keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Tiistai 2.12. - Peruskurssi: Avoin guard ja sweeppejä

Aiemmin peruskurssilla ollaan katsottu avointa guardia päälläolijan näkökulmasta, jonka tarkoituksena on guardin ohittaminen ja esim. sivusidontaan pääseminen. Tällä kertaa harjoittelimme vuorostaan allaolijan asemasta guardin pelaamista.

Lähdimme tilanteesta, jossa itse ollaan matossa istumassa ja kaveri on seisaallaan edessä. Ihan ensimmäisenä täytyy estää kaveria hakemasta otteita tai ohittamasta guardia, mikä tapahtuu ns. perskatkaravun avulla liikkumalla. Loputtomiin ei kuitenkaan voi paeta, vaan allaolijan on heti tilaisuuden tullen joko noustava ylös tai haettava itse aktiivisesti tilaisuutta hyökkäämiselle. Ehkä yksinkertaisin tapa päästä pelaamaan avointa guardia on tarttua kaveria kiinni molemmista ranteista ja nykäistä itsensä kaverin alle. Jalat tuodaan hookeiksi kaverin reisien tai polvitaipeen sisälle. Kaverin tasapainoa horjutetaan käyttämällä hookkeja sekä käsiotteita vetämiseen ja työntämiseen. Otteita voi ja kannattaa myös vaihdella: käsillä voi pitää kiinni kaverin ranteista, nilkoista tai Bjj:ssä myös puvusta ja jalat voivat olla hookkeina tai niillä voi työntää kaveria lantiosta. Hakemalla molemmat kädet kiinni nilkkojen taakse avautuu tilaisuus aiemmin läpi käydylle hessu hopo -sweepille. Kaveria voi horjuttaa ja sweepata myös monilla muilla tavoilla ja usein käykin niin, että kaveri muksahtaa mattoon "vahingossa", jos omilla raajoilla vain jaksaa tehdä aktiivisesti töitä.

Elina pelaa avointa guardia vanhalla salilla

Sweeppejä voi yhtä hyvin tehdä myös silloin, kun kaveri on avoimessa guardissa maan tasalla. Tilannetta, jossa omat jalat ovat hookkeina polvi-istunnassa olevan kaverin reisien sisäpuolella kutsutaan perhosguardiksi (butterfly guard). Tästä katsoimme vastaavasti perhossweepin, josta on hyvä video ohessa. Sweepin onnistumiseksi on tärkeää muistaa:
- tuoda oma yläkroppa tiukasti kaveria vasten ja tarpeeksi matalalle (oma pää mieluiten vasten kaverin rintakehää)
- viedä lantio tarpeeksi kauas ja tuoda toinen polvi maata vasten
- kaatua oman hartian päälle ja pitää hookkina oleva jalka sekä lantio aktiivisenaVielä loppusanana, että onnistuneet sweepit viimeistellään aina hyvään kontrolliin, eli kaveria ei päästetä pyörähtämään heti pakoon käännön onnistuttua. Ja jos samalla pääsee guardin ohi sivusidontaan tai suoraan mountiin niin aina parempi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti