keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Tiistai 8.1. - Peruskurssi: Suljettu guard ja sen avaus

Päivän aiheena oli suljetussa guardissa oleminen ja sen avaaminen. Koska pyörää on turha keksiä uudestaan, lainaan Venlan viime vuonna aiheesta kirjoittamaa blogitekstiä:

"Positioista käytiin läpi suljettua guardia. Guardiksi kutsutaan positiota, jossa omat jalat ovat itsen ja kaverin välissä tai kierretty kaverin ympärille/yhden jalan ympärille. Suljetussa guardissa kaveri on jalkojen välissä ja alla oleva on "sulkenut" jalkansa tämän ympäri laittamalla nilkat ristiin.

Päivän treeneissä keskityimme guardissa päällä olevan asemaan. Vaikka guard on neutraali positio, on alla olevalla enemmän keinoja lopetusten hakuun. Tämän lisäksi alla oleva pyrkii päälle joko sweeppaamalla tai menemällä selkään. Päällä olevan tehtävänä onkin välttää nämä yritykset sekä keskittyä avaamaan suljettu guard. Avaamisesta ei saa vielä pisteitä, joten päällä olijan täytyy myös ohittaa kaverin jalat päästen joko sivusidontaan tai suoraan mounttiin.

Suljetussa guardissa oleminen:

- Jotta guardin avaaminen onnistuu, on ensin löydettävä hyvä asento. Selkä pyritään pitämään suorana. Voima tähän tulee lantiosta ja keskivartalon jännittämisestä. Katseen voi yllä olevan kuvan tavoin pitää suoraan eteenpäin, sillä tämä auttaa selän suorana pysymisessä. Täytyy myös varoa nojaamasta liian eteen tai taakse, sillä alla olija voi hyödyntää tätä "epätasapainoa".

- Käsien tehtävänä on toimia tukipisteinä, jotka estävät niin kaverin nousemisen ylös kuin tämän yritykset horjuttaa asentoa eteenpäin. Toinen käsi sijoitetaan kämmen alas päin kaverin lantiolle, toinen keskelle rintakehän alaosaa. Näistä etumaisen rooli korostuu tässä vaiheessa; jos kaveri vetää käden pois, sijoitetaan taaempi käsi etumaisen paikalle. Tätä vaihtelua voi joutua tekemään paljonkin, ja sitä voisi kutsua nimellä "liikkuvat kädet". Omat kyynerpäät on syytä pitää kaverin reisien sisäpuolella, sillä muutoin ne ovat alttiina lopetuksille.

- Jos kaveri saa rikottua ns. postuuran, eli vedettyä alas, voi hyödyksi käyttää "turva-asentoa". Tällöin oma pää sijoitetaan keskelle kaverin rintakehää kasvot suoraan alas, ja omat kädet liimataan tiukasti kaverin kylkiin. Tähän asentoon ei voi jäädä pitkäksi aikaa, mutta se vaikeuttaa lopetusten hakemista. Asennosta pyritään takaisin ylös liu'uttamalla kädet kyynerpäät edellä takaisin kaverin sisäreisiä vasten ja samalla nousemalla pystyyn koko selän avulla. Voima lähtee jälleen lantiosta.

Suljetun guardin avaaminen:

- Guardin voi avata ns. ylös nousten. Silloin haetaan kaverin käsi kiinni ja painetaan se tämän vatsaa vasten. Tätä tukipisteenä käyttäen nostetaan ensin toinen jalka pystyyn (kiinni otetun käden puoleinen ensin) ja sitten toinen. Samalla noustaan jalkoja käyttäen seisomaan. Ei siis nosteta selällä. Seistessä on hyvä korjata asentoa siten, etteivät molemmat jalat ole samassa tasossa. Tämä estää kaveria horjuttamasta tasapainoa. Jos guard on edelleen kiinni, painetaan se auki kaverin polvesta. Guardin auettua voi vaihtoehtoisesti jäädä seisomaan tai palata alas kuitenkin huolehtien siitä, ettei kaveri palauta guardia uudestaan kiinni. Avaaminen on rankkaa työtä, eikä sitä kannata joutua tekemään uudestaan." Jos palataan alas, nostetaan toinen polvi pystyyn, joten kaveri ei saa suljettua guardia uudestaan.

Perjantain treeneissä lähdetään sitten ohittamaan guardia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti