maanantai 13. tammikuuta 2014

Sunnuntai 12.1. - Peruskurssi: Suljettu guard, avaus ja ohitus

Päivän positio oli suljettu guard. Tällöin alla olija on kietonut jalat päällä olijan ympärille. Positiona suljettu guard on neutraali, mutta käytännössä alla olija on siinä vahvoilla. Tällä on enemmän mahdollisuuksia hakea lopetuksia ja pisteitä. Päällä olijan on hyökätäkseen saatava guardi auki ja ohitettava se. Treeneissä katsottiin suljettua guardia nimenomaan päällä olijan näkökulmasta.
Mustapukuinen ottelija on ottanut suljetun guardin
Aivan aluksi katsottiin, miten guardissa on hyvä olla, jotta oltaisiin suojassa alla olija hyökkäyksiltä:
1. Omat kyynerpäät kannattaa pitää lähellä omia kylkiä, jottei kaveri saa eristettyä niitä ja haettua lopetuksia.
2. Käsi kaverin rintalastan kohdalla estää kaveria nousemasta ylös tai vetämästä alas; jos kaveri siirtää käden, siirretään toinen tilalle. Hyvä muistisääntö on, ettei nenälinja saisi ylittää etukäden linjaa, muuten kaatuu helposti eteenpäin.
3. Jos kaveri tarttuu niskan takaa kiinni, "kuoritaan" ote irti.
4. Tuhma lantio tuo voimaa! Eli lantiota tuodaan eteenpäin hieman c-kirjaimen muotoa muistuttavaan asentoon, tällöin koko lantion voima on mukana, eikä selkä/niska rasitu liikaa.
5. Jos kaveri saa vedettyä alas, turva-asento pelastaa: oma naama viedään vasten kaverin vatsaa ja kädet kiinni tämän vartaloon. Asentoon ei ole tarkoitus jäädä, vaan sieltä noustaan mahdollisimman nopeasti takaisin hyvään posturaan. Kädet koko ajan kaverissa kiinni ja lantion voimalla.

Katsottiin myös kaksi tapaa avata guard, alhaalla ja pystyy nousemalla. Alhaalta avatessa avataan ensin omaa toista polvea hieman ulos päin, jonka jälkeen viedään toinen polvi kaverin lantion alle. Käsistä toinen voi työntää edempää, läheltä rintalastaa, toinen lantiolta tai reideltä. Työnnetään itse peruuttamalla ulso guardista. Kun guardi aukeaa, etumainen polvi nostetaan pystyyn, jotta kaveri ei pysty heti sulkemaan guardia.

Pystyynnousu avauksessa haetaan ensin kaverin käsi haltuun painamalla se tämän vatsaa vasten. Samalla tästä tulee hyvä tukipiste itse nousua ajatellen. Viedään ensin sidotun käden puoleinen jalka maahan, jonka jälkeen noustaan molempien jalkojen varaan ja pystyyn. Painetaan guardi auki kaverin polvesta. Seistessä on hyvä muistaa, ettei astu jalkoja liian kapelle tai ihan vierekkäin.

Loppuun katsottiin yksi tapa ohittaa guardia. Lähtöasentona sama, mihin alhaalta avauksesta päädyttiin, etumainen polvi pystyssä ja toinen maassa. Etumainen polvi liu'utetaan ensin kaverin reiden yli maahan, samalla naulataan kaverin reisi lattiaan. Toinen jalka voidaan samalla nostaa pystyyn ja lähelle kaveria, jolloin saadaan tämän lantio kontrolliin. Yläkropasta otetaan pääkäsi-kontrolli, eli toinen kainalo ja pää haltuun kaverilta, aivan kuten sivusidonnassakin. Lopuksi tuodaan ensin taaempi jalka ohi guardista ja viimeisenä reiden lattiaan naulannut jalka. Päästään hyvään sivusidontaan, jolloin kaveria voi kontrolloida tarvittavan ajan.

Paljon siis asiaa yhdellä kerralla, tiistaina jatketaan pekun merkeissä.

Bonuksena tällä kerralla oli peruskurssitreenien kanssa yhtäaikaiset avoimet sparrit, kun porukkaa tuli Kuopiosta, Lahdesta ja Tampereelta sparraamaan. Osa valmistautui parin viikon päästä käytäviin European Open kisoihin, osa tuli muuten vaan. Hyvin siis porukkaa paikalla!

Neliökuvassa melkein kaikki kokoNAISINA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti