keskiviikko 16. tammikuuta 2013

sunnuntai 13.1. - peruskurssi: hip bump -sweep ja kimura suljetusta guardista

Sunnuntain treeneissä käytiin läpi peruskurssi ensimmäinen sweeppi ja lopetus. Lähtöpositiona oli suljettu guard alta. Ihan alkuun katsottiin päällä olevan kaverin posturen rikkomista: kaverin tukipisteet eli kädet täytyy poistaa tieltä. Tämän voi tehdä yksinkertaisesti ottamalla kaveria ranteesta kiinni ja siirtämällä käden pois. Otteen voi hakea tarvittaessa myös kaverin pään takaa - ei aivan niskan kohdalta, vaan kaverin takaraivon tienoilta. Tällöin kaverin on vaikeampi vastustaa vetoa. Vaihtoehtoisesti voi myös ottaa ns. halausotteen kaverin kainalosta, yleensä yhdeltä puolelta helpompi, ja vetää kaveri koko kropalla alas. Lantio ja jalat tekevät myös työtä heijaten kaveria alas. Pelkillä käsillä vetäminen on nimittäin raskasta ja usein mahdotontakin.

Sweep eli kääntö tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että alla oleva kaveri kääntyy päälle johonkin positioon. BJJ:ssä ja lukkopainissa on hieman eri säännöt sweepin pistelaskun suhteen, mutta periaatteessa on aina hyvä, jos alta pääsee päälle, olipa tyyli mikä tahansa ja lähtötilanne mistä positiosta tahansa. Kurssin ensimmäinen sweeppiä kutsutaan nimellä hip bump -sweep. Nimestä voi päätellä, että lantio näyttelee suurta osaa tässä käännössä. Sweepatessa lähdetään viemään omaa ylävartaloa ristiin kaverin olan yli, otetaan tämän tukikäsi haltuun ja samalla "lyödään" (bump) voimakkaasti kaveri ympäri oman lantion avulla. Alla olevan videon ope kuvaa lantion liikettä samanlaiseksi kuin pyrkisi tekemään kiertopotkua kaverin läpi. Hip bump on helpompi toteuttaa, jos kaveri nojaa guardissa hieman taakse päin tai on vaihtoehtoisesti liikkumassa siihen suuntaan. Tällöin set up'ina voi toimia kaverin posturan rikkominen, jota puolustaessa kaverin täytyy liikkua takaisin pystyyn.


Päivän lopetuksena katsottiin kimura eli olkapäälukko suljetusta guardista. Kimura ja hip bump kulkevat ns. käsi kädessä, sillä usein toista hakiessa toisellekin aukeaa paikkoja. Treeneissä lähdettiin hakemaan kimuraa tilanteesta, jossa kaveri puolustaa hip bump -sweeppiä, mutta kimuraa voi lähteä hakemaan myös ensisijaisesti. Kimuraa haettaessa kurotetaan samalla tavalla kaverin hartian yli kuin hip bump sweepissäkin. Kaverin käsi otetaan haltuun omaan kainaloon. Toisella kädellä otetaan kiinni kaverin ranteesta ns. apinaotteella, eli peukaloa ei kierretä käden ympärille, ja samalla otetaan kaverin hartian yli menevällä kädellä kiinni omasta ranteesta. Palataan itse selälleen, ja samalla käännytään suurinpiirtein 90 asteen kulmaan kaveriin nähden, ja viedään oma jalka tämän selän yli. Lukko kiristyy parhaiten kun ensin halataan kaverin käsivarsi tiukasti itseä vasten ja sen jälkeen lähdetään kiristämään viemällä kaverin kättä ranteen kohdalta ylös päin. Käden täytyy olla vähintään 90 asteen kulmassa, jotta lukko tulisi nopeasti. Selän yli kulkevalla jalalla estetään kaveria nousemasta ylös. Alla oleva video on ehkä helpompi tapa muistutella kimura mieliin kuin yllä oleva selostus :)

 
Lopetuksista: kurssilla käydään läpi, missä minkäkin lopetuksen pitäisi tuntua, miten niitä kiristetään hallitusti ja miten niihin luovutetaan eli taputetaan. Yleisohjeena voisi sanoa, että etenkin niiden, joilla on yliliikkuvat nivelet, kannattaa olla tarkkana ollessaan lukotettavana. Lukottajan tehtävä on kiristää lukko hallitusti, mutta samoin lukotettavan tehtävä on luovuttaa, jos pakoon pääsyä ei ole. Treenaaminen on kivointa kun sekä itse että treenikaverit pysyvät ehjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti