Lähdimme liikkeellä kilpikonnapuolustuksesta eli tilanteesta, jossa alla oleva on polvillaan suojaten käsillä kainaloita. Päällä olevan tulee päästä kontrollimaan kaveria hartialinjan takapuolelta. Kontrolli toteutetaan tuomalla painetta alla olevan lantion päälle joko kylkipuolelta tai suoraan takapuolelta. Selkäkontrollia lähdettiin rakentamaan kyljen puolelta hakemalla ns. seatbelt-ote kiinni. Seatbelt/turvavyö-otteessa toinen käsi tuodaan suoraan kaulan edestä ja toinen kainalosta eli kyseessä on tuttu pää-käsikontrolli, joka toteutetaan selkäpuolelta. Pyrkimyksenä on saada oma rintakehä mahdollisimman tiiviisti ja hyvin kiinni kaverin yläselkään. Tämä kontakti onkin selkäkontrollissa hyvin keskeinen tekijä: ilman hyvää yläkropan kontrollia pakenevan kaverin hallitseminen on vaikeaa.
Samaan aikaan yläkropan kontrollin kanssa lähdettiin vetämään kaveria kumoon kilpikonnasta. Kylkipuolella ollessa oma jalka on kaverin jalan vieressä. Kun lähdetään hakemaan yläkroppaa kiinni, tehdään pieni "hyppäys" eli vaihdetaan omien jalkojen paikkaa. Tarkoituksena on saada aikaa voima, joka keikauttaa kaverin kyljelleen tai selälleen samalla kun hakeudutaan itse kiinni selkäpuolelle seatbeltin avulla. Jos mahdollista, niin heilautuksen aikana yritetään saada yksi tai molemmat hookit sisään. Kävimme läpi tilannetta, jossa heilautuksen aikana saadaan sisään yksi hookki.
Kun yläkroppa on hyvin kontrollissa ja yksi hookki on sisässä, lähdetään kääntämään kaveria sille kyljelle, jonka puolella meillä on hookki. Tämä tehdään siitä syystä, että kaverin pakoväylä on sillä puolella, jossa hookkia ei ole. Kun on päästy hookin puoleiselle kyljelle, lähdetään rakentamaan tietä toisen hookin sisäänlaittamiseksi. Toinen polvi asetetaan lantion ympärille ja haetaan omat jalkapöydät vastakkain. Samalla puristetaan koko ajan polvia yhteen. Tästä syntyy kaverin lantion ympärille painetta. Polvien puristus säilytetään koko ajan ja samalla lähdetään oikaisemaan omaa selkää vetäen kaveria suoraksi. Hyvin sijoitetun paineen ansiosta kaverin kylki "aukeaa" ja oma hookki on helppo laittaa sisään.
Kun selkäkontrolli on saatu, voidaan lähteä hyökkäämään tänään opetetulla rnc-kuristuksella (rear naked choke/takakuristus):
Rnc:tä voidaan hyödyntää myös siinä tilanteessa, kun molempia hookkeja ei ole saatu vielä paikoilleen. Varsinkin tilanteessa, jossa yksi hookki on sisässä ja haetaan kaverin "oikaisua" on hyvä lähteä hyökkäämään kaulalle rnc:llä. Tällöin toinen joutuu keskittymän sekä kaulan puolustamiseen että hookin torjumiseen. Jos hookkia ei saa sisään, niin kuristus voi edelleen onnistua ja päin vastoin. Kuristuksen voi toki yrittää tehdä silloinkin kun kumpikaan hookki ei ole sisässä, mutta kontrolloiminen voi olla vaikeampaa.
Tässä vielä video koko toimituksesta. Yksityiskohdat vaihtelevat taas hieman, mutta kokolailla samasta asiasta on kyse:
Tärkeät yksityskohdat:
- yläkropan kontrolli on kaiken ydin. Rintakehä pysyy yläselkää vasten, ja jos tämä yhteys purkautuu, se pyritään palauttamaan mahdollisimman pikaisesti.
- kun toinen hookki on sisässä, tulee hakeutua aina hookin puoleiselle kyljelle.
- toisen hookin sisäänsaamiseksi on hyvä luoda kunnollinen paine kaverin lantiolle ja tehdä kunnolla tilaa omalle jalalle.
- maltti on tärkeää. Kun päästään kontrolloimaan selkäpuolelta, ollaan vahvoilla, ja onkin tärkeää rakentaa kontrollia ja lopetuksia maltilla ja hyvillä otteilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti