maanantai 13. tammikuuta 2014

Perjantai 10.1. - Peruskurssi: Sivusidonta ja mounttiin meno

Peruskurssin toisella kerralla siirryttiin puolustusnäkökulmasta hyökkääjän asemaan: aiheena sivusidonta, sen kontrollointi sekä siitä mount -positioon eteneminen. Sivusidonnalla tarkoitetaan kaikkia positioita, joissa ollaan päästy kaverin jaloista ohi ja ollaan nimen mukaisesti tämän sivulla. Positio ei itsessään ole pistesuoritus, mutta tärkeä kontrollipositio esimerkiksi guardin ohitus -pisteiden saamiseen.

Sinipukuinen Sini on päällä sivusidonnassa
Sivusitoa voi monella tavalla; olipa tapa mikä tahansa, niin se perustuu aina painopisteen oikeaan sijoittamiseen. Toisin sanoen, lantio ei saisi nousta ilmaan. Aluksi harjoiteltiin painopisteen hakua, oma rintakehä kaverin rintakehän päälle, kroppa lankkupidon kaltaisessa asennossa, päkiät maassa. Lantio on pidettävä kontrolloituna ja matalalla, jotta saa luotua painetta alla olijan päälle. Tarkoitus ei ole painaa rintakehällä.

Paineeseen lisättiin liike, alla olevan kaverin liikettä myötäillen sekä toiselle puolelle kiertäminen tämän pään kautta. Rintakehä pysyy koko ajan vasten kaveria ja lantio alhaalla, jotta paine ei liikkeen aikana häviä kaverin päältä. Puolenvaihto voi olla paikallaan, jos alla olija yrittää palauttaa guardia.

Katsottiin myös yksi tapa sitoa kaveria, ns. perussivusidonta. Tällöin otetaan kaverin kauimmainen kainalo ja pää haltuun ns. kaapeliotteella (kämmenet vastakkain). Toinen polvi tuodaan tiiviisti kaverin hartian/pään viereen, toisella kontrolloidaan tämän lantio. Tässäkin on tarkoitus tarvittaessa pystyä liikkumaan, jos alla olija yrittää pakoon.

Sivusidontaa
Lopuksi katsottiin position parantamista, eli miten perussivusidonnasta edetään mounttiin. Viedään ensin lantiota kontrolloinut polvi kaverin vatsan päälle. Samalla lähdetään auraamaan kaverin kauimmaista kättä ylös päin; tällöin kaverin toinen kylki aukeaa. Pysytään edelleen lantio alhaalla, rintakehä kaverissa kiinni ja liu'utetaan polvi kaverin kainaloa kohti ja sitä kautta maahan ja mount-positioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti