maanantai 1. helmikuuta 2016

Perjantai 29.1. ja sunnuntai 31.1. – Peruskurssi: Half guard


Tutustuttiin uuteen positioon nimeltä half guard. Half guard on tilanne, jossa alla olija on saanut napattua päällä olijan toisen jalan omien jalkojensa väliin eli guardiin. Kyseessä on siis nimensä mukaisesti puolikas guardi. Perjantaina keskityimme half guardiin alla olijan näkökulmasta ja sunnuntaina päällä olijan näkökulmasta. Tärkein asia, sekä päältä että alta, on muistaa saada kaverin kainalo haltuun! Yleensä päällä olijalla on tavoitteena saada litistettyä kaveri mattoon ja alla olijan tavoitteena on pitää etäisyyttä.

Half guard on tilanne, jossa alla olija on saanut päällä olijan toisen jalan omien jalkojensa väliin

Halfista alta halutaan siis pitää etäisyyttä kaveriin. Etäisyyttä saadaan pidettyä niin, että pysytään kyljellään. Yleensä asento pysyy hyvänä kyljellään, kun muistetaan pysyä toisen kyynärvarren varassa. Toisella kädellä voidaan pitää kaverista etäisyyttä tuomalla kättä raamiksi kaverin hartialinjalle. Tärkein tavoite kuitenkin on toisella kädellä ottaa kaverin kainalo haltuun, eli sukeltaa raamina oleva käsi kaverin kainalon alitse. Ensimmäisenä vaihtoehtona katsottiin old school sweep. Tähdätään käsi kainalon kautta aina kaverin lantiolle saakka. Samalla tuodaan pää kiinni kaverin rintakehään ja noustaan toisen käden varaan. Vaihdetaan jalat niin, että päällimmäinen jalka nappaa kaverin jalan haltuun, jolloin alempi jalka jää vapaaksi. Noustaan kaverin alta pois, tähtäimenä on siis päästä alemman jalan polven varaan. Noustessa työnnetään kaveria kumoon työntämällä päällä ja lantiolla olevalla kädellä kumoon. Samalla voi toisella kädellä vetää kaveria polvesta, jolloin kumoaminen helpottuu. Alla video hahmottamisen helpottamiseksi, vaikka yksityiskohdat ovatkin hieman erilaiset.Toisena vaihtoehtona samalle alulle katsottiin selkään meno. Eli ensin kainalo haltuun tähtäämällä käsi lantiolle. Kainalossa olevalla kädellä ja jaloilla pukkaistaan kaveria eteenpäin. Näin saadaan hieman tilaa kaverin kainaloon, josta puikautetaan oma pääselän puolelle, pää tulee ihan kiinni kaverin lapaan. Toinen käsi on taas kaverin lantiolla, vaihdetaan taas omat jalat niin, että alajalka vapautuu. Alajalalla pyritään taas polven varaan, jotta päästään kaverin alta pois. Tästä kivutaan kaverin selkään, Pää pysyy koko ajan kiinni kaverin yläkropassa. Lattiassa oleva käsi tulee kaulalle ja lantiolla ollut käsi kainaloon, joten saadaan suoraan turvavyöote kiinni. Alajalka on suoraan toisena hookkina. Jos ei saada toista hookkia suoraan sisään, kaadetaan paketti sille kyljelle, jossa alajalka on jo hookkina ja laitetaan toinenkin hookki paikalleen.


On hyvä pitää myös mielessä, että yhtenä hyvänä vaihtoehtona halfista alta, on palauttaa guardi, esim. kokonaan suljettuun guardiin.

Sunnuntaina katsottiin half guardia päällä olijan näkökulmasta. Tavoitteena on saada kaverin kainalo haltuun ja kaverista sellainen kontrolli, että saadaan kaverin selkä mattoon. Otetaan kainalo haltuun eli liutetaan käsi kaverin kroppaa myöten syvälle kainaloon. Toisella kädellä otetaan pään takaa kontrolli, eli päädytään samanlaiseen pää-käsikontrolliin kuin esim. normaalissa sivusidonnassa otetaan. Myös tästä positiosta on hyvä antaa kaverin kaulalle painetta olkapäällä.

Katsottiin yksi vaihtoehto half guardin ohittamiseen. Otetaan pään alitse menevällä kädellä ote kaverin kainalon kohdalta. Käännetään lantio toiseen suuntaan, eli katse kääntyy kohti jalkoja ja oma lantio tulee mattoon. Vapaana oleva jalka tulee polvi kiinni kaverin lantioon ja sääri 90 asteen kulmaan kaveriin nähden. Liikutetaan halffissa olevan jalan jalkapohja lähelle kaverin takamusta. Yleensä jo tällä liikkeellä saadaan oma polvi pois kaverin jalkojen välistä. Jos polvi on kuitenkin vielä nalkissa, työnnetään kaverin polvesta niin, että polvi vapautuu. Tämän jälkeen vaihdetaan taas lantio toiseen suuntaan. Otetaan toisella kädellä kainalo taas haltuun, noustetaan jalat suoraan ja samalla tuodaan oma pää kaverin pään viereen samalle puolelle missä oma loppukroppakin on. Päällä ajetaan kaverin päätä poispäin, eli ”älä katto mua, kun mä ohitan sua”. Liutetaan oma polvi samalle puolelle mattoon ja vapautetaan loput jalasta tuomalla lantiota mattoon. Samalla kontrolloidaan kaverin kättä ojentajalta.

Half guardin ohitus käynnissä

Päällä on hyvä muistaa, että jos jossain vaiheessa kaveri saa ”kainalon haltuun” eli itse hävitetään kainalon kontrolli, voi aina vähän pakittaa, ja taistella kainalokontrollista uudestaan. Jos kaveri pitää halfia kiinni löysästi, yhtenä hyvänä vaihtoehtona on myös pakittaa kokonaan pois ja lähteä ohittamaan avointa guardia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti