keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tiistai 7.1. - Peruskurssi: pako mountista

Eilen käynnistyi viidetää kertaa naisille suunnattu lukkopainin ja bjj:n peruskurssi. Tuttuun tapaan lähdettiin liikkeelle "selviytymistaistelulla" eli huonoista positioista. Aiheena pako mountista. Mount on alla olevalle puolustava positio, joka tarkoittaa sitä, että töitä on tehtävä päästäkseen pois.

Mustapukuinen ottelija on päässyt mounttiin eli istumaan kaverin vatsan päälle
Käytiin läpi kolme pakoa, näistä ensimmäisenä "katkarapu -pako" (hip escape): omat jalat viedään lähelle omaa takamusta ja sillataan kaveria vähän ylös päin. Samalla valitaan jompi kumpi puoli, ja viedään molemmat kädet - mielellään päällekäin - kaverin reidelle/lantiolle/polvelle. Lähdetään ponnistamaan jaloilla, käännytään kyljelleen ja liikutetaan lantiota pois kaverin alta. Yleensä yksi katkarapuliike ei riitä, vaan näitä joutuu tekemään useamman, joko samalle puolelle tai toiselle kyljelle. Pako on onnistunut vasta, kun on palautettu jonkinlainen guardi, eli saatu omat jalat itsen ja kaverin väliin.
* lantio liikkuu
* jalat ponnistavat
* kädet työntävät
Alla olevalla videolla havainnollistetaan katkarapu-liike, jota tässä paossa käytetään.


Toisena vaihtoehtona käytiin ns. siltapako (upa espace): ensin horjutetaan päällä olijan tasapainoa siltaamalla. Jos kaveri ottaa tukea maasta, viedään oma käsi yläkautta ja suljetaan kaverin toinen tukikäsi kainaloon. Tämän jälkeen sillataan hallussa olevan käden puoleisen olkapään yli, samalla voi auttaa toisella kädellä ja työntää kaveria. Tässä paossa päädytään päälle suljettuun guardiin. Alla havainnollistava video; siinä ensin vangitaan kaverin käsi tämän hakiessa kuristusta ja toisena näytetty pako (kohdasta 3:20) vastaa treeneissä harjoiteltua versiota. Pääasia tässä paossa on, että kaverin toinen käsi (tukipiste) saadaan haltuun.
* lantio tekee työn
* jalat ponnistavat


Viimeisenä käytiin läpi "laiskan naisen/miehen katkarapupako". Tässä paossa tehdään alkuun katkarapu, jotta saataisiin kaverin toinen nilkka haltuun omien jalkojen väliin. Tämän jälkeen työnnetään kaveria polvesta ja samalla käännytään selän kautta toiselle kyljelle. Jälleen kerran tärkeää on liikuttaa omaa lantiota. Alla vielä video aiheesta.


Perjantaina jatketaan!

2 kommenttia:

  1. Ei pitäisi lukea näitä, kun tulee niin ikävä tatamille! No kohtahan mie taas pääsen. ;-) Tsemppiä treeneihin koko Jyväskylän porukalle.

    VastaaPoista
  2. Odottavan aika on väliin pitkä ;) mutta onneksi paluu tatamille tulee aina väistämättä eteen. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista