maanantai 4. helmikuuta 2013

Sunnuntai 3.2.2013 - Peruskurssi: avoin guard alta

Kuten jo treeneissä puhuttiin, on avoin guard melkoisen laaja käsite: käytännössä sillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa guardia, joka ei ole suljettu koko- tai suljettu puoliguard ts. mikä tahansa tilanne missä omat jalat ovat itsen ja kaverin välissä. Avoimeksi guardiksi voidaan luokitella myös suuri joukku "erikoisguardeja" kuten De La Riva, x-guard, perhosguard, spiderguard jne. Päällä olija voi joko seistä tai olla polvillaan tai jossain tällä välillä. Sunnuntain treeneissä keskityttiin alla olijan näkökulmaan, opeteltiin liikkumaan ja kontrolloimaan kaveria eri tavoin sekä katsottiin kaksi sweeppiä.

Avoimessa guardissa
Ensin opeteltiin liikkumaan tilanteessa, jossa kummallakaan ei ole otteita ts. alla olija istuu ja päällä olija seisoo. Liikkuminen tapahtuu käytännössä ns. istuma-katkaravulla. Katkaravun "syvin olemus" onkin siirtää lantiota ja omaa takamusta paikasta toiseen, oltiin sitten istualtaan tai makuultaan. Istuma- tai tuttavallisemmin perskatkaravussa istutaan yleensä hieman toisella kankulla. Alla olevassa kuvassa sinipukuinen Ida Hansson (joka on pari kertaa käynyt vetämässä meille leiriä Jyväskylässä) on istumakatkarapu-positiossa. Toinen käsi on tukikätenä, toinen suojaa jalkoja ja pitää samalla etäisyyttä päällä olijaan sekä tarvittaessa tarttuu tähän kiinni. Tavoitteena on liikkua tässä positiossa siirtämällä lantiota, ja samalla hakea paikkaa hyökkäyksille.

Sinipukuinen Ida Hansson on valmiina katkarapuilemaan :)
Hyökkääminen ei kuitenkaan onnistu ilman otteita; näitä voi hakea kaverin käsistä tai jaloista. Treeneissä katsottiin tilannetta, jossa ollaan jo haettu otteet kaverista. Ote ei aina tarkoita kädellä kiinni ottamista, vaan myös jaloilla voidaan ottaa "otteita". Tällöin jalka asetetaan ns. hookiksi, jonka avulla voidaan vetää tai työntää kaveria haluttuun suuntaan. Hyvä muistosääntö kaverin kontrolloimiseksi on, että aina täytyy pitää vähintään kolme pistettä kiinni kaverissa eli kaksi kättä ja jalka, kaksi jalkaa ja käsi tai kaikki raajat. Hyviä paikkoja jalkojen hookeille ovat esimerkiksi lantio, polvitaive ja nilkka. Joissakin erikoisguardeissa jalat voidaan myös laittaa esim. kaverin hauiksien päällä (googlatkaa spiderguard). Käsillä otteita voi hakea niin kaverin käsistä, pään takaa, nilkan takaa, puvun kanssa hihoista, kauluksista, liepeistä, vyöstä jne. Kannattaa alussa kokeilla miten kaveria saa liikuteltua erilaisin ottein.

Alla olija kontrolloi sekä käsillä että jaloilla päällä olijaa
Katsottiin kaksi sweeppiä: ensimmäinen tunnetaan ainakin Jyväskylässä nimellä Hessu Hopo. Tämä on varsin helppo sweeppi muistaa, vaikka toteutus ei ihan aina ole helppo. Hyviä paikoja Hessu Hopolle avoimen guardin lisäksi on myös suljettu guard kaverin tehdessä seisomaannousu avausta. Hessu Hopossa kaveri siis seisoo. Haetaan käsillä otteet kaverin molempien kantapäiden takaa ja samalla työnnetään tätä lantiolta jaloilla käyttäen apuna oman lantion liikettä. Jalat voivat siis olla joko suoraan jalkaterät kaverin lantiolla, edelleen kaverin ympärillä suljetussa guardissa tai niillä voi hookata kaverin sisäreidet. Koska otteet kaverin kantapäiden takaa estävät tätä ottamasta tukiaskelta, kaveri kaatuu taakse. Sweepin tästä saa vasta kun itse nousee päälle ja kontrolloi positiota 3 sekunnin ajan. Jos omat jalat meinaavat jäädä solmuun kaverin jalkoihin, kannattaa siihen reagoida jo kaverin kaatuessa ja vetää jalat "haltuun". Tällöin päälle nousemisen helpottuu kummasti.

Avoimessa guardissa
Toinen sweeppi lähti tilanteesta, jossa alla olija pelaa ns. perhosguardia. Tässä päällä olija on polvillaan avoimessa guardissa ja alla olija istuu istumakatkarapua muistuttavassa asennossa. Kaverin yläkroppa otetaan kunnolla haltuun siten, ettei väliin jää yhtään tilaa. Jos istutaan esim. enemmän vasemman kankun päällä, haetaan oikealla kädellä kaveri kainalo haltuun ja vasemmalla tämän oikea käsi omaan kainaloon. Oma pää on syytä pitää kaverin päätä alempana ja tiukasti kaverin hartiaa vasten, muuten päällä olijan on helppo työntää alla olija selälleen. Sweeppi lähtee vasemmalle takaviistoon siten, että viedään oma olka kohti lattiaa. Tällöin kaverin painopiste (eli lantio) nousee hieman, ja samalla liikettä tehostetaan käyttämällä oikean jalan hookkia kaverin ohjaamaan kaverin liikettä. Käännytään päälle ja tullaan sivusidontaan. Sweeppi voi onnistua vain, jos itsen ja kaverin yläkropan väliin ei jää tilaa ts. kaverista täytyy pitää kiinni. Alla olevasta videosta voi vielä katsoa tarkennuksia tekniikkaan.


Paljon asiaa, vähän aikaa. Lisää seuraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti