tiistai 16. joulukuuta 2014

Perjantai 12.12. & Sunnuntai 14.12. - Peruskurssi: Pystyä ja alasvientejä

Perjantaina ja sunnuntaina otettiin peruskurssilla haltuun uusi ulottuvuus eli pystykamppailu. Sekä lukkopaini- että BJJ-kisoissa ottelut lähtevät aina pystyasennosta ilman otteita, joten pystykamppailun sekä alasvientien harjoittelu on olennainen osa lajia.

Pystykamppailun perusteita on hyvä perusasento: toinen jalka pidetään edempänä, paino on molemmilla jaloilla, polvista joustetaan, selkä pysyy suorassa, keskikroppa tiukkana, takamus hieman takana sekä kädet edessä hartiat rentoina. Kun pystyssä lähdetään liikkumaan ja hakemaan otteita kaverista, on tärkeää, että jalat eivät missään vaiheessa mene samaan linjaan, koska tällöin oma tasapaino on hyvin heikko.

Perjantaina aloitimme alasvientien harjoittelun yhteen jalkaan tehdyllä shootilla. Pystypainietäisyydellä ollessa etummaisen jalan polvi tuodaan mattoon kaverin etujalan viereen tai siitä vielä vähän syvemmälle. Toinen jalka ojentuu taakse tukijalaksi, jolloin tasapaino pysyy hyvänä ja liike eteenpäin menevänä. Oma selkä pysyy suorana ja hartia sekä pää tulevat vasten kaverin lantiota/yläkroppaa. Käsillä napataan kaverin jalka tiukkaan halausotteeseen. Seuraavaksi takana oleva tukijalka tuodaan kaverin jalan taakse siten, että jalkapöytä tulee mattoa vasten. Tämä estää kaveria ottamasta tukiaskelta, jolloin kaveri voidaan viedä mattoon työntämällä tätä takaviistoon blokatun jalan suuntaan. Tässä vaiheessa oma menosuunta on siis muuttunut siten, että kaveria ei pusketa enää suoraan taaksepäin. Halausote jalasta säilytetään kunnes kaveri on kaatunut mattoon ja alasvienti viimeistellään ohituksella sideen.

Seuraava alasvienti tehtiin seisoma-asennosta, josta kaverin etujalka on napattu haltuun joko saman shootin kautta tai suoraan ulkokautta koukkaamalla. Tällöin kaverin reisi on taas halausotteessa ja sääri omien reisien välissä puristuksissa. Oma selkä pidetään mahdollisimman pystyssä ja pää on jälleen tiukasti kiinni kaverin rintakehää vasten. Kaveri viedään mattoon tekemällä yhtä aikaa kolme asiaa: päällä työnnetään kaverin yläkroppaa takaviistoon, käsillä nykäistään reidestä ja oma ulommainen jalka astuu kaaressa taakse pois kaverin alta. Kaveri kaatuu maahan ja itse päästään toivon mukaan polvi pakille -kontrolliin tai suoraan sideen.

Sunnuntaina katsottiin vähän enemmän pystykamppailua mm. pummeloinnin muodossa. Pystypainissa molempien kamppailijoiden perustavoitteena olisi siis saada ote kaverin kainaloiden alta, sillä tämä on erittäin hyvä tilanne horjuttamiseen ja alasvienteihin. Tekniikkaosuudessa lähdettiin hakemaan paikkaa alasviennille käsivedon avulla. Käsivedolle avautuu hyvä paikka kaverin ojentaessa toisen kätensä hieman eteen. Tällöin omalla saman puolen kädellä tönäistään kaveria ranteen ulkopuolelta siten, että käsi tulee hieman keskelle. Samalla ristikäisellä kädellä tartutaan kaverin ojentajasta ja jatketaan käden sivuun ohjaamista. Tällöin kaverin kylkeen avautuu tilaa, joka otetaan kiinni astumalla oma lantio ja yläkroppa vasten kaveria. Oma paino pudotetaan alas, käsillä otetaan tiukka ote kaverin lantion ympäriltä ja jalat puristuvat kaverin jalan ympärille. Tästä tehdään alasvienti ojentamalla oma jalka kaverin jalkojen taakse siten, että kantapää on mattoa vasten ja varpaat osoittavat ylöspäin. Sitten yksinkertaisesti istutaan oman kankun päälle hyvin samaan tapaan kuin sivulle tehtävässä ukemi-kaatumisessa. Kun ote kaverin lantion ympäriltä on tarpeeksi tiukka, tulee kaveri kevyesti perässä ja liukuu mattoa vasten viedyn jalan yli. Itse käännytään heti tämän jälkeen polville ja otetaan jälleen hyvä sivukontrolli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti