tulosta, ja Laura palkittiin eduilla ohitusyrityksestä sekä selkäkontrollin tavoittelusta. Tämä riitti voittoon, ja Lauran käsi nostettiin pystyyn täyden otteluajan jälkeen. Tämä ikimuistoinen hetki tallennettiin myös Graciemagin kuvaan.


Laura matkalla matolle.
Toisessa ottelussaan Laura pääsi nopeammin vauhtiin, mutta joutui taistelemaan pitkään päästäkseen omaan peliin. Laura rakensi maltillisesti käsilukkoa, mutta vastustaja sai yrityksen purettua, ja guardin jälleen auki. Laura lähti ottelun viimeisellä minuutilla taistelemaan riskillä pisteistä, ja vastustaja pääsi guardista ohi pisteiden arvoisesti. Matka päättyi tällä kertaa toiselle kierrokselle. Hieno ja varma suoritus kuitenkin ensimmäisistä kansainvälisistä kisoista.

Lauran ensimmäinen ottelu alkamassa.

Elina ja Emmi valmiina vääntämään.
Torstain edustus oli tiivistetty purppuravöisten naisten keskisarjaan: sekä klubilaiset Elina ja Hanna että ex-klubilainen Emmi kilpailivat kaikki samassa sarjassa. Elina ja Emmi aloittivat samalta puolelta kaaviota, mutta eivät joutuneet kohtaamaan toisiaan ensimmäisellä kierroksella. Elina sai vastaansa CheckMatia edustaneen Samantha Cookin. Ottelu alkoi Elinan määräämässä tahdissa, mutta Samanthan vahvat ohitusyritykset ajoivat Elinan puolustuskannalle. Elina ei kuitenkaan tyytynyt passailemaan, vaan palautti sinnikkäästi guardia ja piti pelin aktiivisena. Samantha prässäsi lopulta itsensä 5-0 voittoon. Elinalle lupaava kisastartti purppuravöisenä.

Elina pelaa guardia.
Sain ensimmäisellä kierroksella vastaani Hilti-sisko Karin Grenin Tukholmasta. Sain itseni liikkeelle erittäin hyvin, ja pistetaululla olikin reilun minuutin jälkeen lukemat 5-0. Ottelu päättyi voittoon käsilukolla halfguardista ajassa 1:58, joten sain säästeltyä hyvin voimia seuraavaan otteluun, jossa vastaan tuli ruotsalainen Diana Kajic. Pääsin nopeasti pelaamaan guardia, josta etenin nilkkalukon kautta päälle. Loppu ottelu menikin sitten guardia ohittaessa. Diana oli erittäin sinnikäs, ja sai passattua monta ohitusyritystä, mutta lopputuloksena 7-0 voitto ja paikka finaalissa.

Semifinaali ohi.
Finaalissa kohtasin Elinan voittaneen Samanthan. Sain otteluun unelma-alun päästessäni rakentamaan käsilukkoa guardista. Samantha sai kuitenkin purettua lukon, ja ottelu eteni pistettömänä loppuun saakka. Samantha oli parempi eduin 3-2, joten tällä kertaa jouduin tyytymään hopeamitaliin.

Purppuravöiset -69 kg. Tässä vaiheessa hopea ei vielä oikein hymyilyttänyt.
Venla pääsi ottelumaan sunnuntaina. Omaan sarjaan Venla ei saanut vastustajaa, mutta ruskeavöisten avoimessa oli onneksi neljä ottelua tarjolla. Venla pääsi heti alussa ottamaan mittaa kokeneesta ruotsalaisesta Maxine Thylinistä. Vahva painepeli tuotti tulosta, ja Venla pääsi nopeasti guardista ohi. Maxine kuitenkin palautti guardin, ja lähti hakemaan sweeppiä. Venla vastasi sweeppiyritykseen nappaamalla tiukan polvilukon kiinni, ja tuloksena ensimmäisestä ottelusta hienosti lopetusvoitto. Toisessa ottelussa väkevä keskisarjalainen Glaucia Braga ei päässyt hyödyntämään vahvuuksiaan, ja Venla otti varmoin ottein 10-0 voiton.

Venla ohittaa guardia.
 Sarjan semifinaali tarjosi kannatusjoukoille sydämentykytyksiä tasaisuudellaan. Vastassa oli taitava saksalainen Charlotte von Baumgarten. Charlotte pääsi nopeahkosti 2-0 johtoon, mutta Venla vastasi nopealla sweepillä ja tasoitti pelin. Venla sai vielä yhden sweepin jälkeen puristettua itsensä guardista ohi. Charlotte aloitti kuitenkin aggressiivisen loppukirin, ja olikin lopussa Venlan selässä, mutta tiukkaakin tiukemmat ottelun jälkeen Venla eteni finaaliin pistein 6-7. Finaalissa oli vastassa tuttu norjalainen Eirin Nygren. Finaali päättyi tiukoin lukemin 2-2, edut Venlan hyväksi 2-1. Kisat päättyivät siis hienoimmalla mahdollisella tavalla, kun Venlan kaulaan ripustettiin avoimen sarjan kultamitali.

Ruskeavöisten avoin sarja.
Kiitos taas kerran meidän huikealle kisa- ja reissutiimille! Kiitos myös suomalaisille mustavöisille Mikko Rouvalille ja Jarkko Mäkelälle, jotka ystävällisesti kulmasivat Venlaa koko sarjan ajan. Nykyisen karsinasysteemin vuoksi kulmaaminen alempivöisenä on mahdotonta, joten oli mahtavaa että apua löytyi vaikka meillä ei omaa mustavöistä mukana ollutkaan.

Luchadorat vapaapäivänä.

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

SUNNUNTAI 26.1. - PERUSKURSSI: KIMURA JA AMERICANA SIVUSIDONNASTA

Tänään treenien aiheena oli lopetukset sivukontrollista. Kävimme läpi kimuran ja americanan, josta kimuraa on tehty aiemmin guardista alta. Liike on lähes samantapainen myös silloin, kun kaveri on matossa selällään ja tämän käsi on sivulla sormet jalkoihin päin osoittaen. Ensiksi otetaan jalkojen puoleisella kädellä kiinni kaverin ranteesta ja kyynärpää tuetaan kaverin kylkeä vasten. Toinen käsi tuodaan kaverin olkavarren ali ja sillä tartutaan omaan ranteeseen. Molemmissa otteissa käytetään apinaotetta eli ei tuoda peukaloa ranteen ympäri. Ranteilla ”löysätään mopon kaasua” eli niitä käännetään hiukan ulospäin saman tapaisella liikkeellä, kuin jos tarkistaisi rannekellosta aikaa. Näin otteista saadaan niin sanotusti löysät pois. Lukko kiristetään pitämällä kaverin ranne matossa ja viemällä toisen käden kyynärpäätä kohti kaverin päätä.

Americana on hyvin samanlainen kuin kimura, mutta toisin päin: kaverin sormet osoittavat lähtötilanteessa varpaiden sijaan päähän. Jälleen haetaan ensin ote kaverin ranteesta, mutta tällä kertaa pään puoleisella kädellä. Tarttuvan käden kyynärpää tuodaan tiukasti vasten kaverin päätä. Toinen käsi puolestaan tuodaan taas kaverin käsivarren alitse tarttumaan omaan ranteeseen. Taas ”löysätään kaasua” ranteilla ja viimeistellään lukko jalkojen puoleista kyynärpäätä nostamalla.

Nämä lopetukset ovat helposti tarjolla, jos kaverin käsi jää sivukontrollissa irti kropasta. Silloin voi hyökätä suoraan joko kimuralla tai americanalla käden asennosta riippuen. Mikäli kaveri kuitenkin tuo kätensä fiksusti ”raamiksi” päälläolijan kaulaa vasten, joudutaan käsi ensin eristämään lopetusta varten. Yksinkertaisin tapa on työntää jalkojen puoleinen käsi kaverin kyynärtaipeeseen ja painaa käsi sen avulla alas. Vielä paremmin tämä onnistuu, jos liikkeen saa tehtyä jo siinä vaiheessa, kun kaveri on vasta tuomassa kättä kaulaa vasten. Mikäli käsi on jo hyvin kaulalla eikä sitä saada työnnettyä suoraan irti, voidaan sen sijaan ottaa ote kaverin hauiksesta ja ”aurata” käsi maahan oman yläkropan avulla. Tämän jälkeen voikin hakea americanan paikalleen.

Yläkropalla auratessa sekä muutenkin sivukontrollissa tulee kuitenkin huolehtia siitä, ettei nojaa liikaa kaverin yli ja tule käännetyksi itse mattoon. Painopisteen pitäminen matalalla sekä paineen luominen kaverin rintakehän päälle tulee muistaa aina sivukontrollissa - myös lopetuksia haettaessa.

lauantai 25. tammikuuta 2014

PERJANTAI 24.1. - PERUSKURSSI: SELÄSTÄ PAKENEMINEN

Perjantaina jatkettiin selkäteemaa – tällä kertaa puolustajan näkökulmasta. Koska selkäkontrolli on niin vahva positio, on sinne joutuneen tehtävänä ensisijaisesti pakeneminen. Yksi mahdollinen hyökkäys tilanteesta on kuitenkin suora nilkkalukko, jota katsottiin treenien alkuun. Lukko mahdollistuu, jos selässä oleva kaveri ristii omat nilkkansa ja toteutetaan viemällä oma jalka kaverin jalkaterän päälle ja painamalla sitä alas. Kaverin on kuitenkin helppo estää lukottaminen pitämällä jalkansa auki ja siksi selässä ollessa joutuu yleensä olemaan puolustuskannalla.

”Selätetyn” ensimmäinen tehtävä on puolustaa itseään kaverin lopetuksilta. Oman kaulan saa pidettyä turvassa kuristuksilta painamalla leuan rintaan ja ”kilauttamalla kaverille” eli tuomalla toisen käden omaa korvaa vasten. Tämän jälkeen voidaankin lähteä pakenemaan selästä. Pakenijan ensimmäinen tehtävä on rikkoa yhteys oman selän ja kontrolloijan rintakehän väliltä. Tämä onnistuu liukumalla kaverin sylistä alaspäin. Tämän jälkeen lähdetään purkamaan kaverin hookia potkaisemalla omaa jalkaa alaspäin. Tämän voi joutua tekemään useamman kerran, mutta hookin vapauduttua lähdetään liu'uttamaan katkaravulla omaa lantiota vapaaksi vapautuneen jalan puolelta. Kun lantio on jalan ulkopuolella, pyritään pääsemään kääntymään kaverin päälle tai vähintäänkin palauttamaan hallittu guardi. Tämän paon voi tehdä sekä istuma-asennosta että kyljeltään, mutta kyljellään täytyy ensin kääntyä kaverin ei-kuristavan käden puolelle.

Mikäli kaveri kuitenkin pitää asennon kuristavan käden puolella, voidaan pakoa lähteä rakentamaan tähän kuristavaan käteen hyökkäämällä. Kaverin kättä nostetaan kyynärpään kohdalta ylöspäin ja samlla valutaan itse alaspäin, jolloin oma pää saadaan vapaaksi käden alta. Tämän jälkeen säilytetään tiukka ote kaverin kädestä ja lähdetään jälleen irroittamaan hookkia sekä tuomaan lantiota katkaravulla ulospäin. Pako viimeistellään jälleen päälle kääntymisellä.

TIISTAI 21.1. - PERUSKURSSI: SELKÄKONTROLLI JA RNC

Tällä viikolla Hanna, Venlan ja Elinan ollessa EM-kisamatkalla Lissabonissa treenien vedosta huolehti allekirjoittanut. Tiistain treenin aiheena oli nk. ”back grab” eli selkäkontrolli. Tässä positiossa hallitaan selkäpuolelta sekä kaverin yläkroppaa (turvavyö) että jalkoja (hookit). Selkäkontrolli on hyvin vahva positio, joten sinne kannattaa pyrkiä aina kun mahdollista.

Lähdimme hakemaan selkäkontrollia tilanteesta, jossa kaveri on kääntynyt polvilleen kilpikonnapuolustukseen ja itse kontrolloimme kilpparia sivulta. Kontrollissa oleellisinta on tuoda painetta kaverin lantion päälle. Painetta annetaan tuomalla oma lähempi jalka tiukasti kiinni kaverin jalkaa vasten, ojentamalla ulommainen jalka suoraan sivulle tukipisteeksi ja hakemalla kaverin puoleisella kädellä ote tämän lantion toiselta puolelta. Tästä lähdetään hakemaan turvavyöotetta ujuttamalla toinen käsi kaverin kainaloon ja tuomalla toinen suoraan tämän hartian yli. Otteesta tehdään mahdollisimman tiukka ja oma rintakehä tuodaan kaverin yläselkää vasten. Kun turvavyö on saatu kiinni, lähdetään kaveria kääntämään kumoon kilpparista. Tämä tehdään pienellä hyppäyksellä, jonka aikana sivulla ollut tukijalka vaihtuu kaveria vasten olleen jalan paikalle. Samalla liikevoimalla kaadutaan itse sivulle/hieman takaviistoon ja vedetään kaveri mukaan syliin kyljelleen. Liikkeen aikana pyritään tuomaan vähintään toinen ja mieluiten molemmat jalat hookeiksi kaverin sisäreisiä vasten. Hookit eivät ole täysin välttämättömät selän kontrolloimiselle, mutta ne auttavat rajoittamaan kaverin liikkumista.

Selkäkontrollissa tärkeintä on kontrolloida kaverin yläkroppaa tiukasti ja pitää oma rintakehä koko ajan tämän yläselkää vasten. Polvia puristetaan kaverin kylkiä vasten ja jalkaterät kontrolloivat hookkeina kaverin sisäreisiä. Myös oma pää tuodaan tiukasti kaverin hartiaa vasten. Tällaisena ”iloisena kerhoreppuna” selkäkontrollin säilyttäminen on helpompaa ja selästä voidaan lähteä turvallisesti rakentamaan lopetuksia.

Opettelimme selästä RNC-kuristuksen (rear naked choke/takakuristus). Kaverin kaulalla jo valmiiksi olevaa kättä lähdetään viemään syvemmälle kaverin kaulan poikki. Tavoitteena on saada kyynärpää kaverin leuan alle ja kädellä kiinni omasta hartiasta. Otteen tiukkuus varmistetaan pitämällä myös oma pää tiukasti kaveria vasten. Tämän jälkeen kaverin kainalossa ollut käsi liu'utetaan toisen kämmenen päältä kaverin pään taakse. Kuristus viimeistellään puristamalla omia kyynärpäitä yhteen. Kuristuksen tulisi kohdistua kaulan sivuilla oleville verisuonille, ei kurkkuun.

RNC:tä voidaan hakea myös kyljeltään. Tällöin kaveri täytyy kääntää niin, että maataan kuristavan käden (eli kaulaa vasten olevan turvavyökäden) puolella. Kuristuksella uhkaaminen auttaa myös tilanteessa, jossa molempia hookkeja ei vielä ole saatu paikalleen. Kaverin on vaikea puolustaa yhtäaikaa sekä kuristusta että kylkeään ja siksi jompi kumpi yleensä onnistuu tästä tilanteesta.

Sunnuntai 19.1. - peruskurssi: guardin ohitus

Alkuun pahoittelut päivitysten viivästymisestä; kisareissu Lissabonissa meneillään, niin ei ihan aina pääse netin äärelle. Tässä viikon takainen treeni, Heli hoitaa tämän viikon treenit näkyville.

Treeneissä katsottiin muutamaa guardin ohitusta: knee-slide pass sekä ns. double under -ohitus. Ensimmäisessä astutaan oma jalka kaverin jalkojen väliin ja viedään polvi tämän vatsan päälle. Saman puolen kyynerpää sulkee kainalon, ja estää näin kaveria tuomasta jalkoja väliin. Toinen jalka toimii tukipisteenä, ja toisella kädellä voi kontrolloida kaverin toista jalkaa. Tästä lähdetään yhtä aikaa liu'uttamaan polvea ristiin maahan ja saman puolen käsi viedään kaverin kainaloon. Oma pää tuodaan lähelle kaverin päätä - "älä katto mua kun mä ohitan" on hyvä muistisääntö. Vapaalla kädellä haetaan kaverin toinen käsi omaan kainaloon ja tuodaan oma lantio mattoon. Samalla pääsee ohi guardista ja voi ottaa sivusidonnan.

Toisessa ohituksessa tarkoituksena on halata kaverin jalat yhteen. Samalla vedetään kaverin lantio ilmaan ja tuodaan oma lantio vasten kaverin lantiota. Ohitukseen lähdetään kiertämällä kaverin jalat jommalta kummalta puolelta.

lauantai 18. tammikuuta 2014

Perjantai 17.1. - Peruskurssi: pako sivusidonnasta

Palattiin taas puolustavaan positioon eli sivusidontaan kaverin alle. Nyt tarkoituksena olikin päästä täältä pois. Ensi pyrittiin vähentämään kaverin painetta päällä viemällä omat kädet itsen ja kaverin rintakehän väliin. Jos päällä olijalla on perinteinen pää-käsikontrolli, saa oman käden vapaaksi siltaamalla kaveria kohti ja vetämällä samalla käden pois. Toinen käsi viedään mahdollisimman läheltä kaveria tämän hartialinjaa plokkaamaan. Samalla voi suojata tarvittaessa kaverin puoleisella polvella tämän mounttausyrityksiä.

Itse pako tapahtuu tutulla katkarapu-liikkeellä. Katkarapu tehdään kasvot kohti kaveria ja lantiota viedän kaverista viistosti pois päin. Mountpaosta poiketen katkarapu tehdään nyt ns. päälimmäisellä jalalla ponnistaen, ja toinen jalka pyritään viemään polvi edellä itsen ja kaverin väliin. Omaa lantiota liikuttamalla palautetaan kaveri suljettuun guardiin, jolloin pako on onnistunut.


Katsoimme myös ns. testokäännön. Siinä halataan kaveri tiiviisti itseä vasten, sillataan ensin tätä kohti, jolloin kaveri yleensä työntää vastaan, ja sitten toiseen suuntaan, jolloin kaveri kääntyy alle sivusidontaan. Tässä käytetään hyödyksi kaverin vastaan panemista, jolloin omalla liikkeellä jatketaan tämän liikesuuntaa haluttuun suuntaan. Alla olevalla videolla yksityiskohdat poikkeavat hieman treenien versiosta, mutta antaa kuitenkin hyvän kuvan itse liikkeestä ja sen suunnasta.


Tiistai 14.1. - Peruskurssi: Suljettu guard alta, hip bump ja hessu hopo -sweepit ja kimura

Suljetussa guardissa siirryttiin alla olijan näkökulmaan. Aluksi katsottiin hieman, miten päällä olijan posturea eli asentoa rikotaan vetämällä tätä alas tai vaihtoehtoisesti nousemalla tätä kohti. Varsinaisena tekniikkana katsotiin kaksi eri sweeppiä eli kääntöä sekä kurssin ensimmäinen lopetus, kimura alta guardista.

Sweepit eli käännöt ovat nimensä mukaisesti liikesuorituksia, joissa alta päästään kääntymään päälle. Suljetussa guardissa yksi peruskääntö on nimeltään hip bump -sweep eli vapaasti suomennettuna lantio pukkaus kääntö. Nimi paljastaa sweepistä oleellisimman, eli työ tehdään - jälleen kerran - lantiolla. Alta lähdetään nousemaan pystyyn ja samalla voidaan avata guardi. Toinen käsi voi olla maassa tukikätenä, toinen tähtää ristiin kaverin hartian yli. Tästä lähdetään kääntymään polvilleen ja samalla "pukataan lantiolla" kaveria kainaloon. Sweepi päättyy mountpositioon. Alla oleva video selventää toivottavasti sanallista sanomaa...


Toisena vaihtoehtona katsoimme seurassamme hessu hopo -sweepiksi kutsutun käännön. Hessu hopo toimii silloin, kun päällä olija seisoo - esimerkiksi avatessaan guardisa pystyynnousu avauksella. Käsillä otetaan kiinni kaverin kantapäiden takaa, jotta saadaan plokattua jalkojen liike. Tämän jälkeen työnnettän jaloilla joko kaverin lantiolta tai hookeilla kaverin sisäreisiltä tämä kumoon. Sweeppi on sweeppi vain, jos pääsee nousemaan päälle, eli hessu hopossa ei riitä, että kaverin takamus osuu lattiaan. Alta on noustava päälle, jotta sweeppi on suoritettu. Alla olevalla videolla esitetään yksi tapa tehdä ko. kääntö.


Lopuksi katsottiin kurssin eka lopetus, kimura, joka kohdistuu olkapäähän. Se yhdistyy hyvin tilanteeseen, jossa ensin pyritään tekemään hip bump -sweep, mutta kaveri painaakin vastaan. Annetaan kaverin painaa alas ja samalla otetaan tämän käsi haltuun viemällä ristikkäinen käsi tämän hartian yli. Toisella kädellä otetaan kiinni kaverin ranteesta ja yli viedyllä kädellä omasta ranteesta. Samalla haetaan ns. kulmaa kaveriin nähden viemällä toinen jalka tämä selän yli. Tämä myös estää kaveria nousemasta takaisin hyvään positioon. Kaverin olkavarsi painetaan itseä vasten ja lähdetään taivuttamaan tämän käsivartta taakse päin. Alla video:


Lopetuksia tulee kurssilla lisää: niiden suhteen täytyy olla tarkkana, olipa sitten vääntäjänä tai väännettävänä. Kun lukot ja kuristukset ovat uusia, on tärkeää oppia tuntemaan omat ja kaverin rajat: mihin suuntaan lopetus tehdään ja milloin täytyy lopettaa. Etenkin yliliikkuvien nivelten kanssa täytyy olla tarkkana, sillä vaikka kipu ei aina ilmaise lukon tulevan, niin nivelet kuluvat niitä käänneltäessä. Taputtaa - luovuttaa - kannattaa ajoissa, niin treeni jatkuu, eikä turhia loukkaantumisia tule.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Kajaani Open JJ '14

Lauantaina ajettiin pohjoiseen päin Kajjjaaniin, jossa oteltiin viime vuoden tapaan BJJ:n salikisat. Fight club edusti seitsemän kisaajan voimin, naisista mukana Elina ja Heli.

Helillä oli sarjassaa -58,5kg vain yksi vastustaja, Oulun kamppailuklubin Clara Sánchez Pérez. Heli pääsi alussa pälle ohitushommiin Claran vetäessä guardiin heti ottelun alussa. Ohitus lähtikin hyvin liikkeelle ja Heli pääsi kiertämään north-southiin saakka. Clara puolusti kuitenkin hyvin ja pääsi palauttamaan guardin kilppari kautta. Heli lähti hakemaan uutta ohitusta, mutta Clara sai kaivettua triangelin ja sitkeän taistelun jälkeen Heli joutui luovuttamaan käsilukkoon. Hyvä ja terävä matsin alku, pieni virhe kostautui guardissa, mutta hyviä otteita heti kisakauden alkuun.

Heli hakee ohitusta
Elina otteli painoluokkaa ylempänä, ja sarjassa olikin peräti 3 purppuravyötä ja yksi sinivyö. Ensimmäisellä kierroksella Elina sai vastaansa kokeneen konkarin Oulun kamppailuklubin Outi Järvilehdon. Outin vedettyä guardiin Elina lähti hakemaan ohitusta, mutta Outi sai hyökkäyksensä terävämmin käyntiin. Matsi kävi välillä takaisin pystyssä, mutta ottelijat palasivat nopeasti takaisin mattoon. Outin aloitteellisuus kääntyi tämän voitoksi, ja Outi sai kaivettua Elinan tiukkaan triangeliin. Elinalle tappio, ja tie johti pronssimatsiin. Pronssiottelussa vastassa oli Kajaanin ju-jutsuseura Sanna Kamppi. Sanna aloitti ottelun guardiin vedolla. Elina pääsi kuitenkin prässäämään päälle ja lähti ohittamaan terävästi. Elina pääsi ohi ja sai kontrolloitua ohituksen pisteisiin saakka. Sanna puolusti sivusidonnassa hyvin ja sai palautettua guardin, ja nousi tästä päälle saaden sweeppipisteet. Elina sai kuitenkin guardipeli nopeasti käyntiin ja sweeppasi melkein heti takaisin päälle. Lopussa matsi nousi vielä pystyyn, mutta Elina säilytti pistejohtonsa ja toi pronssia Jyväskylään!

Elina hakee ohitusta
Naisten sarjan finaalissa kohtasivat muuten Outi ja aito ja alkuperäinen jyväskyläläinen Emmi Bolander. Tapahtumarikas matsi päättyi tällä kertaa Emmin voittoon.

Fight Clubin edustus
Seuraavaksi kisataan sitten parin viikon päästä Lissabonissa ja siitä kaksi viikkoa myöhemmin Riihimäellä. Hyvä alku kisakaudelle 2014.

Sunnuntai 12.1. - Peruskurssi: Suljettu guard, avaus ja ohitus

Päivän positio oli suljettu guard. Tällöin alla olija on kietonut jalat päällä olijan ympärille. Positiona suljettu guard on neutraali, mutta käytännössä alla olija on siinä vahvoilla. Tällä on enemmän mahdollisuuksia hakea lopetuksia ja pisteitä. Päällä olijan on hyökätäkseen saatava guardi auki ja ohitettava se. Treeneissä katsottiin suljettua guardia nimenomaan päällä olijan näkökulmasta.
Mustapukuinen ottelija on ottanut suljetun guardin
Aivan aluksi katsottiin, miten guardissa on hyvä olla, jotta oltaisiin suojassa alla olija hyökkäyksiltä:
1. Omat kyynerpäät kannattaa pitää lähellä omia kylkiä, jottei kaveri saa eristettyä niitä ja haettua lopetuksia.
2. Käsi kaverin rintalastan kohdalla estää kaveria nousemasta ylös tai vetämästä alas; jos kaveri siirtää käden, siirretään toinen tilalle. Hyvä muistisääntö on, ettei nenälinja saisi ylittää etukäden linjaa, muuten kaatuu helposti eteenpäin.
3. Jos kaveri tarttuu niskan takaa kiinni, "kuoritaan" ote irti.
4. Tuhma lantio tuo voimaa! Eli lantiota tuodaan eteenpäin hieman c-kirjaimen muotoa muistuttavaan asentoon, tällöin koko lantion voima on mukana, eikä selkä/niska rasitu liikaa.
5. Jos kaveri saa vedettyä alas, turva-asento pelastaa: oma naama viedään vasten kaverin vatsaa ja kädet kiinni tämän vartaloon. Asentoon ei ole tarkoitus jäädä, vaan sieltä noustaan mahdollisimman nopeasti takaisin hyvään posturaan. Kädet koko ajan kaverissa kiinni ja lantion voimalla.

Katsottiin myös kaksi tapaa avata guard, alhaalla ja pystyy nousemalla. Alhaalta avatessa avataan ensin omaa toista polvea hieman ulos päin, jonka jälkeen viedään toinen polvi kaverin lantion alle. Käsistä toinen voi työntää edempää, läheltä rintalastaa, toinen lantiolta tai reideltä. Työnnetään itse peruuttamalla ulso guardista. Kun guardi aukeaa, etumainen polvi nostetaan pystyyn, jotta kaveri ei pysty heti sulkemaan guardia.

Pystyynnousu avauksessa haetaan ensin kaverin käsi haltuun painamalla se tämän vatsaa vasten. Samalla tästä tulee hyvä tukipiste itse nousua ajatellen. Viedään ensin sidotun käden puoleinen jalka maahan, jonka jälkeen noustaan molempien jalkojen varaan ja pystyyn. Painetaan guardi auki kaverin polvesta. Seistessä on hyvä muistaa, ettei astu jalkoja liian kapelle tai ihan vierekkäin.

Loppuun katsottiin yksi tapa ohittaa guardia. Lähtöasentona sama, mihin alhaalta avauksesta päädyttiin, etumainen polvi pystyssä ja toinen maassa. Etumainen polvi liu'utetaan ensin kaverin reiden yli maahan, samalla naulataan kaverin reisi lattiaan. Toinen jalka voidaan samalla nostaa pystyyn ja lähelle kaveria, jolloin saadaan tämän lantio kontrolliin. Yläkropasta otetaan pääkäsi-kontrolli, eli toinen kainalo ja pää haltuun kaverilta, aivan kuten sivusidonnassakin. Lopuksi tuodaan ensin taaempi jalka ohi guardista ja viimeisenä reiden lattiaan naulannut jalka. Päästään hyvään sivusidontaan, jolloin kaveria voi kontrolloida tarvittavan ajan.

Paljon siis asiaa yhdellä kerralla, tiistaina jatketaan pekun merkeissä.

Bonuksena tällä kerralla oli peruskurssitreenien kanssa yhtäaikaiset avoimet sparrit, kun porukkaa tuli Kuopiosta, Lahdesta ja Tampereelta sparraamaan. Osa valmistautui parin viikon päästä käytäviin European Open kisoihin, osa tuli muuten vaan. Hyvin siis porukkaa paikalla!

Neliökuvassa melkein kaikki kokoNAISINA

Perjantai 10.1. - Peruskurssi: Sivusidonta ja mounttiin meno

Peruskurssin toisella kerralla siirryttiin puolustusnäkökulmasta hyökkääjän asemaan: aiheena sivusidonta, sen kontrollointi sekä siitä mount -positioon eteneminen. Sivusidonnalla tarkoitetaan kaikkia positioita, joissa ollaan päästy kaverin jaloista ohi ja ollaan nimen mukaisesti tämän sivulla. Positio ei itsessään ole pistesuoritus, mutta tärkeä kontrollipositio esimerkiksi guardin ohitus -pisteiden saamiseen.

Sinipukuinen Sini on päällä sivusidonnassa
Sivusitoa voi monella tavalla; olipa tapa mikä tahansa, niin se perustuu aina painopisteen oikeaan sijoittamiseen. Toisin sanoen, lantio ei saisi nousta ilmaan. Aluksi harjoiteltiin painopisteen hakua, oma rintakehä kaverin rintakehän päälle, kroppa lankkupidon kaltaisessa asennossa, päkiät maassa. Lantio on pidettävä kontrolloituna ja matalalla, jotta saa luotua painetta alla olijan päälle. Tarkoitus ei ole painaa rintakehällä.

Paineeseen lisättiin liike, alla olevan kaverin liikettä myötäillen sekä toiselle puolelle kiertäminen tämän pään kautta. Rintakehä pysyy koko ajan vasten kaveria ja lantio alhaalla, jotta paine ei liikkeen aikana häviä kaverin päältä. Puolenvaihto voi olla paikallaan, jos alla olija yrittää palauttaa guardia.

Katsottiin myös yksi tapa sitoa kaveria, ns. perussivusidonta. Tällöin otetaan kaverin kauimmainen kainalo ja pää haltuun ns. kaapeliotteella (kämmenet vastakkain). Toinen polvi tuodaan tiiviisti kaverin hartian/pään viereen, toisella kontrolloidaan tämän lantio. Tässäkin on tarkoitus tarvittaessa pystyä liikkumaan, jos alla olija yrittää pakoon.

Sivusidontaa
Lopuksi katsottiin position parantamista, eli miten perussivusidonnasta edetään mounttiin. Viedään ensin lantiota kontrolloinut polvi kaverin vatsan päälle. Samalla lähdetään auraamaan kaverin kauimmaista kättä ylös päin; tällöin kaverin toinen kylki aukeaa. Pysytään edelleen lantio alhaalla, rintakehä kaverissa kiinni ja liu'utetaan polvi kaverin kainaloa kohti ja sitä kautta maahan ja mount-positioon.

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tiistai 7.1. - Peruskurssi: pako mountista

Eilen käynnistyi viidetää kertaa naisille suunnattu lukkopainin ja bjj:n peruskurssi. Tuttuun tapaan lähdettiin liikkeelle "selviytymistaistelulla" eli huonoista positioista. Aiheena pako mountista. Mount on alla olevalle puolustava positio, joka tarkoittaa sitä, että töitä on tehtävä päästäkseen pois.

Mustapukuinen ottelija on päässyt mounttiin eli istumaan kaverin vatsan päälle
Käytiin läpi kolme pakoa, näistä ensimmäisenä "katkarapu -pako" (hip escape): omat jalat viedään lähelle omaa takamusta ja sillataan kaveria vähän ylös päin. Samalla valitaan jompi kumpi puoli, ja viedään molemmat kädet - mielellään päällekäin - kaverin reidelle/lantiolle/polvelle. Lähdetään ponnistamaan jaloilla, käännytään kyljelleen ja liikutetaan lantiota pois kaverin alta. Yleensä yksi katkarapuliike ei riitä, vaan näitä joutuu tekemään useamman, joko samalle puolelle tai toiselle kyljelle. Pako on onnistunut vasta, kun on palautettu jonkinlainen guardi, eli saatu omat jalat itsen ja kaverin väliin.
* lantio liikkuu
* jalat ponnistavat
* kädet työntävät
Alla olevalla videolla havainnollistetaan katkarapu-liike, jota tässä paossa käytetään.


Toisena vaihtoehtona käytiin ns. siltapako (upa espace): ensin horjutetaan päällä olijan tasapainoa siltaamalla. Jos kaveri ottaa tukea maasta, viedään oma käsi yläkautta ja suljetaan kaverin toinen tukikäsi kainaloon. Tämän jälkeen sillataan hallussa olevan käden puoleisen olkapään yli, samalla voi auttaa toisella kädellä ja työntää kaveria. Tässä paossa päädytään päälle suljettuun guardiin. Alla havainnollistava video; siinä ensin vangitaan kaverin käsi tämän hakiessa kuristusta ja toisena näytetty pako (kohdasta 3:20) vastaa treeneissä harjoiteltua versiota. Pääasia tässä paossa on, että kaverin toinen käsi (tukipiste) saadaan haltuun.
* lantio tekee työn
* jalat ponnistavat


Viimeisenä käytiin läpi "laiskan naisen/miehen katkarapupako". Tässä paossa tehdään alkuun katkarapu, jotta saataisiin kaverin toinen nilkka haltuun omien jalkojen väliin. Tämän jälkeen työnnetään kaveria polvesta ja samalla käännytään selän kautta toiselle kyljelle. Jälleen kerran tärkeää on liikuttaa omaa lantiota. Alla vielä video aiheesta.


Perjantaina jatketaan!

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uusi vuosi 2014 ja vuosikertomus 2013

Vuosi on vaihtunut. Tammikuun suunnitelmat ovat jo selvillä: viikon päästä tiistaina starttaa uusi peruskurssi ja kisakausi käynnistyy Kajaanissa 11.1. sekä Lissabonissa 23.-26.1. Muitakin suunnitelmia vuodelle on, niistä lisää kun aika on oikea. Vuosikertomuksia -yläpalkkiin on nyt lisätty 2013 tilastot ja tunnelmat, käykää muistelemassa. Hyvää uutta vuotta itse kullekin säädylle, olkoon 2014 jännittäviä tapahtumia täynnä!
2013 viimeisissä tyttötreeneissä oli mukana myös pojat