lauantai 19. tammikuuta 2013

perjantai 18.1. - peruskurssi: pako sivusidonnasta

Palattiin kurssin alkupuolelta tuttuun positioon, sivusidontaan, tällä kertaa alla olevan näkökulmasta. Alla olijan tehtävä on päästä alta pois, eikä se yleensä ole helppoa. Pakoon on kuitenkin olemassa melko yksinkertainen muistisääntö:

1. raamit
2. silta + katkarapu

Tällä pääsee pitkälle. Raamit tarkoittavat käytännössä käsiä, jotka sijoitetaan itsen ja päällä olevan kaverin väliin. Tätä katsottiin ns. perussivusidonnassa, jossa päällä olijalla on pää-kainalo -kontrolli, ja polvet kontrolloivat lantiota ja kaverin puoleista hartialinjaa. Alla olijan ensimmäinen tehtävä on saada omat kädet tähän väliin, helpottamaan päällä olijan luomaa painetta. Tämä onnistuu yleensä siltaamalla ja samalla viemällä kaverin puoleinen käsi itsen ja kaverin välille. Toisen käden voi kiertää kaverin pään etupuolelle, itsen ja kaverin kaulan/hartialinjan väliin. Kädet ovat hyvin paikoillaan, kun kyynerpäät ovat lähellä kylkiä ja itsen ja kaverin välissä on koko kyynervarsi. Ei siis pelkät kämmenet.

Tämän jälkeen koittaa vaihe kaksi, silta ja katkarapu. Siltaamalla saadaan kaverin painetta pikkuisen kevennettyä ja samalla pyritään viemään lantiota katkarapuilemalla kaverista pois päin. Paras suunta ei ole suoraan sivulle vaan hieman ylätakaviistoon. Oma vartalo pyritään kääntämään kaveria kohti, ja raamien eli käsien tehtävä on pitää kaverin yläkroppa pikkuisen kauempana. Katkarapuja voi joutua tekemään useammankin, sillä pakeneminen on työlästä. Kun tilaa on, viedään oma alempi jalka itsen ja kaverin väliin ja pyritään palauttamaan guardi.

Toisena vaihtoehtona katsottiin ns. testokääntöä. Nimestä jo kuulee, että kyseessä on eräänlainen voimaa vaativa liike. Harva saa kuitenkaan tehtyä kääntöä pelkällä voimalla, vaan kaverin liikettä täytyy käyttää apuna. Testokäännössä ei haeta raameja väliin, vaan halataan kaverin kroppa tiiviisti itseä vasten. Aluksi sillataan voimmakkaasti kaveria kohti, jolloin tämän luonnollinen reaktio on painaa vastaan. Tätä liikesuuntaa hyväksi käyttäen sillataan kaveri vastakkaiseen suuntaan itsen yli. Vaatii ajoitusta, mutta voi onnistua.

Sivusidonnasta voi myös paeta kaverista pois päin ns. kilpikonna -positioon. Tällöin täytyy olla tarkkana, ettei kaveri pääse ottamaan selkää...mutta siitä lisää sunnuntaina.

Yleisenä huomiona voisi todeta, että aina ei ole pakko odottaa sivusidontaan saakka. Kaverin lähtiessä ohittamaan guardia voi tilannetta jo ennakoida viemällä raamit eli kädet itsen ja kaverin väliin ja samalla sillata ja katkarapuilla oma lantio pois päin kaverista. Huomattavasti helpompaa ja "kevyempää" kuin taistella itseä pois alta sivusidonnasta. Alla ollessa täytyy myös mountin tapaan muistaa, että käsiä ei kannata työntää suoraksi; yksi raamien lisätehtävä onkin saada kädet parempaan turvaan itsen ja kaverin väliin, ja näin ennaltaehkäistä myös lopetuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti