tiistai 1. tammikuuta 2013

Sunnuntai 30.12.2012 - Avoin guard alta

Päivän teemana oli avoin guardi alta. Keskityimme hakemaan hyvää asentoa ja opettelimme liikkumista. Lukkopainissa tyypillisimmät ohitukset tapahtuvat joko jalkakontrollin avulla tai knee-slide-tyyppisillä, guardin keskeltä tulevilla ohituksilla. Oman asennon tulisi olla siis sellainen, että jalat pysyvät suojassa ja asento riittävän liikkuvana. Toinen jalka pidetään pystyssä ja toinen suojassa maata vasten. Kädet pysyvät hyökkäysvalmiudessa ja selkä vahvana. Tämä tarkoittaa sitä, että asennon ei saa antaa mennä liian matalaksi: päällä oleva voi hyödyntää liian matalan asennon prässäämällä niskan takaa, jolloin asento hajoaa ja ohittaminen on helppoa.

Liikkuminen tapahtuu pystykatkaravulla, joka myös perskatkarapuna tunnetaan. Katkarapuillessa on tärkeää muistaa, ettei molempia jalkoja ammuta eteen ja että toinen käsi pysyy koko ajan suojaamassa päällä olevan hyökkäyksiltä. Käsien avulla estetään päällä olevaa tarttumasta jalkoihin, mutta myös puretaan niskan taakse tulevia otteita. Otetaistelu on tärkeä osa alla olevan peliä. Jos päällä oleva saa napattua jalan kiinni, puretaan otteet mahdollisimman nopeasti pois pyöreällä liikkeellä: viedään jalkaa hieman ylös ja sivulle. Liikkumisen avain on siis hyvässä asennossa ja otetaistelussa. Tässä Martin Aedman erittäin oivallinen video aiheesta:


Guardia pelatessa on tärkeää tunnistaa, koska päältä pelaava on pääsemässä guardin ohi. Ohituksen estäminen on sitä helpompaa mitä aiemmin sen aloittaa. Monesti ohitus päästetään liian pitkälle ja päädytään puristamaan half guardia kiinni. Jos päällä oleva on päässyt prässäämään alla olevan selän mattoon, on katkarapuilu ja raamien rakentaminen jo melkoisen raskasta ja vaikeaa. Siksi olisikin tärkeää oppia tunnistamaan ne tilanteet, joissa oma hyökkäys on menetetty ja on alettava puolustautua. Puolustautuessa rakennetaan raami lähimpään pisteeseen vastustajassa ja aletaan katkarapuilla. Raami eli käsi tulisi saada mahdollisimman suoraksi. Tämän jälkeen katkarapu tulisi tehdä niin, että lantio todella liikkuu kauemmas vastustajasta. Kuten sanottu, mitä aiemmin puolustaudutaan, sitä helpompaa ja varmempaa onnistuminen on (kts. video kohdasta 12 min).

Guardin pelaaminen alta ei tietenkään ole pelkkää puolustautumista vaan ajatuksena on päästä hyökkäämään heti kun mahdollista. Hyökkäys voi olla sweeppi tai lopetus. Alta pelatessa olisi hyvä olla selkä ajatus siitä, mitä halutaan tehdä. Jos jäädään puolustamaan ja empimään hyökkäyksen kanssa, annetaan päällä olevalle aikaa rakentaa omaa hyökkäystään. Aluksi kannattaa keskittyä yhteen tai kahteen hyökkäykseen, joita lähtee alta kokeilemaan, ajan myötä tekniikka-arsenaali kasvaa ja hyökkäyksiä alkaa löytyä enemmän.

Tänään teimme hyökkäyksenä kahta jalkalukkoa: heel hook ja toe hold. Ensimmäisenä videon alussa esiintyvä heel hook:


Jos heel hook ei onnistu tai jos sitä ei vaan halua käyttää, on samasta asetelmasta mahdollista vaihtaa toe holdiin. Videossa eri asetelmasta toe holdin mekaniikka:


Nämä kaksi jalkalukkoa ovat sallittuja ADCC-lukkopainissa. Heel hookin kanssa tulee olla varovainen sekä tekijänä että vastaanottajana. Kyseinen lukko voi vahingoittaa polvea pahastikin, joten sen toteuttamisen kanssa tulee olla hyvin kontrolloitu. Sama pätee tietty kaikkiin nivellukkoihin ja kuristuksiin. Jos on ottavana osapuolena eikö tiedä mihin suuntaan lopetusta tulisi paeta, on parasta taputtaa ja kysyä pakoneuvoja kaverilta tai ohjaajalta. Lopetuksen tekijän on hyvä muistaa, että lopetus kannattaa treeneissä päästää ennemmin irti kuin vääntää väkisin jääräpäiselle kaverille, joka ei aio taputtaa.

Martinin videoiden lisäksi suosittelen kaikkia tiedonnälkäisiä tutustumaan Martinin blogiin osoitteessa: http://martinaedma.bjj.ee/
Blogista löytyy tiukkaa asiaa varsinkin posturesta ja sen tärkeydestä bjj:ssä ja lukkopainissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti