perjantai 8. helmikuuta 2013

Tiistai 05.02.2013 - Peruskurssi: avoin guard päältä

Tänään opeteltiin avoimessa guardissa päällä olemista sekä käytiin läpi kaksi ohitusta.

Päällä olevalle hyvä perussääntö on pitää oma pää samalla tasolla kuin alla olevan pää: tällöin omat jalat on helpompi suojata hyökkäyksiltä ja omat kädet ovat lähempänä kaverin jalkoja. Päätä lasketaan koukistamalla hieman polvia eli ei seisota suorin jaloin ja taivuteta kroppaa keskeltä. Tällöin rajoitetaan omaa liikkuvuutta ja tarjotaan alla olevalle paikkaa hyökkäyksille kuten käsilukolle tai triangelille.

Päältä pelaava Ida Hansson hyvässä asennossa.
Tavoitteena on saa ote alla olevan toisesta tai molemmista jaloista siten, että päästään kippaamaan tämä selälleen ja siirtämään jalkoja sivuun. Alla olevan istuessa hyvässä perusasennossa jalkoja suojaten on saatava suojaus auki ennen kuin päästään hyökkäämään jalkoihin kiinni. Purimme suojausta tönäisemällä kämmenistä, olkapäästä tai otsasta. Näin saadaan aikaan kaverin horjahdus taakse päin, jolloin jalat saattavat olla hetkellisesti suojattomina. Haetaan ote toisen tai molempien kantapäiden takaa ja kipataan alla oleva selälleen. Tästä tilanteesta päästiin päivän ensimmäiseen ohitukseen.

Jalkaveto eli leg drag on hyvä perusohitus tilanteessa, jossa on saatu ote kaverin jalasta tai tämä vaihtoehtoisesti pelaa guardia pitämällä jalkoja päällä olevan lantiolla. Tartutaan saman puolen kädellä nilkasta/kantapään takaa. Ohjataan jalkaa kohti vastakkaista kättä siten, että päästää tarttumaan kädellä pohkeen yläosasta. Varsinaisen vetämisen sijaan lähdetään siirtämään jalkaa sivuun hyödyntämällä koko kropan liikettä. Ei siis käytetä pelkästään käsiä siirtämiseen, vaan käännetään samaan aikaan siirron kanssa omaa lantiota. Samalla liikutaan kaverin sivulle eli siihen tilaan, jossa jalka oli ennen kuin sitä lähdettiin siirtämään. Kun on päästy jalan ohi, ei lähdetä rojahtamaan vallattomasti ohi, vaan ajetaan "tila kiinni" eli ikään kuin valutaan kiinni kaverin lantioon. Teimme versiota, jossa jäimme päkiöiden varaan, polvet ilmaan, oma lantio kiinni kaverin lantiossa. Tuodaan painetta lantiolle ja lähdetään siirtymään sivusidontaan. Martin Aedman videossa on paljon hyvää asiaa avoimen guardin ohittamisesta, joten kannattaa syynätä koko pätkä, jos aihe kiinnostaa. Jalkaveto kuitenkin kohdassa 5:25Toinen ohitus jota teimme oli knee slide pass (knee cross). Ohitusta varten on saatu toinen jalka alla olevan jalkojen väliin ja päästy hyvään, matalaan asentoon, jossa suljetaan alla olevan jalkojen liikkuvuus pois pelistä. Jalkojen välissä olevan polven puoleinen käsi tuodaan kaverin lantiolle ja toisella kädellä kontrolloidaan toista jalkaa polvesta. Asento on siis matala ja "ulkopuolella" oleva jalka on tukevasti melko pitkällä. Toisella kädellä lähdetään painamaan alla olevan polvea pois tieltä ja samalla liutetaan omaa polvea jalkojen välistä ristikkäiselle puolelle mattoon. Samaan aikaan lantiolla ollut käsi liukuu kohti alla olevan kainaloa. Pidetään oma asento matalana. Tässä vaiheessa voidaan auttaa ohitusta tuomalla oma pää kaverin leuan viereen ja työntämällä tämän päätä toiseen suuntaan. Hallussa on siis sekä kainalo että pää. Samalla tuodaan jalkaa läpi liuttamalla lantiota kohti mattoa. Kun jalka on saatu vapaaksi, otetaan hyvä sivusidonta. Yllä olevassa videossa knee cross -ohitus kohdasta 23 min alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti