sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Perjantai 4.1. - peruskurssi: pako mountista

Peruskurssin treenit pyörähtivät hyvin käyntiin, ja ainakin ensimmäisellä kerralla meitä oli huikeat 24 tyttöä matolla. Päivän teemana oli pako mount -positiosta ts. tilanteesta, jossa kaveri on päässyt istumaan torson päälle ja itse ollaan selällään.

Ensin katsoimme ns. silta - katkarapu paon. Liike perustuu yhdelle bjj:n ja lukkopainin perusliikkuvuusharjoituksista, katkaravulle. Tässä kaksi videota, jossa ko. liikettä harjoitellaan. Mount paossa korostuu jälkimäisen videon lantion liike, jotta kaveri päällä saadaan kunnolla horjumaan.


Mount positiossa alla olevan on pakko tehdä töitä onnistuakseen paossa. Positio on päällä olijalle yksi parhaita positioita, joten alla olija on toisin sanoen pulassa. Alla olija ei voi työntää käsiään minne tahansa, sillä nämä ovat alttiina lopetuksille. Käsiä on kuitenkin pakko käyttää, ja niillä työnnetään kaveria joko polvista tai lantiolta, mikä itselle parhaiten sopii. Kädet on hyvä laittaa työntövaiheessa päällekäin, jolloin siitä tulee voimakkaampi. Jaloilla ponnistetaan, eli sillataan ja samalla käännytään kyljelleen. Tavoitteena on tehdä niin monta silta - katkarapuliikettä, että alta pääsee pois. Usein on pakko tehdä useampi kuin yksi kaverin ollessa hallitsevassa positiossa. Pako on onnistunut kun kaveri on saatu palautettua kunnolla guardiin, jolloin puolustamisen voi vaihtaa hyökkäykseen.

Katsoimme myös toista pakoa, siltaamista. Tällöin kaverin tasapainoa horjutetaan siltaamalla, jotta tämän tasapaino horjuisi ja tämän on pakko ottaa tukea maasta. Toinen kaverin käsistä haukataan omaan kainaloon ja sillataan saman puolen oman olan yli kaveri ympäri. Tällöin päädytään itse päälle guardiin. Kaverin käden voi plokata myös muualle kuin kainaloon, ja joskus tämä pako voi toimia esimerkiksi tilanteessa, jossa tämä kontrolloi otteella niskan takaa. Tärkeintä on saada käsi jollain tapaa haltuun, jotta kaverilla ei ole tukipistettä ottamassa vastaan sillan lähtiessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti