tiistai 29. tammikuuta 2013

BJJ European Open 2013

BJJ:n EM-kisat käytiin perinteisesti tammikuisessa Lissabonissa viime viikon lopulla. Jyväskylän kisatiimi koostui tällä kertaa seitsemästä ottelijasta; naiskauneutta näistä edustivat viisi.

Kisaurakan aloittivat torstaina Heli, Elina ja nykyisin kuopiolainen, mutta X-jyväskyläläinen Emmi B. Heli teki EM-debyyttinsa -58,5 kiloisissa sinivöissä. Heliä vastaan asteli Coelhao Jiu-Jitsua edustanut Amal Amjahid. Ottelu alkoi lyhyellä otetaistelulla, ja nopealla Amalin guardiin vedolla. Heli sai alkuun pidettyä guardin auki ja haettua ohittamiseen vaadittuja otteita, mutta Amal pelasi sitkeästi guardia saaden Helin lopulta triangeliin. Heli lähtiessä puolustamaan kuristusta vastustaja nappasi käden kiinni kesken pakoyrityksen ja viimeisteli lopetuksen tiukalla käsilukolla. Nyt on kansainväliset arvokisat korkattu Helin osalta, ja jatkossa odotammekin lisää!

Heli valmistautuu.
Elina kisasi seuraavana sinivöisten -64 sarjassa. Valitettavasti Elinan ensimmäisen kierroksen vastustaja ei jostain syystä ilmaantunut paikalle, jolloin edessä oli pitkä odotus seuraavaa kierrosta odotellessa. Tällä kierroksella vastaan asettui Batatinha Team Italian Veronica Pe'. Elina sai ottelun napakasti käyntiin suunnitelman mukaisesti guardiin vedolla, josta tämä lähti hakemaan sweeppiä. Veronica oli kuitenkin hereillä ja lähti guardin ollessa auki hakemaan ohitusta. Elina joutui puolustautumaan kilppariin kääntymällä, mutta vastustaja sai harmittavasti haltuun Elinan toisen käden, eikä Elina päässyt pakoon käsilukosta. Viime vuoden EM-pronssi ei tällä kertaa kirkastunut, mutta kisakevät on vasta alussa.

Elina.
Emmi kruunasi torstaipäivän ottelemalla -69 sinivöisissä, niin ikään BJJ:n EM-debytanttina, vaikkakin kokeneena kisaajana. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui niin ikään kokenut Tanskan Check Matin Mille Pedersen. Mille aloitti tuttuun tapaansa vetämällä Emmin suljettuun guardiin, jota Emmi lähti heti avaamaan pystyyn nousemalla. Tästä Mille sai haettua sweepin ja eteni Emmin selkään. Emmi sai paettua hyvin selkäkontrollista ja ottelu palasi alun kaltaiseen guardipeliin Millen ollessa edelleen alla. Emmi sai pariin kertaan guardin hyvin auki, muttei päässyt kunnolla hakemaan ohitusta Millen palauttaessa suljettua. Viimeisen minuutin aikana Emmi lähti hakemaan suoraa nilkkalukkoa, mitä Mille joutuikin puolustamaan tosissaan. Lopetus ei kuitenkaan osunut kohdalle, ja Mille vei ottelun pisteillä. Loistava matsi Emmiltä, vaikka tappio tulikin tällä kertaa!

Emmi ja Mille.
Perjantaina oli purppuravöiden eli Hannan vuoro. Hanna otteli -69 kg -sarjassa. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asteli Mauro Chueng Jiu-Jitsua edustanut Luana Galo Oliveira. Ottelu alkoi pystytaistelulla, jossa molemmat hakivat määrätietoisesti alasvientiä. Luana yritti shootata Hanna jalkoihin, minkä tämä puolusti ottamalla tiukan giljotiinin pystyssä. Luana sai lopulta puolustettua lopetuksen ja sai samalla otteen Hannan toisesta jalasta. Sprawlaus ei aivan riittänyt ja Luana sai vietyä Hannan mattoon. Matossa Hanna otti kiinni suljetun guardin ja lähti rikkomaan kaverin postuuraa. Luana kuitenkin piti position hyvin, joten Hanna nousi alta uudelleen pystyyn Luanan seuraten perässä. Molemmat hakivat jälleen alasvientiä; Hannan ensimmäinen yritys ei aivan onnistunut, mutta toinen uhrautumisheitto päätyi loistavasti mattoon saakka Hannan päästen samalla prässäämään päältä. Loppu matsi menikin Hannan hakiessa ohitusta ja kontrolloidessa tiukasti Luanaa. Matsin loppupuolella Hanna pääsi melkein ohi, mutta Luana ehti palauttaa guardin ennen pisteitä. Hannalle siis pistevoitto ja pääsy semifinaaliin.

Hanna ja Luana.
Hannan semifinaalivastus ei valitettavasti päässyt painoon, ja joutui täten diskatuksi. Hanna eteni siis finaaliin, jossa kohtasi Gracie Barran Anna Polakin. Anna aloitti ottelun guardiinvedolla. Annan sinnikkäät sweeppiyritykset tuottivat lopulta tulosta ja Hanna joutui alle. Anna pääsi kontrolloimaan päältä ja pääsi lopulta ohi Hanna guardista. Hanna palautti guardin ja haki siitä sweepin päästen päälle. Otteluajan lähetessä loppua Hanna haki vielä tiukkaa giljotiinikuristusta, mutta aika ei aivan riittänyt lopetuksen perille viemiseen, ja Anna vei finaalin pisteillä. Tuloksena siis EM-hopeaa Jyväskylään!

Hanna pääsi näin ollen myös ottelemaan avoimeen, joka käytiin samana päivänä neljä tuntia myöhemmin. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui Akxe BJJ:n Ida Fløisvik. Aamun lataus oli hieman jo huvennut ja terävämmin aloittanut Ida sai vietyä Hannan mattoon ja kontrolloitua tiukasti half guardia päältä. Hanna taisteli sitkeästi ja sai lopulta palautettua ottelun suljettuun guardiin. Tästä Ida nousi pystyyn, jolloin Hanna avasi guardin tiputtautuen siitä alas ja yrittäen sweeppiä. Ida oli kuitenkin hereillä ja sprawlasi takaisin päälle prässäämään. Ida sai haettua rannelukon kohdalleen, ja vei lopulta ottelun hieman ennen täyttä aikaa. Kaiken kaikkiaan loistava päivä Hannalta, vaikka avoimessa henkinen lataus oli jo laskenut. Tämä oli mahtava tapa aloittaa uusi kisavuosi 2013!

-69 kg mitalistit.
Allekirjoittaneen oli tarkoitus kisata sunnuntaina ruskeavöisten raskaassa sarjassa. Voiton vei kuitenkin tällä kertaa vatsatauti, ja kisat jäivät osaltani väliin. Harmittaa! Toisaalta, näitä sattuu ja uusia kisoja tulee. Enpä ole aiemmin joutunut jättämään kisoja väliin sairaana, joten toivottavasti en jatkossakaan liian usein.

Hilti BJJ Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti