lauantai 25. tammikuuta 2014

TIISTAI 21.1. - PERUSKURSSI: SELKÄKONTROLLI JA RNC

Tällä viikolla Hanna, Venlan ja Elinan ollessa EM-kisamatkalla Lissabonissa treenien vedosta huolehti allekirjoittanut. Tiistain treenin aiheena oli nk. ”back grab” eli selkäkontrolli. Tässä positiossa hallitaan selkäpuolelta sekä kaverin yläkroppaa (turvavyö) että jalkoja (hookit). Selkäkontrolli on hyvin vahva positio, joten sinne kannattaa pyrkiä aina kun mahdollista.

Lähdimme hakemaan selkäkontrollia tilanteesta, jossa kaveri on kääntynyt polvilleen kilpikonnapuolustukseen ja itse kontrolloimme kilpparia sivulta. Kontrollissa oleellisinta on tuoda painetta kaverin lantion päälle. Painetta annetaan tuomalla oma lähempi jalka tiukasti kiinni kaverin jalkaa vasten, ojentamalla ulommainen jalka suoraan sivulle tukipisteeksi ja hakemalla kaverin puoleisella kädellä ote tämän lantion toiselta puolelta. Tästä lähdetään hakemaan turvavyöotetta ujuttamalla toinen käsi kaverin kainaloon ja tuomalla toinen suoraan tämän hartian yli. Otteesta tehdään mahdollisimman tiukka ja oma rintakehä tuodaan kaverin yläselkää vasten. Kun turvavyö on saatu kiinni, lähdetään kaveria kääntämään kumoon kilpparista. Tämä tehdään pienellä hyppäyksellä, jonka aikana sivulla ollut tukijalka vaihtuu kaveria vasten olleen jalan paikalle. Samalla liikevoimalla kaadutaan itse sivulle/hieman takaviistoon ja vedetään kaveri mukaan syliin kyljelleen. Liikkeen aikana pyritään tuomaan vähintään toinen ja mieluiten molemmat jalat hookeiksi kaverin sisäreisiä vasten. Hookit eivät ole täysin välttämättömät selän kontrolloimiselle, mutta ne auttavat rajoittamaan kaverin liikkumista.

Selkäkontrollissa tärkeintä on kontrolloida kaverin yläkroppaa tiukasti ja pitää oma rintakehä koko ajan tämän yläselkää vasten. Polvia puristetaan kaverin kylkiä vasten ja jalkaterät kontrolloivat hookkeina kaverin sisäreisiä. Myös oma pää tuodaan tiukasti kaverin hartiaa vasten. Tällaisena ”iloisena kerhoreppuna” selkäkontrollin säilyttäminen on helpompaa ja selästä voidaan lähteä turvallisesti rakentamaan lopetuksia.

Opettelimme selästä RNC-kuristuksen (rear naked choke/takakuristus). Kaverin kaulalla jo valmiiksi olevaa kättä lähdetään viemään syvemmälle kaverin kaulan poikki. Tavoitteena on saada kyynärpää kaverin leuan alle ja kädellä kiinni omasta hartiasta. Otteen tiukkuus varmistetaan pitämällä myös oma pää tiukasti kaveria vasten. Tämän jälkeen kaverin kainalossa ollut käsi liu'utetaan toisen kämmenen päältä kaverin pään taakse. Kuristus viimeistellään puristamalla omia kyynärpäitä yhteen. Kuristuksen tulisi kohdistua kaulan sivuilla oleville verisuonille, ei kurkkuun.

RNC:tä voidaan hakea myös kyljeltään. Tällöin kaveri täytyy kääntää niin, että maataan kuristavan käden (eli kaulaa vasten olevan turvavyökäden) puolella. Kuristuksella uhkaaminen auttaa myös tilanteessa, jossa molempia hookkeja ei vielä ole saatu paikalleen. Kaverin on vaikea puolustaa yhtäaikaa sekä kuristusta että kylkeään ja siksi jompi kumpi yleensä onnistuu tästä tilanteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti