perjantai 29. tammikuuta 2016

Tiistai 26.1. - Peruskurssi: Kimura ja americana sivukontrollista

 Tiistain treeneissä täydennettiin taas lopetusrepertuaaria. Ohessa Tytin kuvaus treenin tekniikoista:


Päivän tekniikka aloitettiin hakemalla jo tutuksi tullut sivukontrolli (side/saidi) joka alustaa olkapään alueelle kohdistuvaa lukkoa eli kimuraa.

Perusideana on lähteä hakemaan sidesta vastustajan kauempana olevaa kättä apinaotteeseen, sillä kädellä joka kontrolloi lantiota. Joskus kaverilla on voimaa ja käden saattaminen mattoa vasten tuntuu vaivalloiselta jolloin apuna voi käyttää myös kirjaimellisesti omaa päätä painamalla sitä lukotettavaa kättä vasten, jotta saadaan haluttu lopputulos. Jos käyttää päätä apuna on hyvä varmistaa että sidekontrolli on hyvä: rintakehä ei nouse tai vastaavasti painu liikaa kaverin ylitse ettei kaverille aukeaisi tilaa lähteä karkuun.

Kaverin pään alla oleva käsi siirretään ”viuhkamaisesti” pään alta sekä kasvojen ylitse niin että oma kyynärpää on siirtynyt vasten kaverin kaulan aluetta ja hyökättävän käden alitse niin että saat apinaotteessa olevasta ranteestasi kiinni. Tämän käden tehtävä on kontrolloida vastustajan kyynärpäätä sekä toimia työntövipuna kun halutaan viimeistellä lukko.


Oheisesta kuvasta saa osviittaa siitä kuinka päällä oleva on lähtenyt siirtämään kättä kaulalle.
Kaulalla oleva käsi siirretään kokonaisuudessaan kaverin kaulan ylitse.

Sinun sekä kaverin käsistä pitäisi nyt muodostua kaunis neliö jonka voi kiristää käyttämällä ”moottoripyörä otetta”, eli kääntämällä omia vahvana olevia ranteita alaspäin aivan kuin hölläisit kaasua ajaessasi moottoripyörällä. Jos näyttää siltä että lukko ei ole tarpeeksi vahva tai kaverilla on liikkuvat olkapäät, voit nostaa päänpuolella olevan jalan kaverin pään ylitse. Tämä liike auttaa eristämään kättä ja viimeistelemään kimuran.

Kimuran pystyy tekemään myös silloin kun kaveri työntää kovasti itseään katkaravulla sinusta poispäin. Tällöin kaveri joutuu kääntymään sivuittain sinua kohden jolloin pidetään kaverin ylempänä oleva käsi kontrollissa. Tämän voi tehdä esimerkiksi kuppiotteella, eli oma lantion puolella oleva kämmen on muodostanut kupin joka on asetettu kaverin olkapäälle kontrolloiden sen liikkeen.

Tässä vaiheessa usein nopeus ratkaisee koska sinun pitää siirtää kaverin pään puolella oleva jalka hänen päänsä ylitse niin että osittain istut kaverin päällä. Vastustaja usein haluaa siirtää kyynärpäänsä yläasennosta lähelle omaa kylkeä, jolloin vaihdat kaverin selkäpuolella olevan käden kontrolloimaan olkapäätä kuppioteella. Toinen käsi siirtyy kaverin ranteelle apinaotteeseen ja kontrolloiva käsi sukeltaa kaverin käden alitse omaan ”apinaranteeseen” kiinni. Tämän jälkeen nautiskellen voit kiristää kimuran mp-otteella. Päälle tuotu jalka kontrolloi kaverin lavanseudun estäen mahdolliset pakoaikeet sekä etupuolella oleva polvi kontrolloi kaverin rintakehää estäen paon toiseen suuntaan.Vihulainen kääntymässä sinua kohti luoden hyvän tilaisuuden hyökätä
ylempänä olevaan käteen. Otetaan tiukka kontrolli kädestä ja siirretään
pään puolella oleva jalka kaverin pään ylitse.
Americana eroaa kimurasta niin, että lukotettavan käden sormet osoittavat ylöspäin ikään kuin toinen haluaisi morjestaa. Kuten edellisessä lukossa, myös americanassa hyvä sivukontrolli on tärkeä. Usein kaveri haluaa työntää kädet väliin jolloin hänen kätensä saattaa asettua sinun kasvojen päälle mikä tuntuu ikävältä. Luonnollinen reaktio on yrittää työntää tuo käsi pois esimerkiksi omalla päällä: voit painaa kaverin käden omalla päällä mattoa vasten ja siirtää kaverin päätä kontrolloivan käden ”viuhkamaisesti” hänen pään ylitse niin että oma kyynärpääsi on vasten kaverin kaulaa.

Tämän käden tarkoitus on kontrolloida apinaotteella kaverin kättä. Lantiolla oleva kätesi siirtyy kaverin käsivarren alta tarttumaan apinaotteessa olevaa rannetta muodostaen kauniin neliön. Kiristys tapahtuu taas moottoripyöräotteella.

Jos kaveri ei suostu myöntämään sinun ylivertaisuuttasi voit kiristää americanaa siirtämällä koko neliöpaketin alaspäin, eli kohti kaverin kylkeä ja käyttämällä moottoripyöräotetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti