sunnuntai 26. tammikuuta 2014

SUNNUNTAI 26.1. - PERUSKURSSI: KIMURA JA AMERICANA SIVUSIDONNASTA

Tänään treenien aiheena oli lopetukset sivukontrollista. Kävimme läpi kimuran ja americanan, josta kimuraa on tehty aiemmin guardista alta. Liike on lähes samantapainen myös silloin, kun kaveri on matossa selällään ja tämän käsi on sivulla sormet jalkoihin päin osoittaen. Ensiksi otetaan jalkojen puoleisella kädellä kiinni kaverin ranteesta ja kyynärpää tuetaan kaverin kylkeä vasten. Toinen käsi tuodaan kaverin olkavarren ali ja sillä tartutaan omaan ranteeseen. Molemmissa otteissa käytetään apinaotetta eli ei tuoda peukaloa ranteen ympäri. Ranteilla ”löysätään mopon kaasua” eli niitä käännetään hiukan ulospäin saman tapaisella liikkeellä, kuin jos tarkistaisi rannekellosta aikaa. Näin otteista saadaan niin sanotusti löysät pois. Lukko kiristetään pitämällä kaverin ranne matossa ja viemällä toisen käden kyynärpäätä kohti kaverin päätä.

Americana on hyvin samanlainen kuin kimura, mutta toisin päin: kaverin sormet osoittavat lähtötilanteessa varpaiden sijaan päähän. Jälleen haetaan ensin ote kaverin ranteesta, mutta tällä kertaa pään puoleisella kädellä. Tarttuvan käden kyynärpää tuodaan tiukasti vasten kaverin päätä. Toinen käsi puolestaan tuodaan taas kaverin käsivarren alitse tarttumaan omaan ranteeseen. Taas ”löysätään kaasua” ranteilla ja viimeistellään lukko jalkojen puoleista kyynärpäätä nostamalla.

Nämä lopetukset ovat helposti tarjolla, jos kaverin käsi jää sivukontrollissa irti kropasta. Silloin voi hyökätä suoraan joko kimuralla tai americanalla käden asennosta riippuen. Mikäli kaveri kuitenkin tuo kätensä fiksusti ”raamiksi” päälläolijan kaulaa vasten, joudutaan käsi ensin eristämään lopetusta varten. Yksinkertaisin tapa on työntää jalkojen puoleinen käsi kaverin kyynärtaipeeseen ja painaa käsi sen avulla alas. Vielä paremmin tämä onnistuu, jos liikkeen saa tehtyä jo siinä vaiheessa, kun kaveri on vasta tuomassa kättä kaulaa vasten. Mikäli käsi on jo hyvin kaulalla eikä sitä saada työnnettyä suoraan irti, voidaan sen sijaan ottaa ote kaverin hauiksesta ja ”aurata” käsi maahan oman yläkropan avulla. Tämän jälkeen voikin hakea americanan paikalleen.

Yläkropalla auratessa sekä muutenkin sivukontrollissa tulee kuitenkin huolehtia siitä, ettei nojaa liikaa kaverin yli ja tule käännetyksi itse mattoon. Painopisteen pitäminen matalalla sekä paineen luominen kaverin rintakehän päälle tulee muistaa aina sivukontrollissa - myös lopetuksia haettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti