perjantai 5. helmikuuta 2016

Tiistai 2.2. - Peruskurssi: Lopetuksia suljetusta guardista

Tiistaina treenin aiheena oli nk. pyhän kolminaisuuden lopetukset eli käsilukko, triangeli sekä omoplata suljetusta guardista tehtynä. Päivän punaisena lankana oli se, että kaverin puolustaessa yhden lopetusyrityksen on aina mahdollista siirtyä seuraavaan, eli hyökkäämistä ei tarvitse eikä kannata lopettaa.

Ensimmäisenä kertailimme guardista alta suoraa käsilukkoa eli jujia. Jujista on aiempi blogikirjoitus täällä eli ei siitä enempää nyt tähän. Treeneissä korostimme kuitenkin vielä entisestään oman lantion aktiivista käyttöä, sillä lopetuksen kiristäminen ja etenkin toiseen siirtyminen on lähes mahdotonta, mikäli oma takamus ja selkä ovat passiivisena matossa. Uusi asia oli kuitenkin jujin puolustus, joka tapahtuu yksinkertaisimmillaan siten, että puolustaja tuo mahdollisimman paljon painoa kaverin päälle. Tarkoitus on siis prässätä lopetusta hakeva kasaan siten, ettei tämä saa kiristettyä jujia lantiotaan ojentamalla. Tämän jälkeen lukotettava käsi nytkytetään irti kaverin jalkojen välistä kyynärpää edellä.

Mitä enemmän painetta kaverin päälle saa,
sitä helpompaa käsilukosta pakeneminen on

Tämä pako ei vielä kuitenkaan pelasta kaveria, sillä allaolija voi tästä lähteä siirtymään triangeli-kuristukseen. Tämä tapahtuu tuomalla kaverin päätä lähempänä oleva jalka takaisin pään toiselle puolelle ja kääntämällä lantion suuntaa, jolloin kaverin pää sekä toinen käsi jäävät nalkkiin jalkojen väliin. Oma sääri tuodaan poikittain kaverin niskalle ja otetaan ristikkäisellä kädellä kiinni omasta säärestä. Vapaana oleva jalka työntää joko kaverin lantiolta tai matosta, jotta pääsemme työntämään itseämme taas kulmaan kaveria kohti. Tässä voi auttaa myös vetämällä vapaalla kädellä kaverin reidestä. Tämän jälkeen vapaa jalka tuodaan oman jalan yli ja triangeli kiristetään nostamalla lantiota sekä puristamalla omia polvia yhteen. Triangeli toimii siis samoin kuin RNC-kuristus, mutta tällä kertaa kuristavina raajoina toimivat kaulalla oleva reisi sekä kaverin oma käsi. Triangelin hakemisessa lantion käyttö on taas erittäin tärkeää: lantio ei saa tippua missään vaiheessa maahan, vaan nivusten tulisi olla koko ajan kaverin kaulan tienoilla. Oheinen video havainnollistaa vielä triangelin hakua sekä kiristämistä:



Jotta triangelikuristus onnistuisi, tulee kaverin käden tulla siis ristiin vatsan yli. Helpoin tapa, jolla kaveri voi puolustaa triangelin onki tuoda nalkissa oleva käsi jemmaan toiselle puolelle. Tästä avautuu kuitenkin paikka hyökätä tähän käteen seuraavalla lopetuksella eli omoplatalla. Triangeli-asennosta lähdetään pyörähtämään 180 astetta siten, että jalka pysyy kaverin kainalossa ja tullaan kylki vasten kaverin kylkeä siten, että oma pää on tämän jalkojen vieressä ja jalat puolestaan kaverin pään vieressä. Otetaan lähemmällä kädellä kiinni kaveria lantiolta, jotta tämä ei pääsisi pyörähtämään kuperkeikalla karkuun ja noustaan istuma-asentoon. Samalla omat jalat tuodaan merenneito-istuntaan siten, että polvet ovat kohti kaverin päätä. Tästä lähdetään nojaamaan lantiota eteen- ja ylöspäin siten ja kiristetään lukko, joka tulee siis kaverin olkapäähän. Lopetus on periaatteiltaan sama kuin kimura, mutta tällä kertaa se kiristetään siis käsien sijaan omilla jaloilla.

Omoplatan iloja. Jalat vielä merenneitoasentoon ja lukko kiinni,
niin naurattaa entistä enemmän.
Triangelia ja omoplataa voi toki hakea myös suoraan suljetusta guardista sekä muistakin positioista, jos huomaa kaverin tarjoavan kättä ja/tai päätä. Valppaus siis kannattaa ja voidaan palkita taputuksella. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti