maanantai 8. helmikuuta 2016

Perjantai 5.2. ja sunnuntai 7.2. - Peruskurssi: avoin guard alta

Perjantain ja sunnuntain treenit keskityttiin avoimen guardin pelaamiseen allaolijan näkökulmasta. Alta katsottiin otteluasentoa: istutaan selkä suorassa (ei nojata liikaa eteen tai taakse), ollaan toisella kankulla, toinen polvi osoittaa siis ylös. Kankun puoleinen käsi tuodaan mattoon ja liikkuminen tapahtuu perskatkaravulla. Toinen käsi on edessä blokkaamassa kaverin otteiden hakua ja toisaalta myös hakemassa omia otteita kaverista. Tavoitteena on koko ajan olla kohtisuorassa kaverin edessä.


Avointa guardia

Jos kaveri pääsee astumaan ohi guardista lantion viereen, palautettiin guardia eli tuodaan itsemme takaisin kaverin eteen. Nostetaan lantiota, tuodaan lähempi jalka kaverin lantiolle. Koko ajan lantio ylhäällä liikutetaan itsemme keskelle ja toinenkin jalka tulee lantiolle. Toisena vaihtoehtona katsottiin katkarapu-minitaaksepäinkuperkeikkapalautus :) Kun kaveri astuu ohi, tuodaan itsemme ulommaiselle hartialle ja tehdään katkapapu/kuperkeikka eli tuodaan lantiota kauemmas, jolloin saadaan vähän tilaa, joten saadaan palautettua jalat guardiin.

 Koska hyökkäys on paras puolustus, puolustamisen lisäksi lähdettiin hyökkäämään avoimesta guardista. Perjantaina katsottiin tilannetta kun kaveri on seisoaltaan. Otetaan kaverin ranteista kiinni ja liikutetaan lantiota lähemmäs kaveri ja liikutetaan omat jalat hookeiksi kaverin polvitaipeisiin. Jalat ovat kokoajan ”aktiiviset” eli jännitetään jalkapöytää ja avataan polvia ulospäin. Tästä voi lähteä liikuttamaan kaveria sekä liikuttamalla käsiä että jalkoja. Jalkoja voi tuoda myös kaverin lantiolle ja käsiä nilkoille. Kun liikutellaan kaveria aktiivisesti voi olla, että kaveri saattaa menettää tasapainonsa ja kaatua. Jos kaveri kaatuu, noustaan päälle ja ollaan näin ollen saatu kaveri sweepattua.


Avointa guardia
Katsottiin kaksi tapaa sweepata kaveri, jos kaveri seisoo. Ensin Jyväskylässä Hessu Hopona tunnettu sweeppi. Tämä sweeppi onnistuu erityisesti, jos kaveri astuu omat jalkansa lähelle lantiota (useasti esim. pystyynnousuavausta tehdessä). Jalat tuodaan kaverin lantiolle ja kädet nilkkojen taakse. Työnnetään jaloilla ja vedetään käsillä, jolloin kaveri kaatuu. Kun tuntee, että kaveri lähtee kaatumaan, vedetään omat jalat taakse ja noustaan päälle. Toisena vaihtoehtona on, että jalat ovat kaverin polvitaipeissa. Tästä lähdetään työntämään jaloilla, sekä vähän aukaisemaan polvia ulospäin. Sweepatessa on tärkeää nousta kunnolla päälle. Sweeppi on sweeppi vasta kun on päästy päälle kunnon kontrolliin. Päälle nousemisessa kannattaa aina käyttää hyödyksi toisen kaatumisen aiheuttamaa liikevoimaa.
Toisena sweeppinä katsottiin tilannetta, jossa on saatu molemmilla käsillä kaverin ranteet kiinni ja jalat polvitaipeisiin. Vaihdetaan toinen käsi ristikkäiseen ranteeseen ja toinen käsi nilkan taakse. Sen puolen jalka, jolla on nilkan takaa kiinni, nostetaan polvitaipeesta lantiolle. Nostetaan lantiolla olevalla jalalla hieman ylöspäin, jolloin jalka kevenee. Toinen jalka tippuu polvitaipeesta nilkan taakse. Lantiolla olevalla jalalla työnnetään ja nilkalla olevalla kädellä vedetään ja kaveri kaatuu. Taas vedetään omat jalat taaksepäin kun kaveri lähtee kaatumaan ja tullaan kunnolla päälle.

Sunnuntaina katsottiin tilannetta, jossa kaveri on alhaalla eli polvillaan. Omat jalat ovat taas kaverin jalkojen välissä, kaverin sisäreisien kohdalla ja polvet osoittavat ulospäin. Tämä tilanne on nimeltään perhosguard. Katsottiin ensimmäisenä vaihtoehtona perhossweep. Sukelletaan toinen käsi kaverin kainalon alitse selkään. Tuodaan pää kiinni kaverin rintakehään. Ollaan siis yläkropalla aivan liimautuneena kiinni kaverin yläkroppaan. Otetaan toisella kädellä kaverin ojentajan takaa kiinni ja tuodaan omaa kyynärpäätä kohti omaa kylkeä, jolloin saadaan kaverin käsi hyvin kontrolliin. Useasti tässä vaiheessa ollaan hieman liian lähellä kaveria, joten tuodaan vähän omaa lantiota kauemmas, jotta saadaan tilaa. Lähdetään kaatumaan omalle hartialle, sille puolelle jolta on kaverin ojentajan takaa kiinni. Samalla liutetaan saman puolen jalkaa kaverin edestä toiselle puolelle. Toinen jalka on edelleen guardissa kaverin sisäreidellä. Tällä jalalla nostetaan tai paremminkin ohjataan liikettä. Sweeppi viimeistellään yleensä hyvään sivusidontaan. Tämä sweeppi onnistuu erityisesti jos kaveri lähtee tuomaan painoaan eteen, jolloin saadaan käytettyä toisen liikettä hyödyksi.


Perhossweep in action

Toisena vaihtoehtona perhosguardista katsottiin käsivedolla selkään meno. Otetaan kädellä kaverin saman puolen ranteesta ote. Kädellä ohjataan kättä sisäänpäin. Otetaan ristikkäisellä kädellä ote ojentajan takaa. Samalla toinen jalka tuodaan ulkopuolelle, toinen käsi tulee mattoon vedetään itseä pois alta (eli tehdään perskatkarapu) ja samalla liikkeellä nykäistään kaverin ojentajan takaa. Tästä kivutaan selkään samaan tapaan kuin pari viikkoa sitten half guardista katsotussa selkään menossa. Mikäli liikkeen saa ajoitettua hyvin ja se tulee kaverille yllätyksenä, saattaa kaveri tulla naama edellä mattoon mahalleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti