lauantai 18. tammikuuta 2014

Tiistai 14.1. - Peruskurssi: Suljettu guard alta, hip bump ja hessu hopo -sweepit ja kimura

Suljetussa guardissa siirryttiin alla olijan näkökulmaan. Aluksi katsottiin hieman, miten päällä olijan posturea eli asentoa rikotaan vetämällä tätä alas tai vaihtoehtoisesti nousemalla tätä kohti. Varsinaisena tekniikkana katsotiin kaksi eri sweeppiä eli kääntöä sekä kurssin ensimmäinen lopetus, kimura alta guardista.

Sweepit eli käännöt ovat nimensä mukaisesti liikesuorituksia, joissa alta päästään kääntymään päälle. Suljetussa guardissa yksi peruskääntö on nimeltään hip bump -sweep eli vapaasti suomennettuna lantio pukkaus kääntö. Nimi paljastaa sweepistä oleellisimman, eli työ tehdään - jälleen kerran - lantiolla. Alta lähdetään nousemaan pystyyn ja samalla voidaan avata guardi. Toinen käsi voi olla maassa tukikätenä, toinen tähtää ristiin kaverin hartian yli. Tästä lähdetään kääntymään polvilleen ja samalla "pukataan lantiolla" kaveria kainaloon. Sweepi päättyy mountpositioon. Alla oleva video selventää toivottavasti sanallista sanomaa...


Toisena vaihtoehtona katsoimme seurassamme hessu hopo -sweepiksi kutsutun käännön. Hessu hopo toimii silloin, kun päällä olija seisoo - esimerkiksi avatessaan guardisa pystyynnousu avauksella. Käsillä otetaan kiinni kaverin kantapäiden takaa, jotta saadaan plokattua jalkojen liike. Tämän jälkeen työnnettän jaloilla joko kaverin lantiolta tai hookeilla kaverin sisäreisiltä tämä kumoon. Sweeppi on sweeppi vain, jos pääsee nousemaan päälle, eli hessu hopossa ei riitä, että kaverin takamus osuu lattiaan. Alta on noustava päälle, jotta sweeppi on suoritettu. Alla olevalla videolla esitetään yksi tapa tehdä ko. kääntö.


Lopuksi katsottiin kurssin eka lopetus, kimura, joka kohdistuu olkapäähän. Se yhdistyy hyvin tilanteeseen, jossa ensin pyritään tekemään hip bump -sweep, mutta kaveri painaakin vastaan. Annetaan kaverin painaa alas ja samalla otetaan tämän käsi haltuun viemällä ristikkäinen käsi tämän hartian yli. Toisella kädellä otetaan kiinni kaverin ranteesta ja yli viedyllä kädellä omasta ranteesta. Samalla haetaan ns. kulmaa kaveriin nähden viemällä toinen jalka tämä selän yli. Tämä myös estää kaveria nousemasta takaisin hyvään positioon. Kaverin olkavarsi painetaan itseä vasten ja lähdetään taivuttamaan tämän käsivartta taakse päin. Alla video:


Lopetuksia tulee kurssilla lisää: niiden suhteen täytyy olla tarkkana, olipa sitten vääntäjänä tai väännettävänä. Kun lukot ja kuristukset ovat uusia, on tärkeää oppia tuntemaan omat ja kaverin rajat: mihin suuntaan lopetus tehdään ja milloin täytyy lopettaa. Etenkin yliliikkuvien nivelten kanssa täytyy olla tarkkana, sillä vaikka kipu ei aina ilmaise lukon tulevan, niin nivelet kuluvat niitä käänneltäessä. Taputtaa - luovuttaa - kannattaa ajoissa, niin treeni jatkuu, eikä turhia loukkaantumisia tule.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti