maanantai 1. joulukuuta 2014

Perjantai 28.11. peruskurssi: selkäpako

Tällä kertaa opeteltiin, kuinka päästä pakoon, jos kaveri on päässyt selkäkontrolliin. Kuten selkäkontrollia edellisenä sunnuntaina läpikäydessä todettiin, on se parhaita mahdollisia positioita johon päästä. Pakeneminen selkäkontrollista ei ole (kuten ei pakeneminen yleensäkään) kovin kaunista vaan vaatii töitä.


Kun kaveri on päässyt selkään, tärkeintä on muistaa tuoda leukaa rintaan. Jo pelkästään tämä pieni liike hidastaa kaverin kuristusyrityksiä huomattavasti. Jos kaverilla on kuristusote kiinni, pitää ensin saada aina tilaa, että saadaan tuotua oma leuka rintaan. Tuodaan molemmat kädet kiinni kaverin kuristavaan käteen ja vedetään, jotta saadaan vähän tilaa. Toisena asiana voi aina ”kilauttaa kaverille” eli tuoda kämmentä vasten korvaa; näin suojataan kaulaa.Lisäksi käsiä ei kannata tässäkään positiossa ojennella liikaa, eli muista pitää kyynärpäät lähellä omaa kroppaa. Nämä asiat on hyvä pitää siis mielessä koko ajan jos kaveri on selässä!

Yleensä kaveri lähtee RNC:tä tehdessään kaatumaan kuristavan käden puolelle, eli sille kyljelle, jossa käsi on kaulalla. Pakenijalle on luonnollisesti parempi, että oltaisiin juuri vastakkaisella kyljellä. Jos kaveri on saanut käännettyä kuristavan käden puolella, kannattaa yrittää kääntää paketti toiselle kyljelle. Kun on päästy sille kyljelle, jolla kaverin käsi on kainalossa, lähdetään tiputtamaan itseä hieman alaspäin. Tämän jälkeen tehdään maton puoleisella potkaisuliike, niin että saadaan kaverin hookki purettua. Hookki lähtee helpommin irti, kun tuodaan omaa jalkaa ensin kunnolla ylöspäin ja vasta tämän jälkeen potkaistaan alaspäin. Kun saadaan hookki purettua lähdetään tuomaan omaa selkää ja päätä vasten mattoa kaverin viereen. Kun päästään möyrimään selkää vasten mattoa, kaveri yleensä kääntyy päälle, koska tajuaa menettäneensä selkäkontrollin. Tästä päädytään aika usein esim. half guardiin, jota tullaan käymään läpi peruskurssilla piakkoin. Jos kaveri ei kuitenkaan käänny päälle, kannattaa kääntää itsensä päälle.

Jos ei millään saada käännettyä pakettia vaan ollaan kaverin kuristavan käden puoleisella kyljellä, pako on miltei sama kuin aiemmassakin tapauksessa. Tässä pitää kuitenkin ensin saada purettua kuristusote. Lähdetään tiputtamaan taas omaa painoa alaspäin, muistetaan pitää leuka rinnassa. Työnnetään molemmilla käsillä kaverin kuristavaa kättä ylöspäin, esim. kyynärpään kohdalta käden saa yleensä liikkumaan hyvin. Kun saadaan kuristava käsi purettua, kontrolloidaan omalla päällä kaverin kättä. Eli liimataan pää kiinni kaverin käteen. Tämän jälkeen tehdään hookin purku ja selän tuominen mattoon kuten edellisessäkin tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti