lauantai 20. helmikuuta 2016

Tiistai 16.2. - Peruskurssi: Sprawl + giljotiini

Tiistain treeneissä jatkettiin pystyjuttujen parissa, mutta tällä kertaa puolustajan näkökulmasta.

Lähdettiin ensin harjoittelemaan jalan irroittamista kaverin shootattua single legiin. Jos kaveri on jo saanut jalan haltuun, käy sen irroittaminen helpoiten siten, että tuodaan ulompi käsi kupiksi kaverin kainaloon ja sisemmällä tartutaan kaveria ranteesta apinaotteella. Käsillä nykäistään kaveria ylöspäin ja samalla polkaistaan jalka alaspäin, jolloin kaverin ote irtoaa. Lantion käyttö on tässä(kin) tärkeää ja jos se jää liian kauaksi, ei liikkeeseen tule tarpeeksi voimaa.

Alasvienteihin kannattaa mieluiten lähteä reagoimaan kuitenkin jo aiemmin, sillä jos kaveri kerkeää saada jalan haltuun, ollaan jo vähän pulassa. Tätä varten harjoittelimme sprawlia (eli suomalaisittain sproolia) kaverin lähtiessä shoottaamaan jalkoihin. Kun kaverin polvi tulee mattoon, heitetään omat jalat mahdollisimman kauaksi siten, että rintakehä tulee kaverin yläselkää vasten ja lantio kohti mattoa. Tässä on tärkeää heittäytyä kunnolla kaverin päälle, sillä mikäli oma takamus jää ylös ja jalat liian lähelle kaveria, pystyy tämä edelleen jatkamaan shoottiliikettä ja viemään meidät mattoon. Kaverin liikettä estetään myös tuomalla sprawlissa käsi itsen ja kaverin väliin.

Kun sprawlin tekee hyvin, tipahtaa kaveri alle mattoon nelinkontin. Pidetään kaveri matossa pitämällä paine tämän hartioiden/niskan päällä jolloin voidaan lähteä hyökkäämään giljotiinikuristuksella. Giljotiinissa kaverin pää napataan kainaloon tuomalla oma käsivarsi niskan yli ja kurkun ali. Mitä pidemmälle käden saa tuotua läpi sen parempi. Lisäksi tulee pitää huoli siitä, että kyynärvarren terävä osa tulee kaverin kaulaa vasten. Tästä kuristusta voi lähteä kiristämään joko painamalla vapaalla kädellä kuristavaa kättä tiukemmaksi kaverin kaulaa vasten tai sitten tarttumalla itseä sormista ja kääntämällä ei-kuristava käsi kaverin selän päälle. Giljotiini kiristetään puristamalla kyynärvartta ja hauista toisiaan kohti sekä nostamalla kuristavaa kättä samalla hieman ylöspäin. Kiristäessä tulee kuitenkin varoa kääntämästä kaverin päätä sivusuuntaan. Tällöin niskaan tulee vaarallisesti painetta ja kisoissa seurauksena olisi suora hylkäys.

Giljotiinia voi hakea tämän lisäksi myös lukuisista muista positioista ja tilanteista, esim. jos kaveri ojentaa kaulaansa liikaa pystyottelussa tai suljetussa guardissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti