tiistai 8. tammikuuta 2013

Varusteet

Lukkopainin voi aloittaa hyvin minimaalisilla varustehankinnoilla. BJJ:tä varten on hankittava lajiin suunniteltu kimono/gi, joskin myös judo-gi sopii materiaalinsa puolesta hyvin. Ensimmäisenä varusteena peruskurssilaisen kannattaa hankkia hammassuojat, joita saa halvimmillaan parilla eurolla urheiluliikkeistä. Tässä luettelo mahdollisista varusteista sekä muutamia linkkejä nettikauppoihin, joista noita kyseisiä vermeitä saa tilattua.

Hammassuojat: Kuten mainittu, hammassuojia saa lähes kaikista urheilukaupoista. Painilajeihin riittää hyvin ns. yksinkertainen hammassuoja. Tarjolla on myös paksumpia malleja, joissa on suojakuoren lisäksi esim. geelikerros. Painissa tulee harvoin niin kovia tärskyjä, että moisille olisi tarvetta. Joillain hammaslääkäriasemilla voi halutessaan teettä todella laadukkaat suojat omalle purukalustolle. Hintaa näille suojille tulee toki huomattavasti enemmän, mutta laatu on myös sen mukaista. Yksinkertaiset perussuojat maksavat n. 5-10 €.

Hammassuojia saa mm. läpinäkyvinä.

Tekninen paita/rash guard: Molemmissa lajeissa pyöritään paljon maton pinnassa, joten varsinkin selän ja hartioiden iho voi olla kovallakin koetuksella. Tavallinen puuvillainen paita saattaa hiotessaan olla epämukava ja hangata. Monet käyttävät rash guardia eli elastisesta materiaalista valmistettua tiukkaa paitaa. Saman asian ajavat monet aluspaidoiksi suunnitellut urheilupaidat. Teknisten paitojen etu on niiden joustavuus ja se, että ne eivät ime hikeä itseensä niin paljon kuin puuvillaiset paidat. Hankaus vähenee ja iho pääsee vähän vähemmällä. Suosittelen paitoja, jotka peittävät hartiat.

Trikoot/shortsit: Lukkopainissa käytettävät shortsit voivat olla periaatteessa millaiset tahansa, kunhan niistä ei löydy taskuja, vetoketjuja tai mitään muitakaan härpäkkeitä, jotka voisivat satuttaa painikaveria tai joihin sormet/varpaat saattaisivat tarttua. Paini on vauhdikasta ja shortsien olisi hyvä olla sellaista materiaalia, joka kestää hieman kovempaa kulutusta ja jopa repimistä. Varsinaisia lukkopainishortseja on tarjolla vaikka millä mitalla ja hintahaarukka on melkoinen. Jotkut käyttävät shortsien sijaan tai niiden alla trikoita. Trikoot suojaavat polvien ja jalkojen ihoa. Tarjolla on virallisia "painihousuja", mutta tavalliset jumppatrikoot ajavat saman asian. Virallisten painivaatteiden etu on se, että ne kestävät yleensä paremmin kovaa kulutusta, mutta mitään pakollisuuksia ne eivät ole.

Painitrikoot työntouhussa.

Polvisuojat: Jos polvien iho on herkkä ja polvet tuntuvat ärtyvän mattokosketuksesta, kannattaa hankkia kevyet, pehmeät polvisuojat. Esimerkiksi lentopalloon tarkoitetut polvisuojat käyvät lajiin hyvin. Niitä saa useimmista urheilukaupoista ja hinta on huokeimmillaan n. 10 €/pari. Polvisuojissa ei saisi olla metalliosia tai muita ulokkeita, jotka voivat vahingoittaa painikaveria tai repiä vaatteita. Kamppailuvarusteliikkeistä on saatavissa myös painiin suunniteltuja polvisuojia, jotka saattavat olla rakenteeltaan hieman jyhkeämpiä kuin vaikkapa lentopallosuojat.

Korvasuojat: Korvasuojat eivät ole millään tapaa välttämättömät ellei korvien kanssa ole ongelmia. Korvistaan tarkka voi toki halutessaan pitää suojia ennaltaehkäisevästi. Itse hankin korvasuojat vasta kun toinen korvani turposi treenien jälkeen. Suojia pidin sen aikaa, että turvotus laski ja korva tuntui taas normaalilta. Korvasuojien avulla voi nuo pienet turvotukset hoitaa kuntoon ilman tyhjennystä tai treenitaukoa, joten jos korvien kanssa tulee ongelmaa, niin suojia voi harkita. Useimmilla ei ole mitään tarvetta näille suojille.

Korvasuojat korostavat itse kunkin älyllistä habitusta.

Gi/puku/kimono: BJJ-treenejä varten täytyy olla puku. Markkinoilla on lukematon määrä erilaisia malleja, värejä ja merkkejä. Kilpailuissa hyväksytyt värit ovat valkoinen, sininen ja musta, joten jos kisaamaan aikoo, kannattaa puvun väriksi valita joku näistä kolmesta. Useimmat bjj-puvut on tehty niin sanotusti miesten leikkauksella eli ne ovat naisille useimmiten hiukan leveitä. Pukuja saa parhaiten nettikaupoista. Puvun esittelyn yhteydessä on usein mittataulukko, josta voi arvioida itselleen sopivaa kokoa. Jotkut firmat tarjoavat myös naisille suunniteltuja malleja, jotka ovat useimmiten miellyttävämpiä paremman istuvuutensa vuoksi. BJJ:ssä voi käyttää myös vaikkapa judopukua, joka on bjj-puvun tapaan valmistettu hieman raskaammasta materiaalista kuin vaikkapa karatepuvut. Puvunhan tulee tosiaan kestää repimistä, joten kannattaa hankkia kerralla kunnollinen. Pukujen hinnat sijoittuvat välille 90-250 €. Korkeampi hinta ei aina välttämättä tarkoita parempaa laatua. Ennen puvun hankintaa kannattaa kysellä ohjaajilta ja treenikavereilta käyttökokemuksia ja sovittaa muiden pukuja sopivan koon ja mallin löytämiseksi.

Vyö: Puvun lisäksi pitää olla vyö, jolla puku sidotaan kiinni. Lajin aloittavat voivat tilata itselleen valkoisen vyön. Useimmiten ylemmät vyöt saa graduoinnin yhteydessä seuralta.

Urheiluteippi: Urheiluteippi on kätevä kaveri, jota kannattaa kantaa mukana treenilaukussa. Sillä saa paikattua nopeasti pieni nirhaumia ja haavoja, joita painissa saattaa joskus tulla. Teippi pysyy painin tiimellyksessä iholla paremmin kuin laastari.

Tässä muutamia linkkejä luotettaviksi todettujen kamppailuvarusteita myyvien firmojen sivuille:
http://www.kamppailuvaruste.fi/
http://www.tatamifightwear.fi/
http://www.gripsathletics.com/
http://www.atamaeurope.com/
http://www.jabb.se/
http://www.holtz.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti